Tijdens het thema 'Snuffeltje lief klein knuffeltje' mochten onze knuffelberen natuurlijk ook met ons meespelen in de klas.
Zo mochten er knuffels in de bewegingshoek van de glijbaan glijden, met de autootjes meerijden op de automat, lekkere taart eten in de poppenhoek en meespelen op de boerderij met de boerderijdieren en de tractors.
Na al dat leuk spelen, kwam Juf Hilde ons vertellen dat ze een knuffelzachte vriend in de klas op bezoek had. Dit wouden wij natuurlijk wel eens zelf zien. En ja hoor, bij juf Hilde in de klas zat een echt konijntje en konijntjes zijn heel zacht.
Tot mijn grote verbazing durfde enkel Adriaan het konijntje eens aaien om te voelen hoe zacht zijn vacht was. Van zodra het konijntje probeerde te ontsnappen sprongen alle peuters achteruit en wouden ze graag terug naar de klas gaan. We zullen het dus maar gewoon bij de zachte knuffelkonijntjes en de zachte knuffelvrienden houden!
Omdat onze knuffelvrienden een beetje moe werden, besloten we om een knuffelhoekje te maken. We legden de matjes op de grond en we brachten al de knuffelvrienden naar de grote mat. Met enkele kussentjes en dekentjes was dit een echt rust- en knuffelparadijs!
Als verwerking van het verhaal 'Goudlokje en de 3 beren' maakten wij ook echte berenpap in onze klas. We leerden dat we samen moesten delen en dus gingen we samen aan de slag om de berenpap te maken en eerlijk te verdelen in de kommetjes.
Na dat harde werk werden we natuurlijk aan de smultafel verwend met ons potje berenpap met echte berenkoekjes.
Wat genoten we hiervan met onze knuffelvrienden! Zoals je ziet zijn Adriaan en Liander er niet bij. Liander die was ziek en Adriaan die komt maar halve dagen naar school, maar we hebben wel aan hen gedacht en voor hen een potje aan de kant gezet.
Tijdens het thema 'snuffeltje lief klein knuffeltje' bracht Lowie zijn knuffeltje mee naar de klas. Lowie vertelde dat zijn knuffeltje Snuffeltje heet, lekker zacht is en mee in zijn bedje mag. De peuters mochten tijdens dit thema elke dag hun lievelingsknuffel meebrengen naar de klas. Want knuffels zijn zacht, lief, ze brengen gezelligheid en roepen geborgenheid op.
We maakten eerst en vooral kennis met elkaar knuffels maar ook met de knuffelvrienden van de juf. De juf had ook nog heel wat knuffelvrienden meegebracht naar de klas. We zagen kleine knuffels, grote knuffels maar vooral allemaal zachte knuffels.
We knuffelden al de zachte knuffels en maakten een lange trein door de grootste knuffel achteraan te zetten en de kleinste knuffel vooraan. We bouwden ook nog een toren met de blokken naast de knuffels om te kunnen zien hoe groot de knuffels waren. Enkele peuters besloten om de blokken rondom de knuffels te leggen, zo kregen de knuffels een huisje.
We speelden ook een kringspelletje met onze knuffels: Welke knuffel was er weg? Zo was Janne haar pinguïn verdwenen en zat deze verstopt in het keukentje van de poppenhoek.
Zoals bij het thema 'wat is mijn lichaam geweldig' omtrok de juf de knuffels van de peuters. Wat vonden de peuters dit gek dat hun knuffel op het papier tevoorschijn kwam. Aan de knutseltafel mochten de peuters hun knuffel op het papier inkleuren.
Elke woensdag bewegen wij als turnles op de school. Met mooi weer is dit buiten en met minder mooi weer bouwen wij onze klas om, tot een bewegingsspeeltuintje.
Zo hebben we met de ballonnen al buiten bewogen, op het speeltuig en het ridderkasteel bewogen en afgelopen week bij het thema 'wat is mijn lichaam geweldig' hebben we in onze klas een bewegingsparcours afgelegd. Eerst bouwde de juf natuurlijk de klas om tot een bewegingsspeeltuintje en konden de peuters beginnen aan dit avontuur.
We kropen en stapten over de kleine bankjes, we stapten over de stoelen, we klommen op en af de tafels, we kropen onder de tafel en we klommen op de grote kast over het hek op de tafel.
Na het blote voetenparcours deden we al de materialen van de bakjes in de experimenteertafel. Zo konden we met deze materialen en de pincetjes en de rolletjes experimenteren. Zo waren er peuters die met de pincetjes de materialen konden opnemen en in de potjes konden leggen. Er waren dan ook weer enkele peuters die met de pincetjes stenen konden opnemen en zo in potjes leerden gooien. Al waren er ook enkele peuters die rolletjes vulden met de knikkers en de rolletjes omhoog namen zodat al de knikkers uit het rolletje weg rolden.
We hadden nu al eens goed naar onze
voeten gekeken, nu gingen we ook nog eens heel goed kijken naar onze handen.
Onze handen hadden geen tenen maar wel vingers, ook 5 vingers aan elke hand net
zoals we aan elke voet 5 tenen hadden. Wat gek, maar toch geweldig! Omdat onze
handen niet konden achterblijven, gingen wij onze handen schilderen en maakten
wij allemaal handafdrukken. Verder gingen we nog met onze handen wrijven en
tekenen met onze vingers in de scheerschuim. Wat voelde dit raar aan en roken onze
handen en vingers achteraf lekker.
Natuurlijk speelden we tussendoor ook
nog, zo bouwden we met de houten blokken en de duplo huisjes voor de dieren.
Verder experimenteerden we met de ballen in de bewegingshoek door met de ballen
in de manden te gooien. We leerden ook met de bal rollen over de lijnen op de
grond.
Verder
heeft de juf ons lichaam helemaal omtrokken en mochten we ons lichaam helemaal
inschilderen met fluoverf naar keuze. Dit konden we doen door te schilderen met
onze handen of met de penselen. We hebben ook nog met de grote bouwblokken
rondom elkaar gebouwd zodat ons al groot, geweldig lichaam met de blokken
tevoorschijn kwam.
We
keken ook eens goed naar onze voeten. We deden onze schoenen en sokken uit en
telden de tenen aan de ene voet en aan de andere voet. He, wat gek, we hadden
aan beide voeten 5 tenen en samen 10 tenen. Wat was dat geweldig!
Toen
was het tijd voor het blote voetenparcours, hier stapten we in
verschillende bakken. Elke bak was telkens met andere materialen gevuld die ook
weer heel anders aanvoelden.
Na afloop van het blote voetenparcours probeerden we zelf onze sokken en schoenen terug aan te doen, een niet zo gemakkelijke opdracht!
Tijdens het thema 'wat is mijn lichaam geweldig' experimenteerden we met water en
zeep. Zo leerden we schuim maken met onze handen en konden we bellen leren blazen
met een rietje. We hebben ook nog hoofdjes met de plasticine opgevuld. We hebben met de plasticine de
oogjes, het neusje, het mondje en de haartjes gemaakt door te rollen en te kneden.
Ook Lowieke zat plots in zijn blootje in onze klas. De juf probeerde Lowieke terug aan te kleden, maar dit lukte niet zo goed. Wat vonden de peuters dit geweldig, natuurlijk wouden ze de juf helpen om Lowieke zijn kleren terug goed aan te doen. Zo leerden we het juiste kledingstuk aan het juiste lichaamsdeel te doen.
We gingen ook eens kijken hoe groot
we eigenlijk al wel zijn. Wie was er het grootst, wie het kleinst? We kwamen het allemaal te weten met de handenmeter. Elke peuter mocht om de beurt op de grond komen liggen. De juf legde haar grote handen naast de peuters, zouden we 4 handen groot zijn of 6 handen groot ?
We probeerden met de plastiek bouwblokken tot aan onze hand te bouwen tegen de muur. Dit was een heuse opdracht, want we waren al heel erg groot!
Tijdens het thema 'vriendje, ik vind je lief' mochten we ook nog met de hartjes en de houten parels een ketting rijgen voor
een vriendje. Deze parel gingen we op het vriendjesfeest aan een vriendje geven als cadeautje om onze vriendschap aan elkaar te tonen. Namelijk: vriendje, ik vind je lief!
Als afsluiting van dit thema was het ook een beetje feest! Omdat wij in de klas heel veel dingen samen doen en
dikke vrienden zijn, was het vriendjesfeest. Naar
aanleiding van ons vriendjesfeest maakten wij hartenkoekjes. We leerden spelen met bloem, deeg plat duwen als een pannenkoek en hartjes uitsteken met een koekjesvorm. Als de koekjes gebakken waren, kon het
vriendjesfeest pas echt beginnen! Helaas kon Adriaan er niet bij zijn op ons vriendjesfeest omdat hij deze week ziek was, maar we hebben aan hem gedacht en voor hem ook een leuke verrassing gemaakt.
Omdat peuters heel ondernemend, nieuwsgierig, ontwapend
en vooral ongelooflijk lief zijn, gingen wij deze week eens stil staan bij het
lief zijn voor elkaar.
Peutervriendschappen
gaan vaak gepaard met lichamelijk zijn, denk maar aan spontaan een arm om
elkaar leggen, dicht bij elkaar kruipen in de kring of een knuffel geven. Deze week kwamen wij op een speelse manier te weten wie we wel eens lief vinden.
Het begon allemaal met Lowie onze klaspop die een gekke vlek op zijn
wang had. Het was uiteraard geen vlek of pijntje maar een
zoen. Lowie had een zoen gekregen
van Liesje, Liesje is zijn vriendje.
We gaven ook kusjes aan elkaar, want in onze klas zijn wij toch ook allemaal dikke vriendjes. Met de rode lippenstift kleurden we onze lippen rood en konden we een vriendje kiezen om een kusje aan te geven. Zo kregen we op onze wang ook een kusafdruk, net als Lowie!
We gaven natuurlijk ook heel wat knuffels aan elkaar, want dat is heel lief en kan heel fijn zijn. We maakten hier zelfs een spelletje van: Zoek het vriendje van de klas. Dit was een variant op cactus en bloem. Waar je anders de bloem moet zoeken, moesten we nu het vriendje zoeken. We gingen op elkaars schoot zitten. Gingen we een fopvriendje zitten dan kregen we een kneepje. Vonden we het echte vriendje dan kregen we een knuffel of een zoentje op de wang.
Normaal gingen we ook bewegen op woensdag met allemaal beweeg-spelletjes maar omdat we niet met zoveel vrienden waren, hebben we maar wat bewogen op het speeltuig en op het ridderkasteel.
Tijdens het thema: 'dag nieuwe, lieve klas' maakten we ook nog kennis met de
puzzelkast en leerden we puzzelen aan de puzzeltafel. We mochten ook nog een
mooie parelketting maken door met de grote parels te leren rijgen aan een touw.
Verder experimenteerden we nog met de plasticine, we leerden kneden, duwen en rollen. Met de nodige fantasie ontstonden er heel wat leuke dingen.
We mochten ook experimenteren met de nieuwe materialen uit de knutselkast. Er was nu groot wit karton, potjes verf, penselen en kosteloos stempelmateriaal. Hier mochten we ook met experimenteren. Door het wit karton te versieren naar keuze, ontstond ons boekentasje.
Met het warme weer van de afgelopen dagen zochten we ook wat afkoeling door te experimenteren met de waterballonnen.
De afgelopen weken hebben we kennis gemaakt met onze nieuwe klas.
Nu kunnen we eindelijk starten met ons 1ste thema: Dag nieuwe, lieve klas!
We mochten voor het eerst experimenteren in de zandtafel met de schepjes en de plastiek emmertjes. Al gauw werden hier door de peuters de echte kookpotten met hun attributen bij aan toegevoegd.
Verder maakten we ook kennis met de knutseltafel en de
knutselkast. In de knutselkast zet de juf regelmatig materialen om
met te experimenteren. Deze week konden we experimenteren met groot en klein tekenpapier, wasco-kleurpotloden, lijm, foamfiguren en papieren plakfiguren. We mochten met deze knutselmaterialen ook een papieren hoedje net zoals Kareltje van in het verhaal versieren.
We gingen ook nog buiten op de speelplaats bewegen met ballonnen. We gooiden ballonnen in de lucht, we duwden ballonnen verder met onze voet en we probeerden ballonnen in de lucht te houden. Natuurlijk kregen we ook de kans om met de ballonnen te experimenteren op het speeltuig.
Natuurlijk werd er ook nog heel wat met het speelgoed van de klas gespeeld.
Verdere gingen we ook nog
op avontuur met ons koffertje doorheen de school en zo leerden we de andere
juffen en klassen kennen.
We gingen ook nog
op ontdekking met ons koffertje in de schooltuin en hier waren heel wat leuke
dingen te ontdekken zoals: de kabouters, het
kabouterbruggetje met de paddenstoel en het kabouterbos,
Als hoogtepunt
gingen we nog met onze broodkoffertje op verkenning naar de Abdij van het
Park. Hier konden we brood aan de eendjes
voederen. Zo leerden we ook meteen de schoolomgeving kennen.
Als extra verrassing gingen de vrienden van juf An
met ons mee naar de Abdij van het Park. De vrienden van juf An kende dit
ritueel al van vorig jaar en zij wouden zeer graag met ons mee om ons te helpen
en de weg te tonen.
De afgelopen week gingen we rustig wennen
in onze nieuwe klas.
Wennen aan de juf en natuurlijk wennen aan elkaar.
We gingen op
spelenderwijze op avontuur en ontdekkingstocht doorheen onze nieuwe klas.
We kwamen er
ons kentekentje tegen, de klaspop Lowie, heel wat speelhoeken met
verschillende speelgoedjes en we leerden al dit speelgoed ook al meteen opruimen.
Hartverwarmend hebben we deze week onze nieuwe, lieve vrienden verwelkomd in onze klas. Welkom:
Anna, Dries, Johan, Josse, Manray, Mira en Per!
We
gaven deze nieuwe vrienden meteen al een plekje op de bank, lekker knus bij
elkaar. We kwamen te weten bij welk nieuw vriendje welk kentekentje hoort en we
speelden met heel wat speelgoed van de klas. Mijn 6 grote
vrienden zorgden als echte lieve vrienden voor de nieuwe vrienden. We leerden elkaar helpen, voor elkaar zorgen, delen met elkaar en vooral als het nodig was zorgen voor
een lieve knuffel of een lief zoentje.
We vierden ook al meteen met onze nieuwe vrienden feest in onze klas voor de verjaardag van Illi. Zo werden onze nieuwe vrienden al meteeen mee ondergedompeld in onze verjaardagsrituelen.
Verder maakten we nog een ik-vind-je-lief brievenbusje, in dit brievenbusje konden we voor elkaar lieve tekeningen en briefjes posten. Zo kunnen we deze bewaren en later terugdenken aan de fijne tijd met elkaar.
Om onze vriendschap voor elkaar te tonen maakten we een hartjesketting voor een vriendje naar keuze en we leerden natuurlijk het liedje: Vrolijk vrienden. Want ja, dan wij... Vrolijke, lieve vrienden dat zijn wij!
Dit was een week vol met (nieuwe) vriendschappen en allemaal vrolijke, lieve vrienden!
Deel 1 - De herfst is in het land, er zijn blaadjes overal!
De afgelopen 2 weken hebben we de herfst die in het land is aangekomen, verkend. We gingen op herfstzoektocht in de schooltuin en in Heverlee bos. We ontdekten er heel wat herfstvruchten, bladeren, pompoenen en paddenstoelen. Met dit alles gingen we aan de slag om een leuke herfstdoos te maken om onze vondsten in te bewaren.
Verder maakten we pompoensoep, we maakten kennis met egeltje Prik en we speelden als echte kabouters in de schooltuin aan de paddenstoel en het bruggetje.
Tussendoor speelden we met enkele herfstvruchten in onze poppenhoek en in de herfsttafel.
Het werden 2 weken vol met herfstplezier! Nu maar genieten van een welverdiende herfstvakantie en dan verwelkomen we binnenkort 7 nieuwe vrienden in onze klas.
Tijdens het thema 'Dag heksje Mimi' leerden we ook over willen winnen met de daarbij horende ontgoocheling alsook elkaar te helpen. We gingen net zoals heksje Mimi heel wat bewegingsspelletjes spelen. We speelden 1,2,3 kiekeboe, tikkertje, welk heksje kan er het snelst vliegen en de stoelendans.
De boodschap van het verhaal kwam helemaal tot zijn recht maar als slot wonnen we allemaal een heksenmedaille voor ons eigen 'talent' spelletje!