Er wordt nu veel gepalaverd over de jihad, extremisten, en vooral het geloof als oorzaak van alle onheil in de wereld.
Ik vermoed eerder dat "menselijke emoties" en zeker niet 'de ratio' als oorzaak van veel aanslagen moeten aanzien worden zoals daar zijn; de onvrede om de verdwijning van het kalifaat, het onbegrip voor de vooruitgang van 'het Westen' t.o. de stilstand in de oosterse beschaving, de massale verspreiding (in bepaalde middens) van het ideeëngoed dat christenen nu nog de islam bestrijden zoals ten tijde van de kruisvaarten (1000 jaar geleden).
Komt daarbij de 'onzichtbare opruiing langs het internet waarbij misnoegden zich kunnen aansluiten om elkaar ook nog eens te kunnen ophitsen. Bv. nu reeds vreest men dat een Maasmechels familielid van de eerste vrouwelijk kamikaze in Saint-Denis wraak zal nemen; want hij is nergens meer op te sporen en ook zijn auto is weg. Waar is hij naartoe en met wie heeft hij contact?
Ik vrees dat veel mensen het belang van de ratio onderschatten. Emoties kunnen uitgroeien tot enorme drijfveren- maar de 'volgens mijn bescheiden mening' voornaamste grondslag van onze westerse vooruitgang ligt wel degelijk in het feit dat wij ons minder lieten leiden door onze emoties en zekeren soms zelfs voornamelijk ook de ratio het voortouw lieten nemen.
Als wraak de drijfveer wordt van gewelddadige acties; gezond is dit niet; maar er zijn culturen waar 'bloedwraak' een zeer belangrijk gegeven is. En heel wat mensen met een onrealistisch beeld van onze maatschappij leven in onvrede met het feit dat de realiteit hier niet beantwoordt aan hun ingebeelde ofwel aangeprate verwachtingen. Dit kan natuurlijk ook negatief kanaliseren. Wij leven hier nu in zeer verwarrende tijden en er zullen wel weer heel wat mensen zijn die daar garen bij spinnen...
Persoonlijk vind ik 'nuchter' blijven levensnoodzakelijk nu. Vluchten is onmogelijk geworden (waar trouwens nog naartoe) en vluchten in alcohol of andere roesmiddelen is destructief voor jezelf. Dus voortgaan op je weg en je niet teveel laten misleiden door de 'opgeklopte' emoties die nu in de media verspreid worden. 'Dit was een ochtendreflectie na het opvolgen van enkele nieuwsberichten...'
|