Ik ben Luc Ik ben een man en woon in w-vl (zone 051) en mijn beroep is zoals je ziet ben ik een rolstoelgebruiker. Ik ben geboren op 28/12/1950 en ben nu dus 54 jaar jong. Mijn hobby's zijn: Computer.
De eerste stap die men moet nemen is de definitieve beslissing over het al dan niet nemen van een hond. Het is een belangrijke beslissing en niet iets dat je even tussendoor kunt doen. Immers: de meeste honden gaan zo'n 10 tot 15 jaar mee. Een hond heeft veel tijd en liefde nodig. Honden moeten uit in weer en wind, hebben verzorging nodig wanneer zij ziek zijn, en kunnen veel geld kosten wanneer zij een operatie of medicijnen nodig hebben.
enkele gewetensvragen
Het is wellicht een goed idee om eerst eens over de volgende vragen na te denken:
waarom wil ik eigenlijk een hond?
hoe ziet mijn dagelijks leven er nu en op termijn uit?
welke aard heb ik eigenlijk?
Deze vragen kunnen u inzicht bieden in de vraag of het verstandig is om een hond aan te schaffen.
welke redenen hebt u?
Waarom wil ik eigenlijk een hond?
Er zijn diverse redenen waarom u een hond wilt hebben:
omdat ik zo'n lief hondje op de televisie heb gezien
omdat ik in de etalage van een dierenwinkel zo'n leuk puppy heb gezien
omdat de kinderen zo graag een hondje willen hebben
omdat ik in het asiel zo'n leuke hond zag
omdat ik het goed vind als mijn kinderen met dieren om leren gaan
omdat ik een waakhond wil hebben
omdat ik nu groter ga wonen
omdat ik graag ga wandelen
omdat ik vroeger al eens een hond heb gehad
omdat ik niet meer alleen wil zijn
omdat ik nu meer tijd ga krijgen
geldigheid van deze redenen
Hoewel er natuurlijk nog veel meer redenen zijn om al dan niet een hond te willen, nemen wij genoemde redenen eens onder de loep, omdat deze veel gehoord worden. De eerste twee redenen, A en B zijn natuurlijk geen goede basis om een hond aan te schaffen! Een hond kopen in een opwelling is zeer af te raden. Wanneer men op straat een leuke hond tegenkomt en men heeft al langer een idee opgevat om een hond aan te schaffen is het wenselijk dat men de volgende stappen goed doorloopt en zich goed laat voorlichten alvorens tot de aanschaf over te gaan.
De volgende drie redenen, C, D en E zijn ook geen echte reden om een hond aan te schaffen. Het komt vaak voor dat een hond wordt aangeschaft omdat de kinderen dit graag willen. Maar: wie zorgt er in werkelijkheid voor? Wat zal gebeuren wanneer de kinderen op school zijn? Wat gebeurt er met de hond wanneer de kinderen het huis uitgaan, of gaan studeren? Afspraken zijn dikwijls snel gemaakt, maar afspraken nakomen is vaak lastiger. Zijn de ouders bereid om voor de hond te zorgen wanneer de kinderen het niet (meer) willen doen? Een hond aanschaffen omdat hij zo zielig keek in een asiel is op zich een legitieme reden, mits u in het asiel was omdat u reeds van te voren had besloten een hond aan te schaffen! Ook hier geldt weer: laat u goed voorlichten over de plussen en minnen van deze "zieligkijkende" hond. Overigens zal een goed geleid asiel ook zelf goed bekijken of u geschikt bent voor deze beschikbare hond.
F, G en H zijn op zich ook legitieme redenen. Wanneer u een waakhond zoekt dient u echter goed te overdenken welk ras dan het beste bij u zou passen. Is het de bedoeling dat de hond altijd buiten blijft? Of moet de hond ook een gezelschapsdier zijn? Bedenk dat ook een hond die veel buiten is liefde en aandacht nodig heeft. Geen enkele hond is geschikt om dagen achtereen alleen in een kennel te verblijven! Een hond nemen omdat u graag wandelt, of omdat u al eens een hond hebt gehad zijn ook redelijke redenen om een hond aan te schaffen. Overigens is gebleken dat mensen die vroeger een bepaald ras hebben gehad vaak later weer hetzelfde ras nemen. De overige redenen, I, J en K kunnen ook weer een goede redenen zijn om een hond te nemen. Wanneer u alleen bent en graag gezelschap heeft, de tijd en de ruimte heeft is een hond een uitstekende keus!
Kort samengevat: er zijn nogal wat redenen om een hond te willen. Wanneer u tijd en ruimte heeft en bereid bent liefde en aandacht aan de hond te geven bent u al een eind op weg om straks een puppy of volwassen hond aan te schaffen. Maar... we zijn pas aan het begin!
hoe ziet mijn leven eruit?
Hoe ziet mijn dagelijks leven er nu en op termijn uit?
Nadat u heeft bedacht waarom u een hond wilt en u ervan heeft verzekerd dat dit goede redenen zijn moet u zich afvragen of een hond eigenlijk wel in uw dagelijks leven zou passen.
deel A
De volgende vragen kunnen hierbij helpen:
ja
nee
A. woont u alleen?
5 pt
3 pt
B. werkt u de hele dag? (ja: ga naar C)
0 pt
5 pt
C. kan de hond mee naar het werk
3 pt
0 pt
D. bent u vaak van huis weg? (ja: ga naar E)
1 pt
4 pt
E. kunt u dan de hond meenemen
2 pt
0 pt
F. wandelt u graag? (nee: ga naar H)
3 pt
1 pt
G. ook bij weer en wind?
2 pt
0 pt
H. hebt u elke dag twee uur tijd voor de hond?
5 pt
1 pt
I. gaat u graag op vakantie? (nee: ga naar K)
1 pt
3 pt
J. gaat de hond dan mee of gaat de hond naar een kennel?
2 pt
0 pt
K. bent u vaak ziek?
1 pt
4 pt
Tel de punten op die u in deel A heeft behaald.
hoe is mijn aard?
Wat ben ik voor persoon?
Het is altijd goed om na te gaan wat uw aard is. Dit kan van nut zijn bij het beantwoorden van de vraag of u een hond moet nemen, en zo ja, wat voor een hond dan. Op de laatste vraag komen we in een volgende sectie terug.
deel B
Beantwoord de volgende vragen zo eerlijk mogelijk. Lees de vraag zorgvuldig en bekijk of de bewering waar of onwaar is:
waar
onwaar
A. ik ben erg netjes aangelegd
1 pt
4 pt
B. ik ben erg actief
4 pt
2 pt
C. stof vind ik niet erg
3 pt
1 pt
D. ik ben nogal stil
2 pt
3 pt
E. ik ben wispelturig
2 pt
3 pt
F. ik laat me erg door stemmingen beinvloeden
1 pt
3 pt
G. drukte om me heen vind ik erg
1 pt
3 pt
H. ik kan moeilijk nee zeggen
1 pt
2 pt
I. ik ben consequent
4 pt
2 pt
J. ik ben eigenlijk een beetje lui
2 pt
3 pt
K. blaffende honden maken mij bang
0 pt
2 pt
L. ik hou niet van rommel
1 pt
3 pt
M. ik ben geduldig van aard
4 pt
2 pt
Tel de punten op die u in deel B. heeft behaald. Hoeveel punten hebt u nu in deel A en B samen behaald? Onderstaand volgt de uitslag van beide tests. Bedenk dat dit slechts een hele globale uitleg is van de resultaten! Het kan zijn dat uitkomsten varieren. Primaire doel van de vragen is u dwingen na te denken over het aanschaffen van de hond!
30 of minder punten: Het is wellicht beter wanneer u geen hond aanschaft. Misschien veranderen de omstandigheden zich en kunt u alsnog overwegen een hond aan te schaffen. Op dit moment zou u een hond tekort doen.
30 - 45 punten: Bekijk de puntenverdeling nog eens goed. Liggen de meeste knelpunten op het gebied van uw leefomstandigheden of in uw aard? Als uw leefomstandigheden het knelpunt vormen is het beter om van een hond af te zien.
45 - 68 punten: Waarschijnlijk past een hond bij uw levensstijl en aard, wanneer u de hond tenminste niet 8 uur per dag alleen moet laten.
68 of meer punten: Wanneer u alles naar waarheid hebt ingevuld dan heeft een hond het prima bij u.
Over reuen en teven doen allerlei verhalen de ronde. Teefjes zouden liever zijn dan reuen, maar er zijn veel teven die echt krengerig zijn. Aan de andere kant zijn er reutjes die enorm lief en zacht zijn en helemaal niet "macho". Ga dus niet af op allerlei generalisaties van reuen en teven.
persoonlijke keuze
In de eerste plaats is de keuze tussen een reu en een teef een persoonlijke. Bovendien is elk ras weer anders. Van sommige rassen is bekend dat de reuen (bijna) altijd dominant(er) zijn. Later gaan we nader in op punten die van belang kunnen zijn bij de keuze tussen reu of teef.
vooroordelen
Wat wordt er nu precies gezegd over reuen en teven?
reuen zijn dominanter dan teven
reuen trekken naar de vrouw des huizes, teven naar de man des huizes
reuen lopen dikwijls weg, teven nooit
teven zijn aanhankelijker dan reuen
teven zijn verstandiger dan reuen
reuen zijn moeilijker op te voeden dan teven
reuen zijn minder trouw dan teven
Genoemde beweringen zijn niet allemaal onwaar of waar. Vooropgesteld dat men bedenkt dat ieder ras en zelfs iedere individuele hond weer anders is zullen we de argumenten nader onder de loep nemen.
dominantie
Zijn reuen daadwerkelijk dominanter? Dit is sterk afhankelijk van het ras. Wanneer men twee honden wil aanschaffen, of denkt om een tweede hond te nemen zal men vaak merken dat de teven "dominanter' zijn dan de reutjes. De reu accepteert enorm veel van de teef. Wanneer de teef de reu corrigeert zal de reu dit bijna in alle gevallen accepteren. Ook wanneer een reu en teef elkaar ontmoeten op straat zal de reu een grauw van een teef accepteren. Wanneer twee onbekende reuen elkaar tegenkomen op straat zullen de reuen uit maken wie van de twee hoger in rang staat. Of een dergelijke ontmoeting uitloopt op een gevecht hangt sterk van de honden af. Wanneer de honden goed gesocialiseerd zijn zullen er waarschijnlijk geen problemen optreden. Men mag derhalve niet op voorhand stellen dat reuen dominanter zijn dan teven!
wie trekt naar wie?
Dat de reu naar de vrouw des huizes zou trekken en de teef naar de man is een fabeltje. Iedere hond heeft een "alpha-hond" nodig in zijn roedel. Het hoofd van de roedel kan de man of de vrouw zijn. Zowel reuen als teven kunnen opeens "jaloers" zijn wanneer de man en de vrouw elkaar knuffelen in huis. Het hangt dus van de roedelverdeling in huis af hoe dit zal gaan.
van huis weglopen
De bewering dat reuen wegloperig zijn en teven niet, is deels waar, deels niet. Reuen kunnen inderdaad weglopen wanneer een teefje in de buurt loops is. Ze gaan dan op pad en kunnen uren voor het huis van hun geliefde zitten wachten totdat zij naar buiten komt. Aan de andere kant kunnen teven enorme uitbrekers en weglopers worden wanneer zij loops zijn. Zij gaan dan op hun beurt op zoek naar een minnaar. Teven zijn gemiddeld tweemaal per jaar loops, gedurende 21 dagen. Buiten deze perioden zullen teven over het algemeen niet wegloperig zijn. Reuen daarentegen kunnen - wanneer dit in hun aard ligt - het hele jaar door op zoek gaan naar loopse teefjes.
aanhankelijkheid
Over de aanhankelijkheid van reuen en teven geldt hetzelfde als gesteld werd over de vraag "wie naar wie trekt" in huis. Ook hier is van belang hoe de roedel eruit ziet in huis. Ook in dit geval zijn sommige teven afstandelijk, terwijl andere weer erg aanhankelijk zijn. Ditzelfde geldt voor de reutjes. Deze bewering is dus niet waar.
verstandiger?
Ook de bewering dat teven verstandiger zouden zijn dan reuen is niet waar. Het hangt van de individuele hond af en is niet specifiek sexe-gebonden. Het is wel waar dat teefjes bij trainingen en werk veelal iets geconcentreerder zijn, omdat reuen toch tijdens het werken hun geurvlag (via hun urine) moeten zetten om hun terrein af te bakenen. Teefjes hebben hier geen last van en zullen doorwerken. Bij activiteiten als speuren en gehoorzaamheid kan dit een punt van overweging zijn.
makkelijker op te voeden?
Dat reuen moeilijker op te voeden zouden zijn is niet waar. Of een hond makkelijk of moeilijk te trainen is hangt af van zijn karakter. Wanneer een hond erg gericht is op de baas is een hond makkelijk te trainen. Zoals reeds eerder gesteld kan zowel een reu als een teef naar de baas toe trekken.
trouw
Komen we bij het laatste punt, de trouw. Ook hier geldt weer dat zowel reuen als teven trouw zijn. Vaak wordt het weglopen van de reu - op zoek naar loopse teven - gezien als een teken van ontrouw. Dit is echter geen ontrouw, maar het volgen van een instinct. Of honden erg aan huis gebonden zijn hangt sterk van het ras af. Een keeshond zal bijvoorbeeld bijna nooit het erf verlaten zonder zijn baas! Trouw aan een baas kan ook beinvloed worden door de mate waarin een hond neiging heeft om een eenmanshond te zijn. ook dit is sterk rasgebonden!
geldige issues
Waar moet men dan wel rekening mee houden?
Na bovengenoemde beweringen over de vermeende verschillen tussen reuen en teven weet u misschien helemaal niet meer hoe u een keuze moet maken. Natuurlijk zijn er punten die u in overweging dient te nemen voordat u een besluit neemt. Naast persoonlijke voorkeur hangt de keuze sterk af van de activiteiten die u met de hond wilt gaan ondernemen.
teven
Teven
Teven worden zoals gezegd tweemaal per jaar loops gedurende 21 dagen. Dit kan lastig zijn bij tentoonstellingen, omdat zij dan niet mee mogen doen. Ook trainingen kunnen problematisch zijn, omdat de meeste teven snel afgeleid zijn gedurende de loopsheid. Ook zullen verenigingen u meestal vragen niet te komen trainen wanneer de hond loops is omdat de reuen anders "op de loop" gaan. Tijdens de loopsheid zult u de hond scherp in de gaten moeten houden om te voorkomen dat de hond ongewenst gedekt wordt. Tegen de loopsheid zijn diverse preparaten beschikbaar, die voorkomen dat de hond drachtig kan raken. Voor- en nadelen van deze middelen moet u bespreken met de dierenarts. Er wordt gezegd dat teven die dergelijke preparaten krijgen meer kans hebben op problemen zoals borstklierkanker en/of baarmoederkanker of baarmoederontstekingen. Zeker is dit echter niet. U kunt ook overwegen om de hond te laten steriliseren, maar een nestje in de toekomst is dan uitgesloten.
Natuurlijk kunt u de teef laten dekken en een nestje laten krijgen. Bedenk echter dat dit erg veel werk is, en dat u dit verantwoord moet doen. Er zijn immers al genoeg ongewenste honden op de wereld.
Een ander punt dat bijna altijd waar is, is het feit dat teven over het algemeen iets kleiner en lichter zijn dan reuen. Dat kan in sommige gevallen wellicht gewenst zijn.
reuen
Reuen
Reuen zijn vrijwel altijd groter en zwaarder dan teven. Wanneer u graag tentoonstellingen bezoekt kan dit een punt van overweging zijn. Wanneer de hond erg mooi is qua exterieur kan het gebeuren dat men uw reu vraagt voor dekkingen. Vanzelfsprekend moet men dit afwachten, omdat men niet van te voren kan zeggen hoe een puppy uitgroeit. Reuen hebben verder geen echte nadelen, behalve het eerder genoemde verschijnsel dat sommige reuen verstokte Don Juans zijn en op zoek gaan naar loopse teefjes.
reuen
Gezondheidsproblemen
Zowel reuen als teven hebben zo hun eigen gezondheidsproblemen. Teven kunnen onder andere problemen krijgen met de baarmoeder, borstkliertumoren, en haaruitval door hormoonstoringen. Reuen daarentegen kunnen voorhuidontsteking krijgen, hetgeen gepaard gaat met uitvloeiing uit de penis, of prostaatproblemen. Men kan echter niet stellen dat reuen meer of minder last van sexe-gebonden klachten hebben dan teven.
conclusie
Naast uw persoonlijke keuze zult u zich dus af moeten vragen wat u met de hond wilt gaan ondernemen (training, fokken, etc). Laat u goed voorlichten door de fokker over de beschikbare honden. Ieder ras en iedere foklijn kan verschillen!
Om later een fijne gezinshond te hebben moet u direct beginnen met de opvoeding wanneer u de pup in huis haalt. Samen met Doggy kunt u nu stap voor stap oefenen, op weg naar het puppy diploma!
Aan de hand van een 60 tal afbeeldingen, die dikwijls een glimlach van herkenning oproepen, nemen we u mee door de verschillende fasen van de opvoeding. Iedere week een nieuwe aflevering!
We zien en lezen wat Doggy niet en wat hij wel moet doen.
Wij hopen dat u net zoveel plezier zult hebben in het lezen van de volgende pagina's als wij hebben gehad met het maken ervan. En onthoud: oefening baart kunst!!
Als we Doggy voor het eerst mee naar huis krijgen moeten we aan enkele zaken denken! In de eerste plaats is de omgeving nieuw voor Doggy en zal hij zich misschien wat onzeker voelen. We moeten dus goed voorbereid zijn op zijn komst! Dit betekent dat we een mand, een bench of een bed moeten aanschaffen, die we op een tochtvrije plaats in huis zetten, waar de hond ongestoord kan liggen en zich terug kan trekken.
De mand moet echt een eigen plekje voor Doggy worden, waar hij zich veilig kan terugtrekken en niet gestoord wordt. Doggy zal nog erg veel slapen de komende tijd. Doggy wordt nooit voor straf naar zijn mand gestuurd! Hierdoor zal zijn "veilige gevoel" immers gauw verdwenen zijn. Iedere hond heeft behoefte aan zijn eigen plekje. Doggy ook!
Naast een lekker plekje voor Doggy houden we ook rekening met de voeding. We hebben een lijstje meegekregen van de fokker, zodat we precies weten wat Doggy moet eten. Zorg ervoor dat ruim van te voren het juiste voer in huis gehaald wordt! Natuurlijk kunnen we later iets anders gaan voeren, maar we voeren zeker in de beginfase het voer waar Doggy aan gewend is. Er zijn diverse hondenvoeders op de markt. Kijk goed of Doggy goed groeit, of zijn vacht mooi glanzend blijft en of de ontlasting goed van structuur is, en niet teveel.
Het voeden van Doggy moet rustig gebeuren. Juist wanneer we wat tijd nemen om Doggy eten te geven is dit een goed begin om de band op te bouwen. Later in de opvoeding zullen we zien dat voer een belangrijke rol kan spelen bij het aanleren van allerlei oefeningen. Zorg er nu dus vast voor dat voer "leuk" is!
Doggy krijgt, omdat hij nog zo jong is op meerdere keren per dag voer. Het zou slecht zijn om alles in een keer te voeren, omdat het maagje en de darmen daar nog niet tegen kunnen. Hou daarom vast aan het schema dat we hebben meegekregen toen we Doggy gingen halen. Voeren we vanaf het begin een brok, dan kijken we op de verpakking hoe vaak Doggy de brokjes moet krijgen. Meestal wordt met 8 weken viermaal per dag een voeding gegeven, dat langzaam wordt afgebouwd naar eenmaal of tweemaal per dag. Dit is ondermeer afhankelijk van het ras en de activiteit van de hond. Grote honden hebben soms de neiging tot maagtorsie, hetgeen vaker gebeurt wanneer we de hond vlak voor het spelen te eten geven. Pas hier dus voor op!
Natuurlijk vergeten we niet dat Doggy de hele dag vers drinkwater tot zijn beschikking moet hebben! Zorg dat dit water op een vaste plaats staat, zodat Doggy altijd weet waar het water te vinden is. Mischien kunnen we Doggy "laten zien" waar het water staat als we hem net hebben gehaald. De hele omgeving is immers vreemd voor hem! Een pup kan vrij veel drinken. De hoeveel heid water kan wel oplopen tot 100 ml per kilogram lichaamsgewicht.
Leer dus nu vast hoeveel Doggy normaal drinkt. Mocht Doggy dan ooit ziek worden, dan valt het ons meteen op wanneer hij meer gaat drinken! Nierproblemen, suikerziekte en baarmoederontsteking zijn slechts enkele voorbeelden van ziekten waarbij de hond meer gaat drinken.
Heel belangrijk is dat we naar buiten gaan zodra Doggy iets heeft gegeten of gedronken. Meestal zal Doggy een plasje moeten doen na het eten, na het spelen of na het slapen. We gaan dus direct naar buiten en vertellen Doggy meteen hoe knap hij is als hij "iets" doet buiten! Zien we het te laat als er toch een ongelukje binnenshuis gebeurt, dan straffen we niet. Doggy kan niet meer het verband leggen tussen het ongelukje en onze boze stem. Zien we het wel gebeuren, dan pakken we Doggy razendsnel op en gaan alsnog met hem naar buiten. Lukt het dan alsnog een plasje te doen dan prijzen we Doggy weer uitbundig! Zo leert Doggy het snelste dat hij aan moet geven dat hij naar buiten moet als hij een plasje of hoopje moet doen. Het klinkt meiischien gek, maar je kunt een hond best leren op commando te plassen. Gebruik dan steeds hetzelfde commando (bijv. "plasje doen") als DOGGY plast. Hij zal al spoedig begrijpen wat u eigenlijk van hem wilt.
Er is nog iets waar we rekening mee moeten houden wanneer Doggy voor het eerst bij ons in huis komt! We moeten hem een beetje met rust laten de eerste dagen. Een puppy is natuurlijk schattig, en iedereen wil hem wel even aaien! Hou er rekening mee dat Doggy zijn broertjes en zusjes zal missen en heel erg zal moeten wennen aan de nieuwe omgeving. Laat dus niet alle kinderen uit de buurt komen om Doggy te aaien!
Tot slot misschien nog een tip. Als we een wekkertje om het dekentje in de mand leggen denkt Doggy misschien dat dit de hartslag is van zijn moeder. Dit zou kunnen helpen om de eerste nacht rustig door te komen. Het kan heel goed gebeuren dat Doggy heel hard gaat huilen wanneer we hem gedurende de nacht alleen laten. Laat hem gerust huilen! We gaan zeker niet naar beneden of naar de mand om hem te aaien of eruit te halen!! Wanneer we dit wel doen dan belonen wij zijn ongewenste gedrag en zal Doggy blijven huilen als we hem alleen laten. Het klinkt hard, maar na enkele dagen is Doggy er echt aan gewend dat we terug komen en zal hij braaf gaan slapen. Laten we hopen dat Doggy vannacht lekker slaapt!
wil je mijn gastenboek even tekenen, klik dan op het onderstaande gastenboekje, en indien mogelijk met een link van je eigen site dan kan ik even bij jullie op bezoek komen. Groetjes Luc