Is er binnen deze wereldorde ook plaats voor kapitalisme? Natuurlijk, maar niet het superkapitalisme dat we vandaag kennen. Wanneer de aardling op het toneel komt is er logischerwijs geen plaats meer voor superkapitalisme. Het 'super' in superkapitalisme moet plaats maken voor 'sociaal-economisch' kapitalisme. Er zal altijd een onderscheid moeten zijn tussen rijk & arm. Zolang er arm & rijk is, is er reden tot beweging binnen de sociale lagen van de maatschappij en blijft er ruimte voor ambitie en zelfverbetering op sociaal vlak. Er zullen rijken bestaan, zoals ze vandaag bestaan, maar er zullen geen armen bestaan zoals deze nu bestaan. Iedereen heeft recht op zekerheid, iedereen moet een sociaal vangnet hebben, een minimumloon dat voor iedereen geldt, medische verzorging, voedsel,... Rijk worden op de rug van anderen moet verdwijnen, dynastieke welvaart moet op de één of andere manier beperkt worden,... Fenomenen als outsourcing zouden ook vanzelfsprekend verdwijnen en overbodig zijn. Omdat elk individu gelijk waar op de aarde dezelfde kansen geniet, iedereen heeft de mogelijkheid zichzelf en zijn/haar talenten ten volste te ontwikkelen. Ook zouden wetgeving, belastingen,... bijna overal hetzelfde zijn waardoor men sowieso al enkele problemen kan uitsluiten. Bedrijven zouden dan niet langer rechtspersoonlijkheden zijn, maar een variant hierop. Al te vaak lappen bedrijven nog vaak hun laars aan plichten, terwijl ze wel van hun rechten genieten. Aangezien er geen natuurspersoonlijke verantwoordelijkheden gelden voor bedrijven is het vaak lucratiever om de wetgeving te breken als de potentiële winsten de gevolgen overstijgen. Het moet duidelijk zijn dat er plaats is voor zelfverrijking, maar dat er een einde moet komen aan de ongelijke behandeling van de werknemers of werkzoekenden.
Na 4 dagen van onderhandelingen ziet het er eindelijk iets beter uit voor de mensen die al enkele dagen zonder gas zitten in deze barre wintertijden. Rusland heeft besloten de gaskraan terug open te draaien zolang er op de gaspijpen controle door de EU plaatsvindt. Los van het feit of Oekraïne al dan niet gas stal dat voor andere landen bedoelt was is het onvoorstelbaar dat Rusland de kraan dichtdraait en dat de EU geen duidelijke aanpak klaarhad om met dit probleem om te gaan. Deze 3 partijen zijn allemaal schuldig aan het feit dat veel mensen (vooral in Polen en Bulgarije) geen verwarming/warm water/... meer hebben. Ookal draait Rusland nu de kraan open, het neemt minstens 3 dagen om terug genoeg druk op de pijplijnen te krijgen zodat iedereen (excl. Oekraïne) terug over verwarming kan beschikken. Zelf voor Oekraïne zou er een oplossing gezocht moeten worden, de onkunde van de overheid zou de burger niet zo in de kou mogen laten staan, letterlijk.
Ten tijde van de sovjet-unie zou er nooit zo'n probleem geweest zijn, maar nu Oekraïne een greep houdt over de EU wordt hier logischerwijs gretig misbruik van gemaakt. Indien er geen sprake was van de verscheidenheid tussen deze naties zou men niet zomaar de gaskraan kunnen dichtdraaien. Het is dan ook de quasi monopolie die sommige landen over natuurlijke grondstoffen houden die dit drama in de hand werkt. Als de mensheid als een geheel beslag zou kunnen leggen op deze grondstoffen zouden deze ook eerlijk verdeeld kunnen worden... of toch tenminste verdeeld.