Grootlo, verleden, heden en ???
Inhoud blog
  • DIERENWIJDING GROOTLO 3 NOV. 2019
  • DE SCHOOL VAN GROOTLO
  • ONTBINDING OKRA GROOTLO
  • DE DRIE GEZUSTERS
  • De Oude Kapel

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Foto

    Den Soeten naem Iesus
    24-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE SCHOOL VAN GROOTLO

     HET ONDERWIJS


    4.1 HET ONDERWIJS VROEGER

    Tot in het begin van deze eeuw werd er zeer weinig aandacht besteed aan het onderwijs in onze streken. In het verleden werd deze zorg toevertrouwd aan de kerk, gewoonlijk was het de koster die dit werk op zich nam.

     Zeer weinig van onze voorouders hebben enige vorm van onderwijs genoten, lezen en schrijven was bij hen een grote zeldzaamheid.

     In principe bestaat in ons land de schoolplicht al van in het Nederlands tijdvak. Zo had men in Schriek in 1818 reeds een onderwijzer. Dit ambt werd uitgeoefend door Verlinden Jozef van 1818 tot 1824 en door Schoofs Guilielmus van 1824 tot 1830.

     De echte wet op de schoolplicht, in het onafhankelijke België dateert van 1842 en werd door de liberale regering in 1874 drastisch gewijzigd.

     Onze voorouders trokken zich van deze wettelijke rompslomp weinig aan. In de winter stuurden ze hun kinderen wel naar school, maar in de zomerperiode waren ze een bijkomende hulp in het arbeidsproces.

     Tot in 1927 was de jeugd in Grootlo, verplicht school te lopen in Schriek. De afstand die dagelijks moest worden gedaan was niet gering en diende te voet te worden afgelegd. Dit had tot gevolg dat spijbelen "haag school houden" een geliefkoosde bezigheid was voor onze jongens en meisjes.

    Na het overlijden van Engelbert Goossens, de weldoener van Grootlo, beschikte E.H. Frans Vermeerbergen over de nodige financiële middelen om in Grootlo een school te bouwen, een echte dorpsschool. Vanaf 1927 konden de kinderen hier in hun eigen dorpsmidden school lopen.

    De meer dan 80 jarige levensloop van onze scholen is een brok geschiedenis op zichzelf, waar wij allen in min of meerdere mate bij betrokken zijn.

    4.2 HET SOBERE BEGIN

    1927, een mijlpaal in onze schoolgeschiedenis. De bouw van vier klassen werd in dat jaar begonnen en ook beëindigd. Op 22 september van datzelfde jaar bracht Z. Moeder Severina, algemeen overste van het klooster te Vorselaar, de eerste vier zusters naar Grootlo. Deze werden zeer hartelijk onthaald door de pastoor en de parochiegemeenschap.

    De pioniers van het eerste uur waren : Moeder Adelarda, Zuster Waltheria, Zuster Alvara, Zuster Aldetruda.

    Bij deze vier zusters werd ook nog een mannelijke leerkracht gevoegd n.l. Constant Michiels.

    En daarmee kon het eerste schooljaar, schooljaar 1927, in Grootlo beginnen.

    De verdeling van de taken werd als volgt vastgelegd :

    De kleuters werden opgevangen door zuster Walteria, Zuster Alvara kreeg de eerste, tweede en derde leerjaar meisjes en jongens onder haar hoede.  Moeder Adelarda gaf les aan de overige meisjes, terwijl Meester Michiels de oudere jongens voor zijn rekening nam.

    4.3 VERDERE GROEI

    Reeds van bij de start was de school overbevolkt en de pastoor nam maatregelen door twee klassen bij te bouwen naast de school, in 1928.

    Dat jaar kwam ook zuster Veronique naar Grootlo, die de zorg kreeg over de eerste graad (eerste en tweede leerjaar) jongens en meisjes. Zuster Alvara kreeg de tweede graad en moeder Adelarda de overige meisjes.

    Meester Michiels verhuisde met de overige jongens naar de nieuwe lokalen. In 1930 werd Jozef Heremans benoemd als tweede onderwijzer in Grootlo en alle jongens werden ondergebracht in de nieuwe lokalen. Van dan af waren jongens en meisjes gescheiden, uitgezonderd de kleuters.

    Meester Michiels gaf les aan de jongens vanaf het vierde studiejaar, meester Heremans aan der eerste, tweede en derde leerjaar. Van toen sprak men dan ook van de grote en de kleine meester. In de meisjesschool werd later ook nog les gegeven door tal van vrouwelijke leerkrachten.

    De bevolking groeide en weer waren er lokalen te weinig en daarmee verhuisde zuster Aldetrude, die ondertussen de kleuters onder haar hoede had genomen, naar een geïmproviseerde klas in de oude kapel.Het gehele gedoe had buiten de oorlogsjaren, verder een rustig verloop tot in 1951. Dat jaar bouwde Louis Vermeerbergen, onze tweede pastoor, een jongensschool achter de pastorie. (waar thans de kleuterschool is gehuidvest).

    Dit gebouw bestond uit drie klassen. De hele jongensgemeenschap verhuisde naar daar in 1951. Een derde onderwijzer werd benoemd n.l. Ernest Van de Putte.

    De meisjesschool verruimde met de twee vrijgekomen lokalen. Dit was blijkbaar niet voldoende want in 1965-66 werden nog eens twee klassen bijgebouwd, boven de oude jongensschool.

    4.4 EINDE VAN ONS DORPSSCHOOL – FUSIE MET SCHRIEK

    De bevolkingsgroei begon echter te dalen en het aantal leerlingen verminderde. Daarbij kwam nog dat steeds meer en meer kinderen begonnen middelbaar onderwijs te volgen, wat met zich mee bracht dat de vierde graad (+ 12 jaar) verdween.

    De vrijgekomen lokalen werden ingericht als refter en turnzaal.

    1971.Door de steeds groter wordende inmenging van de staatsadministratie en de verdere bevolkingsdaling fusioneerde de meisjesschool van Grootlo met deze van Schriek. Dit bleek noodzakelijk te zijn om geen klassen te moeten laten vallen en geen leerkrachten te moeten ontslaan.

    De school na de fusie met Schriek

    Nog vier jaar kon de parochiële jongensschool zijn kop boven water houden en moest in 1975 noodgedwongen, bij gebrek aan leerlingen samensmelten met de reeds gefusioneerde meisjesschool.

    Daarmee stonden wij terug waar bij begonnen waren, meisjes en jongens in een klas, de school onder de hoede van Schriek. Dit betekende dan ook meteen het einde van de "dorpsschool", nu hingen wij af van een groter complex. Het dorpskarakter was verdwenen.

     Een pluspunt in deze hele operatie was de benoeming van Marcel Schroos, een inwoner van Grootlo, tot directeur van de fusieschool, in 1995 nam hij ontslag en werd opgevolgd door Mevr. Liekens M.

    Al zij de materiële middelen niet zoals deze van staatsscholen, op gebied van onderwijs moeten wij niet onderdoen. Voor elke klas is er een titularis, er is een turnleraar en een taaklerares. De laatste verbouwing aan de school dateerd van 1993, met de inrichting van een ruime en moderne turnzaal.

    In Grootlo beschikken wij thans over drie kleuterklassen en zes afzonderlijke klassen voor het lager onderwijs, t.t.z. eerste, tweede, derde, vierde, vijfde en zesde studiejaar.

     

     

     

     


    Bijlagen:
    4kloosterlingen.doc (433.5 KB)   
    50 jaar klooster.jpg (275.8 KB)   
    gebouw 1927.jpg (1.2 MB)   
    klasMichiels.jpg (500.4 KB)   
    meisjesschool 1935.jpg (437.5 KB)   
    meisjesschool 1951.jpg (610.8 KB)   

    24-12-2016, 00:00 geschreven door Robert Geeraerts  

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONTBINDING OKRA GROOTLO

    OKRA Grootlo 20 december 2016 

     OKRATREFPUNT GROOTLO

     

    Tot onze grote spijt melden wij u dat OKRA Grootlo, na 50 jaar, zal verdwijnen uit het parochiebeeld. Op 31/12/2016 zal het trefpunt worden ontbonden.

    De geldelijke toestand laat ons niet meer toe een normaal jaarprogramma te financieren. Dit hebben we nog een paar jaar kunnen volhouden dank zij de subsidie van de gemeente Keerbergen, waarvoor onze welgemeende dank aan het gemeentebestuur.

    De activiteiten zoals, fietsen, kaarten, uitstappen met openbaar vervoer zijn niet het probleem daar zijn geen financiële tussenkomsten nodig.

    De hoge kosten voor huur en nutsvoorzieningen voor de zaal laat ons niet meer toe de maandelijkse koffietafels, kerst- en paasfeest, aan te bieden tegen een democratische prijs. We kunnen moeilijk 20 tot 25 euro vragen voor een koffietafel!

    De prijzen van de zaal zijn voor de parochiële verenigingen veel te hoog en in het zaalcomité zijn  geen (k) verenigingen  vertegenwoordigd. Er kunnen ook geen prijsafspraken gemaakt worden en eventuele andere grieven  besproken worden. Dergelijke  toestanden werken  zeer demotiverend.

    We hebben getracht een andere locatie te vinden om de maandelijkse koffietafel te organiseren,  maar de plaats die we voorzien hadden sluit in februari haar deuren.

    We danken Roger Oeyen (vz gewest Heist) voor de moeite die hij heeft gedaan om een oplossing te helpen zoeken.

    Nogmaals het spijt ons werkelijk, vooral dat wij onze laatste en trouwe leden moeten teleurstellen. We zijn niet de enige die uit het parochieleven verdwijnen.

     

    Het bestuur OKRA Grootlo


     

     

     

    Bijlagen:
    bestuur 1966.jpg (163.2 KB)   
    DSCN3131.JPG (1.5 MB)   
    DSCN3135.JPG (1.5 MB)   

    24-12-2016, 00:00 geschreven door Robert Geeraerts  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Archief per week
  • 30/09-06/10 2019
  • 19/12-25/12 2016
  • 25/08-31/08 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs