Ik heb overheerlijke tomatensoep gemaakt, ze lijkt wel uit een brik van Déli-soup te komen ofzo =). Dit recept komt uit het boek Jamie's Kookrevolutie - Tomatensoep .
2 wortels / 2 stengels bleekselderij / 2 middelgrote uien / 1 tl olijfolie / 2 blokjes vetarme kippenbouillon / 2 blikken gepelde tomatenblokjes van 400g / 6 rijpe tomaten (met het steeltje, niet de hele tak) / bosje basilicum / peper en zeezout
Snij de wortels en bleekselderij in blokjes. Hak de uien grof. Doe de olijfolie in een grote kookpot en verhit totdat de olijfolie de bodem volledig bedekt. Doe de gasneden groenten erin en roer met een houten lepel. Zet het vuur wat lager en leg het deksel schuin op de pot en laat 10min staan. Kook ondertussen 1,8l water in een andere pot en voeg daarbij de kippenbouillon die je verkruimelt. Snij de verse tomaten in 4. Giet het vocht in de pan samen met de blikken tomaat en de verse tomaten bij de gestoofde groenten. Roer en wacht tot het kookt, zet het vuur wat lager en laat 10minuten zachtjes pruttelen. Pluk de basilicumblaadjes van de steeltjes. Haal de pot van het vuur, doe er peper en zout en de basilicum in. Mix de soep met een staafmixer. Laat de soep wat afkoelen en zeef die dan. Giet een beetje soep in de zeef en roer met een lepel tot er geen vocht meer uitkomt, schraap de rest uit de zeef en doe dit weg. Het is wel wat werk maar de soep is overheerlijk! Lekker met wat krokante bolletjes.
lunch: Stroganoff van kip en prei uit Jamie's kookrevolutie Ik bespaar jullie een foto want het was niet bepaald goed gelukt en de voornaamste reden is omdat ik extra magere room (3% vet) heb gebruikt en het resultaat daarvan is dat het zo ongeveer in water veranderd.
snack: stukje brandnetelkaas
diner: Croque Monsieur uit de oven uit Nigella Express Het was geen vruchtbare dag, ik had 0,8l in plaats van 0,8 dl gelezen, en u begrijpt dan ook dat dat nogal gevolgen had. Het was echt niet lekker, daarom zet ik het recept ook niet op de site. Dat zal ik wel doen als ik het nog eens juist bereid heb =).
snack: - 1 peer - 2 gedroogde pruimen
Vandaag had ik weer krachtbaltraining, goed gesport dus!
ontbijt: -1 snee volkoren brood - magere abrikozenconfituur - 1 kiwi - 1 magere yoghurt van Activia met aspartaam
lunch: Engels-Aziatische rundssalade uit Nigella Express (oorspronkelijk lamssalade) voor 3 personen 1 tl sesamolie / +/- 300g rundstournedos / notensla en gemengde sla / komkommer / munt / kerstomaat 120g mini vlinderpasta / DRESSING: 2 el vissaus / 1 el rode bessengelei / 2 el rijstazijn / 1 tl sojasaus / 1/4 rode peper fijngehakt / 1 lente-ui
Breng een pot water aan de kook en kook de pasta. Doe sesamolie in een pan en bak het vlees 5 min aan de ene kant en 2 1/2 minuut aan de andere kant. Snij ondertussen de komkommer in schijfjes, de kerstomaatjes in 2, schik de sla op het bord. Wikkel het vlees losjes in folie. Doe de ingrediënten van de dressing in een oude confituurpot en schud goed door elkaar. Voeg op het laatste nog het vleesnat erbij. Giet de pasta af en schik op de salade. Snij het vlees in fijne sneetjes en leg op de salade, overgiet met de dressing en werk af met munt.
Smakelijk!
snack: fruityoghurt 0% Vitalinea
diner: 1 kom tomatensoep Fishsticks met yoghurtsaus met dille uit Nigella Express (oorspronkelijk Goujons van tong met mayonaise met dille) voor 3 personen 2 pladijsfilets (of gelijk welke vis) / 3el maïzena / 100g broodkruim of panko / 1 ei / maïsolie / zout en peper / wortel / kerstomaat / komkommer / sla / feta / SAUS: 1 potje (125g) magere yoghurt / 1à2 el mayonaise / 1tl limoensap / peper en zout / bosje dille
Snijd de dille fijn en doe alle ingrediënten van de saus samen en roer goed. Snijd de vis in reepjes (zorg dat er geen graten inzitten). haal die door de maïzena (zorg dat alles bedekt is) , het ei (laat afdruipen) en dan door de panko. Werk van links naar rechts, houd altijd 1 hand droog, haal met je linkerhand de reepjes vis door de maïzen en leg ze in het schaaltje met ei, haal ze er met je andere hand uit en doe ze in de panko. Zorg dat er zo weinig mogelijk 'los ei' in de panko valt, anders wordt het een smerige boel. Maïzena is als een dubbelzijdige tape, het plakt aan de vis en het zorgt ervoor dat het ei aan de vis blijft plakken. Leg de stukjes vis op een rooster en snij de groenten, schik ze op het bord en garneer met 3 blokjes feta. Verwarm de oven voor op de laagst mogelijke temperatuur (50 à 70°C). Neem een niet al te grote pan en vul met maïsolie, zo'n 2cm hoog. Verwarm tot het pruttelt, probeer dan eerst 1 stukje te frituren. Frituur daarna de volgende stukjes, geef ze de ruimte in de pan. Bekleed een ovenschaal met keukenpapier en lag de gefrituurde fishsticks erin, besprenkel met peper en zout, zet ze in de oven, zo ga je door tot alles gefrituurd is. Frituren is allesbehalve mager, maar door ze in de oven te zetten drogen ze wat uit. Schik op het bord en werk af met de saus.
Smakelijk!
snack: -1 verse pruim - 2 gedroogde pruimen
!!! Vele mensen 'lusten' geen yoghurt, maar het is een goede variant bij vele gerechten voor mayonaise. Meng het met wat kruiden en een klein beetje mayonaise zodat het niet zo duur meer smaakt.
Aiaiai, mijn gewicht is weer omhoog, dat komt omdat ik de laatste tijd niet zelf heb kunnen koken. Daardoor eet ik niet evenwichtig en blijf ik maar hier en daar iets snacken. Maar daar komt nu verandering in! Ik wil wel graag snel vermageren, maar ik merk dat mijn lichaam af en toe wat tijd nodig heeft om zich te acclimatiseren aan het nieuwe gewicht. Nu voel ik dat ik er weer klaar voor ben om er voor 100% weer in te vliegen!
Deze week probeer ik allerlei recepten uit, uit de boeken: Nigella Express van Nigella Lawson en Jamie's Kookrevolutie van Jamie Oliver. Ik ben verzot op kookprogramma's en daardoor ben ik ook gaan experimenteren in de keuken. Ik hou er nogal van om 'keukenregels' niet te volgen, ik vind die vaak verouderd en het is o zo leuk om niet te weten wat het resultaat zal zijn =).