Het is weer zover ... Aan de vooravond van het begin van een schooljaar of een trimester vindt iemand het nodig om iets zeer vertrouwds in vraag te stellen of een grote en meestal verhaaste vernieuwing te lanceren. Tijd krijgt men nooit om het in te voeren en daarom zijn al heel veel van dergelijke dwaasheden even snel verdwenen dan ze gekomen zijn. Hieronder leest u dat een leerling in de klas zijn betrokkenheid niet meer mag tonen. Leerkrachten zijn heus wel zo competent om kinderen uit de arbeidersklasse boven zichzelf uit te laten groeien, vinger opsteken of niet.
Ik wens alle leerkrachten morgen vooral een prettig weerzien in de leraarskamers en een rustige start van het 2de trimester. Misschien komt er ooit een tijd dat vernieuwingen en discussies eerst intern verkend worden. Er zou minder weerstand zijn en planlastverlaging zou dan misschien ook eens evolueren van lege doos tot iets substantieels.
Wim Van Ranst
Begin citaat
Het Katholiek onderwijs wil af van het systeem waarbij leerlingen hun vinger opsteken om een antwoord te geven. Een Frans onderzoek heeft aangetoond dat het de sociale ongelijkheid tussen leerlingen vergroot.
© Belga
Volgens Lieve Boeve, de topman van het katholiek onderwijs is het een stereotiepe vorm van lesgeven. Op die manier worden alleen de beteren bij de les betrokken. Niet alleen de sterksten moeten meekunnen, maar ook de zwakkeren., zegt Boeve.
Het onderzoek werd uitgevoerd door psychologen aan de universiteit van Poitiers bij leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar. Bijna duizend leerlingen werden in twee groepen verdeeld. In de ene groep moesten kinderen de hand opsteken. n de andere mochten de leerlingen niet tonen dat ze het antwoord wisten. Het resultaat is verrassend. Leerlingen uit de arbeidersklasse die hun vinger niet moesten opsteken, scoorden opvallend beter dan kinderen uit hetzelfde milieu die dat wel moesten doen. Terwijl de kinderen uit de middenklasse die hun hand mochten opsteken beter scoorden. (SKWADRA by TagTik/Image:Belga)
Einde citaat


|