Over 5 weken werden ze geboren en nu zijn dat al mini Westies. Vandaag zijn ze bij de pedicure geweest hun nageltjes zijn geknipt en hun oren wat gefatsooneerd. Ik heb ook een methode gevonden dat ze allemaal even veel eten krijgen, nl per2 in een bakje zetten en dan laten eten,zo kan ik de hoeveelheid zien wat ze eten. Ze hebben allemaal scherpe tandjes en Hiska beperkt zelf het eten geven, dus gelijdelijk aan de overschakeling naar vaste voeding ! De speeltjes in de buitenren worden nogal van plaats gesleept, zoals u op de foto kan zien
Vandaag was het slecht weer dus ze konden niet buiten, maar de vorige dagen hebben ze genoten van hun half uurtje stoeien. Het zijn echte speelvogels, al is er wel eentje dat wreed kan grommen als ze haar goesting niet krijgt, de karaktertjes komen boven ! Sinds vrijdag krijgen ze andere voeding bij, de eerste keren was het snuffelen en smossen. Vadaag was het beter, morgen krijgen ze elk hun bakje vlees zodat ik kan zien hoeveel ze eigenlijk eten. Ze komen zeer goed bij ! Blanco 1043gr Groen 1073gr Paars 899gr Blauw 1145gr Zwart 1066gr Oranje 1027gr Dat is samen 6kg253gr hond !!! Ze zijn begonnen aan 1kg192gr Een dikke proficiat voor ons zeer slanke Hiska Zoals je kunt zien ben ik reeds begonnen met de zindelijkheidstraining met puppytrainerspads, dat lukt al goed, sommige gaan al direct er naar toe om hun plasje of worstje daarop te doen. Soms is er nog wel een plasje op hun bedje, maar het begint te verminderen. Van zo gauw ze op het gras gezet worden met de ren moeten ze het op het gras doen, ik leer ze dat ze het niet op de stenen doen !
Ja, al 4 weken oud, de tijd vliegt maar die pups groeien enorm, niet te geloven !!! Er zijn er 3 die over de kilo zijn, enkel door de voeding van Hiska, maar nu staat ze heel mager ze weegt nog 8kg300 ! Vandaag hebben de pups voor de eerste keer vleesje gekregen, 3 vonden het heel lekker de andere trokken hun neus op, liever bij de mama gaan eten. Deze avond hebben ze papje gekregen, dat was ook lekker. Ze hebben buiten in de ren gezeten met wat speelgoed, ze waren heel nieuwsgierig en heel speels ! Ze beginnen ook al rond te crossen en dan kan het al gebeuren dat er eentje uit de bocht vliegt en dan heel verdwaasd kijkt. Maar nadien hebben ze geslapen, ze waren er enorm moe van.
Over 3 weken waren ze 6 kleine rose wormpjes die elk op mijn hand konden liggen, nu zijn het al kleine hondjes die spelen ! Zo'n hondje groeit gelijk kool en veranderen elke dag. Ik moet zeggen dat er hier niet veel gedaan wordt in huis, buiten naar die hondjes kijken. Hun gewicht, dat is ongelooflijk hoe die al bijgekomen zijn, kijk zelf maar: Blanco 182gr nu 752gr Blauw 216gr nu 840gr Groen 204gr nu 790gr Zwart 196gr nu 775gr Paars 213gr nu 675gr Oranje 181gr nu 775gr In de werpkist op de doek lopen ze al goed rond, maar op de tegels is iets anders, het zijn kampioenen in achteruit te schuiven ! Ik heb nog eens foto's van elk afzonderlijk en een familiefoto gemaakt
Vandaag zijn de oogjes bij iedereen open, bij de ene al wat verder als bij de andere. Sommige proberen al op hun pootjes te lopen, maar het lukt nog niet echt, wel een zot zicht. Daarom nog eens pasfoto's, maar nu met hulp, alleen is het wegens hun grote activiteit te moeilijk. De volgorde van blanco naar oranje, zoek de verschillen, veel kijkplezier !!!
Wat vliegt den tijd, die klein mannen zijn al 14 dagen oud !!! Gisteren heb ik ons paarsje even moeten onder handen nemen en apart laten eten, het resultaat was er deze morgen, ze was nu goed aangekomen. De gewichten schommelen tussen de 500gr en de 635 blanco : 590 gr, groen : 567 gr, paars : 502 gr, blauw : 635 gr, zwart : 577 gr, oranje(reutje) : 553 gr Je zie er zijn slokkoppen bij en ook die zich laten doen. Hiska heeft er voor gezorgd dat ze allemaal samen al 2kg232 zijn aangekomen. Zelf weegt ze nu 9 kg . Gisteren kon je al zien dat ze wimpers hadden, deze namiddag had ons zwartje al één oogje open, deze avond waren ze alle 2 open en bij het blauwke zijn ze ook alle 2 open. Morgen zal de rest wel volgen Ik heb geprobeerd om nog eens een familiefoto te maken, maar met zo'n beweeglijke pups is dat niet meer zo goed te doen ! En Greco en Hiska zagen het ook niet zitten !
De pups zijn zeer goed bijgekomen, mama Hiska doet het goed. Ze durft al is wat verder weg, deze morgen stond ze ineens boven om te bedelen en zo gauw er iets van tafel viel voor haar, dan was ze terug weg naar haar kindjes.Direct terug in de werpkist om ze eten te geven. Als ik boven ben kan ik ze ook volgen via de camera, zo kunnen we nog eens samen eten en wat bij praten, dat moet ook kunnen hé ! Hun gewicht is bijna bijna bij ieder verdubbeld, zelfs bij het blanco staartje + 8 gr ! KLEURTJE GEBOORTEGEWICHT GEWICHT NA 1 WEEK blanco 182 gr 372 gr groen 204 gr 355 gr paars 213 gr 358 gr blauw 216 gr 412 gr zwart 196 gr 385 gr oranje (reutje) 181 gr 357 gr zo dat is samen 1047 gr erbij, niet mis hé ! Ik heb deze namiddag getracht een familiefoto te maken, niet simpel zen. Eén van de zes valt mee, dus die krijg je te zien. Ook nog 6 op een rij, al ligt er wel eentje op haar zij.
Ja, het is nu 4/5 de datum die uitgerekend was, de pups zijn al 4 dagen oud en groeien terwijl je erbij staat. De vrijdag konden ze gemakkelijk op mijn hand liggen, nu hangen ze er over langs beide kanten ! Bij hun geboortegewicht is al een 100 gr bij, de pootzooltjes zijn al zwart aan het worden en bij sommige is hun snuitje ook al aan het verkleuren. En op hun oortjes begint haar te groeien. Ik heb mijn best gedaan om een pasfoto te maken van elke pup. Nr 1 is de eerste die het levenslicht zag, nr 6 is de laatste en ook het enige reuke. Mama Hiska doet het goed en is al van 11,7 naar 9,1 kg gezakt, ze begint terug een normale lijn te krijgen (zolang je haar buikje niet ziet)! Papa Greco mag regelmatig op kraambezoek komen, nonkel Jack nog steeds niet. De foto's staan van 1 naar 6 , 1 = blanco, 2 = groen, 3 = paars, 4 = blauw, 5 = zwart, 6 = oranje en het reuke
De 6 pups hebben heel de nacht geslapen, gaan drinken, slapen, gaan drinken en regelmatig aan het piepen geweest ! Voor de mama Hiska en het baasje is dit nu niet direct een rustige nacht. Je moet ook weten na elke drinkbeurt komt er een massage en schoonmaakbeurt door de mama, dit wordt natuurlijk met het nodige gesmak gedaan ! Hun gewicht is ook goed : bij de geboorte en na 24 u nr1 182 gr nu al 203 gr + 21 gr nr2 204 gr 245 gr + 41 gr je zie overal is er slokkop ! nr3 213 gr 230 gr + 17 gr nr4 216 gr 245 gr + 29 gr nr5 196 gr 215 gr + 19 gr nr6 181 gr 207 gr + 26 gr
Bij Hiska is ook alles al goed aan het werken, na het opeten van de placenta's kwam er gisterenavond enorme stinkende luchtverplaatsingen !!! deze morgen kwamen de worsten, amaai wat was dat ! Als ze een plasje moet gaan doen, is dat een spurt naar buiten en nog vlugger terug naar binnen, terug bij haar pups.
Eerst even nog iets vertellen over ons mama Hiska. Ze doet het zeer goed ,ze is nu halver wegen haar dracht en buiten veel slapen voelt ze haar prima. Ze wordt nu van en op de trap gedragen, wat je anders niet kon, laat ze zich nu direct pakken ,dus ze voelt wel dat er iets aan het veranderen is in haar !
Ik heb opgemerkt dat onderaan en bovenaan mijn blog ongewenste reclame staat van een HONDENSUPERMARKT ! Mensen let op waar jullie een een pup kopen, een pup is zo lief en uw hart smelt als je hun snuitje ziet maar helaas heb je één pup uit een hondertal andere ! Contoleer goed de papieren, een erkende stamboom krijg je niet op 123, tegenwoordig worden er grote eisen gesteld om één ECHTE te bekomen. Vele pups zijn veel te vroeg bij hun moederke weg gehaald en op transport gezet ipv in het nest te liggen onder moeders warme vacht !
Informeer u goed voor u een pupje koopt, er zijn overal rasclubs die u graag met raad en daad bijstaan. Zij kunnen u naar een eerlijke fokker sturen waar je de ouders kunt zien en ook volgen waar ze zijn grootgebracht. De eerste 12 weken van een pup zijn ZO belangrijk voor het verdere leven van hem of haar. En in een hok met nog vele andere rassen en afkomsten gaat er niet veel goeds van komen, dat is om problemen vragen !
Voor de westies hebben we een club, een echte familieclub je kan ze op internet vinden www.westieclub.be Onze voorzitster zal u heel graag telefonisch verder helpen en voor een kleine jaarlijkse bijdrage wordt je ook lid en krijg je 4 x per jaar een ledentijdschrift waar je nog veel kunt uit bijleren. Ook staan de activiteiten erin vermeld die tijdens het jaar gebeuren. En het bijzonderste een hoop foto's van onze lieverdjes.
We hebben er voor gezorgd dat onze Westies geen gezamelijke afkomst hebben. In bijlage kan U de stamboom van de toekomstige pups zien. Onze Westies hebben een zacht karakter, al is ons teefje een beetje dominanter. Ze kunnen zeer goed met kinderen en andere honden omgaan. Als de kleinkinderen op bezoek zijn ze ook van de partij. Bij onze Jack, een jachthond, kruipen ze samen in de nest. Poezen, dat is iets anders, dat zijn wezens om achterna te zitten en flink naar te blaffen. Ze zijn leergierig en vooral nieuwsgierig, niets ontgaat hen.
Het teefje heeft ongeveer tweemaal per jaar een periode dat ze loops is. De eerste 10 a 12 dagen verliest ze bloed, nadien is ze vruchtbaar. In deze periode is het progesteron gehalte enorm gestegen en gedurende enkele dagen vertoond deze een piek, in deze periode moet ze gedekt worden. Dus het is van groot belang haar goed op te volgen! Ze is heel aantrekkelijk voor de reu en ze geeft haar, het staartje gaat opzij en ze presenteerd haar voor de reu. Na de dekking is het nog even afwachten want de innestelling van de bevruchte eitjes gebeurd na de 14de dag, na 24 dagen ongeveer kan de dierenarts met een echo zien of ze drachtig is. Dus het is nog even afwachten of het gelukt is. Na de 4de-5de week begint het embryo snel te groeien, na de 7de week kan men met Röntgenfoto's de skeletjes van de pups goed zien. Persoonlijk vind ik een Rx toch niet zo gezond , het zijn toch stralen, dus dit laten we maar achterwege. Rond dag 63 is de dracht voorbij, er gaat een temperatuursdaling zijn en dit geeft aan dat de bevalling zeer nabij is. Het vele werk voor moeder westie en de fokker begint !
De geboorte :altijd spannende momenten, vermoeiend voor moeder en fokker een zeer verheugende gebeurtenis en hopen dat alles goed verloopt voor de moeder en de pups
Week 1 :wij zien of horen niet, enkel de geur kan ons verder helpen. het reukorgaan is het enige middel om ons naar moeder en haar tepels te leiden.
Week 2 :in de loop van de tweede week gaan onze oogjes open. wij kunnen nu ook al horen en worden soms in onze slaap gestoord als er aangebeld wordt
Week 3 :wij zetten onze eerste wankelende stapjes en onze tandjes komen ook al te voorschijn. Nu wordt de moedermelk gedeeltelijk vervangen door geweekte brokjes, een lekkere knoeipartij !!! Er wordt voor de toekomstige baasjes een kraambezoek gepland.
Week 4 :onze wereld wordt al wat groter want we hebben de werpkist ingeruild voor een puppyren. We leren lopen op een tegelvloer. Stevig stappen en rennen lukt ook al aan het eind van de week. We laten ook al een weinig zien van onze karaktertjes !
Week 5 :bij goed weer mogen wij buiten ravotten. Aanvang van de zindelijksheidstraining (plassen en grote boodschap gebeurt ook al vaker buiten). Onze tandjes groeien en we hoeven nu geen geweekte brokjes meer. Er wordt nu 's nachts ook aan zindelijkheidstraining gewerkt door gebruik te maken van een bench.
Week 6 :we gaan met de auto naar de dierenarts, wij worden onderzocht, ingeënt en geshipt. We wennen aan een halsriempje en leren ook afzonderlijk eten, ieder zijn eetbakje ! aanvang overschakeling naar de juniorvoeding.
Week 7 :we leren de grote wereld kennen, andere plaatsen, allerlei geluiden, andere honden. We maken al een wandelingetje. We gaan volgende week het nest verlaten !
Week 8 :met onze nieuwe baasjes worden afspraken gemaakt, we worden voor de middag afgehaald. Zo hebben we nog voldoende tijd om onze nieuwe thuis te ontdekken. we kunnen nu alle aandacht van onze nieuwe baasjes stelen. Hopenlijk gaan zij een rustige nacht te gemoet !!!
De west highland White terrier is een klein,stevige gebouwde hond. Zijn schofthoogte is ca 28 cm en zijn gewicht rond de 7 à 8 kilo Zijn vacht bestaat uit 2 soorten haar : een ruwe en harde bovenvacht met een zachte, kortharige ondervacht. De vacht mag niet te vaak gewassen worden omdat dit de vacht stuk maakt. Een hond die vuil is geworden kunt U beter schoonborstelen als de vacht weer droog is De vacht van de Westie moet om de ca 8 weken getrimd worden. Een goede borstelbeurt per week is noodzakelijk.
Aard
De Westie is een levendig,speelse,onverschrokken en waakse hond. Vrolijk, allert, slim, vindingrijk, trouw aan zijn baasje (en familieleden) Is eigenlijk een allemandsvriend ! Een echte terrier dus Een Westie heeft veel zelfvertrouwen en niet snel ergens van onder de indruk.
Opvoeding
Door het ongecompliceerde en vrolijk karakter is men meer geneigd hem veel toe te geven. Een correctie af en toe is zeker gewenst. De Westie kan soms erg vasthoudend zijn als het om ondeugende streken gaat, maar blijf altijd consequent en laat U niet verleiden. Vele bezoeken aan een goede hondenschool is goed meegenomen!
Sociaal
De Westie kan goed opschieten met soortgenoten en het zijn prima speelkameraadjes voor kinderen, ze kunnen tegen een stootje ! Kinderen bij honden er moet wel steeds toezicht gehouden worden, het is niet altijd de schuld van de hond als er een ongelukje gebeurd ! Dit ras moet wel op een jonge leeftijd geleerd worden om met katten om te gaan, anders gaan ze er later op jagen. Sommige kunnen wat dominant zijn, maar dat is erg afhankelijk van de manier waarop de hond gesocialiseerd is.
Beweging en spel
De Westie is dol op stoeien, ravotten en balspelletjes. ze hebben veel beweging nodig en ze hebben de neiging tot graven! Zorg voor een goede afrastering
WELKOM, Met onze blog willen we U informeren over de Westies ( of de West Highland White Terrier) Als je in de nabije toekomst een pup wil aankopen, is het nodig dat U zich afvraagt of de hond in uw leefsituatie past ! Heb je tijd genoeg om ermee bezig te zijn, zijn er kinderen, heb je de nodige ruimte, wat als je op vakantie gaat, enz. De pup die gauw groot is moet verzorgd worden, eten geven, gaan wandelen ! Het wordt een gezinslid dat minstens 10 jaar bij U blijft en geen wegwerpprodukt dat bij het minste weg moet ! Allemaal zaken om eerst goed over na te denken !
Wat geven wij aan onze pups mee: -ze worden in huiselijke kring grootgebracht en gesocialiseerd -hebben een officiele stamboom Sint Hubert (FCI) -zijn ingeënt,ontwormd en gechipt -hebben een Europees paspoort voor gezelschapsdieren -zijn ingeschreven bij het BVIRH -hebben elk een DNA-identificatie
Onze blog wordt regelmatig aangevuld, dus neem gerust af en toe een kijkje
Wij zijn een jong koppel (prille zestigers) Luc en Rita Cant-De Maeyer, we zijn getrouwd en hebben samen 3 kinderen, die reeds het huis uit zijn. Deze hebben ons ook al 4 lieve kleinkinderen bezorgd, die regelmatig op bezoek komen. In 1980 hebben we ons op het huidige adres gevestigd, een hond was welkom! Het eerste diertje dat kost en inwoon kreeg was ons Minou, omwille van de overtollige muizen. In 1981 hebben we een Ierse Setter van 10 md geadopteerd, hij kreeg de naam Joeri. Onze kinderen werden samen met hem groot gebracht. Na 8j en 2 poezen armer kwam er een Westieke bij, onze Nobel, een tweede jeugd voor onze Setter Joeri begon ! Overal waren ze samen, in de tuin,op wandel, en zelfs op reis kwam je steeds onze bruine en witte samen tegen. Helaas, onze Joeri werd oud en begon allerlei ouderdomskwaaltjes te krijgen en de laatste maanden werd het te erg, hij was 14,5 jaar als hij naar de eeuwige jachtvelden vertrok ! Wat nu, de kinderen en Nobeltje treurde en er werd uitgekeken naar een andere jachthond, het werd een pointer (zonder papieren), den Taco. Deze werd direct aanvaard door Nobel en deze leerde Taco op tot een volwaardige huisgenoot ! 5 jaar later na onze jaarlijkse vakantie in Frankrijk en veel alpinistenwerk van Taco begon deze raar te doen, dierenarts, kinisist zelfs de dierenkliniek in Merelbeke niets kon helpen, diagnose botkanker, het verdict was gevallen en we hebben hem laten inslapen ! Was het de inteelt dat zijn tol vroeg, wie zal er op antwoorden, hij was de laatste van de 5 pups die in leven is gebleven !!! Eén week later hebben we onze Jack in England gaan halen, nooit nog een hond zonder papieren,zegde we toen ! Jack werd hier door Nobeltje ontvangen als een koning, Nobeltje begon aan zijn tweede opvoedingstaak ,helaas het noodlot sloeg ook bij Nobeltje toe. Op 3 maanden tijd had de gevreesde ziekte ook toegeslagen en wel in zijn snuitje, na 2 operaties en geen verbetering hebben wij hem laten inslapen, hij was toen 12,5 jaar ! Verdriet alom bij ons en de kinderen maar Jack bleef zoeken, elke Westie die hij tegen kwam op de show daar moest hij naartoe,hij zocht zijne kompaan. Ja, er kwam terug een vriendje voor Jack, onze Tobi, een Jack Russel (zonder papieren!) deze was een lief pupje maar groeide uit tot een klein tiranneke, hondenschool, hondenterapeut niets hielp. Jack, het bazinneke niets was veilig, hij zette overal zijn tanden in, voor het kleinkind dat hier dan regelmatig een weekend verbleef, hebben we ook hem laten inslapen, hij was 6 jaar.Wat nu, het was wel rustig in huis,Jack treurde niet, die lastpost was weg. Maar het bleef kriebelen, er kwam terug een Westie (met papieren en van een goede fokker), onze Greco, de vriend van heel de familie ! Na een jaartje kwam ook ons Hiska erbij, de familie was kompleet ! Met Jack heb ik jaren naar de show geweest, vele prijzen heeft hij gewonnen, hij is ook 5 x kampioen nl. van België, Nederland,Duitsland,Luxemburg en Internatinaal kampioen. daarbovenop heeft hij nog véééél Winnertittels op zijn naam staan. Met onze Westies doe ik ook shows, niet zoveel meer, maar ze hebben toch ook al wat kwalificaties bij elkaar, Onze Greco heeft al 5x uitmuntend gekregen en zelfs een Res.CACIB, ons Hiska heeft ook al verschillende keren uitmuntend op haar palmares. Je ziet, onze hondjes doen het niet slecht ! Ook ik, Rita, doe het niet slecht. Ik heb eind 2009 een fokkercursus gevolgd bij de Koniklijke Maatschappij Sint Hubertus die samen met Royal Canin deze cursus organizeren. Na de cursus volgde ook een examen! We waren met ongeveer een 50 cursisten van over heel het land daar aanwezig, We moesten min 60% behalen en ik kwam er met 76% uit, niet slecht hé ! Dus ik kan mij ook een gediplomeerd fokker noemen !!! En nu het omzetten in de praktijk en wachten op ons eerste nestje !!!