Duiken door Maarten aka Mette
Inhoud blog
  • 10 dagen onder water
  • Duiken bij -3 in de Oosterschelde
  • Disclaimer
  • Eerste bericht
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    09-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Disclaimer

    Niets in deze blog, teksten noch foto's, mogen gereproduceerd of gepubliceerd op een andere plaats worden zonder uitdrukkelijke toelating van de auteur, Maarten Van Camp.

    maartenvancamp@gmail.com
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    09-01-2013, 16:44 geschreven door Maarten Van Camp aka Mette  
    07-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Het is al weer een tijdje geleden dat ik nog eens iets op deze blog gepost heb, het was de laatste maanden dan ook erg druk.
    Eind januari begin februari ondernam ik een duikreis naar de Malediven en het was er tot nu toe nog niet van gekomen hierover een verslagje te posten. Nu lukte me dit uiteindelijk wel, met dank aan één van mijn mede reisgenoten van de Lagoondivers Aartselaer die een verslagje schreef voor hun clubblad. Hieronder zijn verslag, met dank aan de auteur, Daniel Jacobson.

    "

    Ik denk dat wij unaniem mogen toegeven, dat we deze duikvakantie als uiterst geslaagd kunnen bestempelen.  We waren met een sympathiek groepje van 12 duikers, waarvan 4 van een andere club.  Vanaf de eerste dag kwamen we zeer goed met elkaar overeen.  Drie van deze vier duikers hadden professionele onderwatercamera’s bij, om onze duiken volop te kunnen documenteren (wat zij ook deden).  Het weer viel zeer goed mee.  We hadden geen enkele dag regen.  En spijts de wind, was de zee niet te woelig.  Qua onderwaterleven hebben we enorm veel geluk gehad.  Zij die al eerder in de Malediven gedoken hadden, gaven toe dat zij nog nooit zoveel gezien hadden.


    De boot was wel de kleinste en minst comfortabele van de drie boten van Blue Horizon.  Maar volgens Marie, één van onze twee monitoren, was de sfeer er veel gezelliger dan op de grotere boten.  Buiten de boot waarop wij sliepen en onze maaltijden nuttigden, was er een tweede, kleinere boot, de zogenaamde “Dhoni”.  Deze bracht ons naar de verschillende duikplaatsen.  Bovendien kon onze uitrusting daar op blijven staan.  Dit was echte luxe!  We hadden er ruim de plaats om ons om te kleden en langs vier zijden in het water te springen.

    We zaten bij elke maaltijd aan één grote aangename tafel.  Het eten was uitbundig en zeer verzorgd met telkens ruime keuze.  We hebben er zeker geen honger geleden.  Elke dag begon met koffie en koekjes, gevolgd door de eerste briefing.  Na de eerste duik volgde een uitgebreid ontbijt.  Vòòr het middageten deden we onze tweede duik, gevolgd door het middagmaal.  Rond 17.00u. was meestal onze laatste duik, indien het geen nachtduik was.

    Geen minuut hebben we ons verveeld, want buiten duiken waren er ook attracties.  De tweede avond b.v. hadden ze twee felle lampen achteraan de boot aangezet om plankton aan te trekken, wat het voedsel is van de Manta’s.  En inderdaad, het duurde niet lang vooraleer die beestjes tot aan de oppervlakte hun favoriet voedsel kwamen opslurpen.  Het was een uniek schouwspel.  Zelfs verschillende pijlinktvissen kwamen meegenieten van het festijn.  Sommigen onder ons zijn dit schouwspel al snorkelend gaan bekijken.

    Op 31/01/13 vierden we de 29ste verjaardag van Maarten.  De bemanning had voor de gelegenheid een lekkere taart gebakken.  In de namiddag werden we per sloep naar één van de eilandjes gevoerd, waar we wat konden rondwandelen en genieten van de heerlijke witte stranden.  We eindigden allen in het water, om te wachten op de sloep, die ons zou komen oppikken.  Het was precies alsof we in een jacuzzi zaten.

    Dezelfde avond werden we aan land, op hetzelfde kleine eilandje (Rasdhoo Athol) gevoerd, waar we romantisch, onder de sterrenhemel, ons avondmaal konden nuttigen.  We zaten daar gezellig aan een grote tafel vol theelichtjes.  De bemanning had een groot buffet klaargemaakt met lokale gerechten, die ze met hun gemotoriseerde sloep aan land hadden gebracht.  Chapeau!  We waren niet de enigen.  Er waren nog twee  andere groepen.  Elke tafel was omringd met kaarsen, die de sfeer nog specialer maakten.  Bij elke tafel hadden ze een walvishaai in het zand gesculpteerd en verlicht met kaarslicht.  Dit was een uitzonderlijke avond.  Dany en Alex hadden, om het nog specialer te maken, voor die avond een cocktail klaargemaakt met alcohol (!?).  Hoe ze die binnensmokkelden blijft een raadsel.

    We doken in totaal 18 maal, op minutieus uitgekozen plaatsen.  Ik geef toe dat onze twee monitoren hun uiterste best deden om ons telkens op de juiste plaatsen te droppen.

    In het totaal legden we 215 zeemijl (400 km) af, van Noord Malé Atol, via Rasdhoo Atol, Noord Ari Atol, Zuid Ari Atol, Vaavu Atol, tot Zuid Malé Atol en terug naar Malé.

    We zagen tot 4 verschillende soorten haaien, veel manta’s, adelaarsroggen, pijlstaartroggen, en zeeschildpadden.  We zagen visscholen die aangevallen werden door tonijnen, waardoor die visscholen volledig gedesoriënteerd geraakten en dan op hun beurt aangevallen werden door de haaien.  Een ongelooflijk en uniek schouwspel!  Vooral het gehoor van de knal bij het van richting veranderen van de visschool was indrukwekkend.  Op Rangali Madivaru zaten we allen op een diepte van 15 m op de bodem terwijl de manta’s tot 5 achter elkaar boven ons hoofd passeerden, soms op een afstand van 1 m.  Twee deden een dansje, buik tegen buik.

    Een rifhaak is daar wel noodzakelijk, omdat de grote beesten vooral te zien zijn in de kanalen tussen de eilanden, waar veel stroming heerst.  Je haakt je gewoon vast langs de helling en geniet van het schouwspel!

    We bezochten twee wrakken en zagen er een hengelaarsvis (frogfish).  Dat beest woont daar en we hadden weer het geluk om het te zien!  We zagen er ook een schorpioenvis op het dek.

    De meest fantastische duik was de allerlaatste op Alimatha House Reef.  Elke avond laat men daar na zonsondergang sterke lampen op het water schijnen en soms geeft men er ook eten aan de haaien, waardoor die er in grote aantallen aanwezig zijn.  De afspraak was om in groep samen te blijven en onze lampen te dempen.  Ik had me vastgeklampt aan een knobbel op een rots, een beetje lager dan de anderen.  Na een tijdje kwamen haaien, pijlstaartroggen, tonijn, makreel, … naast mij voorbij gezwommen.  Eén haai sloeg zelfs met zijn staart tegen mijn hoofd.  Zoiets maak ik in mijn leven nooit meer mee!  In het licht van de spots kon men alles zeer goed zien zonder onze lampen.  De laatste avond werd afgerond met een mooi gedekte buffettafel vol specialiteiten van de streek.  David, onze duikleider, deed er een mooie speech.

    De dag nadien arriveerden we rond 12:00u. in Malé.  Aangezien de boot niet meer geboekt was door een andere groep, mochten we aan boord blijven, tot het tijd was om naar de luchthaven te gaan.  De bemanning profiteerde er nog een laatste keer van om ons te verwennen met een lekker en uitbundig avondmaal.  Vier onder ons kozen om naar een daghotel in Hullulmalé te gaan.

    Drie van ons namen de veerboot naar Malé om dit speciaal eiland (hoofdstad) te verkennen en er de cultuur op te snuiven.  De president van de Malediven, Mohammed Asheed (ondertussen afgetreden), was er juist aanwezig op het gerechtshof, om bepaalde zaken voor zijn volk te verdedigen.  Er heerste een chaos van jewelste, omdat één straat volledig afgesloten was voor het verkeer en de hoofdstraten vol zaten met aanhangers van de president.

    Het hoofdtransport is daar de brommer, die langs de straten geparkeerd staan, zo dicht tegen elkaar aan dat het onmogelijk is om de straat over te steken.  Meest indrukwekkend is de vismarkt, waar in een 30° C de vissen worden gevild en waar geen enkele hygiëne heerst.

    De terugreis was zoals de heenreis, zeer vermoeiend.  Wat een aanpassing om bij onze aankomst in het grijze, koude en regenachtige weer van ons geliefd België terug te komen.

    Het was mijn beste duikvakantie ooit.

    (Daniel Jacobson.)

    "


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-05-2013, 19:09 geschreven door Maarten Van Camp aka Mette  
    19-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 dagen onder water

    Ondertussen heb ik ook de statistieke bijgewerkt en heb ik het overzicht van 2012 gemaakt.

    2012:

    • 139 duiken in totaal

    • 39 keer in het Zilvermeer

    • 35 keer in de Oosterschelde

    • 38 keer in tropisch water of heldere zee

    • 8 keer in een steengroeve

    • 9 keer in de Grevelingen

    • 28 keer in Maleisië waarvan 23 keer op Sipadan waarvan 9 x op Barracuda Point

    Ook nog:

    • 58 keer met Johan Vercaigne

    • 23 keer met Roel Van Baelen

    • 11 keer met Bart Cuyvers

    • 7 keer met Gilbert Bergmans, Tinne Verschuren en Wendy Claesen

    Verder was het buiten gemiddeld 18,2°C, het water was gemiddeld 16,9° warm, de diepst bereikte diepte was gemiddeld 24m, de gemiddelde gemiddelde diepte bedroeg 12m, gemiddeld was het zicht 5m, de maximale decompressieverplichting van 2 minuten op 6m, gemiddeld dook ik met een 13L fles, gemiddeld schoot er 73bar over in mijn fles aan het einde van de duik, ik verbruikte gemiddeld effectief 37,1 L/min dit kwam overeen met een gemiddelde gemiddeld operavlakteverbruik van 17,1L/min en gemiddeld dook ik met 4,1kg lood.

    Ik was in totaal 5823minuten onder water of een 97 uur oftewel 4 dagen. Dat is gemiddeld een 42 minuten per duik.

    Hieruit kan ik ook concluderen dat ik 5823 x 37,1 = 216033,3 L lucht heb opgesoupeerd. Dit komt overeen met 1080L aan 200 bar of 90 flessen van 12L - 200bar.

    In totaal zat ik op 1/01/2013 aan 332 duiken over 14256 minuten of 237,6u. Dit is net geen 10 dagen.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    19-01-2013, 14:37 geschreven door Maarten Van Camp aka Mette  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duiken bij -3 in de Oosterschelde

    Vandaag ben ik met Johan gaan duiken in de Oosterschelde, meer bepaald aan Wemeldinge Parking.
    Het getij was hoogwater om 8u35 dan moet je er rond 7u35 à 7u50 in, redelijk vroeg dus. Gevolg was dat we al om 6u15 moesten vertrekken.
    Materiaal klaarmaken in het donker nog, de zon kwam op rond 8u40, daarmee was het bij het te water gaan nog donker, dit was mijn eerste duik bij zonsopgang in de Oosterschelde ooit.
    Mijn eerste ook met sneeuw op de kant. De luchttemperatuur was -3° en het water was amper 3° warm, zoet water zou dan al bevroren zijn.

    Het onderpak voor in ons droogpak hadden we thuis al aangetrokken, toch veel beter dan dat in je ondergoed eerst aan te trekken.
    Onder water was het aangenamer dan op de kant, meestal bij dit soort luchttemperaturen.
    Het zich was wel niet goed, maar ongeveer een halve meter, maar we hebben toch heel wat leven gezien; een wulk die eieren aan het leggen was, een paar kreeften (zie je in de Oosterschelde bijna altijd), redelijk wat vlokslakken, een hooiwagenkrab, een paar zeedonderpadden, een paar kleine bijna doorzichtige garnaaltjes....
    Na de duik nog een paar koffietjes bij moemoe in Wemeldinge Centrum (Smits Café) en een uitsmijter. Het 2 de koffietje met het opligate borreltje
    Het was weer een hele beleving en we kunnen toch maar zeggen dat we de zotste duikers van de club zijn!










    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    19-01-2013, 14:12 geschreven door Maarten Van Camp aka Mette  
    03-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste bericht

    Hey,
    Eerst maar eens vertellen hoe ver ik ondertussen sta in het duiken.
    Ben van september 2009 bezig met duiken in het zwembad en heb men eerste duik gedaan op 2 januari 2010. Ben nu dus reeds 3 jaar bezig met duiken.
    In die 3 jaar heb ik al meer dan 320 duiken gemaakt, vooral in België in het Zilvermeer, de Oosterschelde en de Grevelingen en de steengroeves in de Ardennen, vooral dan die van Sprimont, Lillé, zoon beetje onze vaste steengroeve.
    Ondertussen heb ik het brevet van CMAS 3* duiker behaald en ben ik advanced nitrox duiker
    Ik heb tot nu toe 3 grote duikvakanties achter de rug, in 2011 een zogenaamde lifaboard in Egypte naar het diepe zuiden en het Saint-Johns Reef, in 2012 in juli naar de Azoren, meer bepaald Faial eiland. Dit was een landvakantie met duiken vanop een rip (soort speedboot) die uitvaarde van uit de haven.
    In oktober van dat jaar, deed ik dan een lifaboard in Maleisië die vooral het eiland Sipadan aan deed.
    Ondertussen staat de 4de grote reis gepland, deze maand naar de Malediven.
    Het is de bedoeling dat ik jullie in deze blog op de hoogte houd van mijn duikervaringen.
    Op mijn Facebook-pagina kunnen jullie foto's bekijken over mijn reeds gedane duikvakanties.
    Dit kan ook op mijn picasapagina voor zij die niet op Facebook zitten.
    Groetjes en tot een volgende berichtje, normaal nu zaterdag, dan gaan we duiken in Sprimont.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    03-01-2013, 20:23 geschreven door Maarten Van Camp aka Mette  
    Archief per week
  • 06/05-12/05 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs