Dinsdagmorgend landen we in Thaise tijd om 11 uur. (6 uur Belgische tijd). We werden onmiddelijk door de enorme hitte overvallen en waren ontzettend blij toen we na een half uur wachten op een koele bus konden stapten. De trip naar de binnenstad duurde langer dan verwacht en dat maakten dat we eingenlijk in Bangkok niet veel konden zien. Sommigen moeten nog pasfoto,s laten maken voor hun visum in Laos en we zijn in Bangkok iets gaan eten. Daarna vertrokken we terug naar het station waar we om 9 uur de nachttrein ;oesten gaan ne;en. Toen we in het station aankwamen bleek echter dat ons ticket gekocht was voor 2 april en aangezien alle slaapplaatsen bezet waren, waren we verplicht terug de stad in te trekken om ergens een guesthouse te zoeken. Gelukkig hadden we Ward bij die voor ons heel snel een plekje gevonden had waar we lekker konden douchen en slapen.
Om 11 uur was het verzamelen geblazen aan het Redingenhof waar we opgewacht werden door onze directeur. Het afscheid viel voor de meesten een beetje zwaar, maar het vooruitzicht van wat zij zouden meemaken in Laos verzachtte de pil. Toen we Dusseldorf aankwamen bleek onze vlucht 2 uur vertraging te hebben, geen probleem echter ze hadden er lekkere fruitshakes en je kon gezellig in de winkeltjes kijken of een heerlijk bakje koffie drinken. 2 van de leerlingen vlogen voor de eerste keer in hun leven en dan nog wel naar Bangkok maar dit heeft geen enkel probleem geleverd.
Om half 8 werden we gewekt om te gaan ontbijten. We werden vergast op heerlijke eitjes met tomaat en ajuin, lekkere stokbroden en zelfgemaakte jam van de moerbei. Dan namen de tuk tuk naar de school van Meuang Song, de plaats waar voor Laat Laos Leren alles begonnen is. Het was zeer confronterend voor iedereen onder ons om te zien hoe een speelplaats in Laos eruit ziet. Er is gewoon niets enkel gras en zand. De kinderen werden ingedeeld in drie groepen en ze speelden achtereenvolgens zakdoek leggen (met zang en handgeklap), touwtje leren springen, vlaggenstok, 1,2,3 piano en een ballonnenspel. De meisjes legden alles uit in het Engels en wonderwel begrepen de kinderen vrijwel onmiddellijk wat er van hen verwacht werd. Trouwens voor een kind is het helemaal niet belangrijk dat het een taal verstaat, de taal van het lichaam zegt voor hen meer dan genoeg. Het was dan ook op een zeer enthousiaste manier dat ze afscheid namen van onze meisjes. Ondertussen werden ook de eerste scenes opgenomen van de promotiefilm voor LLL met onze meisjes in de hoofdrol. Ook hier kunnen we weer zeggen dat ze dit geweldig goed gedaan hebben. Als volleerde actrices introduceerden ze Ward en Kham en intervieuwden hen. daarna reden we terug naar de Organic Farm waar we lunchten. Tot ons grote plezier mochten we allemaal tijdens de rondleiding op de farm de geitjes eten geven met een papfles. Op de farm zaggen we ook echte bananenbomen, ananasplanten en kokosnootbomem. Ward liet ons dan ook een huis zien dat vrijwilligers volledig uit stro en modder gebouwd hadden. Om half 2 namen we de tuk tuk naar de school van Phonpeng. Toen we daaraaan kwamen stormden onmiddellijk de kinderen naar ons toe. We zagen dat een aantal van deze kinderen zeer duidelijk uit arme gezinnen kwamen maar hun lachende gezichten verborgen dat heel mooi. Een van de kinderen wilde zelfs eten geven aan Tania ondanks het feit dat ze zelf bijna niets had. We kregen voor de eerste keer de nieuwe klaslokalen te zien en we waren allemaal heel erg blij toen we zagen hoe mooi het allemaal geworden was. Ward was immers gestopt met foto's doorsturen toen het dak erop lag om de verrassing voor ons te bewaren. Onmiddellijk werd ook de tweede scene van de film opgenomen en daarna begon voor de kinderen maar ook voor onze meisjes de dolle pret van het spelen. De kinderen konden er gewoon niet genoeg van krijgen maar op een bepaald moment ging de bel en moesten ze naar het plein voor de groet aan de vlag. Voor ons Vlamingen een vrij eigenaardig schouwspel dat we enkel kennen bij de jeugdbeweging maar dat bij hen echt het afsluiten van de week betekent. Het afscheid hier was geen vaarwel maar een tot binnenkort want dinsdag 8 april gaan we met z'n allen de school inwijden. Tot mails
Rondreizen in Zuidoost-Azië betekent in eerste instantie een oefening in geduld hebben. Volgens het tijdschema zouden we om 7 uur aan de grens zijn, maar toen we om 7 uur gewekt werden voor het ontbijt, bleken we nog zeker 7 uur trein voor de boeg te hebben. We hebben het dus wel heel erg op ons gemak gedaan. Sommigen van ons hadden goed geslapen, anderen hadden gewoon gerust. We namen een tuk tuk, maar onze chauffeur bleek niet zoveel ervaring te hebben met zo een massa bagage en verloor een van onze rugzakken. Geen nood echter: achteruit schakelen en in volle verkeer achteruit rijden, rugzak oppakken en terug weg. Toen we om 14.00 uur aan de grens kwamen, moesten we weer een heleboel formulieren invullen. Onze buschauffeur stond toen al van 's morgens 9.00 uur te wachten en wij verwachtten een ineengeschrompeld hoopje mens te vinden, maar onze mister P bleek een welgevulde, goedgezinde Laotiaan te zijn. Je had ons in de bus moeten zien zitten met boven op het dak een hele verhuiswagen. We leken wel een zigeunerfamilie op weg naar hun nieuwe thuis. De trip vanaf de grens tot aan de Organic Farm duurde ongeveer 5 uur met een korte plaspauze (om te plassen betaal je hier 1000 kip). We checkten onmiddellijk in en waren blij dat alles zo netjes en proper was. Na een half uurtje konden we al aan tafel waar ons een heerlijk menu geserveerd werd. De meesten onder ons hebben voor de eerste keer in hun leven gebakken bladeren gegeten van de moerbeiboom en ze smaakten overheerlijk. Daarna overliepen we het programma van de komende dagen, kregen we het scenario van de film die we gingen maken voorgeschoteld en werkten we aan de voorbereiding van de lessen die we zouden gaan geven op vrijdag 4 april.
Het schooljaar 2007-2008 was nog maar 1 week bezig of de leerlingen gingen reeds van start met maken van snoepzakjes. De leerlingen van 7 Kinderzorg hebben sindsdien al hard gewerkt om zoveel mogelijk acties te ondernemen, zoals soep, broodjes, chips en bicky burgers verkopen tijdens de speeltijd, broodjes voor het voltijds onderwijs, een fuif in Leuven en in Hasselt, spaghetti-avond op school en auto's wassen.
K.A. Redingenhof biedt onderwijs aan voor leerlingen van 14 tot 18 jaar. Onze school telt ruim 1000 leerlingen verdeeld over 22 verschillende richtingen. Sinds verscheidene jaren profileert onze school zich meer en meer als een sociaal geëngageerde gemeenschap. Tijdens het schooljaar 2007-2008 zal onze school trachten geld in te zamelen voor het internationaal pedagogisch ontwikkelingsproject "Laat Laos Leren". www.laatlaosleren.be. Het geld dat we inzamelen gaat rechtstreeks naar de bouw van schooltjes in Laos, zodat deze kinderen ook een kans krijgen op degelijk onderwijs. Dikwijls beseffen de leerlingen niet hoe het er aan toe gaat aan de andere kant van de wereld. We zien wel beelden op televisie maar we worden er niet meteen mee geconfronteerd. Daarom besloot de school om de leerlingen van het 7de specialisatiejaar kinderzorg de kans te geven om op inleefstage te gaan ter plaatse. Hun sociale vaardigheid zal toenemen doordat zij niet enkel iets leren van de jongens en meisjes van Laos, maar ook gaan nadenken over hun verdere leven. Op deze manier probeert onze school ontwikkelingshulp op een andere manier te benaderen en haar leerlingen - mede door confrontatie met de elementairste dingen des levens - een andere levensvisie te geven. Wij hopen tevens dat zij na deze waardevolle ervaring hun omgeving hiervan bewust zullen maken . We vertrekken op 31 maart en zullen ongeveer 2 weken ter plaatse zijn. Op 14 april landen we weer in België. U kan ons reilen en zeilen volgen via deze blog. Dus zeker regelmatig aanloggen!!
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.