Volgens enkele bronnen die dicht bij de onderhandelingen staan, heeft met name de N-VA van Bart De Wever tot 18u vanavond de tijd om alsnog met een antwoord te komen op het voorstel van Di Rupo. Komt dat 'signaal' er niet, dan zal Di Rupo waarschijnlijk vanavond of ten laatste morgen naar de koning stappen om zijn ontslag als preformateur in te dienen. 

En het ziet er inderdaad naar uit dat het verhoopte signaal er niet zal komen: bij N-VA beklemtoont men zondagnamiddag dat de partij 'niet bereid is een blanco cheque voor Brussel te geven, terwijl er geen enkele garantie komt voor de Vlamingen dat ook de financieringswet grondig hervormd zal worden'. Een staatshervorming zonder responsabilisering heeft volgens de Vlaams-nationalisten hoe dan ook 'weinig zin'.

In het ultieme voorstel van Di Rupo zitten voor N-VA onvoldoende garanties vervat dat die responsabilisering er effectief zou komen. 'En dat maakt ons natuurlijk extra argwanend', luidt het. 'Als je dat echt meent, dan kunnen garanties toch geen probleem zijn', besluiten ze bij N-VA.


Ook bij CD&V zegt men dat het voorstel niet volstaat, maar de christendemocraten zeggen wel bereid te zijn om nog verder te onderhandelen.

Voor Groen! en SP.A is het compromis dat Di Rupo zaterdagnacht op tafel legde wel aanvaardbaar. Dat lieten de respectievelijke voorzitters Wouter van Besien en Caroline Gennez weten.

Koppelingseis

Zaterdagavond om iets na 18 uur - en nadat de vergadering twee keer met een uur werd uitgesteld - kwamen de voorzitters opnieuw samen op het kabinet van CDH-voorzitster Joëlle Milquet, om een oplossing te zoeken voor de geblokkeerde dossiers BHV en Brussel.

Tijdens die bijeenkomst legde preformateur Di Rupo een nieuw voorstel op tafel, maar daarin zou geen sprake geweest zijn van een koppeling tussen bijkomende financiering voor het Brussels gewest enerzijds en de financieringswet anderzijds, verduidelijkt een bron dicht bij de onderhandelingen. Meerdere Vlaamse partijen - met N-VA op kop - zien zo'n koppeling echter als garantie voor een degelijke uitwerking van de twaalf principes die de basis moeten vormen van een nieuwe financieringswet.

In de uren die volgden, werd meermaals aan het voorstel geschaafd, maar volgens een Vlaamse bron bleven de betrokkenen weigeren hun koppelingseis te lossen. Uiteindelijk kon Di Rupo niet anders dan besluiten dat de standpunten onverzoenbaar blijven. Hij vraagt nu een hoopvol signaal van 'de ene of de andere partij', anders zal hij zijn conclusies trekken. Navraag bij andere betrokkenen laat er weinig twijfel over bestaan dat daarmee op N-VA gedoeld wordt.

De vergadering zelf was omstreeks 3u30 afgelopen. De journalisten die naar het kabinet-Milquet waren afgezakt, zagen eerst De Wever en meteen daarna ook diens CD&V-collega Wouter Beke wegrijden. Pas een tiental minuten later verlieten ook de andere onderhandelaars druppelgewijs het pand. Bron: DE STANDAARD.BE