de eerste bus, de eerste trein en nog een keer de eerste bus zorgen dat ik om 09.50 in groesbeek ben. net op tijd om, voor aanvang van een dienst, de protestantse kerk van binnen te bekijken. er valt niets te zien, een handvol krakkemikkerige oudjes. Misschien maar een moskee van maken, of is zo'n tochtig koud hol beneden hullie stand?
dan maar op pad. het eerste stuk van het pieterpad richting de pietersberg valt samen met een stuk ns-wandeling mook-groesbeek-nijmegen. van deze kant is zelfs de wandeling naar het Jansbos aardig
nog steeds een gezellige tent, maar het charmante is er af. Het lijkt een geoliede tent geworden. De rode wijn komt in 2 soorten een net-niet-redelijke rioja van 22,50 per fles en en een bijna mousserende huiswijn van 15.50 euro. het publiek is zeer jong, onder de 30.
het eten is zeer matig. de gegratineerde aubergine bijv is zeer taai en de serranoham is zout als ontbijtspek.de grote garnalen van de plaat (het zijn er 4 ipv de beloofde 3, toch niet helemaal doorgeolied?) smaken naar water. wellicht verkeerd ontdooid. gelukkig blijft de alioli vertrouwd lekker.
de bediening was niet-onvriendelijk, maar weinig betrokken. al met al de herinnering was beter de herbeleving, jammer.
kippelijntje route: lunteren - -wekeromse heide - ede ca 21km
maandag, 21 januari 2008
Lunteren is tegenwoordig vooral nog bekend als landelijk en zeer-kristelijk dorp. In Lunteren is een maagd een meisje dat harder kan hollen dan haar broerjes en vader. Voor de oorlog (en ook nog in 1940) hield de nsb jaarlijks een hagespraak op de Goudsberg in Lunteren. Tevens zijn er 3 bekende nsb-ers begraven, de heren Van Geelkerken, Roskam en Reydon. Dat hun daden niet voor niets zijn geweest. Hier wordt weinig aandacht aan besteed. Ik heb de indruk dat nsb en gereformeerd goed samen gingen, wellicht kan iemand daar eens onderzoek naar doen.
"De gereformeerden waren een zelfde soort kleine luyden als de NSBers.
Veel hadden ze gemeen: de hang naar een autoritair leiderschap. Het
denken in nationalistische termen. De twijfel aan de democratie. Het
verlangen naar orde en tucht. De sympathie voor het vrome Duitsland. De
afkeer van het perfide Engeland en het decadente Frankrijk. Het latente
ant-semitisme."
Lunteren ligt aan de westrand van de Veluwe en de wandelroutes (oa de nieuwe ns route Wolfheeze-Lunteren) beginnen meestal met een klimmetje door het buurtbos naar het paviljoen. Zo ook de kippelijnroute die ik van on-track heb gehaald.