Er zijn 3 verschillende vruchtensappen te onderscheiden. Deze 3 zijn:
- vers puur sap
- puur sap
- sap uit concentraat
Vers puur sap: vers persen van de vruchten is het direct persen van de vruchten Nadat het sap verkregen is wordt het direct verpakt .Deze dranken zijn zeer beperkt houdbaar.
Puur sap : een puur vruchtensap is net zoals de verse pure sappen alleen het sap wat uit vruchten komt. Ook deze vruchtensappen zijn direct uit de vrucht geperst. Door te pasteuriseren worden de bacteriën onschadelijk gemaakt waardoor het product langer houdbaar blijft dan de verse pure sappen. Er worden geen ingrediënten of voedingsstoffen toegevoegd. Het zijn dus 100% puur, natuurlijke sappen.
sap uit concentraat: Na het persen wordt het water uit het sap onttrokken in een vacuüm dampinstallatie bij een temperatuur van 25°C. Er komt dan een dikke brij tot stand die tot tien keer kleiner in volume is : het concentraat . Dit geconcentreerde sap kan nu worden getransporteerd.
Het kost veel energie en hulpmiddelen om verse frambozen of sperziebonen buiten het Nederlandse seizoen in de winkel te krijgen. Maar dat is niet te zien aan het product.De groente-en fruitkalender helpt.
Voordat jouw groente en fruit in het schap belanden is er al veel energie in gestoken, voor de teelt, de verpakking en het vervoer. Die wordt grotendeels opgewekt met fossiele brandstoffen en dat levert broeikasgassen op.
Ook het ruimtegebruik voor landbouw telt mee voor de uiteindelijke milieubelasting.
Aan de producten in de valt niet te zien welke de minste milieubelasting oplevert. Daarom is er de Groente-en fruitkalender: die geeft met milieuklassen de totale milieubelasting aan van de teelt, transport en verpakking. Groente en fruit in milieuklasse A en B veroorzaken de minste milieubelasting, producten in milieuklasse D en E de meeste.
De Groente- en fruitkalender geeft per maand en land van herkomst aan in welke milieuklasse een product valt.Het land van herkomst moet uiteraard in de winkel op de verpakking of schapkaart vermeld staan.