"> "> de dieren
de dieren
alle uitleg erover
Inhoud blog
  • nijlpaard
  • de giraf
  • de olifant
  • de leeuw
  • zebra
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken met Google


    26-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nijlpaard
    het nijlpaard

    Nijlpaard

    • Hoe ziet hij eruit?

    De lichaamsbouw is plomp en gedrongen; de bek is breed en rond, de nek kort en het lichaam rolrond. De poten zijn kort en dragen 4 tenen met hoeven. Tussen die tenen zijn er sporen van zwemvliezen! De staart is kort. De huid is dik, vrijwel onbehaard.

    In zijn gebit heeft hij vooral kiezen en in de onderkaak grote hoektanden.




    • Waar woont hij?

    • Jongen

    Het nijlpaard woonde vroeger in bijna alle grote rivieren van Kaap de Goede Hoop tot de Nijldelta, maar nu vindt je hem alleen nog van de Sahara zuidwaarts tot Transvaal, Zoeloeland en Mozambique.

    Dit dier leeft territoriaal kuddegewijs in ondiep water met zandbanken, enz. aan de rand van de weidegronden; zij gebruiken het water slechts als schuilplaats en 's nachts gaan ze op de oever grazen.

    Het dier is aangepast aan het water als schuilplaats. Boven op de kop liggen de ogen en de afsluitbare neusgaten en oorschelpen, zodat het dier poolshoogte kan nemen en adem kan halen door alleen het oppervlak van de kop boven water uit te steken.

    De dieren kunnen tot maximaal 15 minuten onder water blijven.

    Het nijlpaard is een groot en zwaar dier: lengte 2,80–4,20 m, staart slechts tot 50 cm, gewicht 1350–3200 kg (mannetjes zijn groter en zwaarder dan wijfjes). De grote hoektanden in de onderkaak worden tot 1 m lang en tot 4 kg zwaar. De kudden bestaan gewoonlijk uit wijfjes met hun jongen en een territoriaal mannetje. Vooral de mannetjes kunnen onderling felle gevechten leveren; hun huid is vaak bedekt met littekens van door de tanden veroorzaakte wonden.


    De draagtijd beloopt ca. 8 maanden en het enige jong wordt als regel onder water geboren, waar het ook gezoogd wordt. Het geboortegewicht bedraagt 35–55 kg; maximumleeftijd ca. 50 jaar. Nijlpaarden zwemmen wel, maar lopen ook over de bodem van het water. Vooral bullen verspreiden een deel van hun mest op de oever door met hun staart snel heen en weer te zwaaien; dit heeft waarschijnlijk als functie het territorium af te palen. De mest komt ook in het water, waardoor er veel vissen in dat water komen.

    • Vijanden

    Het nijlpaard heeft behalve de leeuw en de mens geen vijanden; wel worden zij vaak lastig gevallen door bloedzuigende vliegen. Bij veel Afrikaanse volken is het vlees zeer in trek; van de tot 4 cm dikke huid worden zwepen (sjamboks) gemaakt, de hoektanden van de onderkaak leveren niet-verkleurend ivoor.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (22 Stemmen)
    26-09-2007, 10:57 geschreven door bloggie  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de giraf
    de giraf

    Giraffen woonde vroeger zelfs in geheel Zuid-Azië en Zuid-Europa. Nu komt hij nog alleen voor van de Sahara tot iets ten zuiden van de Oranjerivier.

    Soorten?

    We kennen twee soorten:

    de giraf en de okapi. Ze hebben allebei een lange hals en kop met korte onvertakte horens, lange dunnepoten en een korte romp met aflopende rug. De giraf is het hoogste zoogdier dat men kent! (schouderhoogte 2, 7–3,3 m, kophoogte tot 5,8 m, kophoogte bij de geboorte 1,60–2,05 m; gewicht bij de geboorte 45–70 kg, volwassen bullen 700–800 kg, maximaal ca. 1500 kg, koeien 500–600 kg).

    De zeer lange hals bevat slechts zeven wervels (voor zoogdieren het normale aantal). In de nek wordt reservevet opgeslagen.

    Hoorns?

    De horens worden 10–15 cm lang; maximaal 20 cm. Uitgestorven soorten hadden vertakte geweien; men vergelijkt de horens van de huidige giraffen met de rozenstokken bij de herten. De giraf kan heel goed zijn: zijn gezichtsvermogen is dus uitstekend.

    Bruine vlekken?

    Op zijn huid heeft hij korte haartjes staan. Zijn pels bestaat uit bruine vlekken: uitstekende camouflage.

    Staart?

    Zijn staart is ongeveer 1 meter lang! Die staart is een soort van communicatiemiddel in de kudde, dus eigenlijk is het om met elkaar te praten.

    Waar woont hij?

    De giraffe woont in de open en beboste steppen van Afrika. Het dier komt nog voor in wildreservaten en wordt daarbuiten weinig bejaagd. Ongeveer overal is de giraffe beschermd.

    Hou oud wordt hij?

    In dierentuinen wordt de giraf meer dan 24 jaar oud.

    Jongen?

    Na een draagtijd van 14–15 maand wordt normaal één jong geboren. Giraffen leven in kleine, vaak sterk verspreide kudden (tot hooguit 50 giraffen in één groep), die soms vergezeld zijn van struisvogels, antilopen en zebra's.

    Vijanden?

    Volwassen dieren hebben eigenlijk geen natuurlijke vijanden; jonge dieren worden soms door leeuwen geslagen.

    Het sociaal verband in de kudden is zeer losjes van aard; in bepaalde gevallen worden groepen jonge dieren door enkele vrouwtjes bewaakt. Voor de verdediging worden meestal de voorpoten gebruikt, wat vooral tegenover grote roofdieren zeer effectief is. Onder elkaar wordt met de hoorns gestoten.

    Voedsel?

    Ze eten vooral bladeren van bomen: door hun lange nek hebben ze daar geen moeite mee! De giraf kan alleen met zijn kop op de grond als hij zijn voorpoten spreidt (voor bijv. drinken)!



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (19 Stemmen)
    26-09-2007, 09:18 geschreven door bloggie  
    25-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de olifant
    de olifant

    Olifant


    • Koning in ballingschap

    Hij is kampioen gewicht, kampioen lengte, kampioen neus en kampioen oren. Aan de olifant is elk lichaamsdeel 'king-size'. Maar de koning van de landdieren heeft zijn troon verloren aan de mens. En daardoor verliest hij steeds meer grondgebied.




    • Koning wordt vluchteling

    Ooit heerste de Afrikaanse olifant over bijna heel Afrika en de Aziatische olifant over heel zuidelijk Azië‘. Alleen in onherbergzame gebieden lieten ze zich niet zien. Nu zijn er in Afrika nog maar vier- tot zeshonderdduizend olifanten en in Azië‘ nog veel minder: tussen de 34.000 en 50.000, waarvan de helft in India. De koningen van weleer hebben nu de vluchtelingenstatus.

    De Afrikaanse en de Aziatische of Indische Olifant zijn verre familie van elkaar. Ongeveer vijf miljoen jaar geleden hadden ze een gezamenlijke voorvader in Afrika. De familie groeide uit tot twintig soorten, die zich verspreidden over Azië‘ en Afrika.





    Trunk Full of Tales


    • Record na record

    Olifanten zijn de grootste landdieren die er bestaan. De Afrikaanse olifant is nog een slag groter dan zijn Aziatische broer. De grootste 'Afrikaan' kwam uit Namibië‘ en was 4,2 meter hoog. De Aziatische recordhouder is nog in leven en was 3,6 meter hoog toen hij voor het laatst werd gezien.

    Wat lengte betreft mogen ze er ook zijn. Een olifant uit Angola was van slurf tot en met staart maar liefst 10,6 meter lang. Daarmee versloeg hij de langste slang, een python van 10 meter.
    Verder zijn olifanten het zwaarst van alle landdieren (de kampioen woog meer dan 12.000 kilo) en planten ze zich het allerlangzaamst voort. Een olifantenmoeder krijgt maar eens in de vijf jaar een jong, en dat na een zwangerschap van bijna twee jaar. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Bij olifanten gaat alles in de overtreffende trap.


    • Familie is belangrijk

    Olifanten leven in hecht familieverband. Alles draait daarbij om de vrouwtjes. Het oudste vrouwtje is de baas in een kudde. Die bestaat uit haar zussen, dochters, nichten en hun kinderen. De kudde maakt onderdeel uit van een stam, een nog groter geheel. Zonen verlaten de kudde rond hun tiende jaar om zelfstandig te worden. Mannetjesolifanten zwerven in hun eentje rond of vormen tijdelijke groepen.

    Het is geen sprookje dat olifanten een fabelachtig geheugen hebben. Een olifantenkudde gebruikt eeuwen achtereen dezelfde paden en plaatsen om water en voedsel te vinden.


    A Family!
    Natuurlijk hebben olifanten heel veel voedsel nodig. Een Aziatische olifant eet gemiddeld 18 uur per dag. Veel gras, maar ook struiken, fruit, bladeren, takken en bast. Nog liever eten olifanten bananen, rijst en suikerriet. Een portie van 75 kilo is niks. Boeren zien olifanten daarom liever gaan dan komen.
    • Hoe herken je de olifant?


    Afrikaanse olifant

    De Afrikaanse olifant
    - tot 4,2 meter hoog
    - gemiddeld 7.500 kilo zwaar
    - grote flaporen
    - rechte of holle rug
    - slagtanden bij mannetjes én vrouwtjes
    - twee slurfpuntjes

    Aziatische olifant

    De Aziatische olifant
    - tot 3,6 meter hoog
    - gemiddeld 5.000 kilo zwaar
    - twee bulten op zijn kop
    - ronde rug
    - slagtanden alleen bij mannetjes
    - één slurfpuntje

    • Sieraden van ivoor

    De Afrikaanse olifant wordt al eeuwen benijd en bejaagd om zijn slagtanden. Het tandbeen daarvan wordt ivoor genoemd en het wordt gebruikt voor bijvoorbeeld meubels en sieraden. Eén slagtand levert heel wat op: de zwaarste tand aller tijden woog 117 kilo. Jarenlang was de stroperij redelijk onder controle, maar begin jaren 70 leefde die plotseling weer op. Voor de Aziatische olifant met zijn kleinere slagtanden is de jacht op ivoor een minder grote bedreiging. Maar ook in Azië neemt de handel weer toe. In 1990 werden in Myanmar naar schatting 50 olifanten per week gedood voor hun ivoor en andere lichaamsdelen.


    Andere, nog grotere gevaren, schuilen in de vernietiging van de leefomgeving van de olifant. De Afrikaanse olifant heeft last van de 'verwoestijning' van het continent. Hoe meer woestijn, hoe minder ruimte. En ruimte heeft een olifant echt wel nodig. Wat de mens doet, is daarom nog erger: zowel in Azië als in Afrika verdwijnen de bossen, voor de houthandel of ten gunste van landbouwgrond. Olifanten accepteren zo'n inbreuk op hun gewoonten echter niet zomaar en dat heeft nare gevolgen. Op een plantage in Indonesië vernielden olifanten in 1985 in korte tijd 270.000 stekjes en 14.000 jonge bomen. In India worden jaarlijks 300 mensen door olifanten gedood. De agressie van de olifant wekt bij de lokale bevolking ook agressie op. En daarvan worden de olifanten weer het slachtoffer van.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (48 Stemmen)
    25-09-2007, 21:35 geschreven door bloggie  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de leeuw
    de leeuw

    De leeuw, de “koning der dieren”, is het roofdier dat op de mens altijd de meeste indruk heeft gemaakt. Wat is er zo majesteitelijk aan de leeuw? We moeten waarschijnlijk in de eerste plaats denken aan de prachtige manen die de mannetjesleeuw om zijn kop en schouders heeft. Daardoor, en door zijn grote bruine ogen met hun rustige blik, krijgt hij een zeer waardig uiterlijk. Indrukwekkend is ook zijn gebrul, dat rolt als de donder, en dat 's nachts kilometers ver te horen is. Onze verre voorouders moeten vreselijk bang zijn geweest voor dat door merg en been dringende gebrul, als ze onderweg waren met alleen speren en pijl en boog om zich te verdedigen.


    De leeuw onderscheidt zich van alle andere katachtige dieren doordat hij niet in zijn eentje leeft, maar in troepen. Zo'n troep bestaat gewoonlijk uit twee of drie mannetjes en vijf tot tien wijfjes en hun jongen. Maar een troep kan een enkele keer ook wel uit veertig dieren bestaan. De belangrijkste dieren in zo'n troep zijn de volwassen leeuwinnen. Zij zijn naaste familie van elkaar, want ze leven vanaf hun geboorte samen in dezelfde troep en blijven die gewoonlijk ook tot hun dood trouw. Samen houden deze grootmoeders, tantes, zusters, dochters en nichten een eigen jachtgebied bezet. Zo'n gebied kan generaties lang onveranderd blijven. Afhankelijk van het aantal prooidieren dat ergens zit, kan het gebied zo tot 400 vierkante kilometer groot zijn. Als een vreemde leeuwin het waagt het gebied binnen te dringen, kan ze rekenen op een flinke schrobbering. Ze wordt weggejaagd, of soms zelfs gedood.


    De mannetjesleeuwen zijn meestal geen naaste familie van de leeuwinnen. Ze zijn eigenlijk meer te gast in het gebied. En zo gedragen ze zich ook: ze nemen niet deel aan de jacht op voedsel en bekommeren zich ook niet om de jongen. De mannetjes zijn echte luilakken, die zich door de “dames” laten onderhouden. Maar dat luie leventje duurt meestal niet zo lang. Ze moeten namelijk voortdurend de aanvallen van rondzwervende andere mannetjesleeuwen afslaan, die ook graag zo'n “harem” zouden willen hebben. Eens komt de tijd meestal al na twee of drie jaar - dat de ‘heer des huizes’ uit de troep wordt verdreven door een bende jonge, sterke leeuwen. Daarmee begint voor hem het harde leven weer. De jongeren die zijn plaats hebben ingenomen wacht na een paar jaar hetzelfde lot. Zo komen er om de paar jaar andere mannetjes bij de troep. Deze regeling is voor de leeuwen erg nuttig, want op die manier kunnen alleen de sterkste en gezondste leeuwenmannetjes zich voortplanten, zodat de leeuwen als geheel ook gezonder blijven. Bij gevechten tussen mannetjes kun je overigens zien dat hun manen niet alleen maar voor de sier dienen: ze vormen ook een goede bescherming tegen de klauwen van de tegenstander. Toch vallen er bij de gevechten vaak doden; de overwinnaar eet zijn gedode tegenstander soms zelfs op.


    Leeuwen kunnen zich het hele jaar door voortplanten. De moeder draagt haar jong zo'n 3en een halve maand mee in haar buik. Kort voordat het jong geboren moet worden, verlaat ze de troep en gaat naar een goed beschutte plek om daar haar twee of drie jongen te krijgen. De babyleeuwtjes zijn eerst gevlekt en doen nogal onbeholpen aan. Als ze zes tot acht weken oud zijn en ze al een beetje kunnen lopen, brengt hun moeder ze naar de troep. Daar worden ze voortaan ook door de andere leeuwinnen verzorgd. Iedere leeuwin zorgt natuurlijk vooral voor haar eigen jongen, maar vreemde jongen mogen ook meedrinken. Het komt vaak voor dat een baby van de ene “tante” naar de andere zwerft, tot zijn honger na drie of vier keer “tanken” gestild is. Ook leeuwinnen die zelf geen jong hebben, likken de jongen en houden ze in de gaten. En zelfs de “heren der schepping” dulden dat de leeuwenkindertjes met ze spelen, al blazen ze af en toe wel naar ze.


    Als ze drie maanden oud zijn mogen de jongen voor het eerst met de troep mee op jacht. Ze leren langzaam maar zeker het moeilijke vak van jager. Het duurt twee jaar voor ze volleerde jagers zijn; bij geen enkele andere kattesoort duurt dat zo lang. In hun vierde jaar zijn ze zelf klaar om jongen te krijgen, en met zes jaar zijn ze echt volwassen.
    De jonge leeuwinnen blijven gewoonlijk in de troep waarin ze geboren zijn. De jonge mannetjes moeten op een gegeven moment de troep verlaten. Als ze 3en een half jaar oud zijn, en ze manen krijgen, worden ze door de volwassen mannetjes weggejaagd. Samen met andere verjaagde jonge mannetjes vormen ze dan “bendes” die rondzwerven. Als ze vijf of zes jaar oud zijn beginnen deze vrijgezellen de mannetjes van andere roedels aan te vallen, tot ze er na vele mislukte pogingen in slagen een troep leeuwinnen over te nemen.


    Leeuwen wonen altijd in het grasland: in dicht bos voelen ze zich niet thuis. In de bergen kunnen ze wel tot op 4000 meter hoogte voorkomen. Het belangrijkste is echter of er ergens genoeg prooidieren zitten. De prooi bestaat vooral uit antilopen en gazellen, en ook zebra's en buffels. Buffels zijn echter wel een moeilijke prooi, want ze zijn soms wel drie of vier maal zo zwaar als de leeuw. Onervaren jonge leeuwen die een Kaapse buffel aanvallen moeten dat soms met hun leven bekopen.
    Leeuwen jagen bij voorkeur 's nachts. Overdag liggen ze meestal uit te rusten onder struiken of bomen, in de schaduw. Leeuwen zijn uitstekende sluipjagers. Geduldig besluipen ze hun prooi. Ze maken daarbij gebruik van iedere mogelijkheid tot dekking. Pas als ze vlakbij zijn springen ze op hun verraste slachtoffer af en slaan ze het tegen de grond. Bij zulke bliksemaanvallen kunnen de leeuwen snelheden bereiken van wel 60 kilometer per uur! Bij het jagen maken leeuwen ook wel eens gebruik van de volgende list: een deel van de troep verbergt zich in het hoge gras, terwijl de rest in een grote boog om de prooidieren heen sluipt. Als ze aan de tegenovergestelde kant van de buit zijn gekomen, vallen ze aan, waardoor de prooi regelrecht naar de verstopte groep wordt gejaagd. Het komt ook voor dat de leeuwen hun slachtoffers opwachten bij drinkplaatsen. En soms pikken ze ook wel de buit van hyena's, jachtluipaarden of andere roofdieren.


    Zoals we al gezien hebben laten de mannetjes het vangen van prooidieren meestal over aan de wijfjes. Ze wachten rustig af hoe de jacht afloopt en eisen dan hun deel op. De leeuwen binnen de troep gaan overdag heel gemoedelijk met elkaar om. Maar als de buit verdeeld moet worden, wordt het plotseling een heel gedrang.
    Ieder probeert met grommen, blazen en slaan een zo groot mogelijk deel van de prooi te veroveren. Pas wanneer iedereen zijn buik volgegeten heeft, keert de rust terug in de troep.


    Oorspronkelijk kwam de leeuw behalve in Afrika ook nog voor in het zuiden van Azië, van Turkije tot India. En zelfs in Zuidoost-Europa, op het Balkanschiereiland, leefden vroeger leeuwen. Maar er werd in Europa zo hevig jacht op de leeuw gemaakt, dat hij daar al rond het jaar 100 voor Christus uitgestorven was. En tussen 1850 en 1950 werd hij ook in Noord-Afrika, op de Zuid-Afrikaanse Kaap en in Voor-Azië uitgeroeid. In India konden, op het laatste moment, nog enkele leeuwen veilig worden ondergebracht in het daartoe opgerichte Gir-reservaat, anders was hij daar ook uitgestorven. In 1908 waren er nog maar dertien Indische leeuwen, nu zijn er weer zo'n 200. Zij zijn de enige leeuwen die nog buiten Afrika in het wild leven. In Afrika ten zuiden van de Sahara wordt de leeuw momenteel niet echt bedreigd. Maar daar worden wel steeds meer savannen in weiland en akkers omgezet. Daardoor wordt het leefgebied van de leeuwen steeds kleiner en zal het aantal leeuwen nog verder afnemen.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (67 Stemmen)
    25-09-2007, 21:08 geschreven door bloggie  
    27-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zebra

    Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig.  Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.

    Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.

    Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".

    Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen.  In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.

    Nu is uw blog aangemaakt.  Maar wat nu???!

    Lees dit in het volgende bericht hieronder!


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (30 Stemmen)
    27-09-2005, 16:32 geschreven door bloggie  
    Archief per week
  • 24/09-30/09 2007
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs