In de les hebben we over 4 verschillende smaken geleerd , namelijk : zuur , zout , zoet en bitter. Zoete dingen proeven we vooral op het puntje van de tong , zout proeven we aan de rand van de voorste helft van de tong , zure dingen proef je aan de randen achterop je tong en bittere dingen proef je helemaal achteraan op je tong. Om de smaken beter te leren kennen hebben we in de klas een proefje gedaan. Je moest met twee werken , de ene moest de smaken herkennen & moest een blinddoek aandoen en de andere moest de vloeistoffen mengen met water. Ze hadden suiker gebruikt als zoet , zout als zout , citroen als zuur en pompelmoes als bitter. Het was een hele leuke proef! :)
Vandaag zal ik het hebben over het verschil tussen ' Ten minste houdbaar tot...' & ' Te gebruiken tot'
Zoals iedereen weel weet of al gezien heeft staat er alijd op een verpakking : 'Ten minste houdbaar tot ... ' en 'Te gebruiken tot...' op , ik zal nu even het verschil vertellen.
-'Ten minste houdbaar tot...' betekent : de datum van minimale houdbaarheid op producten die op kamertemperatuur bewaard worden en vrij lang houdbaar zijn. Zoals droge voedingsmiddelen.
- 'Te gebruiken tot...' betekent : het uiterst consumptiedatum op producten die zeer gevoelig zijn voor bederf en die gekoeld bewaard moeten worden. Zoals kant en klare maaltijden , salades,... Een voedingsmiddel waarop staat te gebruiken tot 28/10/2010 mag je eigenlijk niet meer opeten op 29/10/2010 want het product is dan niet meer vers of misschien wel bedorven.
Dag beste bloggers! Ik zal het hebben over de verschillende bewaartechnieken. - Fruitsap : UHT = Ultra Hoge Temperatuur , kort en aan zeer hoge temperatuur verhitten ,135° tot 150°. - Melkproducten : steriliseren = Door verhitten alle micro- organismen doden , 105° - 110°. - Verschillende groenten in bokalen : opleggen in azijn = Door het zuur blijft het voedingsmiddel knapperig en gaat langer mee. - Chocomelk , fristi ,., : pasteuriseren = Kort verhitten aan maximum 75° - Droog voeding : drogen = Watergehalte uit de verpakking halen door het ophangen, uitpersen of vriesdrogen. - Luchtledig verpakte voedingsmiddelen : vacuum verpakken = Alle lucht uit de verpakking weghalen waardoor de micro-organismen geen kans krijgen om te ontwikkelen. - Gerookte voedingsmiddelen : roken = Voedingsmiddelen door rook halen waardoor de bewaartijd verlengt wordt.
Vandaag ga ik wat uitleg geven over wat de pictogrammen betekenen die op de verpakking van fuitsap staan.
- De ecotakssymbolen betekent dat de overheid extra geld vraagt voor schadelijke verpakkingen.
- Recycleerbaar betekent hergebruikt.
- Het groene punt betekent dat de fabrikant een financiele bijdrage betaalt voor de verwerking van het verpakkingsmateriaal.
- Barcode of streepjescode , die bevat gegevens omtrent het land van herkomst ( 80= is Italie , 54 is Belgie) , het artikel, de fabrikant en een controlegetal. Deze code wordt door een scanner in de supermarkt gelezen.
(hier onder zie je de pictogrammen in de juiste volgorde)