Mijn bedachtzaam zelf schrijft stukjes tekst korte fragmenten liefst die zijn als ideeën gedachten als het even kan een gezwollen dauwdruppel dat geduldig wachten kan hangend, klevend als lijm ontstaan uit lucht, het spel van wind, koude en warmte dynamiek uit belangstelling en onverschilligheid uit een drang tot vormgeving wat dan ook en gevoel van overgelaten zijn iets in mij, een levend iets dat scheppen wil, dat bewonderen wil
dat je moet leren kennen en leren beheersen. Het is iets speciaals toch...de eerste mens die het vuur kon maken en leren beheersen.
Het is maar terecht dat 'n eenvoudige mens als ik hiervoor helemaal in het begin hiervoor wat angst kon hebben, hoewel de voorziening en van horen zeggen allemaal in orde was daarvoor. Zou de smeedijzeren kachel goed genoeg gebouwd zijn ? Zouden de schouwpotten de warmte kunnen verdragen bij eerste gebruik ?
Ik dacht met de natuurkracht zoals vuur valt niet te lachen. Het vuur is toch iets speciaals en brengt zeker sfeer, iets mythisch misschien ook. Vuur doet mij ook denken aan als ik mij niet vergis een van de filosofen. Bij het haardvuur werden verhalen verteld.
Hele mooie viooltjes waren eigenlijk ietsje te klein om in de bloembakken aan de voorgevel te plaatsen. Ze hadden toch zoveel water nodig en ik kon amper op tijd in die te kleine bakjes hen bedienen. Trouwens de aanvankelijk ietsje te koude wind en de te felle zon en soms droogte, zeker ook door de wind waren niet echt geschikt voor die plantjes. Ik dacht...ik verpot ze en plant ze voorlopig met de wortels netjes in het vijverwater en mooi in de zon. En jawel, de volgende dag zag ik ze weer stralen (zie fotootje, volgt nog). Wat een veerkracht van moeder natuur, die haar schoonheid toch eventjes herstellen kan !
Ik heb dan in de bloembakjes pelargoniums geplaatst in goeie vochthoudende grond. Er zitten blijkbaar 'waterkristalletjes' in die grond, een soort gelei dat het water ietsje langer vasthoudt, heb ik mij toch laten wijsmaken.
Was bijna vergeten dat ik begon te bloggen...en wist zelfs slechts na veel inspanningen mezelf hier weer in te loggen en dit berichtje te schrijven....
Zal er toch moeten een gewoonte van maken hier af en toe iets te schrijven of 'n mens vergeet hoe dit medium te leren gebruiken.
'k Vind dit wel creatief, vandaar ik geneigd ben dit 'blog-instrument' als een vorm van expressie te leren hanteren.
Zal mezelf geen al te hoge verwachtingen opleggen...immers alle begin is moeilijk en 'k zie wel waar dit pad mij zal leiden...
Facebook gebruik ik ook hoor, en nog andere dingen ...zoals netlog...'n mens zou bijna vergeten waar hij mee bezig was...haha...tenminste als hij met nog andere dingen bezig is, of liever een deel van zijn passie kwijt kan...
Momenteel tracht ik mysql te leren via filmkens van youtube zie ik hoe alles moet, nl. tutorials. En een wereld gaat weer open, want ...Oracle Database, dat had ik ooit ook al eens verkend....maar alweer te lang geleden...en ineens zie je de mogelijkheid om ook nog PHP erbij te kunnen verkennen (ervan al eens een boek uit de bib meegenomen, naar aanleiding van een tutorial op youtube), waar ik idem al van wist dat dit eigenlijk de krachtigste tool is om via webserver allerlei dingen te doen, zoals website...en database en allerlei active besturingselementjes over internet dus te kunnen toepassen... En dan die MySql server...een mens moet soms wachten tot de tijd rijp is om iets net aan te kunnen om zijn tijd eraan te besteden... Allicht is dit omdat ik toch allang verlang om ook eens iets te maken in visual basic dat samenwerkt met een database ergens opgeslagen, om te beginnen alvast op mijn eigen computer; Met Acces had dit ook wel gekund maar dit heb ik niet meer in bezit, vandaar... En met Excel lukt het wel, maar...het wordt wat ingewikkeld, zeker als je zoveel kolommen erbij krijgt en het op den duur niet meer overzichtelijk wordt ...
Het principe van een relationele database en MySql, het programma dat volgens mij net uitstekend is om de queries op de bestaande tabellen in de database te maken, kende ik al een beetje, nl. van in de tijd toen ik ooit eens dbase IV volgde in het volwassenenonderwijs te Brugge. Die commando's lijken dus nog sterk op die van in DOS besturingsomgeving . En toen had ik al een Whaawh gevoel, van wat er allemaal mogelijk is...
Daarnaast was en ben ik nog geregeld bezig met het toepassen en nog altijd bijleren van de visual basic.
Soms voel je je zo stom als je achterblijft en als een analfabeet bijna moet wegwijs geraken in geheel die digitale know how die zo vlug groeit..
Dus ...bijbenen als het enigszins kan...en we zijn nog niet te oud om te leren ...
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!