Onder het motto test jezelf eens waag ik me in deze eerste blog op glad ijs. Hoewel ik zeer zeker geen voorstander ben van een volledige vrijheid van meningsuiting, hoe kwetsend die voor sommigen ook is, vind ik toch dat een gedachtegoed verkondigd mag worden als dit niemand kwetst of geen gevolgen heeft met gekwetsten.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
al-Djoemhoerijja ad-dimoekratijja as-Soemalijja. Het zal slechts weinig herkenbaar zijn voor velen van jullie. Toch is dit doodeenvoudig de Arabische naam voor de Democratische Republiek van Somalië. Met meer dan 20 keer de grootte van België telt deze Oost-Afrikaanse republiek bijna 2 miljoen inwoners minder. Ongeveer 40% van de bevolking leidt een nomadisch bestaan.
De wereld was nog maar goed bekomen van oudejaarsavond of Bush opende een nieuw front in zijn war on terror. In het grensgebied rond Kenia openden AC-130 gevechtsvliegtuigen het vuur. Een goede zaak zo lijkt me. De laatste maanden had de interim regering zijn greep op het land verloren. Radicale moslimbewegingen die Somalië onder het juk van de sharia wil krijgen, rukte op. Nadat buurland Ethiopië de rebellen met zwaar geweld had teruggedrongen riep al-Qaeda de islamitische rebellen op om de strijd te gaan voeren met zelfmoordaanslagen en guerillatechnieken.
Een teken aan de wand. Gelukkig was het teken zo duidelijk dat het ook in het Witte huis zichtbaar was.
Aangezien het land slechts gemiddeld 13 inwoners per km² telt en 25% eigenlijk op elkaar gepropt leeft in steden, is zo een land het ideale toevluchtsoord voor terroristen. Waarschijnlijk zo ook voor Fazul Abdullah Mohammed, de terrorist die verdacht wordt van de aanslagen op de Amerikaanse ambassade in Kenia en Tanzania (denk ook even aan de 224 slachtoffers).
Ik hoop dat de komende jaren, zelfs na de presidentswissel, de Verenigde Staten de war on terror blijft verder zetten of zelfs nog opvoeren.
Radicale islamitische groeperingen plegen al decennia lang aanslagen op Westerse doelen waarbij ze vooral burgerslachtoffers trachten te maken. Decennia lang vinden we het spijtig dat zo een dingen gebeuren en decennia lang hebben we een gevoel van angst dat het ook wel ons kan overkomen.
Nu er eindelijk iemand durft recht te staan en terug te vechten wordt hij, samen met zijn volgelingen, niet alleen door de rest van de wereld veroordeeld, maar ook in eigen land. Dreigt er zelfs in een verre toekomst een veroordeling wegens oorlogsmisdaden?
Je kan en mag je eigen mening hebben, je moet dat zelfs. Maar de strijd tegen het terrorisme draait al lang niet meer om het verdedigen van een mening of geloof. Het gaat ook niet om de olie, want daar is Somalië arm aan. Het gaat niet voor het land zelf. Het gaat om ons, westerse mensen.
Aanval is de beste verdediging. In dit geval zelfs de enige aanval. Het kwaad zal waarschijnlijk nooit volledig uitgeroeid geraken. Als de media hier in Europa de schuld van al de miserie op Bush kan steken, dan moet dit zelfs een fluitje van een cent zijn voor radicale bewegingen.
Elke 10.000 soldaten kosten de Amerikaanse schatkist bijna 1 miljard euro. Veel van dit geld gaat naar de soldaten of naar Amerikaanse bedrijven die leveren aan het leger. De war on terror is dus niet alleen goed voor ons, maar ook voor de ganse Amerikaanse economie. So, go Bush go. Moge de beste winnen.
|