Inhoud blog
 • Minitrix modelbaan
 • Het baanplan
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Minitrix modelbaan
  Realistische modelbaan naar eigen stijl!
  25-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minitrix modelbaan
  Beste bezoeker,
  Welkom op mijn blog! Met deze blog wil ik u mijn toekomstige modelbaan en de opbouw ervan voorstellen. Op geregelde tijdstippen zal ik verschillende artikels op mijn blog plaatsen die u eventueel zelf kunnen helpen bij de bouw van uw modelbaan. Tips en tricks zijn altijd welkom. Hou u zeker niet in als u commentaar zou hebben of ergens een andere mening over heeft in verband met de opbouw van mijn modelbaan. Ook zullen verschillende artikels te raadplegen zijn over de bouw van andere modelbanen uit de modelbaanclub MSC Pacific te Wervik. Handig om iets van op te steken! De komende jaren is het de bedoeling dat ik zelf een kleinere modulebaan zal opbouwen, maar daarnaast zal ik en samen met de clubleden uit MSC Pacific onze projecten via verschillende media aan uw voorstellen. Op die manier willen we naar buiten komen met onze projecten waar we nu plezier aan beleven of waar we reeds al veel plezier aan beleefden en ook anderen aanmoedigen om modelbouwer te worden. Want geef toe, dit is toch een van de mooiste hobby's die er bestaan?

  Gaat u mee in de wereld van modelbouwtreinen?
  Wel, laten we dat dan samen doen, want leren van elkaar is het mooiste wat er bestaat!

  25-03-2017 om 14:46 geschreven door Hoornaert Björn  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:Welkom, inleiding
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het baanplan
  Dag collega modelbouwer of toekomstig modelbouwer :)
  Een eerste stap bij het bouwen van een modelbaan is natuurlijk het baanplan. Er komen heel wat zaken kijken bij het uittekenen van een modelbaan. Eerst en vooral dient u een gepast programma te vinden om uw modelbaan uit te tekenen of misschien kiest u wel om te tekenen met de hand. Daarna dient u ook na te denken over het feit dat u een bestaand spoornet wilt gaan nabouwen of misschien wil u juist een spoornet naar eigen inzicht gaan uittekenen. Ook is het belangrijk eventuele autowegen, rivieren, vaarten, wegeltjes ... in uw baanplan te integreren. Dit kunt u soms met het programma zelf maar is evengoed te doen met de hand na uitprinten. Ook belangrijk om over na te denken is het feit dat u een modulebaan kunt gaan bouwen maar ook een vaste baan, beiden kennen hun voordelen en nadelen.


  PROGRAMMA
  Er bestaan veel verschillende programma's om je baanplannen op de computer uit te tekenen. Sommige zijn betalend en zijn dan ook iets beter, echter bestaan er ook veel goedkope en soms even goede programma's om uw modelbaan uit te tekenen. Zelf gebruik in het programma 'Scarm' wat u gratis kan downloaden van de site www.scarm.info . Zelf gebruik ik dit programma om verschillende redenen. eerst en voornamelijk is het gratis en daarnaast biedt het evenveel, misschien zelfs meer mogelijkheden dan een betalend programma. Er is een grote keuze aan verscheidene type sporen en voor de uitwerking van uw baanplan bestaan er zeer veel mogelijkheden.

  SPOORNET
  De volgende vraag die u moet stellen is, 'Welk spoornet verkies ik?'. De mogelijkheden zijn zeer uiteenlopend. Eerst en vooral kunt u kiezen voor bestaande spoornetten of een combinatie van bestaande spoornetten. Belangrijk is als u effectief een spoornet namaakt, is dat alles dan ook grotendeels overeenstemt met de realiteit dit versterkt de geloofwaardigheid van uw modelbaan. Raadpleeg verschillende bronnen om u zelf het werk te vergemakkelijken. Misschien verkiest u een spoornet naar eigen inzicht waar het rijden van uw modeltreinen vooral belangrijk is en niet zozeer de logica van uw spoornet. Dan moet u vooral rekening houden dat u zoveel mogelijk rijmogelijkheden creëert als mogelijk, dit zal u later veel meer plezier geven aan uw modelbaan. Raadpleeg opnieuw verschillende bronnen om de mogelijkheden die er bestaan te ontdekken. Op die manier kunt u uw fantasie de vrije loop laten gaan en een prachtige modelbaan ontwikkelen.

  → In de modelbouwclub 'MSC Pacific' bouwen we meestal bestaande spoornetten of een combinatie van. Zelf zal ik een niet bestaan           spoornet bouwen maar zal ik er eentje bouwen naar eigen inzicht waar het voornamelijk om het plezier van het rijden draait. Een                volgend artikel zal gaan over mijn eigen baanplan waarvoor alle tips welkom zijn!

  AUTOWEGEN, RIVIEREN, VAARTEN, WEGELTJES ...
  Na het uittekenen van uw spoornet of terwijl u uw spoornet uittekent moet u ook rekening houden met eventuele autowegen, rivieren, vaarten en wegeltjes die u in uw modelbaan wilt integreren. In sommige programma's is het mogelijk dit samen uit te tekenen met uw spoornet, echter is het evengoed mogelijk eerst uw spoornet uit tekenen en daarna af te printen om uiteindelijk met de hand alles verder uit te gaan tekenen. Hou er ook rekening mee dat alles realistisch moet blijven en ook haalbaar. want theorie blijft altijd iets anders dan praktijk.

  → Zelf zal ik alle overige infrastructuur gaan uittekenen met de hand na uitprinten van mijn spoorplan dat heeft mij meer vrijheden en            ergens ook wel meer zicht op hoe en wat ik precies wil bereiken op mijn modelbaan. Meer hierover in een volgend artikel.

  MODULEBAAN OF VASTE BAAN
  Een belangrijk feit waar u rekening mee moet houden bij het maken van uw baanplan is dat u een keuze moet maken tussen een modulebaan of een vaste baan. Beide banen kennen hun voor en nadelen. Een modulebaan heeft als voordelen; dat het eerst en vooral makkelijk te verplaatsen is, je module per module kunt afwerken, je kunt de modules stapelen en plaats besparen. Nadelen zijn echter; dat de afwerking misschien net iets minder goed is, het in praktijk brengen van uw modelbaan op modules toch wel moeilijker is ... Een vaste modelbaan kent echter ook zijn voor en nadelen, een groot nadeel is dat je het niet makkelijk kunt verplaatsen en dat maakt deelnemen aan beurzen er niet makkelijker op of zelfs onmogelijk. Voordelen zijn; dat eerst en vooral de afwerking net iets mooier is en dat de uitwerking van uw modelbaan in praktijk net iets makkelijker verloopt. Let vooral op bij een modulebaan dat wissels nooit op een scheiding tussen de modules komen te liggen en probeer zo ver het mogelijk is sporen altijd recht te laten snijden bij een module-overgang.

  → In de modelclub kiezen we standaard voor modules daar we veel deelnemen aan beurzen en dit toch wel noodzakelijk is om onze modelbanen snel en efficiënt te kunnen verplaatsen. Echter heb ik zelf en andere clubleden een vast baan daar deze dan niet dient om deel te nemen aan beurzen en deze banen eigenlijk altijd zullen blijven staan. Echter kent dit soms wel zijn nadelen in de toekomst. Zelf zal ik voor mijn 'Minitrix modelbaan' kiezen voor modules.

  Zo al een dit wat betreft 'Het baanplan' waar u al een eerste inzicht krijgt van hoe en wat. In mijn volgende artikel zal ik het hebben over mijn eigen baanplan en het hoe en wat er bij komt kijken.

  25-03-2017 om 14:45 geschreven door Hoornaert Björn  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:baanplan, ontwerp, ideeën, fantasie, realistisch, realiteit
  >> Reageer (0)

  Archief per week
 • 20/03-26/03 2017

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!