Grootlo, verleden, heden en ???
Inhoud blog
  • DIERENWIJDING GROOTLO 3 NOV. 2019
  • DE SCHOOL VAN GROOTLO
  • ONTBINDING OKRA GROOTLO
  • DE DRIE GEZUSTERS
  • De Oude Kapel

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Foto

    Den Soeten naem Iesus
    30-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Kerk

    ONZE KERK

     




     


     


     De kerk is gelegen in de Kapelstraat 69 te Grootlo, 322O Heist op den Berg. Ze werd gebouwd in de periode 1936-1937. Het gebouw is opgetrokken in een neo-romaanse stijl. Het is ongeveer 30 meter lang en 20 meter breed. De toren is 35 meter hoog, waarvan 24 meter metselwerk.

     

    Op 15 juni 1937 werd het gebouw ingehuldigd en gewijd door Z.E. Kardinaal Van Roey. De provinciale bouwmeester was J. Crabeels, de aannemer J. Ysermans uit Mol.

     

    Het hoofdaltaar, in het midden, is toegewijd aan de Zoeten Naam Jezus, het zijaltaar links aan O.-L.-Vrouw en rechts aan St.-Jozef. Verder ziet u in de kerk nog een preekstoel in witte steen en een prachtig orgel. Vooraan rechts ziet u een houten O.-L.-Vrouwbeeld met het kindje Jezus. Het werd gevonden in de kelder van de kerk en door toedoen van de Grootlose Vriendenkring gerestaureerd in zijn oorspronkelijke staat. Dit werd werd gedaan door Schellens R. uit Scherpenheuvel. Volgens bepaalde bronnen zou dit beeld dateren van voor de beeldenstorm.

     

    In de stijl van de kerk ziet u links en rechts twee biechtstoelen in licht bruin hout., deze werden geleverd door het huis M. Maes uit Sint Lenaerts. In de toren werden twee nieuwe klokken gehangen, de eerste was toegewijd aan de Zoete naam Jezus, met een gewicht van 990 kg, de andere was toegewijd aan Sint Aldegondis en woog 738 kg. Deze twee klokken werden geschonken door Alex Vermeylen.De kleinste klok kwam uit de oude kapel., het is ook de enige die die na de tweede wereldoorlog nog in de klerk bleef, want de twee andere werden tijdens de oorlogsjaren door de bezetter opgevorderd..

     

    Voor de muzikale begeleiding gebruikte men in het begin een oud harmonium, die ook had dienst gedaan in de oude kapel. Het interieur werd, tijdens de ambtsperiode van de tweede pastoor, E.H. Louis Vermeerbergen, uitgebreid met een preekstoel in witte steen, zoals de zijaltaren, een nieuwe communiebank een een orgel , met meer dan 2.000 pijpen.

     

    De gestolen klokken werden in 1947 vervangen door twee nieuwe. Deze werden geleverd door het huis Michiels. De grootste heeft een gewicht van 1.077 kg de kleinste 622 kg.

     

    In 1952 werd de kerk geschilderd.

     

    In 1962  werden achter het hoofdaltaar vier kunstglasramen geplaatst, deze werden geschonken door zuster van de twee eerste pastoors. Ze stellen voor van links naar rechts : de H. Franciscus, patroon van E.H. Vermeerbergen Frans, onze eerste pastoor, Onze Lievwe Vrouw, de verrijzenis van Christus en de H. Lodewijk, patroon van Vermeerbergen Louis, onze tweede pastoor.

     

    In 1983 werd de kerk voor de tweede maal geschilderd.

     

    Op 4 oktober 1987 werd het 50 jarig bestaan van de kerk gevierd, met een eucharistieviering voorgegaan door Mgr Van den Bergh, bisschop van Antwerpen, en een receptie voor alle inwoners van Grootlo, in de Magneet.

    St Aldegondis

     






    Links vooraan in onze kerk staat het beeld van St.-Aldegondis. Deze heilige wordt in Grootlo bijzonder vereerd; vooral de 3de zondag van de maand. Haar feestdag is op 30 januari. Deze heilige wordt vooral aangroepen tegen kanker, kinderziekten, doofheid en hopeloze gevallen.

    Aldegondis werd in 630 geboren in Cousoire, ze was de dochter van Walbert en Berthilia, edelen in het Frankische rijk. Zoals vele dochters van de adel, was zij voorbestemd om te huwen. Ze voelde zich echter meer aangetrokken om te werken voor de armen. Op aanraden van de bisschoppen Amandus van Maastricht en Albertus van Kamerrijk, stichtte zij in het woud van Malbode (Maubeuge) een klooster. Deze kloostergemeenschap hield zich vooral bezig met de armenzorg. Sint-Aldegondis stierf na een langdurige ziekte in haar abdij te Malbode op 30 januari 684 en werd begraven te Cousoire maar haar stoffelijk overschot werd later overgebracht naar de abdij te Malbode. Aldegondis is afkomstig van het Germaanse "Alde gundjo", wat in feite "oud en strijd" betekent.







    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 30/09-06/10 2019
  • 19/12-25/12 2016
  • 25/08-31/08 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs