Daar China een groot land is aan de andere kant van de ons bekende wereld heb ik me toch wat proberen voor te bereiden op wat ons daar te wachten zou staan. Eerst en vooral zijn er een aantal formaliteiten die moeten vervuld worden alvorens we het land uberhaupt binnen mogen. Een reispaspoort dat nog minstens 3 maanden geldig is op het moment dat we terug zijn van onze reis, een uitstapje naar het Chinese consulaat in Brussel voor het aanvragen van een visum, even binnenspringen bij de bank om te zien of onze betaalmiddelen geldig zijn in China en bekijken met de mutualiteit welke formulieren we nodig hebben voor China.
Voor de financiele verrichtingen dacht ik onmiddellijk aan een visa kaart, maar de beste manier om je in China van het plaatselijke geld (de Yuan) te voorzien is een heel stuk gemakkelijker. Met je Belgische bankkaart met een Maestro functie kan je in China overal terecht (in de grote steden).
Daar China op politiek en cultureel vlak een heel ander land is als dat wat we gewoon zijn bij ons in het westen heb ik een aantal boeken gelezen ter voorbereiding op ons avontuur. China is een van de landen met de grootste bevolking ter wereld en is nog steeds een van de laatste communistische landen ter wereld. Communistisch is misschien een heel zwaar woord, daar er in China al enkele jaren een overstap aan de gang is naar een kapitalistisch systeem en daar het land zich ook steeds meer open stelt naar het Westen om samen te werken op economisch en cultureel vlak. Zo is er de laatste jaren een hele stroom van geimporteerde producten uit China die in ons land zijn terug te vinden. Bovendien zijn er heel wat grote westerse bedrijven die hier hun productieapparaat naar toe hebben verhuisd omwille van de veel lagere loonkost dan bij ons.
Op cultureel vlak is China ook bezig aan een groot inhaalmanoeuver. Zo hebben we in 2008 de Olympische spelen gehad die in Beijing plaats vonden en hebben we de wereldtentoonstelling die dit jaar doorgaat in Sjanghai.
Dus echt een communistisch land zoals we dat van vroeger kennen is China niet, maar wel een land waar we met een 1 partij stelsel zitten en waar de communistische partij de touwtjes stevig in handen heeft op politiek en sociaal-economisch vlak. Het is merkbaar dat de staat een stevige controle heeft op het reilen en zeilen van het alledaagse leven: ze sturen hun mensen in een bepaalde richting. Er is een zware controle op alle communicatie en de media. Het beste voorbeeld hiervan is het steeds meer opkomen van internet in deze staat, maar met slechts een beperkte toegang tot dit medium. Websites als Facebook, Twitter en heel wat geschiedkundige websites zijn hier niet toegankelijk. We zien wel dat er stilaan naar een democratisering van de staat gestreefd word, maar de Chinezen hebben nog een verre weg af te leggen tegen dat ze hier zullen geraken. Hun belangrijkste doelstelling in het land is streven naar harmonie en stabiliteit.
Ik heb wel wat boeken gelezen, maar heb me daar ook niet te veel in laten meeslepen daar ik hier met een open vissie naar toe wou trekken en dit land zelf wilde ontdekken en me er zelf een beeld van wilde vormen.
Een echt strakke planning van onze reis is er niet, maar we hebben wel ongeveer een route uitgestippeld die we willen volgen en een aantal dingen die op ons verlanglijstje staan om zeker gezien en gedaan te worden.
Onze route zal er als volgt uitzien: Beijing Sjanghai Hong-Komg & Maccau.
We hebben op voorhand niets geboekt of enig vervoermiddel gereserveerd zodat we onze planning te allen tijde kunnen aanpassen en veranderen. Het is dan ook de bedoeling om hier zelf onze weg te vinden met de binnenlandse transportmiddelen en zelf voor een onderdak te zorgen tijdens ons verblijf. Een van de pistes die we willen proberen is om in contact te komen met de plaatselijke bevolking is via couchsurfing.
Hierbij dan een overzicht van de dingen die we zeker willen gedaan hebben:
Beijing: De verboden stad, het plein en de poort van de hemelse vrede (Tianmem plein), de Lama tempel, het vogelnest het olympisch stadion, de tempel van de Hemel, bezoek aan de vele markten en een uitstap naar de Chinese muur (ca. 70 km buiten Beijing)
Sjanghai: De Bund/Huangpu rivier, de vele hoge wolkenkrabbers zoals de Jin Mao Tower, de Oriental Pearl tower & het World finandal center, de culturele straat Duolun lu, een ritje met de monorail baan die meer dan 400 km/h gaat, het Ocean Aquarium, een van de grootste ter wereld met een tunnel tussen de haaien, Zhujiajiao: het Venetie van het Oosten, de Jade Tempel, de wereldtentoonstelling/expo van Sjanghai en het vliegveld (van waar Peter terug naar huis vliegt)
Hong-Kong: the peak - het hoogste punt van Hong-Kong, een tour met de historische Star Ferry om Hong-Kong van op het water te ontdekken, Hong-Kong museum of history, Bank of China Tower, Avenue of Stars / Symphony of Lights en het ocean park met zijn reuzenpandas
Bovendien gaan we van hieruit een uitstapje doen naar Maccau. En net over de Grens met Hong-Kong, terug in China gaan we een kijkje nemen in een van de vele fabrieken van China waar zowat alles kan gemaakt worden wat je maar wil: Aubin heeft hier afgesproken met een kennis van hem die de eigenaar is van zon productieapparaat.
Daarna moeten ook Aubin en ik de luchthaven van Hong-Kong gaan opzoeken om terug naar huis te vliegen en om onze geliefden terug in ons armen te kunnen sluiten !!!
Tot binnenkort,
Maikel, Aubin en Peter
04-07-2010, 00:00 geschreven door Maikel 
|