Inhoud blog
  • Zomaar
  • Fietsen in het Dijleland
  • 22 april: voordracht Farmacie en kwakzalverij
  • Geleide bezoeken: De Roma + Moeders voor moeders
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Toch leuk om erbij te zijn !
    geslaagde activiteiten
    31-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na de Elzasreis

    Van de Elzasreis is tot hiertoe nog geen verslag binnengekomen. Zodra dit toekomt, wordt het meteen gepubliceerd. Ondertussen verstuurde één van de medereizigers al wel een bericht over de juiste benaming van een opvallende boom.


    In het kleine voortuintje rechts aan het monasterium van Ebersmunster stond een eigenaardige, knoestige boom en velen vroegen zich toen af wat dat wel mocht zijn.

     Drie namen kwamen aan bod: Wisteria (blauwe of andersgekleurde regen), Acacia en Robinia (de laatste gesuggereerd door Nicole en droeg ook mijn voorkeur weg) maar uitsluitsel kwam er niet. Aan de hand van een meegenomen blad kom ik na vergelijking in de Encyclopedia of Flowering Plants van de RHS (Royal Horticultural Society  - ettelijke kilos papier en zowat de bijbel op gebied van tuinplanten) tot het besluit dat de boom in kwestie een Robinia pseudoacacia moet zijn - dit met een zekerheid van zo'n 95% (voor 100% zekerheid heb je ook nog bloemen en vruchten nodig, maar die waren niet beschikbaar).

     -Alle Wisteriasoorten zijn klimmende ranken - dit was overduidelijk een boom.

    -Alle Acacias hebben lange scherpe stekels (met uitzondering van Australische soorten die hier niet winterhard zijn) - die ontbraken hier volledig.

     -Bladeren en stam wijzen duidelijk naar Robinia pseudoacacia (dit is de binaire naamgeving volgens Linneaus die heden ten dage overal aanvaard is - "Robinia" is de familienaam en "pseudoacacia" is de soortnaam). Die groeit zowel in struik- als boomvorm (tot zo'n 15 meter hoog) met een grillige stam met diepe groeven, is afkomstig uit het westen van de USA en is hier winterhard. Hij groeit vrij snel (het specimen in Ebersmunster moet dus niet noodzakelijk zeer oud zijn geweest - in tegenstelling met wat ter plaatse geopperd werd) en is giftig in al zijn delen (niet geschikt voor tuinen met kleinkinderen!). De bloemen zijn wit en groeien in lange trossen tot 20 cm lang; de vruchten zijn peulen tot 10 cm lang met telkens 4 a 10 zaden.

    Een populaire bijnaam is "valse acacia" omdat de plant inderdaad bedrieglijk op een Acacia lijkt - vandaar ook de soortnaam PSEUDOacacia.

     Dat naast Robinia ook Wisteria en Acacia werden genoemd is goed verstaanbaar: de drie families lijken sterk op elkaar wat zowel bloemen (trossen) als zaden (peulen) als bladeren (lang, samengesteld) betreft. Ze zijn dan ook alle drie lid van de groep van de Fabacea (of Leguminosae) - waartoe ook erwten en tuinbonen behoren: bloemen en vruchten zijn op analoge manier opgebouwd.

     Nicole had dus volkomen gelijk met haar "educated guess" (Chris - neem hiervan nota aub)!

    Ter plaatse bleken nogal wat mensen geinteresseerd - bijgevolg zegge of maile ieder die dat wil bovenstaande naar believen verder door.

     Waarmee tenslotte nogmaals is aangetoond dat ze bij NEOS reizen om te leren?!?

     

    Raymond  Dedeyne

     




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.



    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs