De iPad is een in 2010 geïntroduceerde tablet-pc van het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple. Net zoals de iPhone en de iPod touch bevat de iPad een multi-touchscherm, waardoor deze met de vingers is te bedienen. Dit in tegenstelling tot vroegere tablets, die meestal met een stylus werden bediend. Er zijn inmiddels diverse modellen van de iPad verschenen.
Alle modellen zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen: uitsluitend wifi en wifi + cellular.[1]
De wifi + cellular-uitvoering maakt het mogelijk om over het mobiele
netwerk te internetten, mits daarvoor een aparte simkaart geplaatst
wordt en er een data-abonnement afgesloten wordt. Tevens bevat de wifi +
cellular-versie een gps-ontvanger. Beide modellen zijn verkrijgbaar met verschillende opslagcapaciteiten.
Een rekenmachine, zakrekenmachine of calculator (ook wel rekentoestel of zakjapanner) is een apparaat waarop berekeningen kunnen worden uitgevoerd. Een rekenmachine is geen algemeen programmeerbare computer,
hoewel er in sommige modellen wel eenvoudige functies kunnen worden
geprogrammeerd. De eerste rekenmachines waren mechanisch, maar de
huidige rekenmachines zijn elektronisch en werken doorgaans op batterijen. Ze kunnen ook uitgerust zijn met fotovoltaïsche cellen.
Gebruik
Met een
rekenmachine wordt over het algemeen een zakrekenmachine bedoeld. De
andere soorten rekenmachines zijn niet meer in gebruik.
Rekenmachines worden gebruikt door mensen in financiële beroepen en
ingenieurs om berekeningen uit te voeren die te simpel zijn om een echt
computerprogramma nodig te maken. Ook worden ze gebruikt door leerlingen
op lagere en middelbare scholen.
Een rekenmachine bestaat gewoonlijk uit een toetsenbord, bestaande uit een numeriek gedeelte en bij geavanceerdere modellen een alfanumeriek gedeelte en toetsen waaronder menu's en functies zitten verscholen, en een display om de invoer en resultaten te kunnen zien.
Randapparatuur (Engels; periferal) is in de context van computershardware die niet behoort tot de centrale rekeneenheid maar 'ernaast' gebruikt wordt om de computer geschikt te maken voor een bepaalde taak.
Een werkende computer hoeft in principe alleen maar te bestaan uit geheugen en een processor dit is genoeg om aan het model van de turingmachine
te voldoen. Omdat een dergelijke computer niet bepaald makkelijk te
bedienen is, zijn de meeste computers uitgerust met andere hardware om
de interactie met de gebruiker, of met andere apparatuur, makkelijker te
maken. Deze apparaten worden samen randapparatuur genoemd. In de
praktijk wordt de term vooral gebruikt voor die apparatuur die extern is
ten opzichte van de systeemkast.
Silicon Valley is een veelgebruikte benaming voor de zuidkant van de Baai van San Francisco in de Amerikaanse staat Californië. In die regio zijn veel technologiebedrijven
gevestigd, inclusief enkele van de grootste ter wereld. Oorspronkelijk
verwees de term naar de grote hoeveelheid bedrijven die bezig waren met
de productie en innovatie van siliciumchips, maar nu slaat de term op alle hightech bedrijven in het gebied. "Silicon Valley" wordt zelfs als metoniem voor de hele Amerikaanse technologiesector gebruikt.
Hoewel er veel verschillende centra voor hightech industrie
ontsproten zijn in de Verenigde Staten, blijft Silicon Valley het
centrum voor hightech innovatie. In totaal heeft één derde van
investeringen van venture capital betrekking op Silicon Valley. Enkele bekende bedrijven die hun hoofdkwartier in het gebied hebben zijn Apple, Hewlett-Packard, Intel, IBM, Sun Microsystems, eBay, Google Inc., AMD, Facebook en McAfee.
Silicon Valley en haar directe omgeving telt een groot aantal universiteiten. Het is een populair gebied voor hoog-opgeleide technici uit de hele wereld om te werken.
"Silicon Valley" is een gevleugelde uitdrukking geworden voor andere
plaatsen ter wereld die bekendstaan om hun concentratie van
hoogtechnologische industrie, zoals Bangalore (het "Indiase Silicon Valley"), Flanders Language Valley (het "Vlaamse Silicon Valley") en Sophia Antipolis bij Valbonne, het Zuid-Franse Telecom Valley.
Google is een zoekmachine van Google LLC voor documenten op het wereldwijde web, gelanceerd in 1997[1] door twee promovendi aan de Stanford-universiteit, Larry Page en Sergey Brin. Page en Brin hadden twee jaar gewerkt aan een geavanceerde methode voor het vinden van informatie op internet. Al snel verdrong Google AltaVista en werd het 's werelds populairste zoekmachine. Gebruikers waren tevreden over de zoekresultaten en over de presentatie ervan: op een rustige pagina, zonder de schreeuwerige advertenties die bij veel andere zoekmachines te zien waren.[bron?]
De naam is een verbastering van het begrip 'googol', de aanduiding voor een 1 met honderd nullen (10100). Page is gefascineerd door wiskunde, en de verwijzing naar juist dit getal weerspiegelt de bedrijfsmissie om alle informatie ter wereld toegankelijk en nuttig te maken. De naam is uiteindelijk 'Google' geworden door een spelfout van Sean Anderson, medebedenker van de naam, en destijds een studiegenoot van Page.[2][3][4]
Inmiddels zijn er Google-versies in allerlei talen. Sinds 2002 bestaat er een versie in het Nederlands. Iets opzoeken op Google wordt googelen genoemd.
De basis van de Google-zoekmachine is PageRank. PageRank wordt gebruikt om de resultaten van een zoekopdracht te
rangschikken. Net als in de wetenschap de waarde van een wetenschappelijk artikel wordt afgemeten aan het aantal citaties(aanhalingen), bepaalt PageRank het belang van een pagina aan de hand van het aantal keer dat er naar gelinkt
wordt vanaf andere internetpagina's. Elke verwijzing betekent een stem
voor een pagina. Google analyseert ook de pagina die de stem uitbrengt.
PageRank werkt met een schaal van 0 tot en met 10. Een hoge PageRank
betekent echter niet dat de pagina bij alle zoekopdrachten hoog zal scoren.
Bill Gates werd geboren als zoon van een advocaat en een onderwijzeres. Hij heeft twee zussen. Hij werd door zijn ouders naar de Lakeside Prep School in Seattle gestuurd. Daar zag hij in 1968 een terminal die was verbonden met een timesharing-computer bij General Electric. Gates en Paul Allen, een vriend en latere zakenpartner, waren niet bij de terminal weg te slaan. Het tweetal werd zelfs hacker: ze braken in in het systeem dat de hoeveelheid verbruikte computertijd bijhield. Een lokaal computerbedrijf, dat inmiddels de computertijd op de terminal sponsorde, besloot hen daarom maar in dienst te nemen om bugs (programmeerfouten in een programma of spel) te vinden, in ruil voor een onbeperkte hoeveelheid computertijd. In de herfst van 1973 ging Gates studeren aan de Harvard-universiteit. Hij stopte daarmee toen Allen hem wees op de Altair 8800, een zelfbouwcomputer. Gates realiseerde zich dat voor een computer software nodig zou zijn. Hij belde MITS, de producent van de Altair, op en blufte dat hij samen met Allen een programma had geschreven - een BASIC-interpreter voor de Altair. Dat wilde het bedrijf graag zien. Gates werkte koortsachtig aan het programma en Allen kon het ten slotte aan MITS laten zien. Op 22 juli 1975 sloot MITS een overeenkomst met Gates en Allen om de rechten van hun BASIC-interpreter te kopen. Dit was de geboorte van Microsoft, het bedrijf dat Gates en Allen beide multimiljardair zou maken.
Toen Bill Gates in Brussel was gooide iemand een slagroomtaart recht in zijn gezicht!
Apple Inc. is een Amerikaans elektronicabedrijf dat op 1 april1976 is opgericht (toen als Apple Computer, Inc.) door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne. Op 3 januari1977 besloot Apple dat een geregistreerde bedrijfsvorm meer zekerheid en veiligheid bood. Het bedrijf is gevestigd in Cupertino, Californië.
Apple is vooral bekend van zijn reeks Apple Macintosh-computers, de iPod-muziekspelers, de iPhone-smartphone en de iPad. Naast hardware ontwikkelt het zelf ook veel software voor het eigen macOS, maar ook voor Windows. Eind jaren 70is Apple bekend geworden met de Apple II, een van de eerste succesvolle personal computers ter wereld. De Apple II speelde een essentiële rol bij de opkomst van de pc-markt. Aan deze reeks van kleine successen kwam echter een abrupt einde door een op handen zijnd bankroet. In 1997 stond het bedrijf aan de rand van de afgrond, maar met een investering van 150 miljoen dollar (door Microsoft) is het bedrijf weer op de been geholpen. Microsoft is sindsdien dan ook aandeelhouder.
Tegenwoordig geniet Apple Inc. van een zeer herkenbaar beeldmerk, wat zij dan ook veelvuldig inzet ter promotie van het bedrijf. Eind 2009 werd Apple door het Amerikaanse reclamemagazine AdWeek uitgeroepen tot merk van het decennium.[2] De AdWeek-redactie schreef het succes van het merk toe aan toenmalig CEO Steve Jobs, die "de belichaming van het merk" en "een briljante marketeer" werd genoemd.
Apple heeft op 20 augustus 2012 met een beurswaarde van ruim 620 miljard dollar een nieuw record gevestigd. Nog nooit was een bedrijf zo veel waard. Het oude record stond op naam van Microsoft. Dat softwarebedrijf had op 30 december 1999 op de beurs een waarde van 618,9 miljard dollar.[3] Deze toppositie wist Apple overigens niet vast te houden. Zo was in januari 2013 de waarde gedaald tot 413,7 miljard dollar.[4] Op 17 april 2013 zakte de waarde van het aandeel voor het eerst sinds 2011 weer onder de 400 dollar.[5]
Safari is een webbrowser die ontwikkeld is door Apple en beschikbaar is voor de besturingssystemen macOS en iOS.
De eerste versies van Mac OS X werden met Internet Explorer van Microsoft geleverd. Bij Mac OS X 10.3 werd Safari toegevoegd en sinds Mac OS X 10.4 wordt Safari als enige webbrowser meegeleverd. De Safaribrowser is niet volledig open source, alleen de interne motor, de layout-engineWebKit. Eerst waren alleen de WebCore en JavaScriptCoreonderdelen gedeeltelijk open source. Later volgde de complete layout-engine, waardoor de ontwikkeling hiervan aanzienlijk versneld werd.
Apple heeft Safari gelanceerd als de standaardbrowser voor iOS-apparaten. Een andere standaardbrowser instellen is op deze apparaten niet mogelijk, hoewel verscheidene browsers toch een mobiele versie voor iOS op de markt brengen. Safari is met een marktaandeel van 7,09 procent in juni 2012 de vierde browser na Google Chrome, Internet Explorer en Mozilla Firefox.[1]