Vanuit de culturele sector en met steun vanuit sommige politieke partijen wil men een Belgische cultuurpolitiek gaan voeren. En laat dit nu juist het gegeven zijn waarin Vlamingen en Walen zo verschillen, maar vanuit Belgischgezinde kringen wil men een overkoepelende Belgische cultuur aan de bevolking opdringen. En natuurlijk zijn er gelijkenissen tussen Walen en Vlamingen! Maar die zijn er - in mindere of meerdere maten - tussen Vlamingen en Duitsers, Nederlanders, Britten, Fransen en vele andere Europeanen ook.
Urbanus (één van Vlaanderens' bekendste komieken) was in de jaren tachtig in Nederland even beroemd als hier in Vlaanderen, maar zou hij in Wallonië een bekend iemand zijn? (Ook al woont de man bijna letterlijk op de taalgrens.) Vele bekende Walen wijken onmiddellijk uit naar Frankrijk om daar hun succes te verzilveren. En gelijk hebben ze! De Franse taal is iets wat Franstaligen over de grenzen bindt.
De voorvechters van een Belgisch eensheidsworstdenken willen al het mogelijke uit de kast halen om de Vlaamse - en natuurlijk ook de Waalse - identiteitsvorming tegen te gaan. Moeten wij hierdoor een zekere afkeer hebben van Walen, of andersom? Neen hoor! Uit iedere identiteit en haar cultuurvormgeving en taal moeten we respect opbrengen, zodat wij van andere culturen en identiteiten ook respect mogen ontvangen.
Natuurlijk wordt er vanuit Belgischgezinde kringen direct geschermd met beladen woorden als: kortzichtigheid, bekrompenheid, anti-sociaal en weet ik nog allemaal.... Nationalistische en identistische partijen gaan uit van de sterkte van een gemeenschap. Niet om een andere gemeenschap te minimaliseren of een superioriteitsgevoel op te leggen, maar om de gemeenschap waartoe men behoort niet te laten verworden tot een éénheidsworst en éénheidsdenken zonder onderscheid te kennen. Dit werkt niet en zal ook nooit werken.
Minachtend doen over identeit, zoals de Belgischgezinde cultuurlobby doet, is minachtend doen over datgenen waar we ons onderling met identificeren en waar we ons onderscheiden tegenover andere culturen en identiteiten.
Gemeenschapsopbouw is niet in de culturele wereld hun naam, maar toch is de eigen culturele eigenheid een bron van hun eigen inkomsten!
'Met de N-VA in een regering komt er een grote staatshervorming, wordt BHV gesplitst en komt er een einde aan de opengrenzen politiek in dit land': zo verwoordde de N-VA-kopstukken hun verkiezingsretoriek. We zijn nu 3/4-jaar na de verkiezingen en de N-VA geraakt nog niet in een regering. De reden hiervoor is dat het Belgische verbond geen Vlaamse bewustwording duldt. De (relatief zwakke) eisen die de N-VA naar voor schuift, worden door het Belgische establishment en onder leiding van van de Franstaligen vakkundig afgeblokt. De kiezers die voor de verandering stemden, zullen nu ondervinden dat de participatietactiek van de N-VA nooit kan/zal werken. Vanaf dag één na de verkiezingen werd al duidelijk dat de N-VA'ers gegijzeld gingen worden door een links en pro-Belgisch blok. Nu, na maanden onderhandelen en in een loopgravenstilstand terecht gekomen te zijn, moet N-VA'er Jambon toegeven dat het niet meer gaat lukken. 'Als er binnen twee maanden geen resultaat is, dan stappen wij uit de onderhandelingen': zegt Jambon. Dreigende taal die niet meer zegt dan het niet zal lukken.
Nieuwe verkiezingen of regering zonder N-VA. Als de Franstaligen lang genoeg 'non' blijven zeggen, dan krijgen ze uiteindelijk hun gelijk natuurlijk. Hierbij voert de PS en CDH de druk op om de ACW-vleugel binnen de CD&V de bovenhand te laten halen, waardoor het eeuwenoude Belgische verbond tussen de traditionele vakbonden en hun gelieerde partijen zullen plooien naar de Franstalige superioriteit. Als dit gebeurt, dan komt er een regering zonder N-VA en met een staatshervoming de naam niet waardig. Uitkijken naar CD&V dus...
Cordon sanitaire. Men verwijt het Vlaams Belang steeds opgesloten te zitten in een cordon, waardoor een stem op die partij een weggegooide stem is. Hiermee schermt de N-VA steeds om een onderscheid te maken tussen N-VA en Vlaams Belang. Maar als men dieper ingaat op de ontstaansreden van het cordon sanitaire, dan zit de 'gematigde' N-VA ook in een cordon. Ze kunnen oppervlakkig scoren op de thema's die door het Vlaams Belang op de agenda werden gezet, maar ze kunnen er evenmin een positief resultaat op boeken. Reden? België duldt geen enkele vorm van Vlaamse bewustwording of identiteitsvorming.
Forza Flandria. Toen het Vlaams Blok/Belang nog rond de 25% scoorde, stemden die kiezers voor meer Vlaanderen en een ommekeer in de alles-mag-en-alles-kan-politiek van de progressieven. Deels door het cordon en door de opkomst van alternatieve partijen (LDD en N-VA) koos een deel van het VB-electoraat voor het alternatief. Ze zullen zien dat hun stem uitdraait op een lege doos. Pas wanneer het Belgisch establishment geblokkeerd zou kunnen worden door een democratisch gedragen tegengewicht, dan pas zal er echte verandering komen. Dit lukt niet binnen België en kan enkel in een onafhankelijk Vlaanderen. Om die totale verandering te realiseren, moet men in deze context naar een Forza Flandria gaan tussen de V-partijen. Nu dit is wishful thinking natuurlijk, want de N-VA blijft ter plaatse trappelen ipv voluit voor Vlaamse onafhankelijkheid te gaan. De N-VA-kiezer is bedrogen en zal de beloofde verandering niet krijgen.
Lege doos. Bij nieuwe verkiezingen is de grote vraag wat de N-VA-kiezers zullen doen. Indien de N-VA op de terugweg gaat en daardoor het electoraat zich verdeelt over de traditionele partijen en het Vlaams Belang, kan het Belgische establischment op twee oren slapen. En hierom zijn de woorden van N-VA'er Jambon veelzeggend! Ze zeggen niet meer dan dat een stem op de N-VA niet tot die broodnodige veranderingen zal leiden...
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!