Op deze foto zien we een groep Lisseweegse muzikanten in prachtige clownkostuums! Graag zou ik de naam kennen van deze jongens en wanneer dat deze foto zou kunnen genomen zijn? Ik weet er een paar: boven van vlnr. Gheyle ?, Rik Fack, Danny Fack, Marc Neyts en Stefaan Neyts. Onder vlnr. ..?..,..?.. en Gheyle ?
Graag had ik ook nog enkele namen gekend van bovenstaande jongens? bovenste rij vlnr. André Devolder,..?..,..?..! Onderste rij vlnr. Dirk Schaepdryver,..?.., Marc Neyts, ..?..!
Op bovenste foto zouden dit Lisseweegse jongens moeten zijn die destijds op schoolreis waren naar Gent. Wie kent ze en geeft mij een beetje meer uitleg over deze schoolreis?
Klasfoto met Sinterklaas, wie mag dit allemaal wel wezen?
Foto genomen van de fanfare "Kunst en Vermaak" bij het optreden van een schoolfeest in "Ter Poorten". (deze foto's werden mij geleend door Gina en Marc)
02-09-2008
JEUGDFOTO'S VAN VROEGER
Een foto van destijds met krachtbalspelers: André Devolder, Luc van Belleghem, Vandeberghe Danny, Piteljon Daniël en Rik Fack.
Van links naar rechts: boven.... Marc Vandevelde, Danny Vandeberghe en Marc Neyts. onder...Luc Van Belleghem en Georges Vanaudenaerde.
Marc Neyts
De jeugd van toen in de fanfare van Lissewege met van links naar rechts: Danny Fack, Roland Fack, Marc Neyts, Marc Vandevelde, Paul Ceuninck en René Cardon.
Deze foto's heb ik in bruikleen gekregen van Mevrouw Cogge Gina.
SCHOOLFOTO UIT 1948
Een schoolfoto van Carlos uit 1948.
11-08-2008
FOTO'S VAN CARLOS STYNS
Camiel Styns op de Roelandsbrug, de pa van Carlos.
Carlos als peuter in de tuin.
Carlos als peuter in 1936
Carlos met zijn hond.
Carlos op zijn eerste Communie.
Carlos op zijn Plechtige Communie.
Schoolfoto van Carlos uit 1947.
Carlos met ouders en zusters.
Carlos in Washington, 1956, bij de auto van "President Eisenhouwer".
Carlos met een Spaanse schone in 1984.
Carlos op de Carferry "Reine Astrid" in 1995.
Carlos op zijn eerste reis naar Mexico in 1994.
Carlos op zijn tweede reis naar Mexico in 1996.
Carlos op zijn derde reis naar Mexico in 2003.
NOG ENKELE EIGEN FAMILIEFOTO'S
Een foto uit 1948 met vlnr. "Willy Huyghebaert, Polletje Huyghebaert, Marcel Huyghebaert, Elisabeth Swynberghe, Simonne Huyghebaert,Paula Huyghebaert, Angelo met Armand Van Laere en mijn vader Urbain Huyghebaert.
Elisabeth, de echtgenote van mijn grootvader "Polletje Huyghebaert" Geboren op 7 december 1902 en overleden op 25 februari 1952.
Links "Pee Verstraete", rechts "Juliën Monbalieu, de broer van mijn moeder haar moeder!"
Mijnen vader in de tijd dat ie in de bieten werkte in Frankrijk. Bekijk het schoeisel dat ze vroeger op het veld droegen, men noemde ze "Fieten".
Foto genomen in 1953 of 54 en doorgestuurd door mijn nonkel Pierre. Vlnr. Pierre Van Den Broeck, Laurette Declerck, Jaqueline Declerck, André Rosson, Nelly Rosson, Roland Schaut en Yvonne Declerck.
Deze foto van mijn nonkel Pierre is genomen in "De Lekkerbek" waar ze zandzakjes moesten vullen tijdens de zeer zware storm in 1953.
Omcirkeld "Pierre Van Den Broeck"
OVER HET KRACHTBAL VAN LISSEWEGE GESPROKEN
Officieel is er voor het eerst sprake van krachtbalclub "Avanti Lissewege" op 2 september 1965. Maar een Lisseweegse ploeg speelde reeds in 1963 in de KAJ competitie. Twee van de stichters van Avanti waren Humbert De Leu en Etienne Delporte. Avanti Lissewege speelde zijn eerste competitiejaar in 2de afdeling op de "koer" van de gemeenteschool omdat het huidig terrein slechts toegankelijk was voor de schapen van de toenmalige onderpastoor. Grote financiële moeilijkheden betekenden bijna het einde van Avanti in 1967, maar de spelers hielden de club recht door de onkosten onderling te delen.
In 1975 bestond krachtbal Lissewege 10 jaar en dit werd gevierd met een "Poldertornooi" die ook werd gewonnen door de organisatoren. Dit tornooi werd dan jaarlijks georganiseerd en ook driemaal na elkaar gewonnen door Avanti die de "Polder-wissel-trofee" voor goed in Lissewege kon houden. Ook met het 10 jarig bestaan van avanti Lissewege werd de promotie passend naar "ééste" gevierd. Nog een vermelding, eind mei 1980, was er een interland "Belgie- Nederland" toen speler André De Volder van Avanti Lissewege werd opgeroepen voor de Nationale selectie!
(doc.Peere N.-Brugsch Handelsblad1980 bewerkt door Rudi)
28-07-2008
EEN GROEPSFOTO UIT 1955
Deze groepsfoto van het korpsfeest 1955 in de kazerne te Lissewege, mocht ik lenen van De Backer Henri, destijds beroepsmilitair, ook mijn nonkel Pierre staat erop die hier mijn tante Laurette heeft leren kennen en dan uitgeweken zijn naar ST.Niklaas. De mannen met de donkerste mutsen waren soldaten die naar Korea gingen! Voor een groot beeld, klik op onderstaande link:
TERUG IN DE TIJD......LISSEWEEGS DORPSFIGUUR IN HET JAAR 1980
Tone Vanhoutte met zijn dochter Simonne
Deze informatie heb ik verkregen van de vader van mijn buur, Jan Peere en dit artikel kon je lezen in het "Brugsch Handelsblad" op vrijdag 14 maart 1980. Het gaat hier over "TONE VANHOUTTE" destijds 97 jaar en was dan de oudste inwoner van Lissewege! Zijn leuze was toen: "Van werkn goa je nie doad" (Onderstaand artikel komt uit het Brugsch Handelsblad van 1980)
DE GESCHIEDENIS VAN DE LISSEWEEGSE TONEELKRING "KUNST VIND GUNST" IN HET KORT !
De Lisseweegse toneelkring "Kunst vind Gunst" werd opgericht in 1947 en werd er destijds uitsluitend mannentoneel gebracht met één voorstelling per jaar! Afwisselend waren dit blijspelen, drama's en detektivespelen. Zo was, "Dodengallerij 1035 m" een dramatisch karakterstuk, die bij sommigen nog vers in het geheugen ligt. Het betrof een stuk dat geschreven en geregisseerd werd door E.H.J.Soens, destijds proost en onderpastoor van onze gemeente. Het stuk werd niet alleen te Lissewege gespeeld maar ook in de Vlaamse mijnwerkersmiddens van Menen en Avelgem. Het hield immers verband met de mijnramp in Marcinelle op 8 augustus 1956!
In 1965 werd er eindelijk overgestapt naar gemengd toneel, wat meteen voor gevolg had dad er meer stukken konden gespeeld worden. In het jaar 1973 werd een en ander toevertrouwd aan een beroepsregisseur en werd meteen ook een eindpunt gezet achter jaren van patronage-toneel. Dit was immers nodig om onze inwoners, die toneelkennend en toneelminnend is, te blijven aantrekken. "Kunst vind Gunst" werd ook meerdere malen gevraagd voor de BRT-tv om mee te doen in jeugdseries zoals "Rogier van Ter Doest" en "Circus Rondau", alsook meermaals gevraagd in tal van stoeten in het Vlaamse land en had ook het vaste rendez-vous op de Brugse Reiefeesten.
In de tachtiger jaren maakten volgende personen deel uit van de bloeiend kring: August Boddin, Roland Boi, Lutgarde Cornille, Jozef Demaré, Edmond Depaepe, Lucienne Devuyst, Louis Goumare, John Goemare, Ria Jacxens, Jan Pintelon, Robert Pyra, Danny Tavernier, Dominique Van Audenaerde, Micheline Vandeberghe, Julien Vandepitte en Willy Vandepitte. Waren toen lid van het jeugd- of minitheater: Geert Boddin, Nadine Maes, Annemie Demaré, Katrien Demaré, Paul Tavernier, An Vandecasteele en Geert Vandecasteele.
Tot slot een leuke anekdote uit de heroïsche jaren van de toneelvereninging: op het einde van de 50er jaren diende op het einde van een bedrijf een acteur doodgeschoten te worden. Om het geluid van een schot na te bootsen werd er achter de gordijnen een kurkje met springstof geplaatst waar met een hamer op geslagen zou worden. Toen het ogenblik er was, viel het kurkje om en ging het schot niet af! De speler die op de scene zijn rivaal moest doden greep dan maar noodgedwongen naar een ingebeeld mes en stak zijn tegenstrever dood. Op het zelfde moment ging het schot toch af en het drama werd een onvervalste klucht! (documentatie van Peere Norbert, Brugsch Handelsblad 14 maart 1980)
12-06-2008
DEZE NIEUWE REEKS OUDE FOTO'S WERDEN MIJ UITGELEEND DOOR LINDA TAVEIRNE
De volgende oude foto's heb ik geleend van Linda Taveirne en ze heeft me ook beloofd nog eens in in haar foto-archieven te duiken!
Bedankt Linda!
Valerie Dockers en Albertinne Strubbe bij de "Kermisfotograaf", anno 1956-57.
Deze foto werd genomen tijdend de inhuldiging van de nieuwe pastoor te Lissewege in het jaar 1956.
MUZIKANTEN VAN WELEER
Lissewege had destijds ook een muziekband hier met "The Big Band Boys" Deze formatie bestond uit: "Maurice Wouters(drum), Achiel Taveirne(trompet), Albert Maes(accordeon) en Louis De Love(gitaar)". Het viertal speelt hier op een bal van Lissewege Kermesse bij Georges Wouters in het jaar 1953! (later beter gekend als "de witte penne")
Twee jonge muzikanten: Fernand Demonie(gitaar) en Albert Maes(acordeon).
NOG EEN FOTO VAN CAFE DE WELLUST NU 'T LISPUTJE
Foto destijds genomen op "Boulevaar Kermesse"in café de Wellust! Men herkent hier van links naar rechts:"Martha Barremaecker, Martha Stock, Bertha Puype, (?), Albertine Strubbe en Albert Roels".
CARNAVALISTEN VAN DESTIJDS
"Carnaval Lissewege 1960"met Annita Pollet, Albertinne Strubbe en Valerie Donckers!
Valerie Donckers en Albertinne Strubbe(datum onbekend)
Vroeger speelden de vrouwen ook voetbal tijdens het carnavalgebeuren! Deze is genomen waarschijnlijk in 1960.(wie zou ze herkennen?)
DE JEUGD VAN VROEGER
Het 5de leerjaar in 1949 met" Meester De Way" in de jongensschool!
Het eerste leerjaar in 1963-64 met zuster Marie Therese in de meisjesschool nu "De Lisblomme". De leerlingen waren: - uiterst links "Taveirne Linda, Traens Suzanne, Verloey Carine, Lonneville Marie-Rose(?)" Middenste rij, van voren naar achter: "Vanbelleghem Nadine, Vanoudenaerde Ingrid, Martine Baes, Betty Huyghebaert, Rosita Cardon, Micheline Calemeyn, Lena Debacker, MarleenVandeberghe, Moneth De Backer en Nera Nell". Aan de rechterkant hebben we "Nadine De jaegher, Martine Maes, Doreth Blomme, Rosa Vandeberghe, Sonia Pintelon, Carine Tanghe, ?, Chantal(?), Amandels Arlette(?)".
Het 5de of 6de leerjaar met Zuster Marie Alfons! (herken je deze meisjes?)
De jeugd van 1969 op het speelplein met rechtstaand van links naar rechts: "Micheline Calemeyn, Leen De Backer, Martine Maes, Robert Lampo, Linda Taveirne, Rik Fack, (?), Donald Mouse" Onder, "(?), Ronny Verdickt, Fernand Maes, (?), Nico Maes".
NOG FANFARE.........!
Onze fanfare "Kunst en vermaak" anno 1952, met achteraan "De Garde" die volgt! In die tijd had de fanfare nog geen kostuum maar alleen een "Kepi'!
De fanfare in de tijd dat Jaques Strubbe(stroubel) de vaandeldrager was, men herkent ondermeer nog, Huyghebaert Urbain(bekkens), Huyghebaert Pascal(trommel), Achiel Taveirne(trompet), Proot Roger(grosse caise), e.a!
DE TIJD VAN BAKKER BOI
De bakkerij van René Boi waar zich nu "Bakkerij Hendrik" bevind!
"Bakker René Boi"
De bakkersvrouw "Genoveva Gevaert"
Genoveva met Albertina Strubbe
Dit huisje stond achter de bakkerij en werd destijds bewoond door Camiel Taveirne en Valerie Donckers! Het kindje in de "fateure" is Fabienne Taveirne.
Camiel Taveirne (1928)
19-05-2008
BEELDEN UIT DE TOENMALIGE COKESFABRIEK
Wie zou ze nog herkennen, mijn vader en mn nonkel Willy Huyghebaert staan er alleszins tussen bij de bovenstaande foto's!
Destijds werkten er heel veel Lissewegenaars in de Cokesfabriek.
12-05-2008
FOTO DOORGEZONDEN VAN PATRICK BAES
Op de foto staan, van links naar rechts: Philemon Baes, Raf Missiaen(ingenieur), Guido Verhaeghe(ingenieur en broer van Jan Verhaeghe, leraar in Maria Duin), Odile Dusoir, André Jansens(verantw.mechanische werkplaats). Deze foto werd genomen in de glasfabriek, toen nog "Glaverbel". (Met dank aan Eric Cornille voor het bezorgen v/d namen)
ONDERSTAANDE FOTO'S HEB IK KUNNEN LENEN VAN MICHEL VANDENPLAS, UITBATER VAN RESTAURANT 'T LISPUTJE
Voordat het restaurant "'t Lisputje" er kwam, noemde het restaurant de "Tuf-Tuf", toen uitgebaat door "Wittevrongel-Pierard" Nog meerdere jaren voorheen was het een café, die luisterde naar de naam: "In De Wellust".
De cafébaas die ik nog gekend heb en die toen ook werkte in de glasfabriek, noemde "Hilaire Desmedt" zie onderstaande foto!
Onderstaande foto's zouden van de dochter van de suisse "Aloïs Verheecke" moeten zijn, tevens de bouwer en eerste eigenaar van "In de Wellust". Met dank aan Annie Rosson!
Boven, in haar jonge jaren, voor het café en beneden voor het tegenwoordige "tLisputje"
Op onderstaande foto's nog meer bekende gezichten met ondermeer, Monique Casier, Linda Verloey, Vandeberghe......
Wie zou er kunnen staan op bovenstaande en onderstaande foto in café "De Wellust"
Op de foto, Smissaert Belphigoor, Gratienne & Jean Pierre Smissaert die in Antwerpen woont en mij zo vriendelijk was de namen door te geven en Simmone Gilderson. Foto genomen in de jaren 60.
Dit was de eerste bromfiets van Jean Pierre Smissaert waarmee hij veel ging crossen aan de ponte bij de hoogspanningscabine!
Teerfeest van het spaarkastje! Op bovenstaande foto staan: Abraham Wentein, Alfons Vanderveen en vrouw, Maria Grande, vrouw Wentein, Charles Vanhoenakker en vrouw, Alfons Neyts en vrouw, De Corte en vrouw, Cyriel Neyts en vrouw, Bertrand Jansens en vrouw, Albert Herteleer en vrouw, Louis Crevits en vrouw, Maurice Huys en vrouw, Jules v.d. Berghe en vrouw, Michel van Geluwe, Simon Witgeers en vrouw, Christiane Crevits, Cyriel Crevits en vrouw, Louis D'hondt, Pier Grande, Jean Schillewaert en vrouw, Jules Clyneke en vrouw.
19-04-2008
DE FANFARE ANNO 1979-1981
De Lisseweegse fanfare tussen de jaren 1979-1981, wie zou de jeugdige trommelaarsters nog herkennen? Mijn zus Fabienne had in die tijd de fakkel van tambour majoor overgenomen.