Global_Warming
PAV opdracht
Wij; Lynn, Kiana en Ellen; zijn leerlingen van het 6e verzorging van van Campus de Reynaert te Tielt. Wed hebben voor het vak PAV de opdracht gekregen om een blog te maken over de opwarming van de aarde. Op deze blog posten wij nieuwe resensies maar vooral ook resensies van het verleden. op deze blog komt ook zeker onze eigen mening over de opwarming van de aarde.
27-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opwarming van de aarde regio Tielt

Kan duurzaam consumeren voor een transitie zorgen?

Dat ons huidig consumptiegedrag de draagkracht van de aarde ver overschrijdt, is voldoende geweten. 80% van de mensen gelooft dat de klimaatverandering te wijten is aan menselijke factoren en niet zomaar een natuurlijk fenomeen is. Om de opwarming van de aarde te beperken tot 2° C zijn drastische maatregelen nodig. Terugdringen (of niet meer ontginnen) van fossiele brandstoffen, investeren in hern

Wanneer

  • 29 februari ’16 (ma)
     
    van 19.30 u tot 21.30 u

Prijs

€ 5,00

Waar

naam 
Huis Mulle de Terschueren
adres 
Ieperstraat 428700 Tielt

Tickets

E-ticket bestellen
Telefoon
056/260600
info@vormingplusmzw.be

Info

Dat ons huidig consumptiegedrag de draagkracht van de aarde ver overschrijdt, is voldoende geweten. 80% van de mensen gelooft dat de klimaatverandering te wijten is aan menselijke factoren en niet zomaar een natuurlijk fenomeen is. Om de opwarming van de aarde te beperken tot 2° C zijn drastische maatregelen nodig. Terugdringen (of niet meer ontginnen) van fossiele brandstoffen, investeren in hernieuwbare energie, beschermen van biodiversiteit, ... zijn maar een paar van noodzakelijke maatregelen.  De voorbije jaren zijn er veel oproepen geweest om de individuele burger aan te zetten tot een milieuvriendelijker consumptiegedrag om zijn ecologische afdruk te verkleinen. Een initiatief van Het Hart Erik Paredis, onderzoeker aan het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling (UGent), kijkt hier kritisch naar. Wat bepaalt ons gedrag en waar ligt de kracht en de zwakheid van wat individuele burgers doen? Moeten we lijdzaam toezien of kunnen acties van burgers en nieuwe praktijken ook effect op de politiek hebben en zo zorgen voor een duurzamer cultuur en samenleving?

25-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Klimaatwetenschap is geen bezigheid voor naar depressie neigende mensen. De opwarming van de aarde kan verschrikkelijke gevolgen hebben, en hier en daar worden die al stilaan zichtbaar. Een overzicht aan de hand van onheilspellende nieuwsberichten en rapporten van de voorbije maanden.

1. Overstromingen
De stijging van de zeespiegel is het meest besproken gevolg van de opwarming van de aarde. Kuststeden als Bangkok, Hanoi en Ho Chi Minh-stad krijgen nu al af te rekenen met steeds ergere overstromingen. Kleine eilanden kunnen helemaal in de golven verdwijnen; in dichtbevolkte rivierdelta's wordt het grootste aantal mensen getroffen.

2. Honger
Hogere temperaturen, minder of minder voorspelbare neerslag en een snellere verdamping kunnen de landbouwproductie in veel landen omlaag halen. Met name Afrika, het continent dat het meest geplaagd wordt door honger en voedseltekorten, zal het in de toekomst vermoedelijk nog zwaarder krijgen, zeggen Duitse wetenschappers. Voor arme Aziatische landen als Cambodja ziet het er al niet veel beter uit. En in India houden honderden miljoenen boeren hun hart vast dat de zomermoesson grilliger wordt.

Intussen waarschuwen wetenschappers dat de warmere aarde de opbrengst van basisgewassen als maïs en soja zal doen teruglopen. De dalende visvangst in tropische gebieden is voor nog meer mensen slecht nieuws.

3. Conflicten
Water- en voedseltekorten die veroorzaakt worden door extreme weersomstandigheden, kunnen gemeenschappen tegen elkaar opzetten. Grote groepen klimaatvluchtelingen kunnen de situatie nog explosiever maken. Experts verwachten vooral problemen in Azië en Afrika.

4. Vluchtelingenstromen
Volgens een studie van Oxfam Australië kan de klimaatverandering de komende 40 jaar tot 8 miljoen mensen op de vlucht jagen op de eilanden in de Stille Zuidzee, en 75 miljoen in de hele regio van Azië en de Stille Oceaan.

5. Rampen
Klimaatwetenschappers gaan ervan uit dat er meer overstromingen en stormen zullen komen. Na dergelijke rampen krijgen ook besmettelijke ziekten als diarree, cholera en dengue meer kansen. Britse wetenschappers leggen zelfs een verband tussen de stijging van de zeespiegel en een toenemend aantal aardbevingen en vulkaanuitbarstingen langs de grote breuklijnen.

6. Gletsjers verdwijnen
Hogere temperaturen doen de ijsvoorraden op aarde wegsmelten. Gletsjers vormen een belangrijke zoetwatervoorraad in tropische gebieden. De machtige ijskappen op de Himalaya en de Hindoekoesj kunnen binnen twintig tot dertig jaar verdwenen zijn. Het laatste ijs op de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, kan nog sneller weg zijn, terwijl ook in Zuid-Amerika de gletsjers zienderogen krimpen. In het Boliviaanse deel van de Andes is dit jaar de 18.000 jaar oude gletsjer Chacaltaya verdwenen, ooit de hoogste skipiste ter wereld. Nog angstaanjagender is het razendsnelle afsmelten van de ijskap op Groenland. Die ijskap bevat voldoende water om de zeespiegel wereldwijd met 7 meter te doen stijgen.

7. Biodiversiteit neemt af
De verandering van het klimaat zal veel dier- en plantensoorten doen verdwijnen. De erg diverse Mekong-regio zal daar een van de slachtoffers van worden, net als het Groot Barrièrerif in Australië. Als dat koraalrif helemaal afsterft, dan kost dat Australië in de loop van deze eeuw 37,7 miljard euro.

8. Oceanen verzuren
De grote hoeveelheden CO2 in de atmosfeer maken de oceanen zuurder. Het kalkskelet van sommige belangrijke planktonsoorten is nu 30 tot 35 procent dunner dan voor de industriële revolutie. De minuscule foraminifera spelen een rol bij het transport van de koolstof die de oceanen uit de lucht opnemen naar de diepzee. Als dat mechanisme het laat afweten, kan het klimaat op aarde helemaal tilt slaan.

9. Bosbranden
Naarmate bossen droger worden en de temperaturen stijgen, neemt het risico op bosbranden toe. Tussen 2000 en 2006 werden er per jaar ongeveer 50.000 bosbranden geteld in de regio van de Middellandse Zee, tegenover een gemiddelde van 30.000 branden in de jaren tachtig.

10. Culinaire catastrofes
De opwarming van de aarde is ook slecht nieuws voor wijn- en bierliefhebbers. De Bordeauxstreek wordt stilaan ongeschikt voor de productie van topwijnen, en de kwaliteit van de hop voor pils gaat achteruit. Ook biefstukken zouden minder sappig worden. (IPS)


21-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wereld ligt in onze handen. 10 tips om de opwarming tegen te gaan
Klik op de afbeelding om de link te volgen 1. Isoleer uw woning

De verwarming van uw huis slorpt het grootste deel van uw energierekening op. Daarom is isoleren de belangrijkste (en meest rendabele) tip om uw CO2-uitstoot te beperken. Een goed geïsoleerd dak is het belangrijkste en goedkoopste. Daarna volgen de muren en de ramen.
  

2. Zet de verwarming ’s nachts uit

’s Nachts een comforttemperatuur aanhouden, is nutteloos en verspilt heel wat energie. Houd daarom ’s nachts een verlaagde temperatuur van 13 à 15 °C aan. Met deze tip kunt u 9% op uw verbruik besparen, meteen goed voor een jaarlijkse besparing van 70 tot 155 euro.


3. Kies een douche boven een bad
  

Met een douche van een vijftal minuten verbruikt u zo’n 55 à 60 liter water, met een bad gemiddeld 110 liter. Voor een douche verbruikt u dus ongeveer de helft minder energie dan voor een bad.


4. Kies voor verse producten

Diepvriesproducten zijn erg energieverslindend. Naast de energie die nodig is voor de productie, moeten zij tot hun gebruik worden bewaard op –18°C (transport en opslag). De gassen die worden gebruikt om de koude te produceren, hebben een heel hoog opwarmend vermogen.

5. Eet minder vlees

Veeteelt veroorzaakt een zeer hoge uitstoot van broeikasgassen en heeft een aanzienlijke impact op het milieu. De herkauwers (koeien, geiten en schapen) stoten immers methaan uit tijdens hun vertering. Methaan is verantwoordelijk voor ongeveer 20% van het huidige broeikaseffect.


Daarom is het belangrijk om af en toe vleesvervangende producten te eten zoals granen, peulgewassen en groenten die rijk zijn aan plantaardige eiwitten (tarwe, rijst, maïs, linzen, soja, bruine bonen, kikkererwten, …).


6. Doof de lichten wanneer u de kamer verlaat


In tegenstelling tot wat men vaak beweert, is het beter de lichten onmiddellijk te doven wanneer u een ruimte verlaat, zelfs al is dat maar voor korte tijd: het aan- en uitschakelen kost geen extra energie. Dat geldt ook voor spaarlampen en TL-buizen. Het is een misverstand dat TL-lampen snel slijten en veel energie verbruiken bij het opstarten (vroeger was dat zo, maar ondertussen zijn de lampen heel wat beter geworden).

7. Ga te voet of gebruik de fiets voor kleine verplaatsingen

Vooral korte ritten met de auto zijn erg milieubelastend en zorgen voor een groot brandstofverbruik omdat de motor het grootste deel van de tijd nog niet op temperatuur is. Het zijn net die afstanden die gemakkelijk met de fiets of te voet overbrugd kunnen worden.


8. Koop zuinige elektrische toestellen (met een energielabel A , A+ of A++)

De gebruikskost van elektrische huishoudtoestellen vertegenwoordigt in de praktijk vaak een veelvoud van de aankoopprijs!
Om consumenten bij te staan bij een energiezuinige keuze, heeft de Europese Unie het Europees energielabel ingevoerd. Via een kleurschaal van rood naar groen en de bijhorende energieklassen G tot A (soms A+ of A++) geeft die op een visuele en eenvoudige wijze een beeld van de efficiëntie waarmee een toestel met energie omspringt.

9. Koop energiezuinige verlichting

De enige echt zuinige lampen die geschikt zijn voor een algemene verlichting zijn de TL-buizen en hun compacte equivalent, de spaarlamp. Ze springen vijf keer efficiënter om met energie dan een gloeilamp en gaan bovendien tien maal langer mee.
De hogere investeringskost wordt meestal al binnen het jaar terugverdiend (afhankelijk van het aantal branduren per dag). Spaarlampen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in tal van formaten, hebben dezelfde fittings als gloeilampen en zijn nu ook beschikbaar in ‘warmere’ tinten.

10. Kies een zuinige wagen

Een wagen gebruikt tijdens zijn volledige leven 15.000-25.000 euro aan brandstof en stoot 20-50 ton CO2 uit! Het is dus zeer belangrijk om een zuinige wagen te kopen.


Kijk daarom steeds naar het binnen Europa verplichte CO2-etiket. Dat etiket is zeer vergelijkbaar is met het energielabel van huishoudelektro: ook het CO2-etiket werkt met een kleurenschaal met zeven zones van groen tot rood.

Bijlagen:
http://www.eutrio.be/nl/tien-tips-om-zelf-de-opwarming-van-de-aarde-tegen-te-gaan   


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De opwarming van de aarde: Wat is het?
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Onder opwarming van de Aarde, in België ook klimaatopwarming genoemd, wordt de stijging van de wereldtemperatuur sinds de 19e eeuw verstaan. De gemiddelde temperatuur van de aardse atmosfeer op grondhoogte is in de periode 1880 tot 2012 met ongeveer 0,85 °C (0,65-1,06 °C) gestegen. Deze opwarming gaat gepaard met andere mondiale klimaatveranderingen.

Onder klimaatwetenschappers is het onomstreden dat gedurende de laatste decennia van de 20e eeuw de gemiddelde temperatuur op Aarde is toegenomen. Zij menen bovendien in grote meerderheid dat deze trend voornamelijk wordt veroorzaakt door een stijging van de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer wat het gevolg is van menselijke activiteiten zoals het verbranden van fossiele brandstoffen, ontbossing en bepaalde industriële en agrarische activiteiten. Enkele wetenschappers zijn van mening dat natuurlijke variatie een belangrijkere reden voor de temperatuurstijging is dan menselijke activiteiten. Inmiddels zijn ook het publiek en politici in meerderheid de mening toegedaan dat er een klimaatprobleem bestaat en dat dit mede door menselijk toedoen is ontstaan.

Modelberekeningen, geëvalueerd in de rapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), hebben voorspeld dat de temperatuur op Aarde in 2100 met 1,6 °C (0,9-2,3 °C) zal zijn gestegen ten opzichte van de temperatuur tussen 1850 en 1900 wanneer een ambitieus programma tot het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen geïmplementeerd wordt. Andere emissiescenario's komen uit op temperatuurstijgingen tussen de 2,4 en 4,3 °C (1,7-5,4 °C) boven het pre-industriële niveau.

Naar verwachting zouden met name temperatuurstijgingen van meer dan 2 °C grote veranderingen met zich meebrengen voor mens en milieu, onder andere door zeespiegelstijging, toename van droogte- en hitteperioden en extreme neerslag. In 2015 kwam een groot panel van experts echter met een nieuwe conclusie. Ze stellen dat 1.5 als nieuwe limiet moet worden overwogen. De "2-gradengrens" was gebaseerd op enkele foute aannames, bijvoorbeeld dat de mensheid al eerder een periode met een dergelijke hogere gemiddelde temperatuur zou hebben beleefd en dat de ijskappen langzaam reageren op hogere temperaturen.

Bijlagen:
http://against-globalwarming.tumblr.com/   
https://nl.wikipedia.org/wiki/Opwarming_van_de_Aarde   




>

Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs