Ik ben vandaag, 29-04-2010, begonnen met het schrijven van deze blog. Ik ga proberen minstens elke week een nieuw bericht up te loaden. Ik ben geen computerexpert die echt alles van computers kent, maar ik ben er wel vrij handig mee. Vooral dan met windows platformen.
Ikzelf beschik over drie verschillende computers met elk een ander besturingssysteem geïnstalleerd.
- Vaste pc met Windows XP (die ik vrij weinig gebruik aangezien het een vast pc is) - Laptop met Windows 7 (Laptop waarmee ik de meeste berichten zal uploaden) - Laptop met Linux Ubuntu (Laptop die ik gebruik om te experimenteren)
Zoals je ziet staat er in de titel "- Linux", daar staat met welk platform ik een bericht upload. Er zal dus ofwel: "- Linux", "- Windows XP" of "-Windows 7" staan. Het kan altijd een keertje voorvallen dat ik met een Windows Vista een bericht upload naar de blog.
Mijn eerste bericht dat ik Upload is dus met mijn Linux laptop, Het is eigenlijk de eerste keer dat ik deze laptop met linux gebruik, voordien stond er Windows XP op. Dat wil niet zeggen dat ik nog nooit een Linux gebruikt heb natuurijk. :)
Nuja,
Mijn eerste bevindingen waren eigenlijk vrij positief, de installatie en het opstarten gebeurde vrij snel. Maar na 10 minuten op het platform kwamen de eerste problemen boven. Ik had mijn wachtwoord bij de installatie opgegeven... Maar mijn toetsenbord stond toen standaard ingesteld als een QWERTY-klavier. Bij het uitvoeren van de updates vroeg de computer mij om mijn administrator-wachtwoord op te geven. Natuurlijk had ik mijn instellingen al veranderd naar een AZERTY-klavier. Wat maakte dat ik nogal aan het sukkelen was met de code in te geven. Na het wijzigen van mijn wachtwoord ging ik verder op expeditie. Wat mij direct opviel was dat bijna alle programma's voor Linux gratis zijn. Linux beschikt standaard over enkele handige programma'tjes:
- Het office pakket: presentatie, rekenblad en tekstverwerker of in windowsvorm respectievelijk powerpoint, excel en word. - GIMP: Het tekenprogramma van Linux, valt te vergelijken met paint... maar met GIMP heb je meer functies. - Games: verschillende leuke games zoals: sudoku, Tali (Yatzee), Nibbles (snake), ... - Rhythmbox muziekspeler: Een zeer simpel programma dat een beetje de interface van Itunes probeert na te apen. Tijd om het te testen heb ik nog niet gehad.
In mijn volgende blogberichten zal ik elk van deze programma's testen en er een review van schrijven.
De categoriën (start-menu bij Windows):
- Toepassingen
Deze categorie wordt nog eens opgedeeld in sub-categoriën. Meer bepaald: Accesoires, games, grafisch, internet, kantoor, geluid & film.
Persoonlijk vind ik dit een heel simpele indeling die makkelijk te gebruiken is voor mensen met weinig computer ervaring. Iemand wil een tekstbestand schrijven? Dat vind je onder kantoor. Heel simpel toch?
- Locaties
Deze categorie ziet er vrij simpel uit, omdat je slecht van enkele klikken verwijderd bent van je afbeeldingen, filmpjes, documenten,... maar persoonlijk vind ik deze indeling nogal een warboel. Dit zie je niet op het eerste zicht, maar eens je ermee aan het werken bent, kan het nogal moeilijk worden.
- Systeem
Deze categorie is schitterend gemaakt, het wordt opgedeeld in enkele sub-categoriën. Meer bepaald: Instellingen & administratie. Er staat ook nog een categorie: "help &..." maar die zijn vrij nutteloos denk ik. Waar ik meer van wou weten was de sub-categorie instellingen. Deze is heel simpel ingezicht zodat iedereen dit menu kan gebruiken.
Het internet:
Standaard staat de webbrowser mozzila Firefox geïnstalleerd. Deze werkt zoals het moet. Tijd om andere browsers te installeren heb ik nog niet gehad, maar dat zal ik zeker in mijn volgende blogberichten beschrijven.
Ik hoop dat dit eerste bericht jullie iets bijgebracht heeft, Mijn volgende bericht komt er zo snel mogelijk aan en zal waarschijnlijk terug over Linux gaan.