Nieuwsbrief Bertrand Demiddeleer
Foto

Bertrand op het net
  • blog
  • web
  • sp.a Halle

  • contact

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    01-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.september oktober 2
    Te veel druk in het onderwijs
    Te veel druk in het onderwijs

    Veel te veel dingen worden bedisseld boven de hoofden van de leerkrachten en de directies.  Vaak door mensen die geeneens pedagogische ervaring hebben. De inspectie vraagt niet naar leerstof, maar naar eindtermen.  De dingen die de kinderen moeten kunnen op het einde van een cyclus.  Als die dan van tevoren op papier staan is dat administratief in orde en of er in de praktijk iets mee gebeurt vraagt niemand zich af.

    De leerkrachten weten ook niet meer hoe het officieel moet. Plots komen er nieuwe inzichten en regels die van bovenaf worden opgelegd.  Pedagogische begeleiders en inspectie geven tegenstrijdige richtlijnen.  Pedagogische begeleiders en pedagogische begeleiders geven tegenstrijdige informatie.

    De balans is doorgeslagen.  Leerkrachten moeten zich voortdurend verantwoorden.  Ik ben in principe niet tegen verantwoording, maar het is geen garantie voor kwaliteit.  Op papier bewijs je wat je wil. Nochtans krijgen we steeds van overal de boodschap dat leerkrachten dénken dat deze administratie nodig is.

    Nutteloze administratie

    Veel van die zaken zijn nutteloze administratie om “in orde te zijn”.  Meestal dragen ze echter niet bij tot de hoofdtaak van het onderwijs, laat staan aan de kwaliteit ervan.

    Eigenlijk evolueren we zo, dat goed onderwijs in de illegaliteit gebeurt.  Er zijn zoveel regels en betuttelingen dat je ze wel moet ontwijken indien je een kind echt wil helpen.

    Vaak kunnen we onvoldoende flexibel aan de problemen werken.

    Al deze regels en eisen werken als een domper op het enthousiasme en het idealisme van de leerkrachten.  Je moet een beetje buiten de lijntjes kunnen en durven kleuren in het belang van de leerling.  Een school is immers geen perfect gestroomlijnd klassiek orkest, maar een rockband waar leraren ook in zachte anarchie kunnen werken en resultaten bereiken.

    Een goede school is immers een school waar je kind zich in de eerste plaats goed voelt.

    Daar gaat het uiteindelijk om.

    Elk kind heeft zijn talenten. Een les moet  in de eerste plaats interessant zijn en de kinderen boeien.  Op het einde van de rit moeten de leerlingen veel opgestoken hebben, door zelfstudie, maar ook door overdracht.

    Alles moet ‘leuk’ zijn

    Tegenwoordig echter mag alles enkel maar “leuk” zijn.  Geschiedenis moet thematisch gebracht worden, zoals over kleding of vervoer, liefst met debatten in alle talen.  Voor mij is geschiedenis, en niet alleen geschiedenis maar ook taal bijvoorbeeld, een maatschappelijk gegeven dat je moet kunnen plaatsen in een sociale en historische context.  Pas dan kan je begrijpen waarover het gaat.  Maar alles wordt versnipperd en er moet variatie zijn.  Je kan met kinderen echter pas thematisch werken als ze een basiskennis hebben.  Leerkrachten zouden hun cursus moeten kunnen ontwikkelen op basis van hun eigen persoonlijkheid, niet op basis van dat ene handboek dat de inspectie vraagt.  Hetzelfde handboek, hetzelfde examen voor iedereen, zo werkt het niet.  In de praktijk wordt de vrijheid van de leerkracht erg beknot.  Men weigert te zien dat eenzelfde doel bereikbaar is via verschillende wegen.  Net dat wat de leerlingen moet bijgebracht worden.

    Het lijkt wel of van leerlingen geen inspanningen meer mogen worden verwacht.  We mogen ze zeker niet bruuskeren.

    Lichtje aan het eind van de tunnel is dat minister Vandenbroucke van sp.a werkt met zogehete proeftuinen.  Via deze weg wordt er wel geluisterd naar de basis. Zo blijkt dat sommige vernieuwingen in de praktijk niet te realiseren zijn.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.september oktober 3

     

    sp.a wil uitleg over leemontginning Lembeek want
    "Geen voorbeeld van goed bestuur"

    sp.a Halle wil uitleg over leemontginning Lembeek

    Het Halse schepencollege deelde  mee dat de minister van ruimtelijke ordening het beroep van de stad Halle tegen de milieuvergunning voor een leemontginning in Lembeek onontvankelijk verklaarde.   Onbegrijpelijk toch dat het stadsbestuur in zo een belangrijk dossier er niet in slaagt een ontvankelijk beroep in te dienen. sp.a-gemeenteraadslid Marc Snoeck wil van het schepencollege, en meer in het bijzonder van de bevoegde schepen Mark Demesmaeker (N-VA), zo snel mogelijk te weten komen hoe dit is kunnen gebeuren.

    Dit is zeker geen voorbeeld van goed

    bestuur.
    “Gelukkig zijn er een aantal milieuverenigingen die wél een ontvankelijk beroep indienden. Wij vinden dat het stadsbestuur deze verenigingen alle mogelijke steun moet verlenen indien dit nodig zou blijken”, aldus Marc Snoeck.

    sp.a schreef hierover een brief naar het schepencollege en kaart deze zaak ook aan  op de gemeenteraad van september.

    De inwoners van Lembeek mogen niet in de kou blijven staan.  Van het schepencollege verwachten we dat ze open kaart spelen en uitkomen over wat ze echt willen met de toekomst van de leemgroeve.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.september oktober 1

    Werken aan atletiekpiste Huizingen

    Martine Lemonnier spoorde provincie aan tot actie
    Werken aan atletiekpiste Huizingen, Martine Lemonnier spoorde provincie aan tot actie

    Begin september had het BK atletiek voor junioren en beloften plaats op de piste in het domein van Huizingen.

    Deze piste lag in het begin van het seizoen er nog erbarmelijk bij.

    Martine Lemonnier betreurt dat door het getalm van de provincie inzake onderhoudswerken het provinciaal kampioenschap van 30 juni 2007, voor pupillen en miniemen, plaatsvond  op een niet onderhouden en een niet ontmoste piste, met alle gevaren hieraan verbonden voor de kinderen.

    Provincieraadslid Martine Lemonnier vraagt dan ook dat er een onderhoud zou plaatsgrijpen met het bestuur van Olympic Essenbeek Halle om na te gaan wat er nog broodnodig is. En dat is wel wat.

     Uit het antwoord van de gedeputeerde bleek achteraf dat voor de aanvraag van een afrastering van de piste rechtover de staanplaatsen, een onderhoud aan de werpkooi voor het discuswerpen, het voorzien van toiletten voor de toeschouwers en zo meer, er nog geen planning of budgetten voorzien werden.

    Vroeger reeds aangedrongen

    Eind juni reeds  drong sp.a-provincieraadslid Martine Lemonnier aan bij gedeputeerde Dekeyser dat de onderhoudswerken dringend zouden plaatsvinden en zeker voor het BK.

    Begin juli werd de atletiekpiste dan toch gereinigd en ontmost.  Het herschilderen van de belijning werd gegund voor een totaal geraamd bedrag van 17.000 euro. De werken zelf echter werden maar uitgevoerd na het bouwverlof.  In augustus dus. Augustus 2006 indachtig was dat een groot risico.

    OEH mocht het Belgisch Kampioenschap organiseren en dat is een hele eer. Een dergelijk kampioenschap is trouwens niet alleen een uitdaging voor de inrichtende club, maar zorgt tevens voor nationale uitstraling van het provinciedomein en de provinciale atletiekpiste.

    Een goede infrastructuur en een goed verloop van een dergelijk belangrijk kampioenschap moet voor de provincie Vlaams-Brabant en haar beleidsvoerders dan ook opgevat worden als een

    visitekaartje naar de buitenwereld toe.


    27-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.november-december 2

    Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt.  Het is gewoon zoals je het zélf wenst.  Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed.  Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.

    Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat.  Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard. 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.september oktober 4

    Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig.  Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.

    Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.

    Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".

    Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen.  In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.

    Nu is uw blog aangemaakt.  Maar wat nu???!

    Lees dit in het volgende bericht hieronder!


    Archief
  • Nieuwsbrief 31 oktober 2013
  • Nieuwsbrief januari-februari 2013
  • Rare klas
  • Nieuwsbrief november - december 2012
  • Nieuwsbrief 29 september - oktober 2012
  • Nieuwsbrief 24 september - oktober 2011
  • Nieuwsbrief 27 maart - april 2012
  • Nieuwsbrief 26 januari - februari 2012
  • Nieuwsbrief 25 november - december 2011
  • Nieuwsbrief 24 september - oktober 2011
  • Nieuwsbrief 23 mei - juni 2011
  • Nieuwsbrief 22 maart - april 2011
  • Nieuwsbrief 21 januari - februari 2011
  • Nieuwsbrief 20 september - oktober 2010
  • juni 2010
  • april - mei 2010 2
  • april - mei 2010 1
  • januari - februari 2010 1
  • januari - februari 2010 2
  • januari - februari 2010 3
  • januari - februari 2010 4
  • januari - februari 2010 5
  • januari - februari 2010 6
  • januri - februari 2010 7
  • september-oktober '09 1
  • september-oktober '09 2
  • september-oktober '09 3
  • september-oktober '09 4
  • september-oktober '09 5
  • september-oktober '09 6
  • mei - juni '09 1
  • mei - juni '09 2
  • mei - juni '09 3
  • mei - juni '09 4
  • mei - juni '09 5
  • mei - juni '09 6
  • mei-juni 09 7
  • maart -april '09 1
  • maart -april '09 2
  • maart -april '09 3
  • maart -april '09 4
  • maart -april '09 5
  • januari - februari '09 1
  • januari - februari '09 2
  • januari - februari '09 3
  • januari - februari '09 4
  • januari - februari '09 5
  • januari - februari '09 6
  • november - december '08 2
  • november - december '08 3
  • november - december '08 4
  • november - december '08 5
  • november - december '08 6
  • september - oktober 08 1
  • september - oktober 08 2
  • september - oktober 08 3
  • september - oktober 08 4
  • september - oktober 08 5
  • Nieuwsbrief 9 mei - juni 1
  • Nieuwsbrief 9 mei - juni 2
  • Nieuwsbrief 9 mei - juni 3
  • Nieuwsbrief 9 mei - juni 4
  • Nieuwsbrief 9 mei - juni 5
  • maart - april 1
  • maart - april 2
  • maart - april 3
  • maart - april 4
  • maart - april 5
  • maart - april 2008 artikel 6
  • januari - februari 6
  • januari - februari 5
  • januari - februari 4
  • januari - februari 3
  • januari - februari 2
  • januari - februari 1
  • november-december 4
  • november-december 1
  • november-december 3
  • september oktober 2
  • september oktober 3
  • september oktober 1
  • november-december 2
  • september oktober 4


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs