Met het nieuwe schooljaar dat eraan komt, gaan weer enkele vriendjes ons verlaten. Maar we laten hen niet gaan zonder een feestje en een geschenkje !!! Veel plezier daar op school en wie weet tot ziens !
Sommigen weten het wellicht nog ik schafte naar aanleiding van de gevoelensweek de reuzenboeken aan met Nijltje en Dieltje in de hoofdrol. Deze blijven een heel groot succes bij groot en klein, iedereen wil erbij zijn.
Voedselfabrikant Kraft Foods roept de koekjes 'Betterfood vanaf 6 maanden' terug. Uit recent advies blijkt dat ze voor kinderen van 6 tot 9 maanden niet geschikt zijn om droog te eten. Enkel gemengd met een vloeistof zijn ze ook voor hen volledig veilig.
Kraft Foods benadrukt dat de koekjes voor kinderen ouder dan 9 maanden altijd veilig zijn. Bij kindjes tussen 6 en 9 maanden duurt het echter te lang voor het koekje zacht wordt in de mond. Ongemak of verstikkingsverschijnselen kunnen daarbij niet geheel worden uitgesloten, luidt het in een persbericht.
Wie het product niet meer wenst te gebruiken, kan het strookje met de houdbaarheidsdatum terugsturen naar Betterfood, p/a Desk Services, postbus 96, 3620 Lanaken, met vermelding van naam en adres.
Vermits nog velen onder jullie wel in verlof zijn; kunnen wij met z'n allen eens op stap. Tijdens de wandeltocht kwamen we zelfs een kunstwerkje tegen of is het een klimrek ? Kortom we hadden heel wat lol !
Groot feest want mijn dochter Amber werd 7 jaar. Als grote verrassing voor de kindjes had ze het volgende in petto: er was framboosbavarois + een cake in de vorm van een kasteel en alle aanwezige kindjes mochten eens op de schommel - grote glijbaan en kregen van haar step-les.
Het is nog veraf maar op Vrijdag 24 December ga ik werken ipv verlof nemen ! Let wel op : laat mij op tijd weten wie aanwezig zal zijn want er is maar plek voor 6 kindjes die dag.
Mijn zoontje Dilan is opnieuw genezen; met andere woorden zijn zona-blaasjes zijn uitgedroogd en vormen korstjes. Ik mag dus opnieuw aan de slag , vanaf maandag 12 juli ga ik dan ook terug van start !
Bij deze wat extra info over de ziekte die mijn zoontje Dilan heeft, van zodra zijn blaasjes zijn uitgedroogd neem ik contact met jullie op en start ik opnieuw met werken ( hoop voor jullie allen nog voor mijn verlofperiode te kunnen starten en anders zien we elkaar terug in augustus ) !
Zona: zonderling maar niet zeldzaam
Als het een cirkel maakt rond je middel ga je dood. Het is maar één van de hardnekkige mythes die nog altijd rond zona of gordelroos hangen. Hoog tijd om komaf te maken met dit en andere onzinnige clichés én het goede nieuws te vertellen: er is een nieuw, veelbelovend vaccin in de maak.
Zijn mysterieuze imago dankt zona aan het feit dat het heel plots opduikt, een akelige uitslag veroorzaakt en hevige pijn geeft die, raar maar waar, tot maanden of zelfs jaren ná de opstoot kan aanhouden. Als we zeggen dat het om een virusinfectie gaat, klinkt het al heel wat 'vertrouwder', maar dat het een zonderlinge ziekte is, zal niemand ontkennen. Ssst, virus slaapt!
Gordelroos, in medische termen ook zona of herpes zoster genoemd, is een virusinfectie die voor een plotse en pijnlijke huidreactie zorgt in de vorm van jeukende en brandende uitslag met blaasjes. De boosdoener is het Varicella zoster-virus, het virus waardoor kinderen windpokken of varicella krijgen. Zowat alle peuters of kleuters maken vroeg of laat een windpokkeninfectie door: de jeukende blaasjes op het lichaam zorgen voor flink wat ongemak en zelfs verwikkelingen. Het windpokkenvaccin dat in ontwikkeling is, zou dergelijke verwikkelingen moeten voorkomen. In de meeste gevallen kent windpokkenbesmetting gelukkig een vlot verloop: na gemiddeld één week heeft het afweermechanisme van het lichaam het virus 'opgeruimd', en verdwijnen ook de symptomen.
Eind goed al goed? Ja, ware het niet dat een aantal varicellavirussen zich toch steeds in het lichaam weet te 'verschuilen' om zo aan de vernietigende kracht van het immuunsysteem te ontsnappen. De geliefkoosde schuilplaats van deze virussen zijn de zenuwknopen in het ruggenmerg, bij voorkeur de bindcellen rond de zenuwcellen die in verbinding staan met de huid. Het immuunsysteem kan in deze cellen niet binnendringen, waardoor het virus jarenlang verscholen kan blijven zonder dat je er ook maar iets van merkt. Met name als je weerstand fel verzwakt is, kunnen deze 'slapende' virussen weer de kop opsteken en via de zenuwbanen naar de huid toe groeien. Daar geven ze de erg pijnlijke en hevige uitslag die we zona of gordelroos noemen.
Bah, huiduitslag!
De meest herkenbare symptomen van zona zijn rode, met helder vocht gevulde blaasjes die in kleine groepjes opduiken. Ze beslaan een duidelijk omgrensd huidgebied aan één zijde van het lichaam, namelijk het huidgebied dat door één specifieke zenuwbaan vanuit het ruggenmerg wordt 'bestuurd': de romp, de hals, de schouder, de arm maar ook het gelaat. Toch zijn de blaasjes niet het eerste symptoom: ze worden voorafgegaan door pijn en branderigheid in het getroffen huidgebied, en vaak ook een rillerig en koortsig gevoel. Als de zona het gezicht of voorhoofd treft, geeft dit vaak hevige hoofdpijn nog lang voor de uitslag opduikt. Een arts zal dit soort klachten snel herkennen, maar een patiënt weet meestal niet wat hem overkomt. Na een tiental dagen drogen de blaasjes uit en vormen zich korstjes die spontaan afvallen. Geleidelijk aan wordt de huid minder rood. Het kan vier tot zes weken duren voor alle huiduitslag is verdwenen.
Au, spookpijnen!
Zona is vooral erg pijnlijk. Het zijn immers de zenuwbanen zelf die worden geïrriteerd, en dat geeft hevige jeuk, een kloppend en branderig gevoel dat van binnenuit lijkt te komen en bij momenten vlijmscherpe steken, alsof er met een mes in je lichaam wordt gestoken. Ook de minste aanraking of zelfs nog maar een poging daartoe veroorzaakt helse pijnscheuten. Maar nog vervelender is dat deze pijn erg lang kan aanhouden, maanden of zelfs jaren nadat de uitslag en aanverwante symptomen van de zona zijn verdwenen. De oorzaak is een beschadiging van de gevoelszenuwen, die nog jaren overgevoelig kunnen blijven. Dat is niet alleen lichamelijk zwaar om dragen, ook psychologisch is het niet eenvoudig om met zulke 'spookpijnen' te leven. Overigens is het risico op langdurige pijnen groter naarmate je ouder bent, als je vanaf het begin van de infectie veel pijn hebt en als de zona zich in je gelaat bevindt. Pas op, besmettingsgevaar!
Aangezien zowat iedereen in zijn kindertijd windpokken heeft gehad, kunnen we in principe ook bijna allemaal zona krijgen. Gelukkig valt dat in de praktijk nogal mee: 'maar' zowat 20% van de bevolking wordt er ooit door getroffen. Het merendeel van de slachtoffers zijn zestigplussers en mensen met een verminderde weerstand. Een volwassene met zona kan baby's of peutertjes die nog geen windpokken doormaakten, besmetten. Voorzichtigheid is dus geboden als je zona hebt en met baby's in contact komt. Verder vorm je voor je medemensen geen gevaar.
Snel, start met de behandeling!
Zona is een virale infectie, wat betekent dat je eigen afweersysteem het virus moet verslaan. Antibiotica zijn dus zinloos, rusten helpt wél. Verder zijn er een aantal ondersteunende therapieën die je helpen om de ziekte zo snel en goed mogelijk door te komen.Ontsmettingsmiddelen op basis van water (eosine 2%) stimuleren de uitdroging van de blaasjes. Hierdoor vermindert niet alleen de jeuk, maar loop je ook minder kans op littekens. Een antivirale therapie (aciclovir) die snel, liefst binnen de drie dagen na het opduiken van de eerste symptomen, wordt opgestart, kan helpen om de duur en de ernst van de infectie te verminderen. De therapie is vooral bedoeld voor oudere patiënten, voor mensen met een erg lage weerstand (door kanker of een chronische ziekte), en als de zona het aangezicht treft. Als men vreest voor aanhoudende zenuwpijn, kan binnen de vijf weken na het opduiken van de infectie worden gestart met injecties in de onderrug: die moeten de zwelling in de zenuw verminderen, de acute pijn bestrijden en blijvende beschadiging van de gevoelszenuwen voorkomen. Soms worden bepaalde soorten antidepressiva voorgeschreven aan mensen met ernstige post-zosterpijn.En ten slotte wordt soms ook een vitamine B-complex gegeven als ondersteunende therapie.
Net als wij hebben ook de allerkleinsten ook last van de plotse temperatuursveranderingen. We kunnen wel veel buiten spelen maar hebben het al snel te warm. Dankzij onze walvis ( waar we trouwens nog geen naam voor hebben ) kunnen we heerlijk spelen in het water, het was super om hen allemaal te zien genieten van het gespetter / spatter in het water.
Eén jaar worden, een grote stap die zeker gevierd moet worden. We bouwden een tropisch eilandje van kleine cup-cakejes, versierden het met glitterstokjes ... en nu smullen maar !
Bij ministerieel besluit zal de herberekening van de financiële bijdrage van uw gezin niet meer gebeuren op 1 Juli 2010 ( zoals vroeger de gewoonte was ) maar op 1 Oktober 2010.
Moeke haalde schelpjes boven van allerlei soorten . Leuker werd het toen we ontdekten dat we er ook diertjes konden mee maken, zoals het vlindertje dat we maakten om ons juwelendoosje mee te versieren !
Vandaag maakten we met gekleurd suiker een bootje. Ze hangen hier te schitteren aan de vensters ! In de NM mochten we van Moeke op de mini trampoline die ze nog staan had en waar gauw iedereen voor stond te drummen om er eens op te mogen ! Verder amuseerden we ons heel erg in de tuin met voetballen.
Het is reeds hele tijd geleden maar wegens enkele ziektemeldingen, konden wij vandaag op stap. We maakten dan ook een fikse wandeling en ontdekten heel wat diertjes en planten onderweg. Zalig !!!