Grootlo, verleden, heden en ???
Inhoud blog
  • DIERENWIJDING GROOTLO 3 NOV. 2019
  • DE SCHOOL VAN GROOTLO
  • ONTBINDING OKRA GROOTLO
  • DE DRIE GEZUSTERS
  • De Oude Kapel

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Foto

    Den Soeten naem Iesus
    20-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Oude Kapel


      De kapel van "Den Soeten Naem Iesus tot Groteloo"

    De Oude Kapel 

    Over het ontstaan van dit gebouw zijn er weinig gekende gegevens. Wel staat vast dat haar oorsprong ergens te zoeken is in de middeleeuwen. Werd ze opgetrokken door de Theutonische ridders, die hier in 1226 uitgestrekte landerijen ter beschikking kregen van de heren van Mechelen?

     Bij het inventariseren van de goederen van het kerkelijk bezit, bij de stichting van Schriek als parochie, in 1309, is er sprake van een kerk toegewijd aan St Jan Baptist en een kapel, waarmee ongetwijfeld de kapel van Grootlo werd bedoeld. De kerk van Schriek is gebouwd in 1303, zodat hoogst waarschijnlijk de kapel reeds vroeger bestond.

    In 1450 vinden we de kapel nog eens in een cijnsboek. Verellen J. Vertelt hierover dat Grootlo in die tijd meedeed aan het feest van St Jan. Op de feestdag van St Jan de Doper werd hier in de kapel gepredikt. Zoals blijkt uit een afbeelding omstreeks 1560, was het een armtierig gebouw.

    In 1572 werd een zekere Nikolaas Apostools in de Grootlose kapel begraven. Wie vroeger, tijdens de een of andere culturele activiteit in de kapel, (die dienst deed als parochiezaal) kwam zal zich misschien nog herinneren dat er in het midden, iets naar rechts, een grafsteen lag. De tekst is door de tand des tijds en de vele voeten die er in vier eeuwen waren overgelopen, echter verdwenen.

    Rond de jaren 1580 werd er ook driemaal per week mis gelezen door de kapelaan van Schriek.

    De beeldstorm. In 1609 wordt ze nog eens vermeld. De kapel ligt er erg verlaten bij, omringt door schansen, het altaar ontwijd,  het glas van de ramen stuk. Enkel het beeld van O.L.Vrouw staat er nog. Toen in 1610 de beeldstorm ophield, was het nog niet gedaan met de miserie, want nadien begonnen de Hollandse calvinisten de Kempische dorpen plat te branden, kerken en kapellen werden stapelplaatsen, zo staat de Grootlose kapel vol met allerlei huisraad.

    In 1673 bleek de kapel echter te klein en werd ze vergroot. Op zon- en feestdagen werden er toen de normale kerkelijke diensten gedaan tot in 1702.

    In 1745 werd aan de E.H. Onderpastoor van Schriek de verplichting opgelegd "Alle Sondaegen en de Heyligdaegen de vroegmissen te lezen en de andere diensten te doen in de kapel van Grootloo, voor de commoditeyt van de parochianen." Hieruit mag men besluiten dat de diensten zoals vroeger werden gedaan.

    In 1778 bevestigde de E.H. Snoecks, pastoor van Schriek dit. In de lijst die hij opmaakte van de goederen van de kapel, vindt men het volgende: voor het onderhouden van het gebouw ontving de onderpastoor jaarlijks buiten het offer, dat jaarlijks rond de 30 gulden beliep, volgende vergoeding: de opbrengst van de Koudhalzenhof, een cijns van het land en huizen die door liefdadigheid aan de kapel vermaakt werden, de opbrengst van de bomen rond de kapel, een jaarlijkse toelage van 30 gulden van de gemeente en 20 gulden van de kerk.

    Het was verder een rustige tijd en bijna honderd jaar was er geen oorlog, het leven hernam zijn rustige gang. In 1792 vielen de Fransen voor het eerst onze gewesten binnen. Grootlo had hiervan in het begin niet te lijden. Na de boerenkrijg werden de bezetters veel driester, en ook de kleinste dorpen begonnen last te krijgen. In 1799 werd de kapel geplunderd, de klok uit de toren gehaald en stuk geslagen. Het beeld van O.L.Vrouw werd ernstig beschadigd (uit de geschriften van E.H. Raeymaeckers, pastoor van Schriek van 1791 tot 1806). Het is waarschijnlijk dit beeld van O.L.Vrouw waarover wij in een verder hoofdstuk verder zullen uitwijden.

     

    In deze troebele tijden geraakte de kapel in verval. De wisselvallige vrede en de onafhankelijkheid van België bracht weer een normaal levenspatroon. Voor de kapel zag de toekomst er niet goed uit.

     

     In 1821 werden de goederen door de gemeente aangeslagen en verkocht. De diensten werden afgeschaft in 1838, in 1839 werd de bouwvallige toren afgebroken en na enkele jaren was het gebouw zo vervallen dat de gemeente Schriek het wilde afbreken. Gelukkig is dit niet gebeurd, vooral door de tussenkomst van Kardinaal Sterckx. Hij wilde deze bidplaats behouden omdat ze de enige was in zijn bisdom, toegewijd aan de "Zoete Naam Jezus". Het is dan ook aan deze kerkvorst te danken dat er een parochie Grootlo kon worden opgericht.

     

    Ondertussen werd het gebouw gebruikt voor allerlei doeleinden, zelfs tot schuur, voor het opbergen van de oogst. Volgens bepaalde gegevens zou er zelfs een wever zijn getouw hebben opgesteld en zijn beroep uitgeoefend.

     

    Stilaan begon men de kapel terug te gebruiken voor godsdienstige doeleinden, want uit herinneringen van Dorre De Vadder werd er, rond 1880, op zondagnamiddag een rozenkrans gebeden.

     

    Op 28 maart 1874 vroeg Catharina Rijmenants, Wwe Frans Goossens, om de kapel te mogen herstellen. In 1883 werden de ruiten vernieuwd door Joanna Geeraerts echtgenote Wauters, en in 1891 werd ze volledig hersteld door de familie Goossens. Van 1894 werd er regelmatig mis gelezen, door professoren van het college Sint Jozef van Aarschot.

    Stilaan werd de kapel te klein voor de wekelijkse misgangers en door de familie Goossens nam het initiatief om ze te vergroten, langs de noordzijde werd een deel aangebouwd, en de voorzijde kreeg een inkomhal met een toren

    Kort na de stichting van de parochie Grootlo, in 1906, werd de kapel nogmaals vergroot door een zijbeuk langs de zuidkant en deed ze dienst als parochiekerk tot in 1937, toen de huidige kerk in gebruik werd genomen.

    Van dan af werd " de oude kapel" omgevormd tot parochiezaal, waar de verenigingen een onderkomen vonden, waar toneel en bonte avonden plaats vonden, vergaderingen en feestvieringen werden gehouden.

    De zijbeuk langs de zuidkant heeft vele jaren dienst gedaan als kleuterklas waar zuster Aldetrude onze kleintjes bezig hield.

    In 1968 werd de nieuwe parochiezaal "Magneet" geopend en had de oude kapel afgedaan als parochiezaal. Dat het gebouw niet werd afgebroken hebben wij te danken aan pastoor Gebruers die hier zijn veto stelde.

     Er werden binnenmuren ingezet zodat er diverse lokalen beschikbaar kwamen. Vele jaren diende ze als onderkomen voor de chiro van Grootlo, werklozen konden er kun dopkaart laten bijwerken en de mutualiteit betaalde er zijn leden terug. Een gedeelte werd ter beschikking gesteld voor de schoolse kinderopvang.

    In 1994 werd op initiatief van de Grootlose vriendenkring begonnen met een grondige onderhoudsbeurt. Het dak werd hersteld en het gebouw binnen geheel gerestaureerd het sanitair werd vernieuwd, de ramen en deuren geverfd.

    De laatste jaren wordt er blijkbaar niets meer gdaan om de gebouw te onderhouden, het zou dringend een flinke opknapbeurt mogen krijgen. zodat het oudste gebouw van Grootlo nog een tijdje kan gebruikt worden voor de parochiële werking.

    Of zijn de verantwoordelijken van de parochie van plan ze verder te laten vervallen om ze dan toch af te breken.

     

     

     

     

     







    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    03-05-2017
    jake (jan wouters) was mijn nonkel

    hallo wie kent er nog iets van de geschiedenis van grootlo. ik ben op zoek naar de famillie wouters. de jake (jan), de jeppe (jozef of jefà en de fikke (victor, mijn vader) heb ik gekend. maar de dochter, daar hebben zij mij nooit iets over verteld. wat is er van geweten buiten dat ze vroeg gestorven is als ze 11 of 12j was.

    laat iets weten

    wouters.emiel@skynet.be

    03-05-2017, 20:50 geschreven door emiel wouters


    27-01-2017
    de oude Kapel

    Robert,

    Ik ben sinds enkele jaren de stamboom van ons moeder Martha Goossens aan het opzoeken.

    Zo ben ik te weten gekomen dat de overgrootvader van Engelbertus Goossens nl. Gommarus (°1718) , de oudste broer van  onze voorvader Johannes (° 1729) is geweest.

    Nu lees ik op uw blog:

    Op 28 maart 1874 vroeg Catharina Rijmenants, Wwe Frans Goossens, om de kapel te mogen herstellen.

    Deze "Catharina" is dus waarschijnlijk de moeder van Engelbert geweest, op voorwaarde natuurlijk dat zij wel degelijk de weduwe van Frans was.

    Maar volgens meerdere bronnen was de vrouw van Franciscus Goossens (vader van Engelbertus) ene Joanna Rijmernants.

    Zijn deze vrouwen 1 en dezelfde persoon?

    Vader Frans is trouwens zeer jong gestorven (net geen 41 jaar), zijn jongste dochter is zelfs 4 maand na zijn dood geboren en Engelbert was toen 3jaar en 1 week !

    Moeder Johanna daarentegen is 92 geworden, een voor die tijd zeer hoge ouderdom.

    Toch is onze Engelbert een meer dan welstellende boer geworden (+ schepen,provincieraadslid en burgemeester).

    Hebt gij misschien bronnen die de levensloop van Engelbert wat kunnen verhelderen?

    Ik woon wel niet meer in Grootlo maar haar geschiedenis en dus ook van onze voorouders interesseert mij zeer .

    Wat hebben die mensen allemaal meegemaakt?

    mvg,

    Mil Goris

    27-01-2017, 23:47 geschreven door Mil Goris


    Archief per week
  • 30/09-06/10 2019
  • 19/12-25/12 2016
  • 25/08-31/08 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs