Aanschaf
Je moet geen ratje kopen alleen omdat je het diertje er zo lief vind uitzien. Er komt namelijk nogal wat bij te kijken. Als het goed is heb je al het een en ander over zijn kooi e.d gelezen. Een goede kooi, bodembedekking en voer kosten nogal wat centen. Dan hebben we t nog niet over de kosten die erbij kunnen komen als je ratje ziek is. Een dierenarts vraagt best veel geld voor een bezoekje en dan heeft je ratje nog geen eventuele medicatie gekregen. Je zou toch zon 50,- tot 100,- aan de kant moeten leggen voor t geval dat je naar de dierenarts zou moeten gaan.

Een ratje koop je ook nooit alleen. Ratjes moeten minimaal met zn tweetjes worden gehouden, daar het groepsdieren zijn. Sommige mensen beweren een ratje genoeg aandacht te kunnen geven zodat een tweede ratje niet nodig is, maar geloof me; zoveel aandacht als ander ratje kun jij je ratje echt niet geven! Als je ratje s nachts om 3 uur zin heeft om te spelen, sta jij niet op om met je ratje te ravotten. Jij kunt je ratje niet likken en met hem spelen zoals een ander ratje dat zou doen. Jij kunt ook niet samen met je ratje in een hangmatje gaan liggen of door de buizen heen kruipen en jij kunt ook geen rattentaal spreken. Het is een fabeltje dat een rat minder tam zou worden als ze met zn tweetjes of meer zijn. Een ratje kan wel gedragsstoornissen gaan vertonen als hij veel alleen zit!
Dan moet je je nog gaan bedenken of je mannetjes of vrouwtjes wilt. Vrouwtjes zijn met 6 weken al geslachtsrijp dus is het raadzaam om alleen mannetjes of vrouwtjes te nemen als je niet van plan bent om met ze te fokken. Daarbij mag je natuurlijk zo jong nog lang niet fokken met ratjes. Een verantwoordelijke leeftijd voor het eerste nestje is 14 / 18 weken. Een vrouwtje mag ook niet ouder dan een jaar zijn voor een nestje, want dat is haast hetzelfde als een oma die nog een baby krijgt.
Op deze site kun je onder andere alles lezen over een nestje:

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is vooral het gewicht; Vrouwtjes wegen maximaal 450 gram terwijl mannetjes zon 750 gram kunnen wegen! Mannetjes ratten zijn over het algemeen wat luier en knuffeliger, terwijl de dames erg nieuwsgierig en ondernemend zijn en niet zo lang stil kunnen zitten. Natuurlijk bestaan er uitzonderingen op deze regel. Ik zou t je niet kunnen vertellen want tot nu toe hebben we alleen maar mannetjes gehad.
Dan heb je ook nog verschillende kleurvarianten en vachtvariëteiten. Op de volgende site kun je daar vanalles over lezen:

Een ratje kun je het beste bij een rattery vandaan halen. Vaak hebben deze rittens een stamboom en weet de eigenaar precies waar de rittens vanaf stammen. Zo weet je ook een beetje over het karakter van de vader en moeder en kun je paps of mams ook eventjes zien. Niet alle ratterys hebben ratjes met een stamboom, iedereen die een nestje ratjes heeft mag zich namelijk rattery noemen. Het is dus verstandig om vragen te stellen over de afkomst van de ratjes. Het kan namelijk ook een oeps nestje zijn van een broertje en zusje! Ook bij de meeste dierenwinkels is het beter om daar geen ratje vandaan te halen. Het is in ieder geval belangrijk dat je ernaar kijkt hoe de ratjes worden gehouden; zitten ze op een goede bodembedekker, hoe ziet de kooi eruit, zitten mannetjes en vrouwtjes gescheiden enz. Het is ook belangrijk dat de rittens aan mensen gewend zijn en door de slaafjes iedere dag in de handen zijn gehouden. Als dit niet het geval is dan heb je er zelf nog veel werk aan om je ratje aan jou te laten wennen.
Het enige nadeel van een rattery (ik heb t dus over een professionele rattery, die met een stamboom werken) is dat je vaak langer moet wachten op je ratjes. Vaak zijn de rittens al gereserveerd door andere ratterys maar kun je wel kijken of er een nestje in de planning staat. Dat er een nestje gepland staat wil dus ook nog niet zeggen dat dit gaat lukken! Er kan altijd nog iets tussen komen of misschien vinden het mannetje en het vrouwtje elkaar helemaal niet aantrekkelijk en gebeurd er uiteindelijk dus niets. Het voordeel van het wachten is wel dat je je kooi helemaal op en top kunt maken in de tussentijd! Daarbij heb je dan ook nog de tijd, als dit je eerste ratjes worden, om je te bedenken of je deze huisdiertjes ook echt wel wilt.

Ook al zijn de ratjes met zn tweetjes, ratten zijn graag in het gezelschap van hun slaafje. Je moet ze wel iedere dag een verzetje geven en uit de kooi laten, lekker met ze knuffelen en aaien en ze eventueel op de schouder laten mee reizen in je dagelijkse bezigheden. Let er wel op dat de omgeving als je ze los laat wel ratveilig is. Kijk uit voor stroom, kabels en planten (vooral giftige!). Ratten knagen graag dus houd daar wel rekening mee. Het is bijvoorbeeld ook leuk om een ratten parcour te maken met buizen, dozen, wc- en keukenrollen, eventueel bruggetjes en noem het maar op! Ratjes zijn zeer intelligente beestjes en je kunt ze ook leren luisteren naar hun naam. Zorg dan wel dat je genoeg lekkers bij de hand hebt...;) Je moet er wel rekening mee houden dat ratjes (vooral jonge) niet zindelijk zijn en wel eens een spoortje urine op je achter kunnen laten. Ook kunnen ze keuteltjes laten vallen. Vaak proberen ratjes hun behoefte al vanzelf op te houden totdat ze weer terug in hun kooi zijn of merk je zelf al wanneer je ratje naar zijn kooi wilt.

Andere weetjes:
Ratjes worden gemiddeld 2 3 jaar. Ook daar moet je rekening mee houden. Het is dus geen huisdiertje voor t leven, je zult een keer afscheid van je ratjes moeten nemen.
Ratjes kunnen knarsetanden en ploppen met hun oogjes. Dit betekent meestal dat ze het erg naar hun zin hebben en genieten, maar knarsetanden kan ook een uiting van pijn of ongenoegen zijn.
Ratjes mogen pas met 6 weken naar een nieuwe eigenaar, als ze ongeveer 100 gram wegen (minimaal 75 gram).
Ratjes kunnen niet overgeven. Het is dus zeer belangrijk dat ratjes niks verkeerds eten.
Het houden van ratten kan zeer verslavend zijn!

|