Gisteren, 25 april was er bij vele mensen de eerste BBQ !! Niet bij mij want als het goed weer is, moet 'den' boer in 'zijne' hof zitten want er was nog véél werk te doen om vandaag met de kids naar te tuin te gaan. Bovendien was er geen goede weersvoorpelling.
Hieronder in mijn kweekserre staan een groot deel van onze plantjes. Een groot deel van deze plantjes komen in de tuin terecht voor de kids.
Met de regenjas en de pet starten we om half twee. Doperwten, sluimererwten, reukerwten, sla, bloemkool, broccoli en violetten staan vandaag op het prgramma. Pierre en Lieve zetten nog vlug een draad voor de doperwten tegen te groeien terwijl ik naar 't school de kids haal.
Hierboven doperwten en hieronder sluimererwten.
met de kleine handen goed aandrukken zo doe je dat
Als er al een gedeelte erwten geplant zijn, starten we met de sla want die plantjes zijn al groot genoeg
Even later toont Piere hoe je violetten plant.
Anderen zijn ondertussen al broccoli aan het planten. Als er véél te doen valt in de tuin werken we met kleine groepjes. Het is praktisch niet leuk werken als er dertien kids naast elkaar staan om bv. sla te planten !!
Ieder schooljaar zijn er wel. De 'plezante mannen van de klas'. Soms krijg je dan een antwoord op een vraag waarbij je alle moeite hebt om uit de lach te geraken. Een vb. Op de vraag wat er aan de struiken groeit en het begint met de letter ' F ' weet ( van de frambozen ) zegt Medhi met volle overtuiging te zeggen " FRIETEN "
De meisjes vinden het ook leuk om in de tuin te zijn.
Vorige woensdag 17 april zijn we voor de eerste keer naar de tuin geweest met de leerlingen van het 2de leerjaar. We hadden de perceeltjes klaar gelegd om aardappelen ( premiere en vitelotte ), ajuin, sjalot en radijzen te planten/ zaaien. We gaan met twee groepjes naar de tuin omdat 23 leerlingen een beetje teveel is om het op een goeie manier te doen.
Even hebben we aandacht besteed aan ons kippenhok.
Onze frambozen liggen er ook netjes bij en er zijn al reukerwten gegroeid van erwtjes die op de grond gevallen zijn vorig jaar.
Ook deze winter was er veel water in de tuin en onze rabarber heeft het niet overleefd. Daarom hebben we een trosbessenstruik bijgezet. Dat zijn er nu drie en ieder zomer worden die helemaal leeggeplukt en geproefd door de kids.
We gaan starten met planten en zaaien. Hieronder zie je de stok om onze ajuin en sjalotten op ongeveer gelijke afstand te planten.
Het is nu 23.15 uur. Ongeveer een uurtje geleden ben ik gestopt met uitplanten.
Zaaien doe ik in kleine potjes om nadien in grotere te planten.
Nu het lente was vandaag groeien die kleine plantjes super vlug. Een beetje vlug geteld, heb ik nu ongeveer 275 potjes staan en ik heb nog niet gedaan met uitplanten.
Hieronder enkele foto's van mijne kweek.
Deze voormiddag heb ik een prefab serre gemaakt op 't school want daar staan onze potjes/plantjes die we gezaaid hebben met de kids ( zie verslag van 23 maart ). Dat zijn er ook behoorlijk wat. Eerst gegoten en dan water laten optrekken was een hele klus.
In tussentijd kon ik de ( prefab-) serre maken.
Ik heb daar jammer genoeg geen foto vandaag. Ik doe dat morgen.
Gisteren, vrijdag 12 april heb ik samen met Sander verder getimmerd aan het kippenhok. Het hok is voor ongeveer 90% afgewerkt, nog wat afwerking hier en daar maar het staat er eindelijk. Ik heb er langer over gedacht dan aan gewerkt !!
Nu kunnen we het terrein van de kippen verkleinen en uiteindelijk starten met de serre. Dat zal een karwei worden voor volgende week als het weer wat meezit.
Hieronder wat foto's van het nieuwe verblijf van de kippetjes.
Ondertussen heb ik al geprobeerd om plantjes te kweken maar dat lukte de voorbije weken niet goed. Blijkbaar weten die zaadjes ook dat het nog winter was/is. Allé, met veel vallen en opstaan heb ik er paar.
Omdat het nog dagelijks vroor moest ik mijn plantjes gedurende ongeveer 4 weken dagelijks binnen en buiten zetten. Een minder leuke dagelijkse taak maar de plantjes hebben het gered.
Ondertussen heb ik een kleine serre opgezet waar die plantjes nu in staan.
Ik heb 2 afgedankte aquariums staan om de eerste kweek in te zetten. Het is een geïmproviseerde miniserre maar het werk goed.
Op het rek hieronder te zien stonden de plantjes dus gedurende de nacht om 's morgens terug naar buiten te verhuizen.
Ondertussen ben ik aan het kippenhok bezig zodat wij eindelijk onze serre kunnen plaatsen. Foto's volgen als dat hok af is want het is altijd een beetje improviseren als je iets in mekaar slaat !!
Zondag 7 april was de eerste warme, zonnige lentedag. Overal reden tractoren om op het land te werken na deze TE lange winterstop.
Ik ben dan ook naar de tuin geweest om de tuin klaar te leggen voor volgende week.
Onze aardappelen en ajuin staan eerst op het programma.
Daar het goede weer van korte duur ging zijn, was geen leuk nieuws. Geen zon MAAR erger was de regen die voorspeld werd.
Het frezen van de grond was al geen éénvoudig werk omdat ons tuintje nog behoorlijk nat is.
Daarom heb ik een plastiek over de gefreesde grond gelegd in de hoop dat het niet natter wordt maar met als nadeel dat het minder snel gaat uitdrogen. Tot vandaag ligt die plastiek er nog op en vandaag zal dat ook zijn want er wordt weer regen voorspeld.
Daar eind juni steeds dichterbij komt en rekening houdend dat groenten ongeveer 100 dagen nodig hebben om volgroeid te zijn, moet ik de planning voor de moestuin wat bij sturen. Er zijn immers geen 100 dagen meer !!!
23 maart => zaaien met de kids van het 2de leerjaar
Vandaag hebben we dus gezaaid met onze tuin jongens en meisjes van het 2de leerjaar. Ik ga eerst wat foto's op onze blog invoegen want ik heb dat beloofd aan de kids. Tekst schrijf ik achteraf bij de foto's. Ik heb deze namiddag vastgesteld dat we dit schooljaar een flinke klas hebben. Het was een leuke namiddag en we hebben allemaal hard gewerkt. Hier komen al enkele foto's Sorry jongens en meisjes, het lukt niet om de foto's op de blog te zetten. Ik probeer dat morgen voormiddag nog eens. Ik ga nu iets over onze plantjes leggen zodat deze niet bevriezen.
Pat.
Het is gelukt, de foto's staan erop. Ik ga eerst mijn plantjes een beetje licht geven want ik heb die gisterenavond nog toe gedekt tegen de koude en de wind. Zoals de kids weten hebben onze plantjes licht, lucht, water en warmte nodig.
Pfff, het is bereKOUD buiten.
Zoals je ziet op onderstaande leuke foto hebben we de voorbije weken al gewerkt. De T-shirts zijn aangekocht en samen met Christiane en Rosette hebben wij onze naam erop geschilderd. Dat is makkelijk voor Pierre, Rosette, Lieve, Gommaar en Pat om ons aan te spreken met onze naam. Het is bovendien ook mooi om te zien als wij samen iets doen voor of in de tuin. Zoals gezegd, hebben we vandaag gezaaid.
We hebben pompoenen, zonnebloemen ( lievelingsbloem van de juf ) , afrikaantjes ( stinkertjes ), sla, doperwten, sluimererwten en reukerwtjes gezaaid. Afrikaantjes hebben een speciale geur en sommige minder aangename diertjes die aan onze groenten eten, blijven daardoor weg ( soms ) uit de moestuin. De andere bloemen zijn om onze tuin mooier te maken. De reukerwtjes kunnen we dan misschien meedoen voor de mama of oma.
Ook onze juf zaait mee. Enkel nog een tuintje voorzien voor juf Anneleen en juf Annemie.
Welk ei is goed of welk ei is slecht? Onze kids weten het nu.
Naar gewoonte zijn ' tuinouders ' aanwezig en dat is wel nodig om bv een helpende hand te zijn wanneer het niet vlot.
Eind vorig schooljaar zijn we naar de tuin geweest met juf Anneleen en de kids van het derde leerjaar. Toen hebben we voor de eerste keer witloof gezaaid. Eind oktober ( van dit schooljaar ) als de kids in het vierde bij juf Chris in de klas zitten, hebben we het wit loof uitgedaan in de tuin om achteraf in te leggen. Na de Kerstvakantie bleek dat er iets niet in orde was. Desondanks dat het witloof lekker is, is dit helemaal opengevallen en zit er soms eens een min of meer mooie krop witloof tussen. Ik heb er geen foto van want het is geen zicht om dit op de blog te zetten De kids hebben dit wel gezien omdat ik op stond om dat te zien. Niet alles ivm. de tuin geeft een goed resultaat. Zoals ik al vermelde, had het witloof ondanks de mislukking van de vorm een héél goede smaak. De kids waren wat minder misnoegd met de lekkere smaak. Voor mij ( als jonge boer ) was dit ook de eerste keer dat ik dit deed en is er nu de uitdaging om het volgend jaar beter te doen. In oktober vorig jaar ben ik gestart ( met wat ik graag doe ) experimenteren. Niet alleen was de groei van het witloof te volgen in deze flessen maar ook de ontwikkeling van de wortels wat leuk is om te zien ( zie foto's hieronder ).
Gisteren heb ik het uiteindelijke resutaat op foto vastgelegd. Het witloof staat ook open maar minder en het is lekker van smaak. In de fles die neerligt heb ik de wortel onderaan gestoken en ik het de indruk dat het een mooi " kropken " is. Ik ga dit eerst aan de kids laten zien vooraleer die uit fles haal
Onze Serre is gisteren ( 13 maart ) geleverd op de school. Hopelijk wordt het wat beter weer de komende weken zodat we kunnen starten in de tuin. We gaan ons kippenaantal wat verminderen en hun terrein ook. Het goede nieuws is dat we ons best gaan doen om een deftig hok te maken voor die beestjes. Op die plaats komt de serre. Dus vooraan links in de tuin. Ook nog wat meer moestuin te krijgen, gaan we de grasstroken spitten. Enkel de midden strook blijft dan over. Ik moet dan ook wat minder gras af rijden want in de zomervakantie blijft dat soms wel eens staan. Het eerste opzet is meer moestuin. Jaarlijks willen wij meer en andere groentjes in de moestuin zodat de kids dit kunnen zien, proeven, gebruiken in de kooklessen enz. Dus veel werk aan de winkel de komende weken. Indien er zich iemand geroepen voelt om een groen handje toe te steken, kun je mij dikwijls vinden op de school of de komende weken in de tuin. Via Marleen of de Directeur kun je mij ook bereiken.
Reactie van de Directeur Jan Macharis bij opstart van de blog
23-01-2013
START BLOG
Beste Pat, Proficiat met dit zeer mooie initiatief! De kinderen kijken er echt naar uit om samen met jou, de leerkrachten en de natuurouders opnieuw te starten met de schoolmoestuin of het verzorgen van de kippen. Dit is een verrijking voor iedereen! Wanneer ze na het oogsten de groenten fier en enthousiast mee naar huis mogen nemen, of wanneer ze na de kookactiviteiten met veel smaak aan het eten zijn, dan geeft me dit als directeur een zeer fijn gevoel! Dit leert hen ook respect te hebben voor mens en natuur. Een echte M.O.S. school! Groeten, Jan Macharis Directeur VBS Wieze
Vorig weekend heb ik wat aan de planning gewerkt. Ja, ook voor "den hof" en alles wat er mee samenhangt is een planning nodig !! In overleg met de juffen Annemie en Anneleen C. hebben wij besloten om op vrijdagnamiddag naar de moestuin te gaan. Nadat ik dit wat grondiger heb bekeken, stel ik vast dat weinig vrijdagen zijn dat we kunnen werken in de tuin en dat moet dan ook nog eens in twee groepen gebeuren. Daar moeten we dus eens over praten met de juffen !!! Ook onze perkplantenverkoop staat op het programma. Deze zal doorgaan begin mei. De juiste datum staat in het volgende het Vee Bee Weeken van april. Ook de grootoudertocht komt steeds dichterbij en dan moet onze tuin er mooi bijliggen. Nieuw dit schooljaar is ook de mogelijkheid om een bezoek te brengen in de schoolmoestuin voor de leerlingen van het tweede leerjaar en hun ouders. Dit gaat door in het weekend na de grootoudertocht. Datum en uren volgen. Met de leerlingen van het 6de maken we twee borden om op te hangen aan de ingang van de schoolmoestuin. Voor de Paasvakantie gaan we eerst nog wat zaaien en uitplanten. Na de Paasvakantie zijn we in de moestuin te vinden. Nog nieuw dit schooljaar is dat Juf Vera ( 5de ) met de kids (en met ons) in de serre gaat werken. Onder andere tomaten, parika's en pepertjes die wij samen zaaien en/of planten staan op het program.
BESTE MEESTER PAT IK VOND HET VORIG JAAR OOK LEUK EN HOOP DAT HET DIT JAAR OOK LEUK IS VORIG JAAR HEBBEN WE LEKKERE GROENTEN KLAAR GEMAAKT UIT DE MOESTUIN HOOP DAT WE DIT JAAR OOK KUNNNEN PROEVEN VAN AL DE GOEDE GROENTEN
het lukt mij niet om achteraf foto's aan een tekst toe te voegen zoals ik het wil. Vandaar doe ik het op deze manier. In vorig bericht staat te lezen dat ik voorbeeldenb gebruik om de kids te tonen wat er moet gebeuren met het plantgoed en de plantajuin.
De ajuinen worden ongeveer 150 maal groter. De grond waarin ze geplant worden blijft dus best vochtig. Wij leggen gras tussen de plantjes zodat de zon de grond minder vlug uitdroogt.
Dat klein patatje gaat ongeveer 50x meer gewicht aan aardappelen opbrengen dan zijn eigen gewicht.
Hier onze purpere patatten. Vittelote noir is de juiste naam. Er is een restaurant in Zevergem met die naam. Zie: http://www.restaurantvitelotte.be/
Deze patatjes liggen nu in een doos om voor te kiemen. Warm en licht geven een grote niet sterke scheut. Fris en licht geven een stevige scheut en dat hebben we nodig. M.a.w. niet op een warme plaats leggen om voor te kiemen. In de living is niet de goeie plaats. Waar dan? bv in de veranda of in een stalleke. Opletten dat de temperatuur daar niet onder nul graden komt !!
ik ben gisteren bij de kids in het tweede leerjaar geweest. Naar jaarlijkse gewoonte zijn er toch kids die van het plantgoed kleine frietjes willen maken. Dan is het nodig om wat uitleg te geven m.b.v. een voorbeeld ( een aardappel van vorig jaar die al een scheut heeft ). Ook leuk om te tonen is de aardappel vitelotte noir, négresse, zwarte truffelaardappel of Truffe de Chine is een aardappelras van onbekende origine. Het is een purpere aardappel. We gaan er in de tuin een paar planten. Ook dit is nieuw voor mij. Ik moet voorlopig afsluiten om naar 't school te gaan. Probleem met de cv in 't Smulhuisje