...en andere verhalen... WELKOM !
Opgelet:
deze blog bezoeken is niet vrijblijvend!
Deze blog is nog in opbouw...
en dat zal altijd zo blijven.
Bedoeling is dat U interactief, proactief, enfin, gewoon actief meewerkt. Onder elk artikel kan U reageren en uw commentaar schrijven. Laat ons delen in uw nieuwste Single Malt ontdekkingen.
Gebruik daarvoor mijn Gastenboek (rechts hiernaast)
Vertel over uw favoriete malt en laat ons mee genieten...
13-11-2009
Scotch Toast ... in stijl !
Slainte (uitspraak: "slanjy") betekent "Cheers" of Santé in 't schuun Brussels. Slainte mathe (uitspraak: "slanjy var") betekent nog explicieter "Op uw Gezondheid", waarop men antwoordt: Slainte mhor (uitspr: slanjy vor): op uw gezondheid!
OK... now is the time. Om een spraakverwarring te voorkomen: het verschil tussen Single Malt - Pure Malt - Single Grain en Blended Whiskies...
SINGLE MALT is een product van 1 stokerij en 1 distillering, gebaseerd op alleen gemoute gerst en een zgn. proces van "Potstill" distillering. Dit maakt Single malts duurder om te maken dan bijvoorbeeld "graan"whiskies. PURE MALT (of "Vatted Malts"): hier kan wel eens verwarring bij ontstaan. Pure Malts bestaan uit een aantal malt whiskies die samen gemengd worden ("married") om een consistente whisky te creëren met een eigen specifiek karakter. Vaak zijn dat whiskies van verschillende leeftijd en van een zelfde stokerij.
SINGLE GRAIN WHISKY is gemaakt van 1 graan distillering, meestal tarwe, mais of ongemoute gerst. Het productieproces verloopt via het zgn. "Continuous Distillation", wat een lichtere drank oplevert. BLENDED Scotch: is een combinatie (mengeling) van verschillenden malts en graan-whiskies. Meestal is de verhouding 70-30, maar duurdere Blends gaan ook tot 60% graan-40% malt. De malt bepaalt hier de kwaliteit en zachtheid van smaak.
De favoriet van de Schotten en dust best verkochte single malt "over there"
In deze "vallei van de kalmte" (Glenmorangie in het keltisch) werken "de 16 mannen van Tain" met toewijding en geduld en zijn daarmee verzekerd van een baan voor het leven. De stokerij (opgericht in 1849) werkt met 8 distilleerketels met de langste zwanenhalzen in Schotland (bijna 17 voet!): alleen de lichtste en meest pure dampen halen het hoogste punt en condenseren vervolgens. (ik postte hiervan reeds een fotootje op 10/11 onder de titel: Distilleerketel) De ketels worden niet met turf of steenkool gestookt, maar met stoom ! Ook hier waren zij de eerste om dit procédé toe te passen.
Voor de rijping gebruikt men alleen Bourbonvaten van meer dan 100 jaar oude Amerikaanse bergeik en afkomstig van de noordhellingen van de Ozark mountains (Missouri). Zij kopen er hun vaten die ze dan uitlenen voor vier jaar aan plaatselijke "whiskyboeren" die er hun Bourbon in laten rijpen. Nadien worden de vaten verscheept naar Schotland waar ze dan nog 30 jaar gebruikt worden. Glenmorangie was nogmaals de eerste die speciale woodfinishes op de markt bracht: hiervoor werden dan sherry, port of madeiravaten gebruikt, waar de whisky een aantal jaar in kon rijpen om een speciale smaak te verwerven.
Glenmorangie heeft een typische en bijzonder frisse, zoete en zacht smaak met slechts een lichte rokerigheid.
Neus: vanille, citrus Smaak: romig, zacht en fris, met notige, fruit-bloemen-en kruidentonen
Wie graag een sherryachtige malt drinkt, moet absoluut Macallan proeven: zeer rijk, heerlijk zacht en rond. Hoe komt dat?
Na een "proefperiode" als illegale stokerij (zoals zovele anderen in die tijd), verwierf Macallan in 1824 een licentie als één van de eerste in Speyside. Zij halen hun water uit de rivier Spey, kopen "Golden Promise"-gerst (garantie voor kwaliteit en smaak), laten deze mouten op bestelling en gisten met 4 verschillende soorten gist. Macallan beschikt tevens over 10 spirit stills, die zo ongeveer de kleinste zijn die direct op een vuur gestookt worden met 'rummagers'. Rummagers? een zware ketting die rondgedraaid wordt in de ketel om het residu los te maken dat aan de wanden van de ketel "plakt". De "wash" komt daardoor beter in contact met de koperen wanden, wat de smaak versterkt.. Zoals zo vaak, is de rijping het belangrijkste: Macallan gebruikt altijd sherryvaten van Spaans eiken, speciaal geselecteerd in Jerez: deze worden eerst geprepareerd met dry Oloroso sherry. Logisch dat Macallan dé referentie genoemd wordt voor sherry-achtige malts!
Neus: zoet, gedroogd fruit, kruidnagel, sherry
Smaak: zacht, rond en fruitig honing, sherry en eik
CARDHU, een van de vele stokerijen in de regio Speyside, is de enige distillery die door een.. vrouw is gestart. Althans het verhaal is dat na jaren van illegaal stoken, het echtpaar John en Helen Cumming een licentie kregen. Dat was in het jaar 1824. Wanneer fiscale ambtenaren op zoek waren naar illegale ketels, klom Helen op het dak om met een rode vlag te zwaaien als verwittiging voor de nabije buren. Ool haar schoondochter Elizabeth kwam in het bedrijf en nam zelfs de leiding over toen haar echtgenoot stierf. Zij herbouwde en breidde de gebouwen verder uit in 1887: haar titel van "Queen of Whiskytrade" was snel verdiend...
Cardhu veranderde van "single" naar "vatted" malt, waarbij verschillende single malt vaten met elkaar gemengd worden om een zelfde typische smaak te kunnen garanderen. Dit leidde overigens tot heel wat controverse en uiteindelijk tot een herklassificering van "Vatted Malts" en "Blended whiskies"Alle andere singlemalt producenten waren al te bang dat "vatted malts" de consumenten in verwarring zou brengen zodat ze alle vertrouwen in het label 'single malt' zouden verliezen. Pas sinds 2005 werd de "12 years old single malt" opnieuw gelanceerd, - en merkwaardig genoeg tot opluchting van alle concurrenten.
CARDHU is de meest luxe single malt van Speyside. Niet in het minst omdat hij simpelweg ... niet te verkrijgen is, behalve op de distillery zelf. Productie gebeurt in beperkte hoeveelheden, met een opzettelijk traag distillatieproces en een 12 jaar rijping op speciaal geselecteerde amerikaans-eiken bourbonvaten. Zo behoudt met een zeer specifiek licht en delicaat karakter. De spanjaarden zijn er verzot op en kopen haast de volledige productie op...
Prachtig is het woord! Recht tegenover het schiereiland 'Black Isle' (Northern-Highlands), gelegen in een wildrijk gebied, -dolfijnen in de Cromarty Firth, buizerds in de bomen, blauwe reigers aan de kust - ligt de distillery van DALMORE, gebouwd in 1839. De meeste oorspronkelijk Victoriaanse gebouwen staan nog overeind, met in het midden de pagodevormige "kiln" (droogoven). Opmerkelijk is het logo op de fles: een hertenhoofd van de Mackenzie-clan. Misschien niet zo verwonderlijk in zo'n rijk natuurgebied, maar de legende gaat verder dan dat: het was nl. Alexander II die de Mackenzies beloonde met dit logo, nadat hijzelf was gered door een Mackenzie van een aanval door een dodelijk gewond hert...
Niemand weet met zekerheid te zeggen wàt nu precies het karakter van whisky bepaalt. Men dacht lange tijd dat het gebruikte water het geheim was. En inderdaad, de vestiging van Dalmore was gekozen vanwege het koude en heldere water van Loch Kildermore, waarvan omwonenden beweerden dat het mythische krachten had! Maar ook de gebruikte gerst is logischerwijs essentieel en hier op de rijke kustbodem van Ross-shire en Black Isle groeit de gerst in alle weelderige overvloed. Het derde ingrediënt is gist en ook hier is Dalmore uitzonderlijk in het ontwikkelen van een soort gist dat een ongewoon rijke en fruitige "wash" produceert, van waaruit uiteindelijk de "spirit" gedistilleerd wordt.
Dalmore brengt ook een speciale "Cigar Malt" op de markt, dat een uitstekend digestief is en -uiteraard- zeer gesmaakt wordt door sigarenrokers. Het merendeel van de productie wordt gebruikt (doorverkocht) voor het blenden van whisky. Voor de single malt versie wordt moeite noch tijd gespaard: rijping op eerste generatie Amerikaans-eiken bourbonvaten en speciaal geselecteerde oude Oloroso sherryvaten, opgeslagen in pakhuizen ter plekke en "married' met sherry-butts voordat ze gebotteld worden.
Dat geeft dus een fruitige en sherryachtige geur, met een notige, sinaasappel-marsepeinen toon. Smaak: mout en marmelade, beetje turf- en sherrytonen, beetje zout
Vooraleer we naar het eiland ISLAY kijken, waar toch zeer specifieke single malts geproduceerd worden, hier nog een impressie van de mooie Highland-landschappen... Enjoy!
Wetenswaardigheden: zuidelijkste eiland van de " Zuidelijke Hebriden" - ook wel Binnen-Hebriden genoemd, samen met nog zo'n 70 andere eilandjes. Groot? 600 vierkante km, ongeveer 3200 inwoners - die grotendeels van ... single malt productie leven. ISLAY (uitgesproken als Eye-la) is een van de mooiste streken van Schotland: "birdwatching" is er een van de populaire toeristische activiteiten: je ziet er vele wilde ganzen en evenveel zeldzame vogels. Ooit was ISLAY de hoofdzetel van de Macht in West-Schotland: Islay was dan ook bekend als "Home of the Lords of the Isles". Je vindt er een belangrijke archeologische site in Finlaggan en ook meerdere plaatsen zie je de "carved stones". Ook het "Kildalton High Cross staat op het eiland: het laatste Keltische kruis dat nog intact is.
Door de warme golfstroom heeft Islay zachte winters met weinig vorst of sneeuw en tegelijk ook zachte zomers, zonder veel uitschieters dus qua temperaturen.
Op dit ogenblik zijn er nog 8 actieve distilleries op het eiland... U leest er meer over op mijn volgende berichten...