Helaas zit mijn sociale project er nu al weer op. :(
Ik ben wel blij te zeggen dat ik er elke namiddag evenveel van heb genoten en dat ik er zeker veel uit heb opgestoken. Ik ben heel dankbaar dat ik deze kans heb gekregen.
Werken met vluchtelingen is iets dat je ogen opent. Een van de belangrijkste waarden die ik heb opgenomen uit mijn stage is dankbaarheid. We zijn het zo gewoon om te hebben wat we hebben dat we er vaak niet eens bij stilstaan. Ons huis, warme water, familie, school, een eigen kamer, een gsm, vrienden,... . We leren het pas echt waarderen wanneer we het kwijt zijn. dan komt ons besef pas van hoe belangrijk zulke dingen voor ons zijn en hoe vanzelfsprekend ze lijken. Nog iets dat ik heb geleerd uit dit project is dat elke persoon een verhaal heeft. Elke mens die we passeren in ons dagelijks leven, zonder dat we er ooit over nadenken of bij stilstaan, heeft zijn eigen verhaal, met zijn eigen positieve maar ook negatievere kanten, zijn eigen verdriet en geluk. We zijn soms heel snel om anderen te beoordelen, zonder dat we ook maar iets over hem weten. We moeten leren om verdraagzamer te zijn en met elkaar om te gaan op een meer vriendelijke en respectvolle manier.
Mijn persoonlijkheid heeft me in dit project vooral geholpen op de manier dat ik open sta voor nieuwe dingen en negatieve dingen in iets positiefs kan maken. Veel mensen hebben vooroordelen over andere afkomsten of over vluchtelingen. Maar door interesse te tonen en grapjes over te maken, verander je dat net in iets positiefs. Dat wil ik voor deze jonge kinderen dat ze hun afkomst als iets positiefs ervaren om trots op te zijn. En niet hoeven te kampen met de vooroordelen van anderen. Als ik iets moet geven waar mijn persoonlijkheid me in de weg heeft gestaan is het dat ik moeite heb kordaat te zijn tegen kinderen die ik niet supergoed ken. kinderen testen de grenzen af om te zien hoe ver ze kunnen gaan en dus moet je als volwassenen duidelijk maken wanneer het genoeg is. Ondanks dat ik hier moeite mee heb, is het me toch vrij goed gelukt.
Een metafoor om mijn sociaal project mee te vergelijken is een boek. Je kijkt naar de omslag en denkt: hmm interessant. Maar pas nadien je het boek gelezen hebt kan je er echt over oordelen en weten over wat je het hebt. Ik vond vluchtelingenopvang altijd al een interessant thema, maar was er zelf nooit mee in contact gekomen. Door mijn sociale project, sta ik nu al een stap verder om het beter te begrijpen. Je kan deze metafoor ook toepassen op de mensen om je heen die elk hun eigen verhaal met zich meedragen, dat wij noit zullen begrijpen tenzij we elkaar beter leren kennen en open staan voor elkaars verhalen.
Als ik vanuit dit project een top 3 waarden in het leven moet halen dan zijn dit:
- Verdraagzaamheid. Iedereen is iemand. Je kan een persoon niet beoordelen zonder hem te kennen
- Dankbaarheid. Sta stoms eens stil bij alle dingen die je hebt en wees dankbaar. Er zijn mensen die niet van hetzelfde geluk spreken als jou
- Vriendelijkheid. Behandel mensen zoals ook jij behandelt wilt worden, je weet niet hoeveel last ze al hebben moeten meedragen. Probeer hun last mee te verlichten.
Ik ben er zeker van dat ik in de toekomst nog vrijwilligerswerk ga doen. Je voelt je er persoonlijk beter door omdat je het gevoel hebt dat je acties er toe doen en je helpt er ook anderen mee. Het toont je een nieuwe bril om de wereld door te bekijken en door elke ervaring leer je weer nieuwe dingen bij. Het laat je de dingen zien vanuit een ander perspectief en het is voldoenend voor zowel jezelf als anderen. Het laat je stilstaan bij dingen die vaak vanzelfsprekend lijken.
In deze blogpost ga ik jullie vertellen over mijn tweede daag in het centrum. Mijn vorige activiteit was erg uitgelopen doordat ik nog moest kennismaken met de kindjes en hen moest helpen bij het maken van de pomponnetjes. Dit keer was ik dus vastberaden een activiteit te zoeken die niet zo lang zou duren en toch even leuk was. Na wat te reflecteren kwam ik op het idee om te boetseren met klei. Dit deed ik als kind super graag samen met papa.
Vorige keer werd ik begeleid door Vanessa, een stagiare in het centrum. Omdat haar stage was afgelopen, werd ik dit keer door Kaat begeleid, een vaste medewerkster in het centrum. De communicatie met vanessa verliep misschien iets vlotter, maar ook met Kaat kon ik het erg goed vinden.
Wanneer ik de kindjes van school ging ophalen, herkenden enkelen me meteen en waren ze ook weer razend enthousiast om te gaan knutselen. Ik kreeg direct vragen over me heen over wat, waar of ik nog eens ging komen. Dat vond ik erg leuk! De sfeer zat meteen goed! :D Ik ontmoette ook nog enkele nieuwe kinderen, die er vorige keer niet bij waren.
Nog even de jassen weghangen en we konden beginnen met kleien. De jongens begonnen meteen te bespreken welke wapens ze zouden maken en de meisjes kwamen naar mij voor inspiratie. Ik was best wel even verschoten hoor. Maar al bij al viel het goed mee. Soms verloren ze even de moed en hadden ze wat aanmoediging nodig. Maar het belangrijkst van al is dat ze op het einde allemaal een mooi knutselwerkje afleverden dat ze thuis konden laten zien.
Ik ben blij dat de activiteit, zoals voorspeld, minder hard was uitgelopen dan de vorige keer. De communicatie met de kindjes verliep vlot en ze luisterden goed naar me ookal waren ze soms erg druk. Ook de communicatie met de organisatie verlief zoals altijd goed en er waren geen problemen. Ik verlaat deze namiddag met een erg leuk gevoel, net zoals de vorige keer. Ik overweeg zelf om eens een namiddagje vrijwillig met de kindjes te gaan spelen of knutselen.
Mijn eerste namiddag in het centrum verlief heel erg goed! :)
Ik kwam om tien na één aan op het centrum en kreeg meteen een grote rondleiding. Het centrum was groter dan ik verwacht had, ookal is het nog steeds een relatief klein centrum vergeleken met anderen. Een rondleiding krijgen? Dat klinkt saai zeg! Maar dat was het eigenlijk helemaal niet. Het was heel erg interessant om te horen hoe alles in elkaar zat, wie ere zo al werkte en gedurende de rondleiding kwam ik ook alvast in contact met enkele bewoners. Die waren zoals ik al dacht, heel vriendelijk en welkomend. Na de rondleiding nam ik samen met de andere werknemers van het centrum mee aan de briefing. Dit vond ik alweer zeer interessant omdat het me dichter bracht bij de werking van het centrum. De werknemers waren best grappig en maakte mopjes over elkaar!
Na de briefing werd het tijd dat ik mijn activiteit ging voorbereiden. De eerste activiteit met ik met de kindjes deed was knutselen! We hebben met z'n allen ponponnetjes gemaakt! Omdat sommigen van de kindjes nog vrij jong zijn knipte ik alvast enkele cirkels uit karton. Om tien na drie was het tijd om de kindjes van school op te halen. Ik reed samen met een stagaire van het centrum mee met de schoolbus.
De kindjes waren zoals ik al had verwacht heel erg nieuwsgierig en enthousiast! Ze keken er net als ik naar uit om te knutselen!
Op het centrum aangekomen spraken we in de vrijetijdsruimte af met alle kindjes die woeden komen. Er kwamen er zo'n 15 opdagen! Dat was erg leuk! met een beetje hulp lukte het ze allemaal om hun ponponnetje af te maken! Behalve dan de kleinste die was slechts drie! Ik heb me erg geamuseerd die namiddag en ik heb de indruk dat de kindjes het ook erg tof vonden! We kijken allebei uit naar de volgende namiddag! Omdat de kindjes zo creatief waren en graag knutselden ben ik van plan volgende activiteit weer iets te knutselen!
Hallo iedereen! Dit is mijn allereerste blogpost! Spanned hé? :)
Voor ik aan mijn blog begin even een woordje uitleg!
Ik ga voor gedragswetenschappen en godsdienst een sociaal project uitvoeren! Dit ga ik doen bij Caritas in Scherpenheuvel. Het is een vluchtelingen centrum, waar de vluchtelingen toekomen en tijdelijk verblijven en wachten op een verblijfsvergunning of een uitspraak. Het centrum is vrij nieuw, en bestaad sinds twee jaar. Er verblijven wel meer dan 170 mensen. Ik was echt gemotiveerd om iets met vluchtelingen te doen. Persoonlijk denk ik dat vluchtelingen een veel besproken thema is in de media. Ik vind ook dat er vaak enkel gefocust wordt op de negatieve dingen en dat men niet genoeg kijkt naar de positieve kanten van migratie zoals bijvoorbeeld een verrijking van onze cultuur. Vele mensen zitten met vooroordelen en praten over vluchtelingen alsof het enkel cijfers en geen mensen zijn. Dit wil ik mede met mijn sociaal project de wereld uit helpen! In combinatie met het feit dat ik goed met kinderen overweg kan, staat dit project me op het lijf geschreven! Ik ben zelf nog nooit met vluchtelingen in contact geweest. Het is dus ook best een uitdaging! Maar ik heb er een goed gevoel over! Ik ben er zeker van dat zowel de kinderen, de andere vluchtelingen en de medewerkers van het centrum warm en vriendelijk gaan zijn!
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar https://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar https://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op https://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!