Noord Holland met zijn molens en folklore, en zo al fietsend onze ontdekking rond en in Amsterdam verder zetten, dat is wat wij gaan doen vandaag.
Top Tours brengt ons weeral veilig naar Amsterdam, waar fietsen huren geen probleem is. Via Google hebben wij onze fietsroute uitgestippelt, dus starten maar.
Na een paar vergeefse pogingen om op ons juiste pad te geraken, brengt een behulpzame hollander ons naar de veerboot. "Aan de overkant staan wegwijzers genoeg" is zijn commentaar. Dus vol goede moed het water van de IJ over. Al vlug beseffen wij dat Google maps ons niet veel zal helpen om de weg te vinden. De aangeduide fietspaden op onze kaart lopen door industrie gebied of langs vele woonblokken die niet altijd even mooi zijn, maar wij krijgen wel een heel realistisch beeld van het leven en wonen van de nederlanders, het zijn ook die nederlanders die ons, na 3 uur fietsen en verschillende keren de weg te vragen, naar onze bestemming loodsen.
" De Zaanse Schans" een openluchtmuseum van oude Zaanse woningen, pakhuizen en molens. De Zaanstreek was de provisiekast van Nederland, op het hoogtepunt, rond 1720, waren er circa 600 molens gelijktijdig in bedrijf. In totaal hebben ongeveer 1100 verschillende molens hun wieken gedraaid in de Zaanstreek, vergelijkbaar met een industrie park van nu.
Enkele molens hebben de tijd doorstaan, zij spiegelen zich in het water met hun mooi geverfde wieken, maar draaien is er niet meer bij. De authentieke huisjes die rond de molens gebouwd zijn maken er een hollands landschap van.
Terug naar Amsterdam rijden is geen probleem, altijd rechtdoor, zo simpel kan het zijn. Dat weten wij van twee fietsers die ook naar Amsterdam gaan, volgen maar is hun advies, en dat doen wij heel graag. Zij loodsen ons door het drukke verkeer van een stad, die uit haar voegen barst van het volk, en brengen ons naar een kade waar onze mond open valt van verbazing, dit hebben wij nog nooit gezien. Tientallen kleurige boten "geladen met half naakte extravagant geklede mannen die vrolijk naar ons zwaaien" glijden aan onze ogen voorbij,
De Amsterdamse Gay Pride viert vandaag het 20-jarig bestaan. 80 boten nemen deel aan de parade en honderdduizende mensen staan langs de grachten. Thema van deze jubileumeditie is "Share" met als ondertitel "Deel de liefde, hou van de verschillen"
Verschillen tussen de mensen, die zijn er, en de liefde delen!!! Daar twijfel ik niet aan, daar zorgen de opgehitste menigte, de sfeer en de erotische kostuums wel voor. Waren wij gechokeerd? Nee, maar het contrast tussen het historiche Amsterdam, het rustige van het fietsen, en dan de uitbundige " Gay parade" het is veel om te verwerken. In de bus naar huis vallen wij dan ook promp in slaap ZZZ.
Renilda
|