Hoe omgaan met differentiatie en de verschillende facetten hiervan
Inhoud blog
  • Introductie
  • Differentiatie, niet alleen op toetsen!
  • Is differentiatie wel eerlijk?
  • Moet er steeds samengewerkt worden met dezelfde groepen binnen een klas?
  • Differentiëren is omgaan met verschillen.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Wat met differentiatie binnen de lessen natuurwetenschappen?
    01-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moet er steeds samengewerkt worden met dezelfde groepen binnen een klas?
    Ik vind dat het werken met vaste niveau groepen (homogene) qua kennis en karaktereigenschappen, ervoor zorgt dat de verschillen tussen de verschillende groepen binnen één klas groter worden.  
    Zwakke leerlingen raken steeds meer achterop en creëren een negatief zelfbeeld. Leerlingen die introvert zijn en over bepaalde onderwerpen niet durven te spreken krijgen daarentegen geen prikkels, stimuli om er wel over te praten. In tegendeel denk ik dat als wij, leerkrachten heterogene groepen maken, zullen de leerlingen die niet durven, meer kans krijgen om bewust te raken dat deze 'gevoelige onderwerpen' wel belangrijk zijn en is dus het geval om zoveel mogelijk erover te spreken. 


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    28-04-2019
    Negatief zelfbeeld

    Beste Elke,

    Als advocaat van de duivel vraag ik mij af wat differentiëren met het groepsgevoel doet! Als leerkracht in spe wil je je leerlingen een veilige omgeving aanbieden. Je wil je groep niet verdelen in sterk en zwak. Wat je wel wil is optimaal aansluiten op verschillen in leerbehoeften van je leerlingen. Krijgen leerlingen geen negatief zelfbeeld in een groep die meer instructie nodig heeft? 

    Alvast bedankt voor de reactie.

    28-04-2019, 17:06 Geschreven door Advocaat van de Duivel


    17-04-2019
    Samenwerking met groepen

    Bij deze stelling denk ik het tegenovergestelde. Ik denk dat groepen juist door elkaar moeten gegooit worden om zo misschien een taboe te doorbreken. Wanneer er iemand bijvoorbeeld niet over de geslachtsorganen wilt of durft praten, dan kan een andere leerling die daar geen problemen mee heeft de andere aanzetten om er wel over te praten omdat de leerling denkt dat het dan toch niet zo erg is om erover te praten. Op het deel van niveau zou ik een verandering in oefeningen maken. Moeilijkere oefeningen voor diegenen die het goed onder de knie hebben en hun verder laten denken en bij de leerlingen die het minder goed kunnen stapje per stapje late, voortgaan in het proces zodat zij op het einde ook de leerstof gaan snappen en kunnen gebruiken. Het is wel een mooi initiatief dat je voorstelde. Very Happy

    17-04-2019, 02:46 Geschreven door Elke Willaert


    Archief per week
  • 01/04-07/04 2019

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs