Als het gezelschap wat groot is zijn er heel wat beperkingen.
1. Vrije keuze valt weg; want je moet je beperken tot 3 voorgerechten en 3 hoofdgerechten als je met meer dan 10 personen bent. Ofwel moet je met de ganse groep eenzelfde menu nemen.
2. Aan een lange tafel praat je enkel met je naaste buren en je overburen, de anderen zitten te ver weg.
3. Indien je moet oppassen met suiker en vet; neem je bruiswater als aperitief terwijl de anderen Ricard kiezen of campari orange met vers fruitsap of porto en zo. Als je dan een consommé kunt kiezen als voorgerecht en hinde als hoofdschotel komt nog eens de drank bij het eten. Als dan de groep opteert om flessen wijn en water op de tafel te plaatsen; dan weet je meteen dat je je eigen verbruik niet meer te berekenen valt Het komt er weer op neer dat je 20 euro betaalt voor 2 glazen water en een koffie omdat ik na deling van de totaalsom door het aantal eters 56 euro diende te betalen terwijl ik < 36 euro had gegeten (een voorgerecht + een hoofdgerecht).
Persoonlijk heb ik moeite met deze gang van zaken, maar als je zelf de datum en het restaurant hebt vastgelegd en de bewuste mensen hebt gecontacteerd wordt het moeilijk om zelf weg te blijven.
In kleinere groepen gaan we wel eens eten als we op stadsbezoek zijn zoals vorige keer in Gent; we nemen dan een lunchmenu bestaande uit 2 gangen: een dagsoep + hoofdgerecht- dit in een zeer verzorgd restaurant naast het belfort. Ook daar dronken sommigen wijn, anderen bier en ik water. Na deling van de kosten kwam dat dan op minder dan de helft t.o. het etentje gisterenavond.
In georganiseerde groepen zoals Neos stelt men vanuit het restaurant zelf een drankenforfait voor van 20 euro: dit voor schuimwijn of fruitsap, 2 glazen wijn en koffie of thee. Dat is gewoon omdat de obers niet graag p.p. komen afrekenen voor de drank, maar wie geen alcohol drinkt en ook geen fruitsap is hier ook weer de pineut!
Ik denk er sterk aan om etentjes buitenhuis echt te mijden als ik kan; het eten dat ik zelf klaarmaak is zoals ik het wil en al die geplogenheden als aperitief, wijn bij het eten en dessert zijn voor mij totaal overbodig.
Met 4 of zes mensen vind ik het echter wel fijn om onderweg iets te gaan eten omdat je dan zelf bv. een slaatje kan kiezen en nooit zo uitgebreid dient te tafelen. Dan wordt er ook een rekening per tafel gegeven maar ieder rekent uit wat hij of zij verbruikt heeft en legt dat gewoon op de tafel.
|