Mijn eigen keuze
Tieners en drugs
Inhoud blog
  • voorbereidingen preventieproject afgerond
  • lessenpakket
  • kennismaking
  • inleefsessie contactsleutels
  • planning
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    28-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.inleefsessie contactsleutels
    De trip naar Deinze is de moeite waard geweest. De nascholing was een initiatief van de plaatselijke preventiedienst Drugpunt (Deinze en randgemeenten). Deze organisatie biedt beleidsvorming aan de betrokken gemeentes en ondersteuning aan plaatselijke preventieactiviteiten (scholen, jeugdbewegingen, senioren, onthaalouders,...).

    DRUGPUNT verstrekt informatie (algemeen en specifiek) o.a via affiches, brochures,..over soft- en harddrugs, tabak, alcohol, ed.
    Ook vroeghulp aan beginnende gebruikers, ondersteuning aan ouders en leerkrachten behoort tot de activiteiten.
    Daarnaast is er het LOD (Lokaal Overleg Drugs), waarbij Drugpunt, politie en andere betrokkenen samenwerken bij eventuele (politie)repressie.
    Na evaluatie van het oude project, is nu een nieuw preventieproject samengesteld voor de lagere school. Doelgroep is 4de, 5de en 6de leerjaar. Het pakket omvat:
    - het lessenpakket, samengesteld door vzw De Sleutel (Contactsleutels), dat vooral de nadruk legt op leefvaardigheden en kritische ingesteldheid.
    - een les, gegeven door de politie (mits opgeleid hiervoor)
    - een getuigenis (ex-verslaafde, opgeleid door de Sleutel) is gratis voor scholen (rotary biedt financiele ondersteuning)
    - een ouderavond

    vzw DE SLEUTEL heeft in Vlaanderen een 10-tal centra, waar mensen met drugsproblemen opgevangen en geholpen worden zich weer te integregreren in de maatschappij. Daarnaast bieden zij een ruim preventiepakket aan scholen (handleidingen, lesmappen, werkboekjes, audio- en videomateriaal, ...) dat loopt vanaf de kleuterleeftijd t.e.m. het secundair onderwijs. Doel is vooral: kennisoverdracht, klimaatgericht leren (d.i. trainen van leefvaardigheden door in de diepte te werken), leren van elkaar, ervaringsgericht leren.

    Wie de leerplannen en eindtermen ter hand neemt, zal moeten toegeven dat gezondheidsopvoeding en preventie een maatschappelijke opdracht is van onze scholen. De cijfers spreken voor zich! Kijken we eens naar de statistieken van 13-jarigen:
    - 32% heeft reeds gerookt
    - 62% heeft reeds alcohol geconsumeerd
    - 13,4% is reeds dronken geweest (meer dan 5 consumpties)
    - 8% heeft reeds cannabis gebruikt
    - 7,6% gebruikte reeds slaap- of kalmeringsmiddelen

    Reden genoeg dus om in actie te schieten en de plaatselijke preventiedienst en politie eens te contacteren en te vragen hoe zij ondersteuning en/of medewerking kunnen bieden in ons project. Het eerste gesprek met de plaatselijke politie was nogal ontmoedigend: er is geen vraag vanuit de scholen, dus hebben ze geen agenten die hiervoor zijn opgeleid. Een mailtje naar de plaatselijke preventiewerker heeft nog niets opgeleverd. De zoektocht gaat verder...







    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    28-11-2006, 12:09 geschreven door Marianne
    05-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.planning
    inmiddels heb ik een globale planning opgemaakt.

    Omdat de stages vooral in februari en maart zullen vallen, zal ik de module Frans (die ik ook nog moet volbrengen) grotendeels voor de kerstvakantie afwerken (behalve de examens). Deze week zal ik dus bekijken wat de opdrachten zijn, de didactiek doornemen, de individuele oefeningen maken en me inschrijven voor een practicum. Daarna kan ik dan de observatie en de stages vastleggen.

    Over enkele weken zal ik een meer gedetailleerde planning opmaken voor het academiejaar.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    05-11-2006, 22:26 geschreven door Marianne
    28-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Puzzel
    De babbel met de 3 leerkrachten van het 6de leerjaar verliep zeer vlot. We zaten duidelijk op dezelfde golflengte. We waren het er al snel over eens dat het lessenpakket een synthese zou moeten zijn van verschillende preventiemethodes (M.E.G.A., Contactsleutels, VAD, enz...), aangevuld met eigen creatieve inbreng. Maw: tienduizend puzzelstukjes, waarvan een mooie puzzel van honderd stukjes zal overblijven. Enkele zaken werden al min of meer afgesproken. Informatie over drugs mag geen hoofdzaak zijn. De nadruk ligt vooral op het aanleren van leefvaardigheden via gesprekken, drama, ed. Het lessenpakket zal bestaan uit ongeveer 8 werolessen met uiteenlopende werkvormen. Taal, godsdienst en L.O. kunnen zeker bij het thema worden betrokken.We zullen ook de link leggen met de jeugdboekenweek (thema: avontuur). Vooraf zullen de ouders worden ingelicht met een brief en een brochure. Presentatie aan een groter publiek zal gebeuren via de website van de school. 

    Tom vindt het goed dat ik dit weblog ook gebruik als logboek en om te reflecteren over mijn eigen doelstellingen. Waar ik op dit moment vooral aan wil werken, is de vaardigheid om kringgesprekken te leiden en te sturen. Hiervoor zal ik een instapsessie van Contactsleutels (vzw de Sleutel) volgen te Deinze op 22 november. Ik heb me reeds ingeschreven en mag ook nog andere personen meebrengen. Wie zin heeft...
    Ik wil ook leren wat meer planmatig te werken. Meestal komt alles wel op zijn pootjes terecht, maar ik zou voor mezelf wat meer discipline willen aankweken om volgens een bepaald schema te werken. Volgende week maak ik een planning op voor de rest van het academiejaar. Maar ik geef mezelf de vrijheid om af en toe licht af te wijken.

    Eerst nog wat puzzelen...






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    28-10-2006, 22:41 geschreven door Marianne
    25-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deadline
    De deadline voor het registreren van dit project komt nu wel heel dichtbij (1 nov).
    Sinds gisteren weet ik dat de overige stage zal doorgaan in het derde leerjaar. Dat zou dan 2 weken zijn.
    De leerkracht begreep wel dat het voor mijn proef belangrijk is om zoveel mogelijk in het 6de leerjaar stage te doen.
    Ze raadde me dan ook aan om te proberen er daar nog een weekje bij te doen en dus slechts 1 week in haar klas te komen.
    Overmorgen is er een overleg gepland met de leerkrachten van het 6de leerjaar. Ze zijn op deze school heel soepel en begrijpend, dus zal er wel een mouw aan te passen zijn. Ook de klaswissel tijdens de stage in het 3de leerjaar zal geen probleem zijn.

    Ondertussen heb ik al wat contacten gehad (telefonisch en per mail) en info verzameld:
    Politie ivm het M.E.G.A. project, dat leerlingen van het 6de in 10 sessies weerbaarheid meegeeft tegen sociale druk en genotmiddelen. Het betreft een samenwerking tussen politie, CLB en leerkrachten, waarbij ieder een deel van de lessen op zich neemt.
    VAD (Vereniging Alcohol en andere drugs) biedt brochures, materiaal en preventiewerkers aan.
    vzw De Sleutel (opvang, therapie, preventie,...ivm drugs) die met hun begeleidersmappen en werkboekjes een prachtig project aanbieden, dat kan starten vanaf de kleutertijd, verder loopt doorheen de lagere school en daarna verder wordt uitgewerkt in het middelbaar onderwijs.

    Tijdens het doornemen van het didactisch materiaal ben ik tot het inzicht gekomen dat preventie zich niet mag beperken tot: geven van informatie, gesprekken rond drugs, gezondheidsaspecten, ed.
    De doelstellingen moeten eigenlijk zijn: ontwikkelen van zelfwaardering, positief zelfbewustzijn, groter zelfvertrouwen, zelfbeschermende vaardigheden  - m.a.w. het opbouwen van een persoonlijke autonomie binnen een netwerk van steun.
    Deze sociaal-emotionele vaardigheden (lifeskills) moeten reeds op jonge leeftijd aangeleerd, getraind en onderhouden worden. Het zijn sleutelvaardigheden voor persoonlijke en relationele ontwikkeling.

    Het spreekt voor zich dat dit niet te realiseren is in 4 weken. Gelukkig wordt er in de stageschool in elk leerjaar gewerkt rond leefvaardigheden.
    De beginsituatie ziet er alvast goed uit (dat zal ik nog eens juister peilen bij de leerkrachten).
    Integratie in andere lessen zal vast ook geen probleem zijn: spreekvaardigheid, kritisch denken, zich inleven in een ander, ...kunnen in meerdere lessen aan bod komen.

    Wat de inhoud van het project betreft, zal ik de mogelijkheden vrijdag met de de leerkrachten bespreken. Hopelijk komen we samen dan reeds tot een globaal beeld (welke inbreng van derden, hoe ouders betrekken, welke didactische werkvormen, inhoud informatie omtrent drugs, waar kringgesprekken, welke werkboekjes of zelf samenstellen...)

    Binnenkort het vervolg...


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    25-10-2006, 19:34 geschreven door Marianne
    11-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.grenzen afgebakend


    4 weken geleden kregen we de opdracht: een project uitwerken in de stageschool, gekoppeld aan 4 weken stage en het schrijven (en verdedigen) van een scriptie.
    Binnen de 5 aangereikte onderwerpen viel de keuze al snel op 'gezondheidseducatie'.

    Even brainstormen! Daarna...
    afspraak gemaakt met de directie. Wat zijn hun wensen? Wat wordt er al gedaan ivm gezondheid? Welke klas(sen)? Wanneer stage? Wat zou ik graag toevoegen? Hoe staan de leerkrachten hier tegenover?
    Directie had interesse en zou overleggen met de leerkrachten.
    Even afwachten...

    Na nog enkele mails met de school en de stagementor van vorig jaar (6de leerjaar) werd vastgesteld dat de stage zou verdeeld worden over de 3 graden: 1 week in 2de leerjaar, 1 week in 4de leerjaar en 2 weken in zesde leerjaar.
    Het onderwerp 'weerbaarheid tegen alcohol, roken en drugs' zou zeker aan bod moeten komen in het 6de leerjaar. Maar wat met de andere klassen? Een aanleunend thema (weerbaarheid tegen snoep, frisdrank, junkfood,...)?
    Welke klassen precies? Wanneer? Nog niet bekend!

    Even brainstormen...
    Zal ik in de andere klassen toch een ander thema introduceren OF zal ik een paar keer van klas wisselen, om het thema in het 6de leerjaar beter te kunnen uitwerken?
    Mailtje naar de studiecoach in Tielt...
    Ik krijg vrij spel. Dat hoort bij de opdracht, denk ik: je plan trekken en er het beste van maken!

    Even alles op een rijtje zetten...
    Aangezien ik van de 2 stageweken in de lagere klassen nog niets heb vernomen, heb ik nu voor mezelf de grenzen afgebakend: ik hou me bij het project in het 6de leerjaar en zal dit zo breed mogelijk proberen uitwerken.
    Binnenkort zal ik met de leerkrachten van het 6de leerjaar (3 klassen) overleggen over de mogelijke inhoud en aanpak. Ondertussen spit ik het materiaal door dat ik reeds verzameld heb en bedenk ik al enkele werkvormen. 

    Gisteren mijn CV opgesteld. Zal het, samen met (oefen)sollicitatie naar Tielt mailen.
    Dan nog de motivatiebrief en de registratie van het onderwerp. Zo zit ik mooi op schema.
    Nog eens alle rubrieken op Toledo ivm de bachelorproef doorgelezen en laten bezinken...
    Ook enkele mailtjes naar vzw's... direct antwoord!
    Het ziet er goed uit!










    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-10-2006, 21:10 geschreven door Marianne
    27-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reflectie

    Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt.  Het is gewoon zoals je het zélf wenst.  Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed.  Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.

    Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat.  Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard. 


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-09-2005, 16:32 geschreven door Marianne
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.portfolio

    Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig.  Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.

    Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.

    Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".

    Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen.  In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.

    Nu is uw blog aangemaakt.  Maar wat nu???!

    Lees dit in het volgende bericht hieronder!


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-09-2005, 16:32 geschreven door Marianne

    Even voorstellen...

    Naar aanleiding van de opdracht voor mijn bachelorproef heb ik dit weblog geopend. Binnen het keuzeonderwerp 'gezondheidseducatie' werk ik, in samenwerking met de leerkrachten, in het zesde leerjaar van Basisschool Toermalijn een project uit met als doelstelling: de kinderen weerbaar maken tegen de verlokkingen van alcohol, sigaretten en drugs.
    Ik ben 45 jaar en laatstejaarsstudent 'leraar lager onderwijs' aan de Hogeschool Katho Tielt.
    Zelf heb ik 3 kinderen: 24, 20 en 12 jaar. Zij zijn ook volledig 'anti' en kunnen mij tips geven uit de praktijk.
    Uitgezonderd af en toe een glaasje wijn, gebruik ik zelf geen genotmiddelen.
    Bij ons rookt alleen de schouw!

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs