Bellen via internet wordt ook wel IP-telefonie, Voice over IP, VoIP, of digitale telefonie genoemd. De laatste tijd staat steeds vaker in kranten en op internet te lezen dat digitale telefonie de toekomst is. Het is nog een kwestie van tijd en de gewone 'analoge' telefonie is geschiedenis. Maar wat is het eigenlijk? Kan ik thuis via internet bellen? Wat heb ik ervoor nodig en hoeveel kost het? Wat zijn de voor- en nadelen?
Wat is VoIP? VoIP is de verzamelnaam voor al het spraakverkeer via internet. Het spraakverkeer gaat via datanetwerken op basis van het Internet Protocol. Het verschil tussen VOIP en traditioneel telefoneren zit in het signaaltransport. Bij internettelefonie wordt het gesprek omgezet in datapakketjes ('enen en nullen') die verstuurd worden via internet. Deze pakketjes worden door software slim verpakt, zodat er veel minder capaciteit nodig is voor een gesprek.
In Amerika is internettelefonie al heel populair en sinds 2000 is het ook in Europa in opkomst. RitsTele.com was de aanbieder van het eerste uur. Het Rotterdamse bedrijf bood als eerste en enige Nederlands bedrijf de diensten gratis aan, die echter slechts vijf maanden hebben geduurd. Gestopt vanwege het verslechterde advertentieklimaat rond het Internet. RitsTele.com exploiteert sindsdien de Voice over IP platforms voor betaalde internet-telefonie diensten onder de merknaam 'Pilmo' voor consumenten en zakelijke gebruikers en voor facilitaire dienstverlening aan derden. Begin 2005 is de Voip-specialist RitsTelecom overgenomen door BBned, waardoor deze netwerkaanbieder serviceproviders zowel telefonie over DSL als over ip kan aanbieden.
Pas in 2004 zetten ook anderen de eerste wankele schreden op dit terrein. Kabel- en ADSL bedrijven breiden hun pakket uit met telefonie, waaronder UPC, Essent, Multikabel, Caiw, Zeelandnet, Casema, Scarlet,Solcon en Wanadoo. Eind 2004 start telecombedrijf Budget Phone Company met VOIP. Eind 2005 zet KPNInternetPlusBellen in de markt, wat later gevolgd door KPN-dochter Planet InternetPlusBellen en Het Net.