Dit is de blog van Luc Vandenbroucke en Hua Jianping
15-01-2018
maandelijkse brouwdag
Zaterdag 13/1 was het weer brouwdag.
Pilsmout EBC 3-5 van een nieuwe mouterij gebruikt.Deze bevat blijkbaar meer bruikbaar materiaal
want we hebben een grotere opbrengst met hetzelfde malsschema ie we kunnen meer spoelwater gebruiken om na
malschen en spoelen de gewenste dichtheid te krijgen. Dit zal ons een paar
liter extra bier geven.
Ook de hoppen hebben we veranderd en nu gebruiken we 3
soorten hoppen die voor ons nieuw zijn om een berekende IBU van 45 te bekomen.
Wat het effect op de smaak zal zijn moeten we afwachten maar de verwachtingen
zijn hoog.
Alhoewel het geen vrijdag 13 was maar zaterdag 13 toch pech
gehad: de pH electrode heeft het begeven en hebben we ons moeten behelpen met
notities van vorige batches en de pH streifen. Binnen de nauwkeurigheid van de
streifen toch de verwachte pH waarden gemeten, dus dat zat goed.
Na overhevelen in het gistingsvat en inzaaien van de
giststarter en opkuis dan nog een proefsessie van een aantal biertjes gehouden.
Zonder al chauvinistisch te zijn, zijn
de laatste twee batches van onze huisvlijt veruit het beste wat zaterdag
geproefd hebben.
Ik beken: ik ben absoluut geen fan van de eindejaarsperiode.
Telkens als ik Rudolph de red nose reindeer ergens in de wijde omgeving hoor klinken voel ik de lust om een reindeer door iemand zijn strot te rammen.
Iedereen wordt verondersteld blij rond te lopen tijdens de donkerste periode van het jaar terwijl iedereen snakt naar een straaltje zon en om ver weg te zijn van de opgeklopte super commerciele bedoening.
Enige positieve in deze periode is dat je met vrienden en familie samenkomt om eens lekker bij te praten bij een lekker etentje.
Om Jianping te plezieren zijn we naar de kerstmarkt in Gent getrokken. Na vijf minuten rondgeslenterd te hebben vroeg ik mij af of er iets overbodigers en zinlozer kon bestaan dan een kerstmarkt.
Totaal overbodige prullaria worden er tegen woekerprijzen aangeboden naast smaakloze Gluhwein, hamburgers en braadworsten. Oh ja, er is ook nog de obligate schaatspiste.
Gisteren hadden we een afspraak in de omgeving van Brugge en ja hoor, in Brugge hebben ze ook een kerstmarkt, dus allen daarheekerstn. Gelukkig waren we er in de voormiddag want in de namiddag zat het verkeer in en rond Brugge volledig in knoei.
Na een ultrakort bezoek aan de kerstmarkt dan toch een stadswandeling gemaakt en een paar nieuwe spots ontdekt zoals de bier muur en het biermuseum. Kun je nagaan hoe lang het geleden was dat we in Brugge waren.
Op de terugweg wou Jianping nog eens langs de kerstmarkt van Gent passeren om de vergelijking met die van Brugge te maken. Vandaar dus mijn indigestie kerstmarkten.
Op nieuwjaarsdag komt de familie ie, de voltallige 13 personen inclusief partners eten en kook ik. Dat zal dus een echte indigestie worden
Gisteren was het weer zover: onze maandelijkse brouwdag.
Vrijdag had ik alle ontbrekende ingrediƫnten samengesprokkeld : ttz de bestelling afgehaald bij de Hopduvel.
Zaterdagmorgen dubbel ontbijtje genuttigd en dan vertrokken tot bij mijn brouwbuddy Bart.
Onder het nuttigen van een koffietje eerst het strijdplan voor de dag gemaakt en dan aan de slag.
Eerste probleem: de pH electrode duidt 6.35 aan voor demi water. Dan maar nieuwe ijkvloeistof aangemaakt en de electrode opnieuw geijkt. Bij controle blijkt dat de pH van het demi water effectief 6.35 is en niet 7.0 +/-0.1 zoals verwacht voor gedestilleerd water. Dat hebben we dan ook weer geleerd: demi water is geen gedestilleerd water.
Ons brouwwater kunnen we nu met een gerust gemoed aanzuren tot de gewenste pH.
Voor het malsschema volgen we ons gebruikelijke recept worden tussentijds een aantal metingen van dichtheid en pH uitgevoerd. De resultaten worden netjes genoteerd met ganzenveer in het grote gulden brouwboek en in exel.
En dan komt het kookproces.
Tweede probleem van de dag: het alpha zuurgehalte van de nieuw gekochte hop is minder dan de helft van het vorig aangekochte hop van dezelfde soort.
Met wat rekenwerk wordt de hopgift van de eerste hopsoort dan toch bepaald en kunnen we starten met het kookproces.
Van de overige hopsoorten was nog voorraad dus daar zijn de hopgiften van gekend.
Tijdens het kookproces gieten we de sulfietoplossing uit het gistingsvat en hydroliseer ik de gist.
Als het kookproces is afgelopen koelen we het wort tot kamertemperatuur en voer ik de laatste meting van d en pH uit, voeg ik wat gekoeld wort aan de gehydroliseerde gist toe.
Het wort kieperen we met een gracieuze beweging in het gistingsvat en onder het aanroepen van de goedkeuring van Bacchus wordt met een sierlijke beweging de gist oplossing in het wort gezaaid.
Ik breng het waterslot aan en mijn brouwbuddy stelt de verwarm- en koeltrajecten in en met de zegen van Bacchus kunnen we eind deze maand bottelen en hebben we eind maart een perfect bier op dronk.
Na deze toch wel stressvolle dag tijd om een aantal van onze eerdere batchen te proeven en onze uiterst kritisch oordeel te vellen over het resultaat van onze huis tuin en keuken brouwkunsten.
Oef, vandaag eerste rustdag ingelast na mijn pensionering op 1/12.
Verleden week en de eerste helft van deze week druk bezig geweest met de verhuis van onze dochter.
Tussendoor nog elke dag een uurtje naar de fitness en af en toe nog een aantal baantjes getrokken in her zwembad gevolgd door een relaxte sauna.
Vandaag dus enkel rustdag met een uurtje sauna.
Voor de rest foto's van de reizen van de laatste 5 jaar sorteren transferen naar google foto en voorbereiden op de volgende brouwdag zaterdag. Nog een kleine wijziging aan het recept uitwerken en morgen alle nodige grondstoffen inslaan en zaterdag kunnen we dan nog eens een batch blonde SLOK brouwen.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar https://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar https://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op https://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!