Ik ben Sandra
Ik ben een vrouw en woon in Lummen (België) en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 01/01/1970 en ben nu dus 55 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: huizen verbouwen, wandelen, geocachen, lezen, ... veel te veel voor de weinige tijd die er is.
Ik wil graag laten zien dat een passief huis bouwen, mits de juiste begeleiding, niet zo moeilijk is.
We willen een energiezuinig en aangenaam huis bouwen
16-06-2012
De ramen zijn geplaatst
Gisterenavond rond 17.00 stonden onze ramen er in. Zalig, zo stil als het binnen nu is. Het is beeld zonder klank ! Deze ramen zijn veruit de beste ramen die we al ooit gezien hebben. En ze passen volledig in het plaatje, we zijn er heel blij mee.
Heerlijk een weekendje met ons twee ertussen uit, de kinderen gaan op logement en wij gaan een heel andere kant uit.
Voorlopig de laatste vrije uurtjes, daarna is het werken.
Dinsdag leveren ze de ramen, woensdag komen ze de garagepoort brengen en plaatsen, ...
Nu zijn we vrijdag, de poort stond er gisteren volledig in, de ramen staan grotendeels. Tegen vanavond is het huis volledig dicht opnieuw.
Onze electricien is al een paar keer komen kijken of we nog niet zo ver zijn.
Prachtige ramen, dit hebben we nog nooit gezien. Zo mooie degelijke ramen. De schuifraam was zo zwaar, ze hebben met vier mannen de raam op zijn plaats gezet. Maar het is echt degelijk en wordt perfect geplaatst. De ramen op de kinderkamers laten heerlijk veel licht binnen en binnen is het nu muisstil. Is dit goed ? Een beetje niet he, we horen de vogeltjes niet meer zingen in de bos. Maar het is heerlijk stil binnen en om te slapen moet je de vogels niet horen.
De ramen zelf zijn passieve ramen met isolatie in de profielen, extra dikke profielen en 3-lagen glas met 0.5 K-waarde. Momenteel is dit het beste dat er bestaat. De ramen zelf laten niet het minste zuchtje wind of trek door. Dit voel je onmiddellijk.
Onze garagepoort : de kleur past perfect bij de kleur van de ramen, en 's morgens komen de mensen toe en tegen 's avonds werkt ze.
Eigenlijk mogen we in onze handjes klappen : we hebben nog geen enkel probleem meegemaakt. Het enige probleem dat wij hebben is dat we niet kunnen volgen met de kleine werkjes die tussendoor altijd nog moeten gebeuren.
Ik kijk al helemaal uit naar volgende week : dan wordt de afwerking gedaan en wordt de isolatie in de muren en het dak ingespoten.
En toch ga ik ze missen ... deze mensen zijn heel aangenaam om mee om te gaan, houden zich aan hun afspraken, maken geen problemen, enz.
Het blijft maar regenen ... ons huisje wordt helemaal nat. Sommige momenten lijkt het net een zwembad! Maar ja, de temperaturen zijn er niet naar om daar van te profiteren he
Dus maar naar de architect gebeld : wil je er misschien voor zorgen dat het dak komt, dan kunnen onze zonnepanelen geplaatst worden en dan komt niet al dat water in het huis. Dan is het toch al binnen klaar om op te drogen.
Geen probleem, een week later staat de dakwerker daar reeds en legt het volledige dak toe op 2 dagen. De zonnepanelen komen reeds een week later, gezet op 1 dag, gekeurd de dag erna en onze meter draait reeds mooi terug. Enkele dagen later zijn de nodige papierwerken in orde, ik moet enkel nog de meterstand doorgeven. Meer moet ik niet meer doen hiervoor !
Oh ja, we moeten nog een vloertje uitbreken en gieten, bah, zo'n akelig werkje. Maar door het altijd uit te stellen moeten we het nu toch echt gaan doen. Eens gedaan denk je, waarom heb ik dat nu niet eerder gedaan. Nog een beetje gemetst links en rechts, voegen ingesmeerd, ...
Ondertussen ligt de bouw een tijdje stil, daar profiteren we van om toch een beetje vrije tijd te benutten om te gaan wandelen en geocachen ... want daar is geen tijd voor als we weer met de bouw beginnen...
Half mei : onze ramen zijn klaar en worden 2 weken later verscheept naar hier. Dan is het weer gedaan met de rust.
er moet nog zoveel gebeuren ... het dak moet nog afgebroken worden, de kraan komt de muren afbreken en opruimen, de funderingen graven, funderingen gieten, bouwplaat moet gegraven en gegoten worden, ... noem maar op. Dit alles gaat allemaal vlot na elkaar. We kunnen zelfs niet meer volgen en moeten een tandje meer bijsteken. Maar de deathline wordt toch gehaald en half maart is alles rond voor de aannemer om te beginnen.
Maar, omdat we dachten het niet te halen, waren we reeds overeengekomen dat ze begin april zouden beginnen. Dit zijn echt mannen van hun woord en begin april staan ze daar !
Ongelooflijk binnen een week hebben we een benedenverdieping en kunnen we overal rondlopen en de week erachter reeds hebben we zicht op een bovenverdiep... we kunnen ons uitzicht bewonderen. De dakplaten gaan erop en stilaan krijgen we echt zicht op hoe het allemaal gaat zijn. En dan merk je pas dat je je sommige dingen toch anders had voorgesteld. De ramen van de kinderkamers zijn gigantisch, effe toch aan wennen.
Effe horen of de aannemers een muurtje willen veranderen, en ja hoor, effe samen bekeken. Geen probleem, dat muurtje kunnen we half hoog maken zodat we boven een meer open ruimte creëren. Willen jullie nog iets aanpassen, ik wil mijn badkamer iets anders indelen. Effe meten en geen probleem. Heerlijk, dan kan ik mijn wastafelmeubel toch tegen die muur plaatsen.
Niets is te veel gevraagd aan deze mannen !
Maar opeens toch een beetje slecht nieuws, onze ramen zijn nog niet af... en een paar weken later ... de ramen (van Duitse makelijk) zijn klaar, maar moeten nog hier geraken.
Eind januari vallen we zonder mazout, geen mazout geen verwarming geen warm water, dus ... we verhuizen naar de caravan, alles wordt verhuist. Het hele huis wordt leeggemaakt, oeps dit doet pijn... we hebben hier 2 jaar ingewoond zoals het was en we hebben hier geen moment tegen ons zin gewoond. Maar een oud huis is niet meer veilig en we hebben steeds meer schrik van de electriciteit enz.
Maar effe op onze tanden bijten en dan kunnen we terug verhuizen.
Dus begin februari zitten we in de caravan en wordt het huis ontmanteld. Tot ze plots spreken van -18°C, oei, Wat nu gedaan... in de caravan houden we het nog lekker warm, maar we moeten nog douchen in huis (door de vriestemp. hebben we geen water meer in de caravan). Bij 5°C douchen en je terug aankleden enz... gezellig is iets anders, maar het moet maar he!
Toch nog delen verder afgebroken, want de aannemer begint half maart.
Hoe vaker we erover spraken, hoe meer we tot de conclusie kwamen dat een 'passief' huis veel voordelen biedt.
De architect, Liesbeth Liefsoons, zelf staat er volledig achter en kent er meer dan veel van, ze heeft zelf een passiefhuis gebouwd en het klikte wel!
Want elk huis en elke locatie vraagt toch om een andere aanpak en biedt andere mogelijkheden.
Onze aannemer werd ons voorgesteld door de architect. Een firma, nog niet zolang bezig, maar die dit soort huizen bouwt met liefde voor het hout en de bouw.
Ze stelden ons het volgende voor :
- houtskeletbouw met 40 cm isolatie (onder hoge druk ingespoten papiervlokken)
- passieframen met 0.5 k glas van 'variotec'
- nog zonnepanelen met een opbrengst van 7500 KWatt
- zonneboiler
- haard-cv aangesloten op de vloer-/muurverwarming
Onze uiteindelijke bedoeling was volledig onafhankelijk te zijn van elke energiebron van buitenaf.
Zelfs bij -18°C (denk maar aan onze winter dit jaar) zou het nog steeds zonder verwarming rond de 18°C draaien.
Te koud om helemaal zonder verwarming te doen, dus dan maar op zoek naar verwarmingsinstallaties die passen bij onze manier van leven.
Voor de slaapkamers is het simpel : door de zonnepanelen kunnen we kleine electrische kacheltjes plaatsen, enkel indien het te koud wordt.
Voor de badkamer en de benedenverdieping kiezen we ervoor om een haard-cv te plaatsen met vloer- of muurverwarming. Meer hebben we hier in principe niet nodig.
Voor warm water komt er een zonneboiler op het dak die het reeds door de zon opgewarmde water naar een electrische warmwaterboiler stuurt waar het water warm gehouden/gemaakt wordt.
Nu ja, passieve huizen moeten dan misschien niet verwarmd worden, maar toch wel geventileerd. Dus hiervoor moet ook een systeem voor gezocht worden, gelukkig is mijn man zelf zelfstandig sanitair en verwarmingsspecialist, die zich vooral wil toeleggen op passieve huizen. Dus al die systemen worden door hem bekeken en uitgetekend en geplaatst !