Omloop van Vlaanderen 2012 start opnieuw aan het Wielercentrum Eddy Merckx in Gent
Omloop van Vlaanderen 2012 start opnieuw aan het Wielercentrum Eddy Merckx in Gent
Op zaterdag 24 maart wordt de vierde editie van de Omloop van Vlaanderen gereden. Deze keer starten we opnieuw aan het wielercentrum Eddy Merckx in Gent (domein Blaarmeersen).
Deelnemers hebben opnieuw de keuzen tussen 3 afstanden: 74 km, 103 km of de lange tocht van 140 km.
Dit is dé gedroomde voorbereiding op een nieuw wielerseizoen!
06-01-2012
Omloop Van Vlaanderen in Gent (24/03): voorinschrijvingen sluiten maandag af!
Terwijl de profs in het zuiden warm draaien voor de grote klassiekers, verschijnen talrijke moedige recreatieve fietsers opnieuw op de Vlaamse wegen. Voor de wielertoeristen die er op 17 maart niet bij kunnen zijn voor de opener van de Bank van De Post Cycling Tour, de Ename Classic, vormt de Omloop Van Vlaanderen een week later een perfect alternatief!
De Omloop Van Vlaanderen biedt je 3 prachtige en uitdagende tochten doorheen de Vlaamse Ardennen. Je kan kiezen tussen 140 km met 13 hellingen, 103 km met 7 hellingen of 74 km met 2 hellingen. Voorinschrijven kan nog tot en met maandag 12 maart. Nog niet ingeschreven? Schrijf snel in en geniet van het voorinschrijvingstarief!
Nog niet voldoende kilometers in de benen? De dag zelf kan je nog inschrijven voor de "small tour", een vlakke tocht van 40 km op maat van beginnende wielertoeristen of sportieve families.
Noteer de Omloop Van Vlaanderen van 24 maart alvast met stip aan in je agenda en verheug je nu reeds op een prachtige tocht!
08-03-2012
2011: Onverhoopt stralende editie
Ondanks de mindere weersvoorspellingen kon de Omloop Passage Fitness toch rekenen op een stralende zon en niet minder dan 2647 deelnemers. Deze tweede etappe in de Bank van De Post Cycling Tour bleek duidelijk de ideale voorbereiding voor de Ronde van Vlaanderen.
Minister-president Kris Peeters profiteerde ook van het zonnetje. (foto belga)
De Omloop Passage Fitness was in tegenstelling tot vorig jaar niet meer de opener van de Bank van De Post Cycling Tour, maar dat kon de deelnemers niet deren. Het Kuipke, de nieuwe startlocatie in Gent, stroomde vol met wielertoeristen die voorbereid waren op het mindere weer dat de weermannen in hun glazen bol hadden gezien, maar ze werden de hele rit getrakteerd op een stralende zon. Mouwen werden opgestroopt, regenjasjes werden in de achterzak gestopt en de ketting werd op de "grote plateau" gelegd, want velen kwamen zich hier voorbereiden voor de Ronde van Vlaanderen van exact een week later. Dat vertaalde zich in een deelnemersaantal van 2647 mensen, waarvan 906 hun plekje vooraf hadden gereserveerd.
Om zich klaar te stomen voor "hun" Ronde had de meerderheid van de recreanten gekozen voor de langste afstand van 140km. Ook Vlaams minister-president Kris Peeters waagde zich tussen de andere fietsers. De mannen van het Passage Fitness wielerteam waren zelf ook aanwezig en kozen voor de middellange afstand van 114km. Een van hen had wel niet gerekend op kasseiwegen en had zijn banden tot 8bar opgepompt. Dat viel tegen... "Het was ondanks dat euvel een veilige rit. Enkel vond ik het wat vreemd om helemaal in het centrum te starten. De organisatie had wel mooi weer besteld!" Over die startplaats kon de organisatie al melden dat er volgend jaar weer gekozen wordt voor de Blaarmeersen, vooral omdat daar makkelijk parkeerplaats kan gevonden worden.
Rob Lenaerts had samen met Annemie Melis en Kenny Lambrechts- die met zijn roodgeverfde haardos iets meer opviel dan de modale wielertoerist - de korte afstand afgehaspeld en wou daar volmondig over praten. Al snel werd duidelijk dat hij de enige kasseiliefhebber van het trio was. "Ik verklaar dat het een goede rit was, ook voor beginners," begon hij plechtig. "Enkel zijn de voorzieningen hier wat minder dan in de Blaarmeersen, vooral een terrasje mis ik."
Ondertussen kwam een dixie band de sfeer wat opfleuren. Het vijfkoppige Band On The Run bleef zijn naam trouw door in zwart-wit-gestreepte gevangenenkostuums Jailhouse Rock met een megafoon ten berde te brengen. De swingende wielertoeristen die errond stonden, leverden een leuk zicht op. Even later werd het repertoire al verlegd tot een eigen versie van Eviva España...
Solutia Cycling Team Gent Omloop Het Nieuwsblad 2012
De kop is eraf 26 Februari 2012
Een pak volk deze ochtend op het Sint-Pietersplein. Zo'n 2300 wielertoeristen vertrokken voor een tocht van 65 of 95 kilometer, voornamelijk door de Zwalmstreek
Solutia Cycling Team Gent Omloop Het Nieuwsblad 2012
Solutia Cycling Team Gent Omloop Het Nieuwsblad 2012 De kop is eraf 26 Februari 2012
Een pak volk deze ochtend op het Sint-Pietersplein. Zo'n 2300 wielertoeristen vertrokken voor een tocht van 65 of 95 kilometer, voornamelijk door de Zwalmstreek
26-02-2012
Johan met Ruben
Johan met Ruben en Lotfi
24-02-2012
Rit van donderdag
Rit van donderdag met Lotfi ,Benny en Freddy
13-02-2012
Omloop Het Nieuwsblad: 26 februari 2012
De eerste klassieker staat voor de deur,daarom de vraag wie doet mee? Zondag 26 februari 2012 Vertrek om 9u30 aan Solutia Is een rit van 65Km en we gaan niet boven de 25 km per uur ,iedereen kan dus mee. Groetjes Freddy
Via de link hier onder kan je het parcour zien
Rij zelf de Vlaamse klassiekers! Wat is Flanders Classics? Vlaanderen is de koers en de koers is Vlaanderen. Nergens kent de koers een grotere beleving dan bij ons. Om de kwaliteit van onze wedstrijden te garanderen en onze sterke positie in het hedendaagse wielrennen nog te kunnen uitbouwen, groepeerden zes organisatoren zich in 2010 onder de naam Flanders Classics. Deze wedstrijden zijn Omloop Het Nieuwsblad, Dwars door Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Scheldeprijs en Brabantse Pijl. Het project werd door renners, volgers en supporters positief onthaald! Ons aanbod Omloop Het Nieuwsblad: 26 februari 2012 Dwars door Vlaanderen: 18 maart 2012 Gent-Wevelgem: 24 maart 2012 Brabantse Pijl: 7 april 2012 Scheldeprijs: 14 april 2012 Word Flandrien: 1 juli 2012
Op zondag 25 maart 2012 organiseren we voor het 11de jaar op rij onze E3 PRIJS Vlaanderen voor wielertoeristen.
De E3 Prijs Vlaanderen wielertoeristen met stamnummer WBV 82007018, wordt
voor de tiende maal georganiseerd op zondag 25 Maart 2012.
De internationale klassieker waar ieder wielertoerist naar uitkijkt.
Het unieke parcours, met zijn mooie, rustige en landelijke wegen, zorgt ervoor dat ieder wielertoerist zijn gading vindt.
Inschrijvingen starten vanaf 0715 Hr tot 1030 Hr.
Voorinschrijvingen kunnen tot en met 16 Maart 2012, wat betalingen betreft hebben wij het volste vertrouwen in U!
Deelnemers die zich vooraf inschrijven en betalen, krijgen al het nodige thuis bezorgd zodat u niet meer hoeft aan te schuiven!
Natuurlijk kan er de dag zelf nog worden ingeschreven.
Parcours
Ter info bij de beklimming van de Oude Kwaremont worden NIET alle kasseien genomen, we gaan in het dorp naar rechts!
Dit om schade aan de fietsen te vermijden.
133 km
Deze rit leent zich uitstekend tot hen die de grote afstand, in het vroege seizoen al echt in de benen hebben.
En toch de sfeer van de klassieker willen proeven ter voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen met de 11 hellingen.
80 km
Deze rit gaat over 5 hellingen, en is uitermate geschikt voor de wielertoeristen die niet echt de grote afstand in de benen hebben,
gezien de vroege datum op het seizoen.
60 km
Deze rit gaat over 3 hellingen, en is geschikt voor de wielertoeristen die gezien de vroege datum op het seizoen toch een kort tochtje op zondag willen
maken.
Via onze website www.velotour.be vindt u alle nodige informatie omtrent onze organisatie.
We hopen u te mogen verwelkomen op 25 maart
Met vriendelijke groeten,
Stephan Dierick
www.velotour.be
31-01-2012
Regels aangaande de wegcode
Regels aangaande de wegcode
Op de weg
Leden die deelnemen aan de clubritten dienen stipt de wegcode na te leven. Ze zullen steeds de nodige hoffelijkheid en respect vertonen ten opzichte van de andere weggebruikers.
De club en de leden volgen nauwgezet de verkeersregels voor het gebruik van de openbare weg: zie artikel 43bis verkeersreglement: fietsers in groep (http://www.wegcode.be)
Bij overtredingen van de wegcode waarbij een lid geverbaliseerd wordt, zal hij zelf instan voor de strafrechtelijke sancties (boete, ). De club draagt hierin geen verantwoordelijkheid.
In het belang van ieders veiligheid wordt het dragen van een valhelm verplicht.
De fietsen dienen, zoals voorgeschreven door de wegcode, perfect in orde te zijn.
Richtlijnen van de wegkapiteins en of bestuursleden dienen te allen tijde gevolgd te worden.
Bij ongunstige weersomstandigheden wordt er onderling beslist of er al dan niet gereden wordt. Bij betwisting beslist het bestuur.
Bij defect stopt iedereen onmiddellijk. De wegkapiteins zorgen ervoor dat het wegverkeer zo weinig mogelijk gehinderd wordt.
Afval van voeding wordt niet op de openbare weg gegooid! Indien dit wordt genegeerd, stopt de groep zodat/totdat de overtreder het weggegooide afval kan oprapen. Dan pas vertrekt de groep opnieuw!
Bij clubritten wordt als één groep gestart onderweg blijven we als één groep samen. Clubleden die van de groep wegrijden doen dit op eigen risico en buiten de verantwoordelijkheid van de club. Indien door omstandigheden te wijten aan het parcours van de rit (vb. lange klim, ) de groep uiteenvalt, dient de wegcode gevolgd te worden die dan van toepassing is en zal ernaar gestreefd worden om zodra dit mogelijk is opnieuw als één groep te fietsen.
De groep blijft steeds samen. Iedere deelnemer is ertoe gehouden zijn snelheid aan te passen aan een tempo dat iedereen kan volgen, de slagzin SAMEN UIT, SAMEN THUIS indachtig.
De snelheid wordt bepaald volgens de mogelijkheden van de groep op dat moment. Dit
betekent de snelheid waarbij iedereen kan volgen die regelmatig meefietst.
De clubuitstappen gaan door onder de leiding van de ritleider, hierin bijgestaan door de
bestuursleden en wegkapiteins.
De ritleider kent de weg en het aantal kilometers. Hij is ook verantwoordelijk voor de
Sven Nys is op vrijdag te gast tijdens Velofollies. De veldritkampioen komt er om 17 uur signeren op standnummer 6131 (Sven Nys Cycling) in hal 6 van Kortrijk Xpo. Om 20 uur is er dan een heuse modeshow op het centrale podium in hal 1 waar de Sven Nys-kledingcollectie wordt voorgesteld. Een sneak peek van deze nieuwe kledijlijn vind je hier. Verdere info via www.velofollies.be of via de gratis beursbrochure die bij de nieuwste editie van Grinta! zit.
14-01-2012
Rollen? Saai?
Rollen? Saai? Vind je een oefensessie op rollen te saai? Cyclo Sprint en Energy Lab geven enkele tips om je indoortraining uitdagender te maken. Het volume van een rollentraining bedraagt maximaal 1u30.
Indien je graag langer wil trainen, splits dan je training op. Bijvoorbeeld: 's morgens 30 minuten nuchter fietsen + 's avonds krachttraining (op vaste rollen).
Bouw je trainingen op, zowel in het aantal blokken als in de duur van de blokken
Breng voldoende variatie in de trainingen: om het monotone ritme van de rollen te doorbreken, kan je variëren in zowel trapfrequentie of hartslag als de duur van de blokken
Zorg ervoor dat de ruimte waar je fietst aangenaam is. De omgeving mag namelijk niet te warm zijn en moet geventileerd kunnen worden. Zorg - indien mogelijk - ook voor muziek of een televisie.
Drink voldoende. Bij het fietsen op rollen zweet je gevoelig meer dan tijdens een wegrit. Probeer daarom 750 ml vocht (water of sportdrank) te drinken per uur.
Op de rollen kan je behalve kracht, souplesse en uithoudingsvermogen ook je traptechniek trainen. Dit zijn de zogenaamde eenbenige oefeningen om het duwen en trekken van het pedaal te oefenen.
Plaats een spiegel voor of naast je zodat je je positie eens kan bestuderen. Op deze manier kan je onder andere nagaan of je bekken niet te veel beweegt, of je voldoende kniestrekking hebt, ...
Voor wie niet graag op rollen fietst, is spinning een welgekomen variant. Let er hierbij wel op dat je niet te intensief fietst (dus steeds onder 85 % van je maximale hartslag).
(Bron:cycling.be)
13-01-2012
Vlaanderens Mooisten en de Waalse Parels
Golazo Cycling biedt u volgend jaar opnieuw een brede waaier aan klassieke parcours, prachtige regio's, flinke kuitenbijters en wondermooie Ardense hellingen.
Vlaanderens Mooisten en de Waalse Parels
Zaterdag 17 maart: Ename Classic (Zottegem)
Zaterdag 24 maart: Omloop Van Vlaanderen (Gent)
Zaterdag 31 maart: Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen (Brugge / Oudenaarde)
Zaterdag aanstaande, 5/11, is er rit langs de Schelde en de Dender. De rit vertrekt op Massemen Dorp via de Schelde naar Dendermonde zo naar Aalst langs de Dender en zo terug naar Massemen. Alles samen zo'n70 à 75 km.
Voor zij die met ons nog eens de beentjes willen losgooien:
Verzamelen op Massemen Dorp, tss 9u45 en 10u. Vertrek stipt om 10u, dus wees op tijd. Indien deelname, gelieve iets te laten weten aan Freddy of Steven.
Sportieve groeten en tot zaterdag. Steven
Schelde-Dender-rit
Beste fietsers,
Zaterdag aanstaande, 5/11, is er rit langs de Schelde en de Dender. De rit vertrekt op Massemen Dorp via de Schelde naar Dendermonde zo naar Aalst langs de Dender en zo terug naar Massemen. Alles samen zo'n70 à 75 km.
Voor zij die met ons nog eens de beentjes willen losgooien:
Verzamelen op Massemen Dorp, tss 9u45 en 10u. Vertrek stipt om 10u, dus wees op tijd. Indien deelname, gelieve iets te laten weten aan Freddy of Steven.
Ik heb een uitnodiging van du festival luxembourgeois de cyclisme féminin op zak voor 27 ,28 et 29 April 2012; Te Luxembourg.
Natuurlijk zullen we daar ook een fietstocht doen in deze mooie streek
Wie gaat ermee, mail mij dan gerust
27-10-2011
Ritje naar Oudenaarde
Het was een lekker weertje om te fietsen,hebben een ritje gedaan met Benny en Lotfi, De sfeer was weer super en daar is het om te doen, Hier onder wat sfeer foto's
24-10-2011
Trainingsschema
Trainingsschema Ventourist/Ventousiast
Kriebelt het ook bij u om te gaan fietsen? Maak hier kennis met een basis trainingsschema dat u moet klaarstomen voor een actieve levensstijl met als ultieme apotheose de beklimming van de Mont Ventoux.
Twee opmerkingen:
Een individueel trainingsschema op maat is een utopie. Bijv. een rokende man van middelbare leeftijd die aan overgewicht en astma lijdt, behoeft logischerwijs een ander trainingspatroon als een prille twintiger die de intentie koestert om de Mont Ventoux drie keer na elkaar te bestormen. een gespecialiseerde sportarts kan op basis van geslacht, leeftijd, leefgewoontes, trainingsmogelijkheden, ambities en blessures uit aan overgewicht verleden een programma op maat uitschrijven.
Sporta houdt rekening met een voorbereidingsperiode van circa 7 maanden.
Trainingstypes
De verschillende trainingstypes:
De hersteltraining (>= 65%)
De rustige duurtraining (65-75%)
De matige duurtraining (75-85%)
De stevige duurtraining (85-90%)
De extensieve intervaltraining (90-95%)
De intensieve intervaltraining (>= 95%)
Een beginnend fietser legt eerst gedurende twee of drie maanden (afhankelijk van de basisconditie) het accent op de rustige en matige duurtraining, waarbij de afstand van de oefenritten stelselmatig wordt verlengd. In een latere fase kunnen intensievere trainingen en zelfs intervaltrainingen worden ingelast, met tussendoor een hersteltraining.
Hersteltraining Zoals de term laat vermoeden, dient deze training om het lichaam te laten recupereren van de voorafgaande inspanningen. Vandaar dat het tempo van deze fietstrip zo laag ligt dat de hartslag niet meer dan 65% van de maximale capaciteit bedraagt. Ook de duur van de inspanning is beperkt, hooguit dertig tot negentig minuten. Desondanks is deze hersteltraining van groot belang. Het lichaam heeft een recuperatieperiode nodig om de verbruikte energievoorraad weer aan te vullen. Bovendien worden ondertussen de afvalstoffen in de spieren afgevoerd en eventuele schade aan de spiervezels hersteld. Het is in deze periode dat de basis van het uiteindelijke trainingseffect wordt gelegd! De hersteltraining geniet de voorkeur van wetenschappers boven het passief rusten en kan te allen tijde worden uitgevoerd.
De duurtrainingen Zonder een goed uithoudingsvermogen zal een fietser niet in staat zijn om langdurige inspanningen vol te houden. Aangezien tijdens deze duurtrainingen de intensiteit onder de anaerobe drempel ligt, wordt voor de energie die nodig is om de inspanning te leveren zuurstof aangewend. Deze zuurstof is op zijn beurt nodig voor de verbranding van de vetten en suikers in het lichaam. Deze twee energiereserves kennen een verschillend verbrandingsproces. Er is namelijk meer zuurstof nodig om dezelfde energie te puren uit de verbranding van vetten dan uit verbranding van suikers. Bij een inspanning met een hoge intensiteit zal het lichaam ook eerst de suikervoorraad aanspreken vooraleer een beroep te doen op de vetreserve. Aangezien de beklimming van de Mont Ventoux intens is, zal bij een doorsnee-Ventourist in grote mate een suikerverbranding plaatsvinden. Maar de suikervoorraad is niet onbeperkt. Na zon anderhalf uur geraken de lichaamsreserves opgebruikt bij de niet-getrainde sporter en verschijnt de beruchte man met de hamer. Het komt er voor de Ventourist dus op aan om gedurende het grootste gedeelte van de beklimming zijn energie uit de suikerverbranding te halen. Daardoor dienen de duurtrainingen (dat is trouwens ook de reden dat tijdens de inspanning de suikervoorraad regelmatig met energierijke dranken of voeding moet worden aangevuld.) Deze duurtrainingen zijn van langere duur en worden in babbeltempo en op souplesse afgehaspeld. In de loop van de voorbereidingsperiode stijgt het fietstempo zonder dat de hartfrequentie de anaerobe drempel evenwel overstijgt.
De intervaltrainingen In een latere fase wordt de trainingsbelasting verhoogd door het fietstempo gedurende een poos (van dertig seconden tot vijf minuten) herhaaldelijk te versnellen met tussendoor ene korte recuperatietijd. Tijdens deze trainingsbelasting wordt de anaerobe drempel overschreden. Deze vorm van inspanning is voor de beklimming van de Mont Ventoux minder belangrijk.
De herfst staat nog maar net voor de deur maar vele wielertoeristen dromen nu al van onze prachtige tourtochten op hun carbonnen ros.
Golazo Cycling biedt u volgend jaar opnieuw een brede waaier aan klassieke parcours, prachtige regio's, flinke kuitenbijters en wondermooie Ardense hellingen.
Vlaanderens Mooisten en de Waalse Parels
Zaterdag 17 maart: Ename Classic (Zottegem)
Zaterdag 24 maart: Omloop Van Vlaanderen (Gent)
Zaterdag 31 maart: Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen (Brugge / Oudenaarde)
Maar vul nu eerst en vooral je fietsagenda in voor 2012.
Fiets regelmatig naar onze kalender en nieuwsberichten op cycling.be!
Het Golazo Cycling Team wenst u een zachte winter en een goede voorbereiding op onze klassiekers
19-10-2011
De Mont Ventoux.
Beste wieler liefhebbers,
Graag willen wij nog eens een oproep doen aan de mensen van Solutia die toch interesse hebben om mee te gaan naar de Mont Ventoux.
Aangezien we bij de vorige oproep geen volle autobus hadden, zouden we deze keer met individuele autos naar de bestemming rijden.
De planning is als volgt:
Vertrek op donderdag 10/05/2012 ( smorgens )
Terug op zondag 13/05/2012 ( savonds )
Maw. drie overnachting, zo hebben we twee dagen de kans om de Kale Berg te beklimmen.
Kostprijs van het verblijf voor drie nachten met ontbijt zal tussen 150 à 200 euro bedragen, afhankelijk van het hotel waar we gaan logeren.
Voor de mensen die interesse hebben gelieve ons dat vóór 1/11/2011 mede te delen zodat we de kamers bij tijd kunnen reserveren, kamers zijn op basis van 2 personen.
De bevestiging gebeurt door een storting van 100 euro op een later vermelde rekening.
Met zijn allen in de Solutia kleuren op de top!
Sportieve Groeten
Het bestuur.
18-10-2011
Bezoek aan het Centrum Ronde van Vlaanderen
Na een Bezoek aan het Centrum Ronde van Vlaanderen heb je altijd mooie foto's he
17-10-2011
Marathon St. Louis
Het Solutia Cycling Team wenst de marathon lopers een fantastisch verblijf en mogen ze een schitterende prestatie neerzetten in St. Louis.
Het Cycling Team.
15-10-2011
Kalender Okt
Aangezien het weer niet te best zal zijn dinsdag zullen we een bezoek brengen aan Het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. Wie gaat er mee? Freddy
Borgsysteem tegen overlast wielertoeristen id Vlaamse Ardennen
Borgsysteem tegen overlast wielertoeristen id Vlaamse Ardennen
Oost-Vlaams gouverneur André Denys werkt aan een overlastreglement voor organisatoren van fietstochten die door de Vlaamse Ardennen trekken. Zij zullen onder meer een waarborg moeten betalen voor ze toestemming krijgen om door die gemeenten en steden te rijden. "Ik begrijp dat iedereen met de fiets door de Vlaamse Ardennen wil, maar soms wordt het wat te veel. We moeten zelfs fietstochten kunnen verbieden", verdedigt Herman De Croo het reglement.
Na de AVS Peter Van Petegem Classic in april trokken een aantal burgemeesters uit de Vlaamse Ardennen aan de alarmbel. Zij waren de overlast die wielertoeristen die zaterdag veroorzaakten grondig beu. "Er moet een systeem komen, waarbij elke grote organisator een borg moet betalen om toegang te krijgen tot ons grondgebied. Wie de regels aan zijn laars lapt, zal betalen én is niet langer welkom", maakte de Brakelse burgemeester Herman De Croo zich toen sterk.
Gouverneur André Denys, zelf een fervent wielertoerist, begreep het protest van de burgemeesters en ging aan de slag. Van sportmarketingteam Golazo, dat zelf onder meer de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen én de Van Petegem Classic organiseert, kreeg Denys een kopie van het overlastreglement dat de provincie Luik hanteert. Een organisatie met 500 deelnemers betaalt daar 3.000 euro waarborg. Naargelang het aantal deelnemers kan dat oplopen tot 10.000 euro, voor bijvoorbeeld een organisatie als de Ronde. Cijfers voor onze streek wilde de provincie gisteren nog niet geven, die worden mogelijk deze namiddag vrijgegeven tijdens de provincieraad. Denys zal daar zijn plannen toelichten.
"Die plannen kunnen de doodsteek zijn voor kleine wielerverenigingen", meent provincieraadslid Jo De Loor (sp.a) uit Herzele, zelf ook een fervent fietser. "Zij organiseren vaak jaarlijks een paar fietstochten, waar zo'n 1.000 deelnemers op afkomen. Die hebben geen 3.000 euro in kas. De meeste organisatoren verbeteren elk jaar hun organisatie door overleg met de gemeenten en steden die aangedaan worden. We moeten die mensen aanmoedigen, eerder dan hen zo'n reglement voor te schotelen."
Daar is burgemeester Herman De Croo (Open Vld) van Brakel het niet mee eens.
"Een doortocht van een wielerfietstocht kost onze gemeente telkens weer een pak geld. Om nog maar te zwijgen over de klachten die we nadien telkens weer van onze inwoners mogen horen. Een aantal wielertoeristen lapt namelijk elke regel gewoon aan zijn laars: ze gooien hun afval in de bermen, doen aan wildplassen en overtreden alle verkeersregels. Onze regio wordt daar meermaals per week mee geconfronteerd en ik begrijp dat het voor sommige mensen genoeg is geweest. Ook ik heb dit gevoel. Daarom is een duidelijke regelgeving waarbij de organisatoren ook een waarborg storten, een noodzaak geworden", geeft De Croo toe.
Dinsdag 18 Okt zal er een rit zijn naar Oudenaarde een rit langs de Schelde.
Dinsdag 18 Okt zal er een rit zijn naar Oudenaarde een rit langs de Schelde. Vertrek Solutia om 11 uur. Rij je mee laat dan iets weten Freddy,Steven ,Wim
Nu de dagen alsmaar korter worden, is het belangrijk dat je je als fietser laat zien in het verkeer. We lichten je alvast in over de wetgeving in verband met fietsverlichting en geven je enkele tips!
Zien en gezien worden, daar komt het op aan. (foto belga)
De zon komt dezer dagen op rond 8u en gaat weer onder omstreeks 19u. Bij de overschakeling naar de wintertijd eind deze maand wordt dat ineens 7u30 en 17u30. Van 28 december tot en met 3 januari moeten we het langst wachten tot de zonsopkomst (8u45), terwijl het van 8 tot en met 17 december het vroegst volledig donker is (16u37). Uiteraard moet je al vroeger waakzaam zijn omdat het al eerder begint te schemeren.
Aangezien heel wat mensen met de fiets naar school of werk rijden en er vaak ook 's avonds nog getraind wordt, komt het er op aan in alle omstandigheden goed te kunnen zien en gezien te worden. In een stedelijke omgeving is de weg meestal automatisch verlicht en volstaat 'gewone' verlichting normaal gezien. Op het platteland, langs slecht verlichte wegen en jaagpaden kies je echter best voor een krachtiger voorlicht met een grote lichtbundel om putten, plassen en andere onverwachte hindernissen te kunnen opmerken.
Cijfers over het aantal ongevallen ten gevolge van slecht werkende fietsverlichting bestaan er niet. Steekproeven van de Fietsersbond tijdens de campagne van vorig jaar brachten wel aan het licht dat nog behoorlijk wat fietsers zonder verlichting rondrijden op momenten en op plaatsen waar dat echt wel aangewezen is.
WAT ZEGT DE WET?
De wet zegt dat elke fietser vooraan een wit of geel licht en achteraan een rood licht moet hebben tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag én overdag als de zichtbaarheid minder dan 200 meter is. Deze lichten mogen zowel op de fiets als op je kledij of rugzak bevestig worden. In België zijn knipperende lichten toegestaan. Het rode achterlicht moet 's nachts, bij helder weer, zichtbaar zijn van op een afstand van minstens 100 meter.
Wat heel wat mensen niet weten is dat alle fietsen - dus ook koersfietsen en mountainbikes - 's nachts en bij een zichtbaarheid van minder dan 200 meter uitgerust moeten zijn met een aantal reflectoren: een witte reflector vooraan, een rode reflector achteraan, oranje pedaalreflectoren, twee oranje reflectoren tussen de spaken van elk wiel of een witte reflecterende strook op de banden. Gewone (stads)fietsen moeten ook overdag voorzien zijn van al deze reflectoren.
TIPS
De Fietsersbond geeft nog enkele extra tips voor fietsen in het donker. Afneembare lichtjes met batterijen zijn handig, maar wees ervan bewust dat batterijen niet eeuwig meegaan. Zorg daarom dat je altijd extra batterijen - of nog beter reservelampjes - bijhebt.
Lichte (en bij voorkeur reflecterende) kledij valt beter op dan zwarte of donkere kledij. De zichtbaarheid met donkere kleren bedraagt 20 meter, die met heldere kleren 50 meter en die met retroreflecterend materiaal liefst 150 meter. Draag daarom een regenjas met reflecterende strips, een reflecterend hesje of reflecterende accessoires aan armen of benen.
Let extra op bij regenweer of wisselende temperaturen: automobilisten zien je minder goed door aangeslagen ruiten of regendruppels op de zijruiten. Fiets dus preventief en sta indien nodig je voorrang af! De kortste weg is ten slotte ook niet altijd de meest veilige weg. Kies indien mogelijk zoveel mogelijk voor autoluwe of autovrije wegen.
vijf infoavonden over âTrainen met een hartslagmeterâ
Dit najaar organiseert Grinta!, het magazine voor de actieve fietser, vijf infoavonden over Trainen met een hartslagmeter. Wie geen hartslagmeter heeft, moet beseffen dat hij of zij méér kan halen uit de training door een beroep te doen op zon toestel. En héél veel fietsers hebben misschien een hartslagmeter, toch halen ze vaak niet het maximum uit hun toestel. Dat probleem willen we aanpakken in een reeks van vijf infoavonde...n, gespreid over heel Vlaanderen.
Kom op donderdag 24 november luisteren naar de infoavond in Oudenaarde, maak kennis met de functies van je Polar en leer hoe je ze concreet kan toepassen tijdens je fietstochten. Het doel is betere prestaties leveren op de fiets, van welk fietsniveau je ook bent. Sprekers zijn Kristof De Kegel (Neaforma Training Center) en Pieter Helin (Polar Belgium). Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk zal duidelijk worden hoe je een hartslagmeter optimaal kan inzetten om een beter fietsniveau te halen.
Wie de infoavond wil bijwonen, betaalt ter plekke 2 euro. Meld je vooraf aan via infoavond@grinta.be, kom luisteren en fiets straks voorbereid de 2012 tegemoet
07-10-2011
Rit van zaterdag 8okt
Rit van zaterdag gaat niet door
WSC Merelbeke Omlopen der Scheldestreek Cyclo en VTT
oktober 2011 Omlopen der Scheldestreek Cyclo en VTT
Naar jaarlijkse gewoonte organiseert wielertoeristenclub WSC Merelbeke VZW zijn Omlopen der Scheldestreek Cyclo en VTT. Op het programma staan er recreatieve fietstochten voor alle fietsliefhebbers, zowel op de weg (cyclo) als in het veld (VTT). Er is een ruime bevoorrading voor elke deelnemer. Er zijn ook ruime douchemogelijkheden en een mogelijkheid tot bikewash achteraf. Met een gratis pannenkoek verwelkomen we elke deelnemer na het beëindigen van zijn/haar fietstocht. Laten we op 8 oktober allen op de fiets springen en genieten van een mooie fietstocht door de prachtige Scheldestreek. 8 oktober 2011, een dag om nu al aan te stippen in uw agenda.
Waar? KTA-GITO, Potaardeberg 59, Merelbeke Vertrek om 9 uur
Wat? Cyclo 50-25 km: startmogelijkheid tussen 8u30 en 14u. VTT 45-35-25-15 km: 8u30 14u. Kids: 15 km : 13u 13u30.
Van 17 tot en met 23 december organiseert Studio Brussel voor de zesde en laatste keer de populaire geldinzamelactie Music For Life. Grinta! zet ook een tandje bij en organiseert voor het derde jaar op rij de fietshappening 'Cycling For Life' op zondag 11 december. Schrijf je in, fiets mee en steun 'Music For Life'! Because we all do give a shit!
Traditioneel staat 'Music For Life' in het teken van een stille ramp. Dit jaar ...wordt diarree het thema van de eindejaarsactie. Het is een wereldwijd probleem. Diarree is, samen met longontstekingen, de meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen jonger dan vijf jaar. Concreet werkt 'Music For Life' rond de situatie in Nepal. In dit filmpje wordt de problematiek omschreven. Een problematiek waar we met z'n allen iets aan kunnen doen.
Om geld in te zamelen organiseert het fietsmagazine Grinta! voor het derde jaar op rij, in samenwerking met Bloso en Wielerbond Vlaanderen, Cycling For Life, een fietshappening in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx op de Gentse Blaarmeersen. Op zondag 11 december kan iedereen komen fietsen op de velodroom. Tussen 8 uur s morgens en 20 uur s avonds worden twaalf fietssessies van telkens één uur georganiseerd. Wie een leuke fietsdag wil beleven en tegelijk Music For Lifewil steunen, zakt gewoon af naar de Blaarmeersen, betaalt minimum 10 euro en kan één uur rondjes draaien op de wielerpiste. De opbrengst gaat integraal naar Music For Life.
Tijdens Cycling For Life zijn alle fietsers welkom! Niet alleen de geoefende wielertoerist die al van de velodroom heeft geproefd. Wie nog nooit op de wielerbaan heeft gefietst maar dat altijd al eens dolgraag wilde proberen, is ook van harte welkom! Er zal een initiator van Wielerbond Vlaanderen aanwezig zijn om debutanten wegwijs te maken op de piste. Fiets je liever niet mee? Ook geen probleem, kom dan gewoon supporteren! Overigens zullen ook een aantal FBVs (Fietsende Bekende Vlamingen) present tekenen. Misschien fiets jij wel in hun wiel! Be there! Inschrijven is noodzakelijk, zodat we de 12 fietssessies in goede banen kunnen leiden. Deelnemers melden zich bij voorkeur vooraf aan door een e-mail te sturen naar cyclingforlife@grinta.be en daarin aan te geven wanneer (welk uur of welke uren) ze komen fietsen.
De toeristische dienst van Trois Ponts heeft een opmerkelijk initiatief genomen
Vers van de pers ... De toeristische dienst van Trois Ponts heeft een opmerkelijk initiatief genomen. Om ook de gewone stervelingen te kunnen laten genieten van de hellingen van L-B-L gaat men de fietsers een duwtje in de rug, of juister ... een duwtje in de voet geven. Op Stockeu heeft men namelijk een fietslift geïnstalleerd. Het systeem is heel eenvoudig: je werpt 1 euro in de automaat, je zet een voet op een soort van schaats en ... je wordt aan een snelheid van 12 km/u naar boven geduwd. Misschien dat er in de toekomst nog meer hellingen met dit ingenieus systeem zullen uitgerust worden.
04-10-2011
Steven zijn nieuwe fiets
Steven zijn nieuwe fiets. En nu kan hij ook alles geven.
29-09-2011
Ritje met Lotfi
Vandaag ritje gedaan met Lotfi omdat hij eens wou zien hoe we fietsen,naar Oudenaarde reden we aan 23 km omdat Lotfi niet gewoon is van te fietsen ,terug naar Gent zat Lotfi nog zeer fris dan naar 28km per uur gegaan en Lotfi was altijd goed mee,en zat nogaltijd zeer fris. Lotfi bestel je fiets maar en welkom in de club. je was zeer goed Lotfi,bedankt voor de rit Freddy
28-09-2011
Tot slot, heb je nog tips voor onze lezers?
Tot slot, heb je nog tips voor onze lezers?
Velen van hen zijn fanatieke fietsers. Hun trainingen moeten vooral gedoseerd zijn. Dat kunnen langere ritten zijn aan een onderhouden tempo. Het is voor een wielertoerist vooral belangrijk dat ze er plezier aan beleven en over een goede algemene gezondheid beschikken. Ik raad een conditietest aan bij een sportdokter om hun gezondheid en trainingsniveau te bepalen. Het probleem bij de meeste mensen die in groep fietsen is dat ze veel te hard rijden. Als je op kop van de groep komt, mag je een beetje harder gaan, maar als je in de wielen zit moet je voldoende recupereren. Helaas zie je veel toeristen die van hun fiets vallen om te kunnen volgen (lacht). Dat is nefast voor het trainingseffect natuurlijk. Bedankt voor de tips John
Vandaag was het terug de rit van Dinsdag naar de Vlaamse Ardennen,we waren met een mooi groepje,verslag morgen nu naar het feest van 50 Jaar Solutia. Ik wil hier toch wat sfeer foto's achterlaten,voor de jongens die vandaag meereden bedankt en tot de volgende rit. Ook een dank je wel aan Willy en zijn vrouwtje voor de goede ontvangst en het gebak,Bedankt Willy http://fotoalbum.seniorennet.be/showbizzfredje/2rit_solutia_gent/galerij
21-09-2011
Sterrit zaterdag 24/9 50 jaar Solutia
Rit Vlaamse Ardennen over een afstand van 71 Km,vertrek om 9 uur aan Solutia
20-09-2011
Met dank aan Andy voor de foto's
Met dank aan Andy voor de foto's
Rit Vlaamse Ardennen 71 Km
Vertrekken rond 9 uur en dan via de Schelde naar zingem daar verlaten we de Schelde richting Molenberg maar de achterkant gaat daar ook goed naar omhoog vele kennen dit niet ,zo gaan we richting Horebeke de straat waar de peet woont,daar boven zullen we wachten tot we weer samen zijn.dan richting Brakel,voor Brakel linksaf richting Zwalm,dan rechtsaf richting Rekelberg ,daar boven rechtaf naar de Paddestraat zo verder naar Solutia.
was een mooie rit ,op de bergjes mag je eens het gas open zetten ,maar eenmaal boven wachten we op iedereen ,afstand was 71 Km
Reden mee,Freddy,Johan,Wouter,Kevin,Steven,Wim Gasten bedankt voor de leuke tocht Freddy
De Ronde van Vlaanderen komt volgend jaar aan in Oudenaarde en niet meer in Meerbeke, dat de finale van de Ronde al sinds 1973 mocht ontvangen. Dat melden de Corelio-kranten. Om 13 uur stellen de organisatoren het nieuwe parcours van 'Vlaanderens Mooiste' in Vilvoorde voor, maar het is nu al duidelijk dat de Ronde in Oudenaarde en niet meer in Meerbeke aankomt. De beklimming van de Oude Kwaremont zou de finale worden, de Muur van Geraardsbergen verdwijnt mogelijk uit de wedstrijd.
Het voorbije half jaar waren er drie kandidaten om de aankomst van de Ronde te ontvangen: Meerbeke, Ronse en Oudenaarde. De keuze voor die laatste stad betekent ook dat het parcours er volledig anders gaat uitzien. (belga/lpb)
Verkeerswetgeving voor fietsers
Verkeerswetgeving voor fietsers
Er zijn niet zoveel specifieke verkeersregels die op fietsers betrekking hebben. En sommige regels daarvan bevoordelen de fietser duidelijk tegenover de automobilist. Helaas is het geheel van regels vaak onvoldoende gekend zowel door fietsers als automobilisten. Daarom worden hierbij de belangrijkste regels nog eens vereenvoudigd weergegeven.
Fietsers, individueel of in groep
Individuele fietsers of groepen tot 14 fietsers
Groepen van 15 tot 50 fietsers
Groepen van 51 tot 150 fietsers
Fietspad
VERPLICHT het fietspad te volgen (als er een is)
NIET VERPLICHT het fietspad te volgen.
NIET VERPLICHT het fietspad te volgen.
Rijbaan
Indien geen fietspad, mogen deze fietsers op de rijbaan rijden.
Met 2 naast elkaar mag, zolang kruisen met tegenliggers mogelijk blijft.
Buiten bebouwde kom moeten ze achter elkaar rijden als er een voertuig nadert.
Mogen met twee naast elkaar rijden op de rijbaan.
Enkel op de rechter rijstrook als de rijbaan in rijstroken is verdeeld, of op niet meer dan de helft van de rijbaan, als deze niet in rijstroken is verdeeld.
Mogen met twee naast elkaar rijden op de rijbaan.
Enkel op de rechter rijstrook als de rijbaan in rijstroken is verdeeld, of op niet meer dan de helft van de rijbaan, als deze niet in rijstroken is verdeeld.
Wegkapiteins
Geen wegkapiteins
MOGEN vergezeld zijn van minstens 2 wegkapiteins.
MOETEN vergezeld zijn van minstens 2 wegkapiteins.
Volgwagen
Geen volgwagens
MOGEN voor- en achteraan een begeleidende auto hebben. Als er maar 1 is, MOET deze de groep op 30 m volgen.
MOETEN voor- en achteraan een begeleidende auto hebben.
Opmerking: groepen van meer dan 150 fietsers, dienen VERPLICHT te splitsen in groepen van maximum 150 fietsers.
Wegkapiteins Wegkapiteins vormen een interessante mogelijkheid voor wie met een groep van meer dan 15 fietsers op weg is. Immers, de wegkapiteins waken over het goede verloop van de ganse tocht en kunnen op kruispunten, waar het verkeer niet geregeld wordt door verkeerslichten, het verkeer in de dwarswegen stilleggen, terwijl de groep, met inbegrip van eventuele begeleidende voertuigen, oversteekt. Dit zorgt voor extra veiligheid en een vlot verloop van de tocht. Iedereen kan wegkapitein worden, de vereisten zijn vrij eenvoudig: men moet minstens 21 jaar zijn, een officiële armband met de driekleur en de vermelding Wegkapitein dragen, en over een klein verbodsbordje C3 beschikken. Er zijn speciale getuigschriften of machtigingen nodig, maar een wegkapitein moet natuurlijk wel goed de verkeersregels kennen en zich verantwoordelijk opstellen.
Dinsdag hebben we een rit gedaan van zo een 87 km,Merelbeke-Kluisbergen maar het was een echte pechdag ,met vallen en opstaan hebben we toch van een leuke dag mogen genieten.
hebben gereden.Freddy,Wim en Kevin
hier onder wat sfeer fotos
19-08-2011
Agenda 2012
VELOFOLLIES Het fietsevenement voor de échte wielerfanaat
Andy zal de clubfotograaf zijn,alvast bedankt Andy
20-05-2012
Van de Wiele Classic
Mooie Rit van 89 Km,zeer goed bevoorrading,2013 zeker weer op post
13-11-2011
veldrit met Ruben in Merelbeke in de kleuren van Solutia.
Veldrit met Ruben in Merelbeke in de kleuren van Solutia.
03-10-2011
Cycling For Life op 11 december
GRINTA!
Cycling For Life op 11 december: meld je aan!
Voor het derde jaar op rij fietsen we op de piste ten voordele van Music For Life. Deze keer op zondag 11 december van 8 tot en met 21 uur. In 12 fietssessies. Meld je vooraf aan door te mailen naar cyclingforlife@grinta.be en geef het aantal personen en het fietsuur (vb. van 15 tot 16u) op dat je verkiest. Doen! Je betaalt 10 euro (inclusief huur pistefiets): opbrengst gaat integraal naar Music For Life!
Op zondag 24 juli was er een tourrit in Zwijnaarde,De Gentsebuitenband.
De gordel rond Gent van 80 km met vertrekpunt De hoeve Broché te Zwijnaarde is de perfecte uitvalbasis voor een divers aanbod aan routes zowel tot in hartje Gent zelf als tot in het diepe zuiden van Oost- Vlaanderen.
Solutia Cycling Team Gent/Eric Van de Wiele Classic
24 mei was een mooie dag met veel zon, die dag hebben we de Eric Van de Wiele Classic gereden met het Solutia Cycling Team Gent. Freddy,Wim en Wouter het was een mooie rit,2012 zijn we er zeker weer bij Meer foto's kan je zien via deze link
"Als je het hoofd van een intellectueel afsnijdt, sterft hij", zo schrijft de Franse satyrische auteur Francois Cavanna treffend. En een wielrenner die op zijn hoofd valt, wat riskeert die zoa
Dat een helm doeltreffend is, staat vandaag als een paal boven water. Uit de statistieken blijkt namelijk dat de helm het risico op letsels met 70 tot 80 % vermindert. Die zijn vaak bijzonder ernstig. De hoofdhuid is rijkelijk voorzien van bloedvaten en bloedt dan ook hevig bij de minste snijwonde. Erger nog: als de schedelpan zware schokken krijgt te verduren, veroorzaken die algauw hersenschuddingen, met min of meer langdurig bewustzijnsverlies en al dan niet gepaard gaand met botbreuken, oedemen of hersenbloedingen.
Dit type ongeval komt zo frequent voor dat de IWU (Internationale Wielerunie) in 2003 het dragen van de helm verplicht maakte op alle competitieniveaus, zelfs bij de beroepsrenners. Het is dan ook uitgesloten om voortaan nog deel te nemen aan een wedstrijd zonder een helm te dragen die voldoet aan de Europese normen. Op training zijn de meeste renners echter niet geneigd om een helm op te zetten. Sommigen gaan ervan uit dat ze behendig genoeg zijn om valpartijen te vermijden. Anderen denken dan weer dat een helm onder een snelheid van 30 km/u. overbodig is. Welnu, dat is fout!
Het hoofd van een wielrenner die over zijn stuur gebogen zit, bevindt zich op meer dan 1,60 m van de grond, hoger dus dan op om het even welke motorfiets. Bij een val duurt het geen halve seconde vóór het hoofd op de grond terechtkomt. De wielrenner heeft dus niet veel tijd om de schok te vermijden, temeer omdat zijn voeten vastzitten in de pedalen en ze meestal aarzelen om hun stuur los te laten. Dat betekent dat hun hoofd tegen een harde ondergrond (asfalt, trottoir) botst met een snelheid van 18 km/u., wat precies de limiet is voor onherstelbare hersenletsels. Bovendien houdt deze macabere berekening geen rekening met de snelheid van de wielrenner en evenmin met de obstakels die hij tijdens zijn val dreigt te ontmoeten en die de schok aanzienlijk heviger maken.
Een helm vangt de schok op, waardoor de schade beperkt wordt. De belangrijkste kwaliteit van een helm moet dan ook niet de stevigheid is, maar zijn vervormingscapaciteit. Over het algemeen bestaat hij uit een dikke laag uitgezet polystyreen, bedekt met een beschermende laag harde kunststof. De helmen zijn ook zeer comfortabel en licht: ze wegen nauwelijks een paar honderd gram, zodat je ze algauw niet meer voelt. Alle voorwaarden zijn dus verenigd om hun gebruik bij wielrenners te veralgemenen, zelfs bij stijfkoppen. Een helm is heus geen overbodige luxe!
07-07-2011
Doe we zeker aan mee in groep van Solutia Team
De Gentse Gordel
wanneer: Zaterdag 10 september 2011
waar: Gemeenteschool Centrum, Koning Boudewijnlaan, 9080 Lochristi
start:
120
8u - 11u
Bokaal
90
8u - 11u
Bokaal
70
8u - 14u
Bokaal
35
8u - 15u
Bokaal
sterrit
8u - 17u
Bokaal
Wie doet mee vertrek van uit Zwijnaarde
Op 24 juli wordt het opnieuw fietsen en feesten in het landelijk groen rond Gent.
Dé fietsmanifestatie, in het Gentse en tot ver daar buiten is voor velen een sportieve afsluiter geworden van de Gentse feesten.
Op 24 juli, de laatste zondag van de Gentse feesten, fietsen we terug van boerderij tot boerderij, om volop te genieten van het groen rond Gent en te feesten op de verschillende boerderijen. Dé manier om in een gezellige gemoedelijke sfeer tot rust te komen met een echt vakantiegevoel.
Op de vier startplaatsen te Drongen, Wondelgem, Desteldonk of Zwijnaarde kan je ook dit jaar kiezen tussen 8 routes van 25 en 45 km, of de grote lus van 80 km. Nieuw dit jaar is de route voor wielertoeristen van 90 km vanuit Zwijnaarde. Met de Gentse Buitenband proberen we een grote waaier aan fiets- en wielerliefhebbers te bereiken, zowel de recreatieve fietsers, gezinnen en vriendengroepen en wielertoeristen.
Je kunt kiezen wat je past: De gordel rond Gent van 80 km met vertrekpunt op alle startplaatsen blijft de absolute topper. Ontdek vanuit het Landgoed de Campagne te Drongen de Oude Kalevallei en proef de fruitige streekproducten. Op de Dries in Wondelgem, op de hoeve Lootens, wordt uniek landelijk erfgoed, gekoesterd en toekomst gegeven, de gekende ambiance blijft gegarandeerd. Vanuit de boomgaard bij de familie Polfliet in Desteldonk vertrekt het nieuwe educatieve Sierteeltpad van 45 km met een verkorte versie van 25 km. De hoeve Broché te Zwijnaarde is de perfecte uitvalbasis voor een divers aanbod aan routes zowel tot in hartje Gent zelf als tot in het diepe zuiden van Oost- Vlaanderen, met de Tiegembergroute van 90 km, een nieuwe route voor wielertoeristen als smaakmaker.
Land- en tuinbouw essentieel bij het invullen van landschappelijk waardevol landelijk groen/ Je kunt te velde ervaren dat ook het Gentse platteland nog heel wat te bieden heeft en wij er alles moeten aan doen om die laatste open ruimtes rond Gent open te houden.en het landbouwgroen een plaats te geven. We stellen vast dat de actieve en leefbare land- en tuinbouw meer en meer uit de rand van Gent gedreven wordt. Niet alleen via inname door bewoning en industrie, maar ook door strakke doelstellingen voor bos en natuur, zeker als alle plannen op langere termijn gerealiseerd worden. Wanneer we de startplaatsen en hun omgeving bekijken dan zien we dat in Zwijnaarde de leefbaarheid bedreigd wordt door het parkbos, in Desteldonk door de natuurcompensatie voor de havenuitbreiding, in de omgeving van de Campagne blijft op termijn enkel nog 1 bedrijf en een uitgebreide kinderboerderij over. In Wondelgem zijn we reeds toe aan het beschermen van het landelijk erfgoed met de hoeve Lootens en is quasi alle leefbare landbouw verdwenen. Dit op een moment dat gezonde lokale voedselvoorziening volop in de belangstelling staat en stadslandbouw en belevingslandbouw in wereldsteden zoals New York, Toronto, Amsterdam en in nieuwe stadsdelen bv in Almere heel trendy is. Om even bij stil te blijven staan. De Gentse Buitenband wil zeker zijn inbreng doen in de discussie. Dat een breed overleg met begrip voor ieders situatie tot oplossingen kan leiden blijkt uit de afspraken in het kader van de uitbouw van het parkbos in De Pinte en Zwijnaarde.
We willen het Gentse als bloemenregio promoten. Ook de Gentse bloemenproductie is steeds verder opgeschoven tot buiten de Gentse stadsrand. Gent, de Gentse Buitenband en bloemen: blijven echter een perfect trio. Met het project Gent bloemenregio: proberen we de band tussen de sierteeltsector, Oost-Vlaanderen en specifiek ook Gent permanent onder de aandacht te houden.
De uitnodiging om samen met Soepapke letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet te worden, kan je zeker dit jaar niet afslaan. Als deelnemer van de Buitenband ontvang je op deze editie een milieuvriendelijk en bebloemd aandenken. Samen met je familie en vrienden verwachten we ook jou om mee deze editie extra fleur te geven.
Luc Vanacker Voorzitter Gentse Buitenband
Klik hier voor de flyer met informatie over de startplaatsen
Outfit voor het Solutia Cycling Team Gent zit nu in de rechte lijn,het ziet er Super uit nog een paar dagen geduld aub en je kan het zien.met dank aan Solutia
25-06-2011
De Ronde van Vlaanderen 2012
De Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen in zal doorgaan op 31 Maart 2012 waar???