Ik heb de opdrachttekst gelezen waarin de 3 opties staan genoteerd. Ik vind het een zeer goede en unieke opdracht in die zin dat het belangrijk is dat we telkens blijven zoeken naar hoe we moeten omgaan met de diversiteit die aanwezig is in de klas. Nadat ik de drie mogelijkheden heb gelezen heb ik besloten om voor de eerste mogelijkheid te gaan. De reden dat ik hiervoor heb gekozen is omdat we door de ervaringen van leerkrachten meer kunnen weten hoe wij onze lessen kunnen organiseren.
In een klas waar vele van de leerlingen een andere etnische culturele achtergrond hebben is het belangrijk dat de leerkracht weet hoe hij met deze achtergronden moet omgaan. Het is dan ook de vraag hoe leerlingen met een sterke levensbeschouwing omgaan met het scheppingsverhaal en de theorie van Darwin. Hoe leerlingen die afkomstige zijn uit Palestina of Israël omgaan met het conflict dat al jarenlang aan de gang is. Nog belangrijker is hoe de leerkracht gevoelige thema's aankaart en op welke manier hij neutraal blijft tijdens het geven van bepaalde leerstoffen. Hoe de leerkracht omgaat met de verschillen in niveaus. Met de taalproblematiek (Brusselse). Op welke manier kan een leerkracht geschiedenis hier rekening mee houden?
Wat ik ook graag wil te weten komen is of het gemakkelijk is voor de geschiedenis leerkracht om alle leerplandoelstellingen na te komen met de beperkte tijd die hij heeft. Zijn er meer uren geschiedenis nodig? Of zijn de uren die nu beschikbaar zijn voldoende? Zo heb ik nog verschillende vragen die door mijn hoofd heen spoken. Ik hoop dat ik deze allen gebundeld zal krijgen in mijn vragenlijst.
Mijn doel is om met deze vragenlijst zoveel mogelijk antwoorden te vinden op deze vragen. Het is belangrijk dat leerkrachten in worden voldoende geïnformeerd zijn over de uitdagingen binnenin het onderwijs.
|