Koken is voor mij een uitlaatklep en pure ontspanning. Ik ben 19 jaar, maar al geobsedeerd door eten en alles wat er mee te maken heeft. Hier kan je mijn vorderingen volgen op 'culinair' vlak.
30-10-2010
chocoladecake
Vandaag heb ik een chocoladecake gemaakt aan de hand van een recept van Jeroen Meus: > http://www.jeroenmeus.be/sitepages/#/doen/ Ik koos voor zijn recept, omdat het duidelijk en simpel uitgelegd was. Ik ben fan van J. Meus, omdat hij zo creatief met eten omspringt. Daardoor ben ik een trouwe kijker van zijn pogramma op één: Dagelijkse Kost.
Benodigdheden
300gr pure chocolade fijngehakt (ik heb melkchocolade gebruikt, omdat ik dat lekkerder vind :) ) 250gr boter 5 eieren 4 eetlepels suiker (ik kan het niet laten om er altijd ietsje meer in te doen) 1/2 kop gemalen amandelen ( heb ik vervangen door ministukjes hazelnoot, die ook in de chocola zaten) 1 kop zelfrijzende bloem gezeefd
Voor de glazuur (Heb ik er niet bij gemaakt, omdat de chocolade op was) 1,5dl room 125gr fijngehakte chocolade
Bereiding
Smelt de chocolade op een zacht vuur met boter. ( Heb voor het grootste deel chocolade van Côte d'Or (melkchocolade) gebruikt en voor de rest Côte d'Or melk hazelnoten. Natuurlijk zitten er in die tweede grote stukken hazelnoot. Met als gevolg dat ik zo'n pak helemaal heb geraspt. Dat was meer werk dan ik verwacht had, achja.. ) Klop de suiker en de eieren tot een luchtig mengsel. ( Toen begon de keuken er al uit te zien als een slagveld) Spatel er de bloem( Tip: draag een schort en geen zwart kleedje...), de amandelen en het chocolademengsel door. Vet een cakevorm in en giet het mengsel erin. Bak de cake 45 minuten op 160° C.(Dit was een beetje te weinig, want de binnenkant was nog vloeibaar. Ik test dit altijd door er met een vork in te prikken. Als er resten aan blijven hangen is de cake nog niet klaar, anders wel. Ik heb de cake er nog ongeveer 5 minuten in gezet) Laat de cake afkoelen. Breng room bijna aan de kook en giet die op de chocolade. Roer tot een glad mengsel. Zet de cake op een rooster en giet het glazuur over de cake. ( Heb ik dus ook niet kunnen doen)
De keuken is weer een puinhoop. Ordelijk koken is nog niet m'n sterkste kant. Na veel kuis- en opruimwerk haal ik eindelijk m'n cake uit de oven. Hij is gebarsten (ligt dat aan mij of aan de oven!?). In kookboeken of tijdschriften zie je dat trouwens nooit... Hoe doen ze dat toch?