De 33ste editie van de M&U Cup is achter de rug. Gert Mertens wint voor de 9de keer voor Thierry De Block en Rudy Van Daele. Pauwel Joos en Jelle Bolte vervolledigen de top 5.
De eindstand met de 123 lopers die in minstens 3 cupwedstrijden finishten kan je onderaan downloaden (eventueel via rechtermuisknop, "linkadres kopiëren" en dat dan in de adresbalk plakken)
De Endurance Day 6u Winterchalleng van Hamme werd gewonnen door Stijn Van Lokeren met 81,294km voor Toon Witters (76,734km) en Brian Janssen (74,377km).
Bij de vrouwen raakte Elke Verbelen het verst met 67,852km voor Patricia De Proost (63,258km) en Wendy Verschelden (57,433km).
We kregen net het bericht dat het bestuur van de Run van Gieten beslist heeft de 50K niet meer te organiseren. De hoge leeftijd van de helpers in combinatie met een sowieso beperkter deelnemersaantal bij een ultraloop leidde tot die beslissing.
We danken de Run van Gieten voor de jarenlange organisatie van hun mooie ultraloop en de deelname aan verschillende edities van de M&U Cup!
Zoals elk jaar starten we met een kalender in opbouw. Deze bevat alle wedstrijden van 2023. Wedstrijden zijn pas voor 2024 aangemeld, zodra er een datum ingevuld is.
Organisatoren die interesse hebben voor deelname kunnen zich steeds melden via het formulier onderaan de FAQ: https://www.bloggen.be/marathon_en_ultracup/archief.php?ID=161759. Cuplopers kunnen ons ook steeds interessante kandidaat wedstrijden signaleren via hetzelfde formulier.
Eind januari zal de HoHo100 EM weer deel uitmaken van de M&U Cup. Deze loop zal een memorialloop voor de onlangs overleden Marco Groot zijn.
Daarnaast is het ook een kwalificatieloop voor de Spartathlon. Na iets meer dan 100km is er een officiële tussentijd, die ook zal meetellen voor de M&U Cup.
Wie 100 EM sowieso te ver vindt, kan tevens aan een officiële 100km deelnemen.
Beide wedstrijden hebben een IAU bronze label, zodat records erkend kunnen worden. Veel redenen dus om hier aan de startlijn te verschijnen.
De eerste inschrijvingsperiode loopt tot 11 november.
Om zoveel mogelijk cuplopers de kans te bieden nog bonussen te behalen, wordt de inschrijvingsperiode voor de Herfstmarathon in Diest verlengd tot maandagavond 22u. Wees er dus snel bij als je deze wedstrijd van 4 november nog aan je lijstje wil toevoegen!
Op het einde van het seizoen kunnen de bonussen voor grote sprongen zorgen in het klassement. Daarom zetten we even op een rijtje wie van de lopers welke bonussen nog kunnen behalen.
Volgende lopers kunnen met hun 12de wedstrijd en hun 4de ultra 50 bonuspunten behalen: Joeri Schepers.
Volgende lopers kunnen met hun 8ste wedstrijd en hun 4de ultra 50 bonuspunten behalen: Gino Casier, Steven Deleye, Paul Van Hiel en Matthias De Croock.
Volgende lopers kunnen met hun 12de wedstrijd 25 bonuspunten behalen:
Thierry De Block, Rudy Van Daele, Jelle Bolte, Sjaak Bus, Pauwel Joos, Chris Dhooge, Jos Snoeks en Jurgen Van Rompaey.
Volgende lopers kunnen met hun 8ste wedstrijd 25 bonuspunten behalen: Hilde Dosogne, Mieke Dupont, Dominique Pattyn, Barthelemy Geldof, Ivan Hostens, Mike Verbeke, Nid Rumphakwaen, Patrick Pollentier, Eddy Rammelo, Rene Duchateau, Christophe Taillieu, Hans Busschaert, Marijke Taragola, Deborah Lyneel, Vincent Ambuhl, Hilde Debondt en Nico Schelstraete.
Volgende lopers kunnen met hun 4de ultra 25 bonuspunten behalen: Bert Verbeke, Luc Maes, Tom Hendryckx, Endymion Kasanardjo, Elke Verbelen, Robin Velghe, Mendy van Midden en Robert Boersma.
Uiteraard is dit een theoretische mogelijkheid. Voor sommige lopers betekent het dat ze in het laatste weekend de dubbel moeten lopen met de 6u in Hamme en de marathon in Spijkenisse. De kans dat een loper dat daadwerkelijk doet is bij een Spartathlonfinisher uiteraard groter dan bij een pure marathonloper.
Hou er ook rekening mee dat sommige lopers met hun 4de wedstrijd nog een mooie sprong voorwaarts kunnen maken, aangezien die 4de wedstrijd voor 100 procent meetelt. Voor toppers zoals Andy Rietmaeker, Leonie Ton, Bart Van Nijlen, Agnieszka Kuczko, Dieter Deceuninck, Harm Wiegers en Renate van Huffel kan dit hen in extremis nog in de top 25 krijgen.
Het einde van de M&U Cup 2023 komt in zicht. Er resten ons nog 3 wedstrijden. Tijd dus om goed te plannen en te rekenen.
Een overzicht van de resterende wedstrijden:
1. Vier Seizoenen van de Citadel Herfstmarathon : Een kleinschalige maar mooie en uitdagende marathon over 10 rondjes in de Citadel van Diest. Onderschat deze marathon niet. Het parcours is best pittig! Paul en Dé zorgen voor een perfecte organisatie. Wie de 3 andere seizoensmarathons ook liep, zal na deze marathon de medaillecirkel volledig hebben
2. 6u Challenge Endurance Day Hamme : Een wedstrijd georganiseerd door Kevin Simons en zijn familie. Er wordt gelopen over een snel parcours van ongeveer 1,5km. Bij goeie weersomstandigheden kunnen hier sterke resultaten neergezet worden.
3. Spijkenisse Marathon: Deze wedstrijd lokt traditioneel heel wat cuplopers. Het snelle parcours heeft in het verleden al heel wat cuplopers de kans geboden om een mooie tijd neer te zetten. Het is ook de laatste kans dit jaar om in een cupmarathon een tijd onder de 3u neer te zetten.
De Great Bruges Marathon werd gewonnen door Michiel Van der Bauwhede in 2u28'36" voor Louis Naeyaert (2u28'45") en Alexander Diaz Rodriguez (2u32'06").
Bij de vrouwen ging de overwinning naar Christy Murphy in 3u04'10" voor Justine Lescrauwaet (3u06'43") en Mieke Dupont (3u11'23").
Net als in het verleden zal de feestelijke prijsuitreiking van de M&U Cup 2023 te Schoten plaatsvinden, op zaterdag 13 januari 2024.
We voorzien een kaas- en wijnavond in de kantine van de atletiekclub SAV in het park van Schoten.
Neem de ingang van het park van Schoten in de Braamstraat. (Daar in de buurt parkeren of in de Papenaardekenstraat)
Menu: Aperitief Buffet met verschillende heerlijke kazen en charcuterie Nagerechtenbuffet Drank voor, tijdens en na het eten inbegrepen
Lopers die in 12 wedstrijden finishten en lopers die in de top 25 van het eindklassement staan, mogen gratis deelnemen. Lopers die in de top 25 staan EN in 12 wedstrijden finishten mogen samen met hunpartner gratis deelnemen . Alle anderen betalen 35 euro.
Programma: 17u30 : Aperitief 18u00 : Begin eten ...? : Einde
Vermeld bij inschrijving het aantal personen en of je kaas, charcuterie of beide eet. Inschrijven voor 31/12/2023 via mail mertensgert@hotmail.com .
De Spartathlon in Griekenland is zowat de natte droom van de meeste ultralopers. Deze tot de verbeelding sprekende wedstrijd wordt sinds 1983 georganiseerd. Er dient een afstand van 246 kilometer overbrugd te worden in een tijdspanne van maximaal 36u. De route loopt van Athene naar Sparta met een nachtelijke passage van de Sangaspas na een klim van zowat 1000m.
In 2023 haalden niet minder dan 7 Nederlanders en 5 Belgen de eindmeet. Dit is een record! Voor het eerst finishten er ook 3 Nederlandse vrouwen in hetzelfde jaar. Zowel bij de vrouwen als bij de mannen werd het parcoursrecord verbroken.
We geven hier een kort overzicht van: 1. De Nederlandse prestaties 2. De Belgische prestaties 3. De winnaars overall
Indien het downloaden niet gewoon lukt, doe dan het volgende: klikken op de bijlage met rechtermuisknop - in menu "linkadres kopiëren" kiezen - dit dan plakken in de adresbalk van je browser.
1. De Nederlandse prestaties (onderaan te downloaden: per jaar en volgens eindtijd): In de afgelopen 41 jaar (in 2020 geen Spartathlon wegens corona) waren er 70 aankomsten van 45 verschillende Nederlandse atleten
waaronder 6 vrouwen, Jannet Lange, Leonie van den Haak, Wilma Dierx, Leonie Ton, Sameen van der Mijden en Hinke Schokker. 13 atleten slaagden erin meer dan 1 maal te finishen:
NAAM
AANTAL AANKOMSTEN
1
Wilma Dierx
7 maal
2
Ron Teunisse
5 maal
3
Ernst Daniël
3 maal
Dik Jagersma
3 maal
Jonathan Koutstaal
3 maal
Leonie Ton
3 maal
Nitish Zuidema
3 maal
8
Giel Joziasse
2 maal
Endymion Kasanardjo
2 maal
Jan Albert Lantink
2 maal
Lammert Meijer
2 maal
Sjirk Overal
2 maal
Cees Verhagen
2 maal
De snelste tijden :
NAAM
JAAR
EINDTIJD
1
Jan Albert Lantink
2010
23:31:22
2
Cees Verhagen
2000
25:35:50
3
Ron Teunisse
1988
25:49:57
2. De Belgische prestaties (onderaan te downloaden: per jaar en volgens eindtijd): In de afgelopen 41 jaar (in 2020 geen Spartathlon wegens corona) waren er 111 aankomsten van 59 verschillende Belgische atleten, waaronder 3 vrouwen: Katia Nolens, Veerle Beernaert en Hilde Dosogne. 19 atleten slaagden erin meer dan 1 maal te finishen:
NAAM
AANTAL AANKOMSTEN
1
Luc De Jaeger-Braet
12 maal
2
Leo van Tichelen
9 maal
3
William Verdonck
7 maal
4
Gilbert Gevaert
5 maal
Leo Riemis
5 maal
6
Philip Verdonck
4 maal
Johan Bogaert
3 maal
Wilson Dammekens
3 maal
9
Ignace Matthys
3 maal
10
Yvan De Graef
2 maal
Stefaan D'Espallier
2 maal
Chris Dhooge
2 maal
Robert Dhooghe
2 maal
Hilde Dosogne
2 maal
Alain Ponchelet
2 maal
Noel Roegiers
2 maal
Jan Spitael
2 maal
Henri Tijskens
2 maal
David Van den Bossche
2 maal
De snelste tijden :
NAAM
JAAR
EINDTIJD
1
Paul Beckers
1992
25:05:48
2
Steven Sleuyter
2014
28:12:05
3
Henri Tijskens
1992
29:44:34
Leo van Tichelen
1992
29:44:34
3. De winnaars overall (onderaan te downloaden: per jaar en volgens eindtijd): In de afgelopen 40 jaar (in 2020 geen Spartathlon wegens corona) waren er 23 verschillende winnaars. 10 atleten slaagden erin de Spartathlon meer dan 1 maal te winnen:
In september staan er 2 en in oktober 3 wedstrijden geprogrammeerd:
1. De Beekse Marathon of Bikse Natuurmarathon zal dit jaar niet op de Vrijthof in het historische centrum van Hilvarenbeek starten, maar wel op de nieuwe atletiekbaan in Sportpark de Roodloop, Uranusstraat 1, Hilvarenbeek. Men is intussen al aan de 42ste editie toe. Bij deze wedstrijd worden we in 2 lussen van 21,1km door de landelijke omgeving geleid. Een erg mooie marathon die deels ook over Belgisch grondgebied van de gemeente Ravels voert. 2. De 6u van het Amsterdamse Bos wordt georganiseerd door het Nederlandse Sri Chinmoy-team. Self Transcendence is de boodschap bij deze wedstrijd. Je beperkingen overstijgen op iedere manier volgens de filosofie van sportman en vredesfilosoof Sri Chinmoy. Deze loop vindt plaats in de verrassend mooie omgeving van het Amsterdamse Bos. 3. De Brussels Airport Marathon is een citymarathon met Europese uitstraling. Heel wat buitenlanders verschijnen aan de start van deze net iets zwaardere marathon. Het is een must voor elke ware Europeaan om een keer een marathon in de Europese hoofdstad gelopen te hebben. 4. De Athora Great Bruges Marathon is intussen aan de 6de editie toe. Het parcours werd gewijzigd. Start en aankomst blijven wel in het historische centrum. Wie Brugge en omgeving al lopende van naderbij wil leren kennen, is hier op zijn plaats. 5. De Antwerp Marathon is verplaatst naar eind oktober. Dit zou voor ideale temperaturen moeten zorgen. Er wordt langs highlights in de stad gelopen en er zal animatie zijn. De start is aan het Kattendijkdok en de finish bevindt zich weer aan het MAS. Bekende plaatsen als de Meir, de Groenplaats en de Grote Markt worden aangedaan. Daarnaast passeert men ook langs het Havenhuis, de Scheldekaaien en het Schoonselhof. Een snel en mooi parcours mag je als loper verwachten.
Voor de uitslag van de 6u van Aalter die volgend weekend gehouden wordt verwijzen we voorlopig naar de site van de organisator: https://www.marathonandmore.be/ .
Wegens vakantie zal de tussenstand na Aalter ook een tijdje op zich laten wachten. We publiceren die in ieder geval wel voor de daaropvolgende wedstrijden in Monschau.
OPROEP: Gelieve tijdig in te schrijven voor de zomerwedstrijden!!!
Deze zomer staan er 9 wedstrijden op het programma: het BK 100K (+ een 50K en marathons) te Veldegem, de 6u van Aalter, de (Genuss)marathon + 56K + 70K van Monschau in Duitsland en de zomermarathon van de Vier Seizoenen van de Citadel Diest.
1. 2/07/2023: BK 100K/50K/MAR van Veldegem: Deze wedstrijd is nieuw en wordt georganiseerd door de alom bekende André Migneau. Als jarenlange organisator van de Nacht van Vlaanderen en de Flanders Fields Marathon weet hij als geen ander hoe je een wedstrijd in mekaar steekt. Steek hem en zijn team een hart onder de riem door op 2 juli aanwezig te zijn. Er wordt gelopen op een vlak parcours van 5km. 2. 16/07/2023: 6u van Aalter: Deze wedstrijd wordt nu al voor de twaalfde keer door het team rond Joeri Schepers georganiseerd en kan dus als een klassieker bestempeld worden. De deelnemers zijn steeds erg lovend over de organisatie. Er wordt gelopen op een parcours van ongeveer 1,5 km. Ideaal dus om je bevoorrading tot in de puntjes te kunnen verzorgen. Dit jaar zal er een extra feestsfeer hangen, omdat 1 van de deelnemers zijn 200ste marathon en ultra loopt! 3. 13/08/2023: (Genuss)marathon, 56K en 70K van Monschau: Deze wedstrijden in Duitsland maken ook al verschillende jaren deel uit van de M&U Cup. De Marathon van Monschau is een klassieker op de marathonkalender die garant staat voor een prachtige loopervaring. De ultraloop werd in 2012 voor de eerste keer georganiseerd en kende onmiddellijk een groot succes. Het parcours is grotendeels gelijklopend met dat van de marathon, maar je loopt vooraf een mooie lus van 14km. Omwille van de hoogtemeters wordt voor de ultraloop de puntenberekening met de tabel van 60km gedaan. De 70K werd vorig jaar ingevoerd en krijgt nog een bijkomende lus en hoogtemeters. Quotering met de tabel van 80km.
4. 19/08/2023: Vier Seizoenen van de Citadel zomermarathon: Deze wedstrijd maakt deel uit van de reeks van 4 marathons georganiseerd door Paul en Deborah. Wie hen nog niet kent, moet dringend gaan kennismaken! Het lussenparcours van deze wedstrijd loopt bijna volledig in het bos, zodat het ook bij hoge temperaturen aangenaam lopen is. Hou wel rekening met wat hoogtemeters. Voor een toptijd moet je hier niet zijn, wel voor een topervaring!!!
Zoals de naam het zegt, is de M&U Cup een regelmatigheidcriteriumvan marathons en ultralopen. De meeste wedstrijden situeren zich in België en Nederland, maar ook organisatoren uit andere landen zijn welkom. Jaarlijks staan er 30 à 40 wedstrijden op de kalender.
Aangezien de M&U Cup een regelmatigheidcriterium is, beloont hij zowel kwaliteit als kwantiteit van de prestaties. Een vedette die één of twee sterke prestaties neerzet kan de Cup niet winnen, evenmin als een veelloper die weliswaar zowat overal aanwezig is, maar steeds achteraan eindigt.
Uniek aan de M&U Cup is ook dat mannen en vrouwen en lopers van alle leeftijden een gezamenlijke klassering krijgen. Dit is mogelijk dankzij een systeem van handicappunten die bovenop de - op basis van de gelopen tijd of afstand gegeven - basispunten komen. Door dit systeem maken oudere lopers en vrouwen evenveel kans als de jongere atleten om hoog in de eindstand eindigen. De Cup gaat dus de uitdaging aan om de kwaliteit van de prestaties onderling te vergelijken : - op verschillende afstanden - voor verschillende leeftijden - tussen atleten van verschillend geslacht.
Om in de rangschikking opgenomen te worden, wordt een minimum van 3 deelnames gevraagd. Om atleten te behoeden voor overdreven veel en vooral snel lopen, komen alleen de 4 beste behaalde scorepunten voor 100 % in aanmerking, de volgende slechts voor 20 % . Dit maakt een jaarplanning mogelijk met vier topwedstrijden. De overige wedstrijden kunnen dan aan een iets lagere intensiteit gelopen worden zonder dat dit veel gevolgen heeft voor de behaalde punten.
Lopers hoeven zich niet afzonderlijk aan te melden voor deelname aan de M&U Cup. Zij nemen automatisch (en dus gratis) deel van zodra ze één van de wedstrijden uit de kalender uitlopen. Voor opname in het eindklassement dienen ze wel in minstens drie wedstrijden te finishen.
Meer info ivm de puntenberekening, de kalender, de uitslagen van vorige edities, vind je elders in deze blog.
De definitieve kalender voor 2023 bevat heel wat nieuwe wedstrijden. In 25 wedstrijdweekends kan er uit niet minder dan 41 wedstrijden gekozen worden. Er is voor elk wat wils: trails, citymarathons, natuurmarathons, dijkenmarathons, 50K, 56K, 70K, 50EM, 100K, 100EM, 6u, 12u, 24u en een backyard ultra.
De meeste wedstrijden zijn in België, gevolgd door Nederland en Duitsland.
HoHo100 EM met 100K tussentijd Amersfoort
28/01/2023
NED
ULTRA
NIEUW!!!
Trail Ultramarathon Het Leen 43K
11/02/2023
BEL
ULTRA
NIEUW ALS ULTRA!!!
Muziekbos Trail 45K
26/02/2023
BEL
ULTRA
NIEUW!!!
Durme-Schelde Marathon (Endurance Day Hamme)
05/03/2023
BEL
MARATHON
Durme-Schelde 50K (Endurance Day Hamme)
05/03/2023
BEL
ULTRA
Durme-Schelde 100K met 50mijl tussentijd (E. D. Hamme)
1) In de eindrangschikking van de M&U CUP worden alle atleten opgenomen die minstens 3 wedstrijden liepen.
2) De punten van de 4 beste prestaties worden voor 100% in rekening gebracht, de volgende voor 20%. De 4 beste prestaties mogen niet van hetzelfde wedstrijdtype (marathon,6u,...) zijn. Indien dat toch het geval is, wordt de 4de prestatie slechts aan 20 % in rekening gebracht. Alleen als bij de 5de of volgende prestaties een ander wedstrijdtype is, wordt die prestatie in de plaats aan 100 % gerekend.
3) De punten voor iedere prestatie worden bepaald door a) de basispunten op basis van de eindtijd of de gelopen afstand (Gewijzigd in 2012!!!) b) de handicappunten op basis van de leeftijd en het geslacht van de loper. (Gewijzigd in 2012!!!) Voor het overzicht van de basispunten en de handicappunten zie de tabellen in het excell-bestand onderaan .
4) Atleten die aan 8 wedstrijden deelgenomen hebben ontvangen 25 bonuspunten. *
5) Atleten die aan 12 wedstrijden deelgenomen hebben ontvangen een tweede maal 25 bonuspunten. *
6) Atleten die aan 4 ultralopen deelgenomen hebben ontvangen een derde maal 25 bonuspunten. *
7) Enkel de 12 beste prestaties worden in rekening gebracht volgens het in punt 2 beschreven systeem. Een 13de prestatie levert dus enkel nog punten op als die beter is dan 1 van de eerste 12.
8) Bij de ultratrails en sommige ultralopen is er een compensatie omwille van een combinatie van factoren zoals hoogtemeters, beperkte bevoorrading, nachtloop, ondergrond,... De compensatie bestaat erin dat het aantal kilometers afgerond wordt naar een volgende puntentabel. Een wedstrijd van 63km kan bijvoorbeeld met de puntentabel van 70km gequoteerd worden. Concreet: Muziekbostrail wordt met de puntentabel van 55km gequoteerd. Monschau Ultramarathon 56K/70K met de puntentabel van 60/80km. 43K Ultramarathon Het Leen met de tabel van 45km.
9) Naar aanleiding van de afgelasting van wedstrijden in Stein en Hamme werd de volgende regel toegevoegd: Bij afgelasting TIJDENS de wedstrijd omwille van overmacht (extreem weer, ongeval, overlijden, aanslag, brand,...) krijgen bij een afstandsloop ALLE lopers een wedstrijd (weliswaar zonder punten) ook al konden ze finish niet meer bereiken. Bij een urenloop krijgen ALLE lopers een wedstrijd (weliswaar zonder punten) ook al konden ze de vereiste minimumafstand niet meer bereiken. Lopers die bij een urenloop de vereiste minimumafstand wel konden bereiken krijgen een wedstrijd met de punten die volgens de puntentabellen bij de door hen bereikte afstand horen. Voor de bereikte afstand baseren we ons op de officiële uitslag.
10) Bij de Backyard Ultra dienen er minstens 7 rondes (= 46,9km) afgelegd te worden, opdat de wedstrijd zou meetellen.
*Lopers hebben enkel recht op de bonuspunten als ze de onderstaande prestaties geleverd hebben in de 8 wedstrijden, 12 wedstrijden of 4 ultralopen: Marathon < 6u ("<" = sneller dan) 50K < 7u30' 60K < 9u30' 80K < 13u 100K < 18u
1. Voor 2023 zijn de bedragen ongewijzigd gebleven (zie onderstaande tabel).
2. Lopers die in 12 wedstrijden finishen of een plaats in de top 25 van de eindstand behalen komen gratis naar de activiteiten en het etentje ter gelegenheid van de prijsuitreiking in het begin van 2024. (Waarde minstens 35)
3. Lopers die in 12 wedstrijden en een plaats in de top 25 van de eindstand behalen komen samen met hun partner gratis naar de activiteiten en het etentje ter gelegenheid van de prijsuitreiking in het begin van 2024. (Waarde minstens 70)
Mochten er enkele wedstrijden geannuleerd worden of mocht het aantal finishers tegenvallen, kan het zijn dat we het prijzengeld en de prijsuitreiking moeten aanpassen.
(Oudere Nieuwsflashes die niet meer relevant zijn, worden af en toe verwijderd, vandaar de soms afwijkende nummering.)
10. Bericht van de Sri Chinmoy Self Transcendence loop in het Amsterdamse Bos:
Beste loper,
Ik hoop dat het goed met je gaat en dat je eventueel in training bent!
Dit jaar organiseren we 2 ultralopen in het Amsterdamse Bos op onze rondes van 2237 meter. Start Nieuwe Kalfjeslaan, Amstelveen, tegenover Hockeyvereniging Hurley!
9. OPGELET: Voor de 4 Seizoenen van de Citadel Wintermarathon is de uiterste inschrijfdatum maandag 6 maart tot 18u.
8. Kleine wijziging bij de Endurance Day Hamme van 5 maart. Wie 50 mijl wil lopen dient hier op voorhand voor te kiezen. Wie de 100km loopt kan na 80km kiezen of hij stopt of doorloopt voor de 100km. Je krijgt dan een DNF voor de 100km, maar je krijgt wel een tijd voor de 80km die gebruikt wordt voor de puntenberekening van de M&U Cup. Om geen verschil te hebben tussen de 50 mijl en de 80km wordt voor de puntenberekening van de M&U Cup bij de 50 mijl ook de tijd over 80km genomen.
7. Belangrijk bericht i.v.m. de 4 Seizoenen van de Citadel. Voor elke wedstrijd van deze reeks van 4 marathons is er een maximaal aantal deelnemers van 40 vastgelegd. Op dit ogenblik zijn er voor de wintereditie van 11/3/2023 al 23 inschrijvingen. Wie deze wedstrijd dus nog wenst mee te lopen wacht best niet te lang meer om in te schrijven! Inschrijvingslink: https://runmymarathon-ultra.jouwweb.nl/inschrijven-lopers
5. Net als de vorige jaren zal er bij bepaalde ultralopen een compensatie zijn omwille van een combinatie van factoren zoals
hoogtemeters, ondergrond, beperkte bevoorrading, nachtloop,... De compensatie bestaat erin dat het aantal kilometers afgerond wordt naar een van de volgende puntentabellen. Een wedstrijd van 63km kan dan bijvoorbeeld met de puntentabel van 70km gekwoteerd worden. Concreet: Monschau Ultramarathon 56K/70K wordt met de puntentabel van 60/80km gekwoteerd. Trail Ultramarathon Het Leen met de tabel van 45km. Muziekbostrail met de tabel van 55km
3. Oproep van onze puntenman: "Gelieve in de tussenstanden altijd heel goed te controleren of je aantal gelopen wedstrijden klopt." Vrij vaak zitten er namelijk fout gespelde namen in de uitslagenlijsten, waardoor de resultaten van een en dezelfde loper niet samengeteld worden. "Geert Stijnen" en "Geert Stynen" worden bijvoorbeeld door de computer als twee verschillende personen beschouwd.
2. Wil je reageren op een bericht of heb je een vraag bij een bericht, kan dat via het icoontje onderaan rechts in het bericht.
Onderaan kan je de lijst downloaden met alle 2107 geklasseerden van 33 jaar M&U Cup van 1990 tot en met 2022. In de laatste kolom staat het aantal maal dat elke loper in het eindklassement stond. Indien het downloaden niet gewoon lukt, doe dan het volgende: klikken op de bijlage met rechtermuisknop - in menu "linkadres kopiëren" kiezen - dit dan plakken in de adresbalk van je browser.
De onderstaande tabel bevat de namen van de 21 lopers die minstens 15 keer het eindklassement haalden. Luc Maes en Lucien Taelman zijn de absolute toppers met elk 24 keren.
In de marathonranglijst staan intussen 7671 Belgische (best)tijden (onder 3 uur) van mannen tot en met 31/12/2022.
Deze lijst is niet volledig. Ik heb hem samengesteld op basis van 1. een lijst die enkele jaren geleden op www.assaronse.be stond 2. de lijsten van Runner's World samengesteld door Koen Mortelmans 3. de lijsten uit het tijdschrift Marathoning die André Selleslagh me bezorgde 4. de lijst uit het boek Marathoning 87 dat Simon Scherpenberg me bezorgde
Vooral uit de periode voor 1986 ontbreken er nog veel resultaten en voor de jaren 1989, 1992, 1997-2000 ontbreken er nog veel resultaten tussen 2u30' en 3uur. Aanvullingen en correcties alsook ranglijsten uit de bovenvermelde jaren zijn dan ook zeer welkom.
Mailen naar : mertensgert@hotmail.com Papieren uitslagen opsturen naar: Gert Mertens, Sparrenlaan 75, 2900 Schoten
Vaak is het niet duidelijk of een naam met "DE" of "VAN" al dan niet aan elkaar moet geschreven worden. Daarom heb ik ervoor gekozen die namen in meerdere woorden te schrijven. Hoe hiermee rekening als je een naam opzoekt. Als je een loper met de naam "VANDEVELDE" zoekt, geef je als zoekterm best "VELDE" in.
Tussentijds worden ontbrekende of foutieve gegevens uit vroegere jaren aangepast. Laatste aanpassing op 21/03/2023.
De wereld van de marathon- en ultralopers is geen grote wereld en heel wat lopers kennen elkaar. Toch lijkt het ons interessant om informatie te voorzien ivm de verschillende lopers die aan de Marathon- en Ultracup deelnemen (of deelgenomen hebben). Zo kunnen lopers elkaar nog wat beter leren kennen en ook gemakkelijker met elkaar contact opnemen voor wedstrijdinfo, trainingstips, carpoolen, enz.
Wil je dat we jouw gegevens hier (http://www.bloggen.be/menucupportretten/) publiceren, vul dan het onderstaande formulier in en druk op de knop "submit form". We plaatsen je gegevens dan zo spoedig mogelijk. Als we niet over een foto van je beschikken, zullen we je daarvoor contacteren.
Je kiest natuurlijk zelf welke gegevens je wenst te publiceren. Enkel naam en emailadres zijn verplicht. Straat en nummer worden om veiligheidsredenen niet gepubliceerd en dienen enkel voor intern gebruik en worden dus niet met derden gedeeld.
Indien je op een later moment je gegevens niet meer in de portretten wil zien staan, kan je dit melden via de knop "E-mail mij" links onderaan op de site en dan worden de gegevens zo spoedig mogelijk verwijderd.
Doordat er dit jaar weer een zeer uitgebreid aanbod aan wedstrijden in de Marathon- en Ultracup is, kunnen lopers voor zichzelf heel uiteenlopende doelen bepalen. Ieder naar eigen voorliefde en capaciteiten. De onderstaande lijst is zeker niet volledig maar wil jullie als cuplopers gewoon enkele mogelijkheden voorstellen en een aanzet bieden om eventueel nog andere eigen doelen te bepalen. Aan de M&U Challenges zijn geen prijzen verbonden.
1. De M&U Basic: Finishen in 3 wedstrijden om in het eindklassement opgenomen te worden.
2. De M&U Holland: Finishen in minstens 3 Nederlandse wedstrijden.
3. De M&U Belgium: Finishen in minstens 3 Belgische wedstrijden.
4. De M&U City: Finishen in minstens drie stadsmarathons.
5. De M&U Marathon: Finishen in minstens 4 marathons.
6. De M&U Ultra: Finishen in minstens 4 ultralopen.
7. De M&U Distance: Finishen in een marathon, een 50K en een 100K.
8. De M&U Hours: Finishen in een 6uren, een 12uren en een 24uren loop. (Dit is niet in elk seizoen mogelijk!)
9. De M&U Full house: Finishen in alle disciplines van de Cup.
10. De M&U Bronze: Finishen in 4 wedstrijden (niet allen van hetzelfde type).
11. De M&U Silver: Finishen in 8 wedstrijden (niet allen van hetzelfde type).
12. De M&U Gold: Finishen in 12 wedstrijden (niet allen van hetzelfde type).
Heel wat deelnemers van de M&U Cup carpoolen om naar de wedstrijden te rijden. Soms lukt het evenwel niet om iemand te vinden. Daarom willen we hier aan lopers de mogelijkheid bieden om contact te leggen met andere lopers.
In twintig jaar Cup werden er door enkele cuplopers (= lopers die in het eindklassement staan en dus aan minstens drie wedstrijden deelnamen) opmerkelijke prestaties geleverd. Zij behaalden daarbij meer dan 90 punten. Ter vergelijking: de topprestatie vorig jaar voor een cuploper was 83 punten.
Een overzicht van deze tot de verbeelding sprekende prestaties:
Plaats
Naam
Punten
Geboortejaar
Geslacht
Nationaliteit
Jaar
Type
Plaats
Tijd/Afstand
1
Etienne Vanacker
98
1952
M
BEL
2003
24u
Uden
264,967km
2
Paul Beckers
93
1962
M
BEL
2003
24u
Uden
270,087km
3
Lucien Taelman
92
1957
M
BEL
2003
24u
Uden
256,847km
4
Paul Beckers
91 (94)
1962
M
BEL
1992
24u
Torhout
264,246km
5
Jean-Paul Praet
91
1955
M
BEL
1992
100K
Torhout
6u24''46"
6
Konstantin Santalov
91
1966
M
RUS
1992
100K
Amiens
6u24'55"
7
Paul Beckers
90 (94)
1962
M
BEL
1994
24u
Torhout
262,758km
8
Paul Beckers
90
1962
M
BEL
2001
24u
Apeldoorn
260,560km
9
Jean-Paul Praet
90
1955
M
BEL
1993
100K
Torhout
6u28'12"
10
Wim Epskamp
90
1954
M
NED
2003
24u
Uden
251,572km
11
Jean-Paul Praet
90
1955
M
BEL
1994
100K
Torhout
6u29'02"
Opm.: De puntentabel voor 24uren werd op een bepaald ogenblik aangepast, vandaar dat er bij de prestaties van begin jaren 90' het toen toegekende cijfer tussen haakjes vermeld staat.
De topprestatie van Etienne Vanacker kreeg nog wat extra glans doordat hij toen ook een wereldrecord in de categorie +50 liep. Spijtig genoeg heeft Yannis Kouros hem dit ondertussen afgesnoept. Paul Beckers is onbetwist onze beste 24uren-loper aller tijden. Zijn 270,087km te Uden was goed voor de wereldtitel en is nog steeds het Belgisch record. Lucien Taelman, Mister Ultracup, vinden we op plaats drie.
De drie topprestaties werden tijdens dezelfde wedstrijd gerealiseerd: het memorabele wereldkampioenschap te Uden. Paul Beckers werd wereldkampioen. Etienne Vanacker werd knap derde en vestigde een wereldrecord. Lucien Taelman werd vijfde. De Belgische ploeg won daardoor niet alleen het landenklassement, maar vestigde als ploeg ook nog een nieuw wereldrecord.
Jean-Paul Praet, 's werelds beste 100km-loper ooit, schittert met drie prestaties. En dan te bedenken dat hij zijn beste prestaties op 100km nog voor het ontstaan van de Cup leverde!
Slechts één Nederlander in de lijst: Wim Epskamp. Zijn 251,572km, ook in Uden, is de tweedebeste Nederlandse prestatie op 24 uren.
De laatste naam in de lijst is die van de Rus Konstantin Santalov. Hij was begin jaren '90 een regelmatige gast in onze contreien en in 1992 nam hij aan drie cupwedstrijden deel zodat hij in het eindklassement opgenomen werd.
Een overzicht van de vorige edities van de M&U Cup
2022 telde uiteindelijk als gevolg van de deelname van een etappenloop een recordaantal van 49 wedstrijden, nl. 31 ultralopen en 18 marathons. Deze editie is met 8335 deelnemers en 152 geklasseerden een editie met een gemiddeld aantal deelnemers en een gemiddeld aantal geklasseerden..
Jaar
Ultra's
Marathons
Totaal
Deelnemers
Geklasseerden
Nr. 1
Nr.2
Nr.3
Nr.4
Nr.5
1990
4
0
4
?
8
Christiaan Verhelle
Lucien Taelman
Joël Colpaert
Rik Goethals
Diana Blieck
1991
10
0
10
700
66
Lucien Taelman
Jean-Paul Praet
Jean-Pierre Vanneste
Walther Beeken
Henri Lefevere
1992
10
5
15
2291
108
Jean-Paul Praet
Lucien Taelman
Walther Beeken
Jean-Pierre Vanneste
Angela Mertens
1993
8
6
14
2594
134
Lucien Taelman
Jean-Pierre Vanneste
Jan Turtelboom
Walther Beeken
Robert Verbeke/Christiaan Verhelle
1994
7
11
18
6011
247
Lucien Taelman
Paul Beckers
Jean-Pierre Vanneste
Jan Deseyn
Andre Gérard
1995
8
7
15
3294
118
Lucien Taelman
Wilson Dammekens
Anny Vanbutsele
Gilbert Vanbrabant
Willy Vervoort
1996
9
5
14
2843
105
Lucien Taelman
Paul Beckers
Wilson Dammekens
Katia Nolens
Robert Sans
1997
10
6
16
3821
167
Lucien Taelman
Marc Vanderlinden
Geert Breynaert
Walther Beeken
Emiel Dierckx
1998
10
6
16
3252
116
Lucien Taelman
Emiel Dierckx
Walther Beeken
Anny Vanbutsele
Marcel Meert
1999
10
9
19
4278
178
Emiel Dierckx
Lucien Taelman
Peter Fierens
Marc Meirlaen
Bernard Vanlangendonck
Jaar
Ultra's
Marathons
Totaal
Deelnemers
Geklasseerden
Nr. 1
Nr. 2
Nr. 3
Nr. 4
Nr. 5
2000
10
8
18
3369
156
Alain Bourdon
Emiel Dierckx
Walther Beeken
Lucien Taelman
Leo Pardaens
2001
11
10
21
3895
189
Lucien Taelman
Paul Beckers
Emiel Dierckx
Wim Epskamp (Nl)
Benny Geens
2002
11
9
20
3240
188
Lucien Taelman
Frans Vanderzanden
Ivan Hostens
Patrick Kloek
Vicenty Apiecionek
2003
10
6
16
2828
123
Lucien Taelman
Jan Vandendriessche
Wim Epskamp (Nl)
Patrick Kloek
Tom Hendriks (Nl)
2004
9
9
18
4419
152
Tom Hendriks (Nl)
Lucien Taelman
Emiel Dierckx
Karl Graf (Dui)
Marc Papanikitas
2005
9
13
22
6034
172
Lucien Taelman
Tom Hendriks (Nl)
Hugo Bruynooghe
Math Roberts (Nl)
Leo Pardaens
2006
10
15
25
5608
197
Lucien Taelman
Hugo Bruynooghe
Leo Pardaens
Math Roberts (Nl)
Vincent Schoenmakers (Nl)
2007
12
16
28
7811
226
Leo Pardaens
Lucien Taelman
Ivan Hostens
Frans Goossens
Marc Papanikitas
2008
9
12
21
5979
159
Lucien Taelman
Gert Mertens
Patrick Kloek
Jan Bogaard (Nl) /Rudy Van Daele
2009
16
18
34
8250
261
Leo Pardaens
Frankie Leus
Henry Okkersen (Nl)
Els Annegarn (Nl)
Lucien Taelman
Jaar
Ultra's
Marathons
Totaal
Deelnemers
Geklasseerden
Nr. 1
Nr. 2
Nr. 3
Nr. 4
Nr. 5
2010
20
17
37
8103
203
Leo Pardaens
Lucien Taelman
Gert Mertens
Els Annegarn (Nl)
Sjaak Bus (Nl)
2011
15
15
30
6467
183
Gert Mertens
Lucien Taelman
Marc Bemong
Ralf Preibisch (Nl)
Henry Okkersen (Nl)
2012
24
14
38
7982
246
Leo Pardaens
Johan Watthy
Henry Okkersen (Nl)
Gert Mertens
Frankie Leus
2013
18
15
33
8776
242
Ralf Preibisch (Nl)
Frankie Leus
Gert Mertens
Johan Watthy
Wim Driesen
2014
31
14
45
8870
223
Gert Mertens
Lucien Taelman
Frankie Leus
Ralf Preibisch (Nl)
Marc Bemong
2015
20
14
34
8820
183
Gert Mertens
Vincent Meers
Johan Watthy
Xavier Verbruggen
Jan Spitael
2016
22
17
39
8112
177
Gert Mertens
Kees van Helmond (Nl)
Marc Bemong
Chris Dhooge
Jan Spitael
2017
24
17
41
9605
236
Gert Mertens/Leonie Ton (Nl)
Kees van Helmond (Nl)
Rudy Van Daele
Sjaak Bus (Nl)
2018
20
16
36
9253
190
Gert Mertens
Peter Palmans
Rudy Van Daele
Pauwel Joos
Frederik Ameloot
2019
22
15
37
9061
178
Leo Smets
Gert Mertens
Rudy Van Daele
Patrick Vandebeek
Pauwel Joos
Jaar
Ultra's
Marathons
Totaal
Deelnemers
Geklasseerden
Nr. 1
Nr. 2
Nr. 3
Nr. 4
Nr. 5
2020-2021
15
10
25
5113
75
Gert Mertens
Sjaak Bus (Nl)
Pauwel Joos
Jurgen Van Rompaey
Joost Simons
2022
31
18
49
8335
152
Gert Mertens
Mieke Dupont
Pauwel Joos
Sjaak Bus (Nl)
Rudy Van Daele
In de afgelopen 32 edities wisten 69 verschillende atleten een plaatsje in de top 5 te behalen. Lucien Taelman slaagde erin om dat 22 keer op rij te doen en 23 keer in totaal! Hij behaalde daarbij 13 overwinningen. Naast hem slaagden enkel Gert Mertens en Leo Pardaens erin om de M&U Cup meer dan 1 keer te winnen, nl. 8 keer en 4 keer. Leonie Ton is voorlopig de enige vrouw die erin slaagde de M&U Cup te winnen.
Rangschikking volgens behaalde top 5 plaatsen:
Naam
Aantal x 1ste
Aantal x 2de
Aantal x 3de
Aantal x 4de
Aantal x 5de
Totaal
1
Lucien Taelman
13
8
1
1
23
2
Gert Mertens
8
2
2
1
13
3
Leo Pardaens
4
1
2
7
4
Emiel Dierckx
1
2
2
1
6
5
Tom Hendriks (Nl)
1
1
1
3
6
Jean-Paul Praet
1
1
2
7
Ralf Preibisch (Nl)
1
2
3
8
Christiaan Verhelle
1
1
2
9
Alain Bourdon
1
1
Leo Smets
1
1
Leonie Ton (Nl)
1
1
12
Paul Beckers
3
3
13
Frankie Leus
2
1
1
4
14
Jean-Pierre Vanneste
1
2
1
4
15
Johan Watthy
1
1
1
3
16
Hugo Bruynooghe
1
1
2
Wilson Dammekens
1
1
2
Kees van Helmond (Nl)
1
1
2
19
Sjaak Bus (Nl)
1
1
2
4
20
Vincent Meers
1
1
21
Mieke Dupont
1
1
Peter Palmans
1
1
Jan Vandendriessche
1
1
Marc Vanderlinden
1
1
Frans Vanderlinden
1
1
26
Walther Beeken
3
3
6
27
Rudy Van Daele
2
2
1
5
28
Pauwel Joos
2
1
1
4
29
Marc Bemong
2
1
3
Henry Okkersen (Nl)
2
1
3
31
Ivan Hostens
2
2
32
Patrick Kloek
1
2
3
33
Wim Epskamp (Nl)
1
1
2
Anny Vanbutsele
1
1
2
35
Geert Breynaert
1
1
Joël Colpaert
1
1
Peter Fierens
1
1
Jan Turtelboom
1
1
39
Els Annegarn (Nl)
2
2
Math Roberts (Nl)
2
2
41
Jan Bogaard (Nl)
1
1
Jan Deseyn
1
1
Chris Dhooge
1
1
Rik Goethals
1
1
Frans Goossens
1
1
Karl Graf (Dui)
1
1
Marc Meirlaen
1
1
Katia Nolens
1
1
Gilbert Vanbrabant
1
1
Jurgen Van Rompaey
1
1
Xavier Verbruggen
1
1
52
Marc Papanikitas
2
2
Jan Spitael
2
2
54
Frederik Ameloot
1
1
Vicenty Apiecionek
1
1
Diana Blieck
1
1
Wim Driesen
1
1
Benny Geens
1
1
Andre Gérard
1
1
Henri Lefevere
1
1
Marcel Meert
1
1
Angela Mertens
1
1
Robert Sans
1
1
Vincent Schoenmakers (Nl)
1
1
Joost Simons (Nl)
1
1
Patrick Vandebeek
1
1
Bernard Vanlangendonck
1
1
Robert Verbeke
1
1
Willy Vervoort
1
1
70
Slechts 29 atleten behaalden meer dan 1 top 5 plaats.
Rangschikking volgens het aantal behaalde top 5 plaatsen (>1):
1. Moet ik me als loper aanmelden om aan de M&U Cup deel te nemen? Lopers hoeven zich niet afzonderlijk aan te melden voor deelname aan de Cup. Zij nemen automatisch (en dus gratis) deel van zodra ze één van de wedstrijden uit de kalender uitlopen. Voor opname in het eindklassement dienen ze wel in minstens drie wedstrijden te finishen.
3. Aan hoeveel wedstrijden moet ik deelnemen om in het eindklassement opgenomen te worden? Om in de rangschikking opgenomen te worden, wordt een minimum van 3 deelnames gevraagd.
4. Waarom verdwijnen sommige berichten en de uitslagen na een tijdje van de blog? Om de blog overzichtelijk te houden. Wel wordt er dan een link naar de uitslag op Ultraned of op de website van de organisator voorzien.
5. Waarom duurt het soms wat langer vooraleer de tussenstand van de M&U Cup gepubliceerd wordt? Pas nadat we een volledige en correcte uitslag van de organisator ontvangen hebben, kunnen we een tussenstand opmaken.
6. Welke tijd wordt er genomen voor de puntenberekening, de bruto- of de nettotijd? We gebruiken de nettotijd als die door de organisator ter beschikking gesteld wordt.
7. Hoe komt het dat ik voor mijn vierde marathon of vierde 6 urenloop slechts 20% van de punten gekregen heb? De vierde wedstrijd mag niet van hetzelfde type zijn als de drie andere.
Heb je een vraag die hier niet beantwoord wordt, vul dan het onderstaande formulier in. Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.