Hallo iedereen en vandaag een blog over aardwarmte als energiebron
Wat is aardwarmte precies?
Aardwarmte of geothermie is afkomstig uit de Griekse woorden geo (aarde) en thermos (warmte). Er kan energieworden gewonnen door gebruik te maken van het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en diep in de aarde gelegen warmtereservoirs. Beide termen worden door elkaar gebruikt. Bij winning op grotere diepte of bij hogere temperatuur wordt eerder gesproken over geothermie. Bij ondiepe projecten en lage temperatuur zal vaker de term aardwarmte gebruikt worden. Deze aardwarmte kan ingezet worden voor de winning van energie. Vooral in vulkanische streken (IJsland) is geothermische warmte op zo'n geringe diepte aan te treffen, dat winning economisch lonend is.
Een andere techniek om de ondergrond te gebruiken voor duurzame energieproductie is koude-warmteopslag. Grondwater, vaak op een diepte van zo'n 100 m, wordt opgepompt en 's winters gebruikt als (basis-)verwarming van gebouwen waarna het weer de bodem wordt ingepompt. In de zomer kan het grondwater dienen als koeling. Minder diep kan ook, zie Warmtepomp.
Aardwarmte kan zowel direct gebruikt worden, bijvoorbeeld om te verwarmen en te koelen, als voor de opwekking van elektrische stroom of in een warmte-krachtkoppeling. Met aardwarmte wordt zowel de wetenschappelijk technische bezigheden met aardwarmte als de wetenschappelijke bezigheden met de thermische situatie van de aarde, geothermiek, bedoeld.
Ook in Nederland en België is deze techniek in opkomst, met name voor de temperatuurregeling in gebouwen en kassen.
Direct gebruik
Gebruikstype
Temperatuur °C
Inkoken en verdampen, zeewaterontzilting
120
Drogen van cementplaten
110
Drogen van organisch material zoals hooi, groente, wol
100
Luchtdrogen van stokvis
90
Ruimteverwarming (klassiek)
80
Koeling
70
Veeteelt
60
Paddenstoelteelt, balneologie, gebruikt warm water
50
Vloerverwarming
40
Zwembaden, ijsvrijhouding, compost, gisting
30
Visteelt
20
Natuurlijke koeling
<10
Lindaldiagram
Aardwarmte wordt al meer dan 10.000 jaar gebruikt. Onze voorouders hebben vermoedelijk geothermisch verwarmd water gebruikt om te koken, te baden en te verwarmen.
Oude balneologische gebruiksvormen zijn de thermen uit de Romeinse tijd, het middeleeuwse China en bij de Ottomanen. In Chaudes-Aigues in centraal Frankrijk bevindt zich het eerste historische geothermische stadsverwarmingsnet waarvan het begin tot in de 14e eeuw teruggaat.
Warmte wordt vandaag de dag op velerlei wijze gebruikt (warmtemarkt). Een klassieke weergave van de daarbij benodigde temperaturen is het Lindaldiagram (Balder Lindal, 1918-1997): tabel
Stroomopwekking
De eerste keer dat aardwarmte voor het opwekken van elektriciteit werd gebruikt, was in Larderello in Toscane. In 1913 werd door graaf Piero Ginori Conti een krachtcentrale gebouwd waarin met waterdamp aangedreven turbines een vermogen van 220 kW opwekten. Tegenwoordig wordt ongeveer 400 MW aan het Italiaanse energienet geleverd. Onder Toscane treffen de Noord-Afrikaanse en de Euraziatische plaat elkaar, wat er toe leidt dat magma zich relatief dicht onder de aardoppervlakte bevindt. Dit hete magma verhoogt hier de temperatuur van de bodem dusdanig dat economisch gebruik van de aardwarmte mogelijk is.
Geothermie is een belangrijke duurzame energiebron. Een bijzondere bijdrage in het gebruik wordt verzorgd door de landen die over hoogenthalpe vindplaatsen beschikken. Daarbij kan het aandeel van aardwarmte in de totale energieverzorging van zo'n land aanzienlijk zijn, bijvoorbeeld aardwarmte in IJsland.Alle tabellen ieder land apart.
bedankt voor het kijken naar de blog van aardwarmte hopelijk heb je ervan genoten
Water (H2O; aqua of aq.; zelden oxidaan) is de chemische verbinding van twee waterstofatomenen een zuurstofatoom. Water komt in de natuur voor in de drie verschillende hoofdfasen: als vloeistof, als vaste stof en als gas. Bij kamertemperatuur is water een vloeistof zonder specifieke kleur en geur. Al het leven op aarde bestaat grotendeels uit en is afhankelijk van water. Water bedekt 71% van het aardoppervlak.
Water in de levende natuur/:
levend wezen heeft water nodig
Elk organisme bestaat voor meer dan de helft uit water:[bron?] planten voor ongeveer tachtig, dieren inclusief mensen bestaan voor ongeveer zestig procent uit water, afhankelijk van leeftijd en geslacht.
Planten en dieren passen zich aan aan droge omstandigheden, bijvoorbeeld door respectievelijk bladverlies en zomerslaap in het droge seizoen.
In welk soort centrales wordt water als energiebron gebruikt ?
Een waterkrachtcentrale of hydraulische centrale is een elektriciteitscentrale die stromend of neerstortend water (zie waterkracht) gebruikt om een turbine in beweging te brengen. Waterkrachtcentrales bevinden zich op stromen en rivieren, met al dan niet een kunstmatige dam. Het verval en het debiet van de stroom zijn bepalend voor de werking.
Het gebruik van waterkracht brengt geen vervuiling met zich mee en geen gevaarlijk radioactief afval. Daarom worden waterkrachtcentrales gezien als opwekker van groene energie.
waarvoor wordt water allemaal gebruikt en welk soort water gebruiken we het meest? Hier een paar grafieken
Hallo iedereen en vandaag een nieuwe blog . Dit keer over aardgas
Wat is aardgas precies ?
dit is een gastank waar deze gassen in bewaard worden
Aardgas is een benaming voor alle uit de grond ontwijkende gassen, maar bijna uitsluitend gebruikt voor fossiele brandstoffen. Brandbaar aardgas is een mengsel van lichte koolwaterstoffen en kleinere hoeveelheden stikstof, zuurstof en kooldioxide. Het ontstaat bij hetzelfde proces dat tot de vorming van aardolie leidt en vertegenwoordigt de lichtere fractieorganische producten van dat proces. Aardgas wordt vaak samen met aardolie gevonden, hoewel soms het gas kans ziet in andere aardlagen door te dringen dan de veel zwaardere olie en er zo een scheiding kan zijn ontstaan.
Waar is aardgas te vinden in Europa?
In Europa wordt aardgas vooral in en rond de Noordzee aangetroffen, onder andere onder het noorden van Nederland.
Uit wat bestaat aardgas meestal?
Aardgas uit vb. het Groningse Slochteren bestaat voor 81,9% uit CH4 (methaan), voor 3,3% uit hogere gasvormige koolwaterstoffen, en voor 14% uit stikstofgas en 0,8% kooldioxide. Aardgas van andere winplaatsen heeft vaak een andere samenstelling en bevat soms ook waterstofsulfide ("zuur gas ")
een beetje geschiedenis:
In het verleden is aardgas vaak als een afvalproduct beschouwd van oliewinning en eenvoudigweg 'afgefakkeld'. Ook nu gebeurt dit nog wel als het erg ver van de bewoonde wereld aangetroffen wordt en het transport naar de consument te veel problemen oplevert. Dit is ecologisch gesproken erg jammer omdat van de fossiele brandstoffen aardgas de schoonste soort is. Affakkelen is echter wel beter dan het methaan simpelweg laten ontsnappen naar de atmosfeer, omdat de bijdrage aan het broeikaseffect van methaan ca. 25 maal hoger is dan kooldioxide. Nog beter zou het zijn om het gas weer de bodem in te pompen.
Hallo mensen deze keer geen blog over aardolie maar over wind als energiebron
Wat is wind eigenlijk?
een luchtstroom in de atmosfeer, veroorzaakt door drukverschil
Hoe verplaatst wind zich ?
In de weerkaarten staan altijd wel hoge- en lagedrukgebieden ingetekend. Je zou verwachten dat de lucht rechtstreeks met gebieden van hoge druk naar gebieden van lage druk stroomt, net zoals bij een ballon die leegloopt. Dit is echter niet het geval, maar hoe stroomt de lucht dan wel?
Met de wind in de rug, is het hogedrukgebied op het noordelijk halfrond rechts en het lagedrukgebied links.
De wet van Buys Ballot
Ruim 150 jaar geleden ontdekte de Nederlandse meteoroloog én oprichter van het KNMI ChristophorusBuys Ballot hoe de lucht tussen hoge en lagedrukgebieden stroomt. Zijn ontdekking luidt als volgt: “Sta je met je rug in de wind op het Noordelijk Halfrond, dan is het lagedrukgebied aan je linkerkant en het hogedrukgebied aan je rechterkant. De wind stroomt dus niet van hoog naar laag, maar juist tussen de hoge- en lagedrukgebieden in. Dit noemt men de wet van Buys Ballot en wordt tot op de dag van vandaag nog gebruikt in de meteorologie.
Draaiende aarde zorgt voor afwijking (aantonen met een klein proefje)
Dat de wind niet van hoog naar laag stroomt, maar juist tussen deze gebieden door heeft te maken met de draaiing van de aarde. De luchtstroom buigt op het Noordelijk Halfrond af naar rechts, op het Zuidelijk Halfrond naar links. Dit noemt men het Corioliseffect en is met een klein beetje creativiteit thuis na te bootsen. Pak een wereldbol, een voetbal of een ballon. Draai deze rondom zijn as terwijl iemand anders met een stift een rechte lijn van boven naar beneden trekt. Je zal zien dat de lijn niet recht wordt, maar afbuigt naar links of rechts (afhankelijk van welke kant je de bal op draait). Dit is het Corioliseffect.
Hoe gebruiken of zetten we wind om om hem als energiebron te gebruiken?
Een windturbine zet de energie van de wind om in een draaiende beweging, die door een generator wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.
De horizontale en verticale as
De twee hoofdtypes windturbine zijn de horizontale-asturbine en de verticale-asturbine. Windturbines met een horizontale as worden wereldwijd het meest toegepast. Verticale-aswindturbines (VAWT) zijn onafhankelijk van de windrichting. Voor toepassing in bebouwde omgeving of op gebouwen zijn verticale-asturbines zeer geschikt.
De wieken
De wieken van een windturbine zijn belangrijke onderdelen. Moderne wieken zijn gemaakt van met glasvezel of koolstofvezel versterkte kunststof. De maximale bladlengte van moderne windturbines ligt rond de 65 meter bij landgeplaatste turbines en rond de 85 meter bij offshore turbines. De naaf is het punt waar de wieken bij elkaar komen.
vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen (de duurzaamheid van windenergie)
lage exploitatiekosten
vermindering van de vervuiling (fijn stof) en CO2-uitstoot ten opzichte van andere energiebronnen
verminderde afhankelijkheid van andere energiebronnen en hun leveranciers (olie- en gasproducerende landen)
lokale energieopwekking bij het ontbreken van de aansluiting op een regionaal distributienetwerk;
(lokale) werkgelegenheid vanwege productie, installatie en onderhoud
minder risico op een catastrofe dan Kernenergie, al is volgens sommige bronnen een windturbine helemaal niet zo veilig indien men het aantal doden meerekent dat valt bij de winning van de benodigde grondstoffen, bij de installatie en bij het onderhoud.
De belangrijkste nadelen van windenergie zijn:
variabele opbrengsten door fluctuerende windsnelheden; Er is een back-up nodig voor windvrije dagen.
hoge investeringskost, vooral off-shore
landschapsvervuiling;
invloed op fauna en flora: vogels en vleermuizen vliegen ertegen aan;
verspreiding van fijnstof die in de lucht zit, wanneer de windturbines binnen een reikwijdte van 1 kilometer staan van fabriekspijpen die fijnstof uitstoten - en dan met name als de schoorsteen hoger is dan de as van de windturbine.
Hallo allemaal,vandaag zullen we eens een kijkje nemen hoe het zit met aardolie als energiebron
wat is aardolie eigenlijk precies ?
Aardolie zijn eigenlijk alle bedolven planten en dierenresten die ontgonnen worden als Aardolie of Aardgas
hier 2 afbeeldingen van aardolie
Aardolie is ook een brandbarevloeistof, bestaande uit een mengsel van koolwaterstoffen dat over miljoenen jaren is ontstaan uit organischemariene resten die zich op de zeebodem van destijds hebben afgezet, met name afgestorven plankton. Het is als meest verhandelde commodity van groot belang voor de wereldeconomie, evenals de producten die via raffinage en kraken uit de aardolie worden verkregen. Als belangrijkste mondiale bron van energie is aardolie van groot strategisch belang, wat versterkt wordt door het beperkt aantal winplaatsen, waarvan een deel dan ook nog in politiek minder stabiele gebieden ligt.
Ook kernenergie zal, bij het opraken van de aardolie, misschien weer meer gebruikt worden. Veel onderzoekers gaan ervan uit dat op de lange termijn kernfusie gecombineerd met deze alternatieve energiebronnen de rol van energieleverancier voor de wereldeconomie van fossiele brandstoffen zal kunnen overnemen.
Recente nieuwe vondsten
Vooruitgang in de technologie, zoals diepzee- en Arctische exploratie en productie, maar ook technieken om hogere productie te verkrijgen uit bestaande olievelden, hebben tot gevolg dat er momenteel olie gevonden en geproduceerd wordt op plaatsen waar dat voorheen nog oneconomisch geacht werd of uit bronnen die beschouwd werden als bijna uitgeput.
Volgens een studie gepubliceerd door de USGS in 2008 zou zich onder het ijs van de Noordpool een voorraad van circa 90 miljard vaten aardolie, en 47 triljoen kubieke meter aardgas bevinden. Door de verbeterde bereikbaarheid van deze gebieden is men beter in staat een reële schatting te maken van de hoeveelheden.