Voor mijn zaak hadden we een nieuwe wagen nodig om de dagelijkse leveringen mee te doen. Nu er nogal wat te doen is om het milieu dacht ik volledig elektrisch te gaan. De dagelijkse leveringen lopen op tot 300km/dag. zijnde 150 's morgens en dan nog eens 150 in de namiddag. In mijn zoektocht vond ik de Reanult Zoë, deze rijd theoretisch 300Km op 1 lading. Maar om geen risico's te nemen had ik gedacht om deze over de middag 1 uur te snel-laden.
Dus heb ik de oefening gemaakt... 34.xxx voor de wagen, niet erg groot voor deze prijs, maar de elektrische Kangoo kan "maar" 200Km aan. Ik heb aan Renault 2 vragen gesteld; 1 wat kost een nieuwe batterij, 2 kan de batterij een dagelijkse snel-lading aan naast een "normale" lading over nacht en ineens ook 300Km/dag rijden.
De batterij kost 12.500 excl. BTW en montage, een antwoord die ik binnen de 48u heb gekregen. Op antwoord 2 wacht ik nu al 9 maand. Maar in afwachting op het antwoord ben ik toch nog verder gaan zien. Ik heb een offerte gevraagd voor een snel-lader. 1200 excl. BTW incl. plaatsing. Valt dus eigenlijk goed mee. Maar om snel te kunnen laden moet er 3x380V aanwezig zijn. Binnen mijn bedrijf is dit, tot mijn spijt, niet aanwezig. Dus nu naar Fluvius om een 3x380V installatie te vragen. Dit blijkt niet mogelijk daar dit niet aanwezig is in onze straat. Pas op we spreken over een Nationale steenweg, ik dacht een van de langste van België. Maar geen 3x380V. Ik kan dus enkel snel-laden mits het gebruik van een transfo.... kost bakken vol geld en heeft een 15 a 20% rendementsverlies ! Milieuvriendelijk dus...
Conclusie; een Kangoo Diesel kost op 5jaar 200 duurder dan een elektrische Zoë, aankoop, installatie, verbruik, taxen, verzekeringen, etc alles vergeleken. zonder rekening te houden met nieuwe batterijen. Want ik heb nog steeds geen antwoord of een garantie dat deze 5jaar zouden mee kunnen gaan (en 250.000km).
De gemeentedienst heeft zo'n elektrische Kangoo.... na 6 maand kon deze nog 30 Km rijden op een volle lading. het enige positieve...deze is al 2 jaar oud en doet nog steeds 30Km op een volle lading. Er is dus wel ergens een vorm van zekerheid.
Maar ook België is nog neet klaar om elektrisch te rijden, want wij, de vervuilers, kunnen niet elektrisch rijden. Degenen die alles op fiets-afstand doen, wel.
En dan zwijg ik nog over de hoeveelheid elektriciteit er nodig is om alles elektrisch te laten rijden. Er zijn 5 Kerncentrales in België waar de groenen graag vanaf zouden willen. Maar eigenlijk komen we er 50 (vijftig !) te kort om ons allen elektrisch te laten rijden. De auto word terug wat hij in de jaren '20 en '30 was. Een luxe-artikel.