We startten als eersten (Lies Smits en ik bij 'De Bengel' op het terras en in de zon met vlak voor onze neus veel volk aan het stadhuis voor de trouwers...) We waren met zeventien + een schitterende gids !
Chocoladewandeling op zaterdag, 25
mei 2013xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het was een hoogst aangename activiteit,dit door de plots onverwacht opgedoken zon en de zeer
vlotte en aangename gids, Carolien Krijnen en
vanzelfsprekend ook door de chocoladeproeverijen. We passeerden het winkeltje
Bastin links van de kathedraal waar men ambachtelijk vervaardigde pralines verkoopt. We kregen onderweg in verschillende stukjes
de geschiedenis te horen van de cacaoboom en zijn gegeerde vruchten, de
verspreiding van cacao naar Europa en de evolutie van cacaodrank naar vaste
chocolade waarvan Lindt aan de oorsprong ligt, de eerste praline die uit
Frankrijk stamt maar die door Neuhaus werd aangepast door gebruik te maken van
een mal waarin men eerst verwarmde chocolade giet en na omkering van het
recipiënt er de vulling van welke aard ook aan toevoegt. Zowat alle
chocoladeverwerkende bedrijven gaan langs Callebaut om hun chocolade in welke
vorm ook aan te schaffen. Men heeft daar wel 1600 verschillende nummers
afhankelijk voor welke klant. Alleen de chocolatier Pierre Marcolini heeft een eigen plantage en werkt artisanaal
met producten verkregen van de eigen gefabriceerde cacao.
Elke deelnemer aan de wandeling kreeg een zakje met 4 pralines van bij pralines
Elisa op de Grote Markt, een kathedraaltje in pure chocolade bij Bastin, 2
pralines bij Dominique Persoone van the chocolate line op de Meir waarvan
eentje met een ongewonere vulling; we liepen in de stadsfeestzaal binnen bij
Neuhaus waar wij één grote en lekkere pure praline te proeven kregen en
wandelden daarna naar een exclusieve winkel van Marcolini in de buurt van de
Bourla om te stoppen bij Leonidas. Op de Graanmarkt net achter Houten Clara kregen we te horen hoe
gezond chocolade wel was door de anti-oxydanten tenminste als je het product met
verstand en met mate weet te consumeren.
Als we dan op het pleintje aan het Bernarduscentrum nog eens
de uitleg kregen over de serotonine en andere stoffen die vrijkomen bij het
nuttigen van chocolade , dan waren we best wel overtuigd van het nut van
verstandig verbruik van deze lustopwekkende lekkernij waarvan ooit
kloosterzusters mee aan de basis lagen ten tijde van keizer Karel.
In de terugweg naar huis met bus 420 van 13.45u. nog heel wat heibel door een aanrijding zonder gekwetsten tussen de lange harmonicabus en en kleine personenwagen- dit net voorbij "Het Mestputteke " op de Boterlaarbaan. Dit duurde een twintigtal minuten beginnend met scheldpartijen, een alerte tussenkomst van een politieagent in burger die op de bus zat met als gevolg: olie op het vuur bij de wagenbestuurder die de politie erbij wou, daarna assistentie van extra mensen vn 'De Lijn', politie afgebeld, personen laten overstappen op bus 421 die passeerde, gevolgd door verontschuldigingen naar elkaar toe van de 2 chauffeurs, het zorgzame en tijdrovende invullen van de papieren (met mijn balpen die ik gebruikte bij het invullen van binaire puzzels) en nog wat raadgevingen van het hulpteam van 'De Lijn' . Afin een hele belevenis die in alle rust en vrede eindigde, maar waar ik hoorde dat de buschauffeur in Herentals nog een sneldienst moest doen. Zo merk je maar hoe het kan komen dat een lijnbus te laat toekomt aan haar startpunt . Maar na een heftige woordenwisseling werd de zaak tenslotte in vrede beslecht. Zo kwam ik rond 14.45u uiteindelijk thuis met de bus die om 13.45u. vertrok op de F. Rooseveltplaats.
|