Inhoud blog
  • Lekkere rundvlees
  • Welkom op mijn weblog
  • Heerlijke witlofsalade
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn recepten

    Bedankt voor uw bezoek
    17-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekkere rundvlees

    draadjesvlees)

        

    RECEPT voor 4 personen

    INFO: 

    Dit lijkt een tijdrovend recept, maar het is eigenlijk maar zo'n 1/2 uur werk, rest van de tijd bestaat uit wachten. Als er een gewone pan gebruikt wordt kunnen de hoeveelheden zonder meer vergroot worden (alle ingrediënten met hetzelfde getal vermenigvuldigen).

     

    Tip: Blijft er vlees over maak dan eens Hachee (klik hier voor het recept)

     

    In een snelkookpan kan het vlees veel sneller bereid worden het is dan in drie kwartier klaar. 

    De werkwijze voor de snelkookpan staat links onderaan de pagina, onder de BENODIGDHEDEN). 

     

    Er wordt vanuit gegaan dat het werken met een snelkookpan bekend is. Is dat niet zo, dan is er informatie over de werking en het gebruik van de snelkookpan te vinden bij: De Snelkookpan. Klik hier.

     


    LET OP MET VLEES UIT DE DIEPVRIES:

    Vlees dat ingevroren is en te snel ontdooid is, zal niet mals worden, ook niet als het langer gekookt wordt. Laat bevroren vlees daarom in de koelkast ontdooien (duurt helaas lang, circa 12 uur).

     

    Tip: Vlees dat eenmaal ingevroren en weer ontdooid is kan beter niet opnieuw ingevroren worden. Ook slagers vriezen vlees soms in en kunnen daardoor oorzaak zijn van een mindere kwaliteit vlees dat na de bereiding taai blijft. Dit kan nog verergeren als de klant het vlees thuis weer invriest.  

     

    Het is daarom vaak verstandiger om vlees eerst te bereiden en dan pas in te vriezen. Het is dan 3 maanden houdbaar bij - 20 graden Celsius).

     


    VOORBEREIDINGSTIJD: 2 minuten (circa een half uur van te voren) (vlees dat net uit de koelkast komt is te koud, het wordt niet lekker mals).

     

    BEREIDINGSTIJD (gewone pan): 3 uur en 45 minuten

     

    BEREIDINGSTIJD (snelkookpan): circa 45 minuten.

    AFWERKEN: circa 10 minuten.


    VOORBEREIDEN:

    Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. 


    BEREIDEN:

    Wrijf het vlees in met peper en zout. 

    Pel de ui en snipper de ui grof.

    Verhit de boter in een braadpan tot het schuim er af is.

    Bak een deel van het vlees -  doe niet meer in de pan dan er makkelijk kan - in de braadpan op een hoge hittebron tot het aan één kant dichtgeschroeid en bruin is.

    Keer het vlees, bak de andere kant ook dicht en bruin en leg het vlees daarna op een bord.

    Bak de rest van het vlees net zo (voeg zo nodig extra boter toe) en leg ook de stukken vlees die het laatst gebakken zijn bij de rest op het bord. (dit is nodig, omdat ineens koud water toevoegen het vlees taai maakt).

    Bak de ui in het achtergebleven bakvet lichtbruin.

    Doe het water, het bouillonblokje, de azijn, de laurierblaadjes, de kruidnagels bij de gefruite ui in de braadpan en breng de inhoud van de pan aan de kook.  

    Doe het vlees in de bouillon en breng het aan de kook en laat het vlees verder op een lage hittebron met een deksel op de pan gaar stoven. Dit duurt 3 tot 3-1/2 uur. 

    Controleer af en toe of er nog voldoende vocht in de pan zit (voeg wat water toe als de bovenste stukken vlees meer dan half droog staan) en keer het vlees halverwege de kooktijd een keer om.


    AFWERKEN (2 manieren):

    1: Gekookt:

    Haal het vlees uit de pan (snijd, indien gewenst, het vet er af) en leg het in een schone pan. Zet een zeef op de pan met het vlees en giet de bouillon er in. 

    2: Gebakken:

    Haal het vlees uit de pan en laat het in een zeef uitlekken. Verhit wat boter in een koekenpan (een grote - met anti-aanbaklaag - waar al het vlees naast elkaar in kan is handig) en bak het vlees op een matige hittebron aan beide zijden bruin en krokant. Intussen: De bouillon zeven.

    Verder voor gekookt en gebakken:

    Proef de bouillon en voeg water toe als de bouillon te zout is.

    Breng de bouillon aan de kook en maak er een lekkere, gebonden jus van (met in water aangeroerde maïzena) (Tip nodig? Klik hier).

    BENODIGDHEDEN:

    500 gram riblappen of 600 - 750 gram doorregen runderlappen (zie: Info)
    zout en peper
    2 - 6 eetlepels boter (of margarine)
    2 deciliter water
    1 vleesbouillonblokje (voor 1/4 liter bouillon)
    3 eetlepels azijn
    1 grote ui
    3 laurierblaadjes
    2 kruidnagels
    circa 1 eetlepel maïzena

    extra voor snelkookpan: 

    1 vleesbouillonblokje voor 1/4 liter


    Info:

    Hoeveel vlees er nodig is hangt af van hoe vet het vlees is (veel vet - meer vlees nemen, het vet zal tijdens de bereiding grotendeels verschrompelen). 

     

    Tip: Snijd het vet er (desgewenst) pas na de bereiding van af, dan is het vlees lekkerder. 

     

    Tip:

    Als de bouillon na de bereiding gekoeld wordt kan het vet er makkelijk afgehaald worden.

     

    WERKWIJZE SNELKOOKPAN:

     

    Volg het recept rechts, maar bak het vlees aan in een koekenpan, leg het na het bakken niet op een bord maar in de snelkookpan zonder rooster.

     

    Fruit de uien in de koekenpan - in het achtergebleven vet - en doe ze daarna bij het vlees in de snelkookpan.

     

    Doe het bouillonblokje, de kruiden en de azijn er bij.

     

    Verwarm 3 deciliter water in de koekenpan tot het kookt (roer het aanbaksel los) en giet het water daarna bij het vlees in de snelkookpan.

     

    Sluit de pan en kook het vlees 25 minuten onder hoge druk. 

     

    (Afwerken zie het gewone recept)

     

    Tip (geldt alleen voor de snelkookpan): 

    Als 2 of 3 keer de hoeveelheid vlees gemaakt wordt - vermenigvuldig dan alle ingrediënten met 2 of 3 - behalve het water en de bouillonblokjes: 

    neem per keer meer slechts

    1-1/2 deciliter water en 1 bouillonblokje extra.

    17-01-2010 om 17:55 geschreven door martinzoet  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom op mijn weblog

    Welkom op mijn weblog

    Martin Zoet

    E-mail: martin@web.nl


    17-01-2010 om 17:49 geschreven door martinzoet  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heerlijke witlofsalade

    Witlofsalade met 

    een appel en een ei 

        

    RECEPT VOOR 2 PERSONEN

    INFO:

    Zelfs kinderen en figuren die niet gek op witlof zijn vinden deze witlofsalade vaak wel lekker (zeker als de garnering er op zit) omdat de salade een zoet accent heeft dat de altijd iets bittere smaak van de witlof goed compenseert.

     

    Let op:

    Deze salade kan het beste kort voor gebruik gemaakt worden, als de salade te lang staat wordt de appel bruin. Laat het citroensap niet uit het recept weg - het vertraagt het verkleuren van de appel - die zonder citroensap soms binnen 5 minuten al bruin wordt.

     

    Het recept is voor 2 personen maar de hoeveelheden kunnen zonder problemen vergroot worden voor grotere gezelschappen. 

     


    VOORBEREIDEN (indien gewenst)

    Voor de garnering (in 10 minuten) een ei hard koken, daarna in koud water af laten koelen en pellen (doe dit ongeveer een half uur van te voren, langer van te voren kan natuurlijk ook).

     


    BEREIDINGSTIJD: circa 15 minuten.

     


    BEREIDEN:

    Verwijder - zo nodig - lelijk buitenblad van de witlof, was de stronkjes en sla ze droog.

     

    Begin bij de bovenste puntjes en snijd de stronkjes witlof overdwars in reepjes van circa 1/2 centimeter breed, gooi het laatste stukje stronk steeds weg en verwijder de bittere ronde plakjes van de harde kern.

     

    Doe de gesneden witlof in een zeef en schud er mee om eventueel achtergebleven water uit de witlof te halen.  (Tip: Dit is meestal alleen nodig als de stronkjes erg los waren, sla dit anders gewoon over - in stevige stronkjes komt tijdens het wassen geen water.)

     

    Doe de gesnipperde ui en de mayonaise (of iets dergelijks) in een (sla)schaal.

     

    Schil de appel en rasp de appel daarna grof boven de schaal met mayonaise en ui.

     

    Sprenkel direct na het raspen citroensap over de appel en roer de inhoud van de schaal daarna meteen een vork en een lepel door elkaar.

     

    Breng het appelmengsel op smaak met suiker (mag best een beetje zoet zijn) en meng de witlof er door.

    AFWERKEN:

    Salade met plakjes ei beleggen en er een drupje tomatenketchup op doen.

    BENODIGDHEDEN:

    250 gram witlof
    2 volle eetlepels zeer fijn gesnipperde ui
    1 zeer volle eetlepel mayonaise, of iets dergelijks - zie: Tip
    1 zoetzure appel (bijvoorbeeld Elstar of Cox Orange)
    1 eetlepel citroensap - zie Tip
    1 of 2 theelepels suiker

    eventueel voor de garnering:
    1 hardgekookt ei
    beetje tomaten ketchup


    Tip:

    De mayonaise mag ook halvanaise, (magere) fritessaus of half mayonaise / half yoghurt zijn. 

     

    Tip:

    Citroensap is te koop in de supermarkt in gele plastic flesjes (zoek ze buiten de koeling - bij de bak-artikelen). Na opening het flesje wel in de koelkast bewaren !

    17-01-2010 om 17:38 geschreven door martinzoet  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


    Archief per week
  • 11/01-17/01 2010
  • 07/12-13/12 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs