Inhoud blog
  • Dictatuur van de minderheid?
  • Ik begrijp het niet (meer)
  • Vive La Rèpublique!
  • Vlaamse BMW's, Waalse Trabantjes en de arbeidsmarkt
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    linx na de biet
    beter dan rechts voor de raap
    26-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dictatuur van de minderheid?

    door WALTER ZINZEN

    De jongste opstoot in de langste politieke crisis uit onze geschiedenis heeft ons weer een paar wijze lessen geleerd. Niet alleen is het uitblijven van een communautair akkoord enkel en uitsluitend de schuld van de Franstaligen. De Franstalige minderheid verhindert bovendien de zes miljoen Vlamingen hun “democratisch recht, uit te oefenen.

    Deze lessen worden ons gedoceerd door de usual suspects, vooraan uiteraard Bart De Wever, die het derde fake-ontslag van Leterme zo formuleerde: 'Meerderheid en minderheid zijn hier gelijk aan elkaar en worden zo gedwongen om compromissen te sluiten als ze de staat willen hervormen. Dat vereist een consensusmodel. Maar als de minderheid weigert zo'n model toe te passen, dan wordt het de dictatuur van die minderheid. De brutaliteit waarmee men die dictatuur de afgelopen dertien maanden heeft afgedwongen heeft ons echt verrast.'

    Eerder al had de Gravensteengroep gepleit voor het 'herstel van de democratie' , waaronder ze onder meer verstaat 'respect voor de meerderheidsregel'. En zelfs Karel de Gucht, toch geen scherpslijper, althans niet op communautair gebied, waarschuwde de Franstalige Belgen dat ze uiteindelijk de macht van het (Vlaamse) getal zullen moeten aanvaarden.

    Het zijn uitlatingen waar een mens moedeloos van wordt. Moedeloos omdat ze ieder perspectief op een honorabel akkoord deskundig de grond inboren. Moedeloos omdat ze het gebrek aan democratie in ons land, dat inderdaad reëel is, mijn inziens totaal verkeerd analyseren. Natuurlijk heeft De Wever gelijk als hij zegt dat onze federatie een consensusmodel nodig heeft. Maar betekent dit dat de minderheid klakkeloos moet aanvaarden wat de meerderheid beslist? En als ze dat niet doet, is er dan een 'dictatuur van de minderheid'? Ik ben zeer benieuwd of De Wever dezelfde redenering zou volgen als over een paar decennia de Walen en niet meer de Vlamingen numeriek in de meerderheid zouden zijn.

    De waarheid is dat het denken in termen van meerderheid versus minderheid als het over de Belgische bevolking in haar geheel gaat, totaal niets met democratische bekommernissen te maken heeft. Integendeel. Laten we even terugkeren naar de verkiezingscampagne van vorig jaar. In Vlaanderen was de staatshervorming een thema, naast vele andere, en niet eens het belangrijkste. In Wallonië was het geen thema. De Waalse kiezer heeft hoe dan ook op geen enkel ogenblik zijn mening kunnen geven over de Vlaamse voorstellen (die dan ook nog eens verschilden van partij tot partij) met betrekking tot de staatshervorming. De Franstalige politici hebben hun kiezers er ook niet over geraadpleegd. Kan men dan verwachten dat Franstalig België juichend de eisen aanvaardt die de Vlamingen onderling min of meer hebben afgesproken? Is het democratisch dat de ene deelstaat zijn visie opdringt aan de andere en er dan zijn beklag over maakt dat 'ze' het niet begrepen hebben?

    Bovendien rijst de vraag of 'Vlaanderen' wel zo unaniem achter die staatshervorming staat. Meer dan één onderzoeker betwijfelt of er op 10 juni vorig jaar echt zo communautair gestemd is als het spraakmakende deel van CD&V en de NV-A beweert. Hoe democratisch is Bart De Wever als hij met amper 5 procent van de Vlaamse stemmen de Franstaligen van dictatoriale neigingen beschuldigt als ze zijn visie op de Belgische staat niet delen?

    En toch hebben De Wever, de Gravensteengroep en alle andere 'Vlaamsgezinden' gelijk als ze ons voorhouden dat in een democratie de meerderheid beslist en de minderheid er zich moet bij neer leggen. Natúúrlijk hebben ze gelijk, het is de essentie zelf van ons democratisch bestel. Maar wie zegt dat de meerderheid uit Vlamingen bestaat en de minderheid uit Walen? Hoe past in dat plaatje de 'Belgicistische' Vlaming en de regionalistische Waal? Hebben zij, ieder in hun eigen deelstaat, geen recht van spreken? Wie de Belgische federatie op democratische wijze wil hervormen, moet inderdaad een meerderheid achter zich krijgen. En vermits dit een zaak is die per definitie alle inwoners van héél België aangaat, zal die meerderheid moeten bestaan uit Vlamingen, Walen, Brusselaars, Duitstaligen en nieuwe Belgen. Dat veronderstelt dan wel een wervend project, een enthousiasmerende visie op het nieuwe België. Heeft iemand Leterme, De Wever of welke Vlaamse onderhandelaar dan ook al betrapt op zo'n globaal plan, dat verder gaat dan de obligate splitsingseisen? Mocht er zo'n project bestaan, dan zou men het kunnen voorleggen aan àlle kiezers in België. Dat zal dan moeten gebeuren via een federale kieskring, zodat een meerderheid nagestreefd kan worden in alle gewesten en gemeenschappen. Dàt is democratie. Maar laten de De Wevers en de Gravensteners daar nu juist niet voor te vinden zijn. Zij geven liever aan de begrippen 'meerderheid' en 'minderheid' een etnische definitie.

    Op zich is dat al een reden om te hopen dat ook in de toekomst Franstalige partijen mee het beleid, al dan niet confederaal, zullen bepalen. Dat is nog eens pijnlijk duidelijk geworden bij de discussies over het asiel- en migratiebeleid in de schoot van de regering-Leterme. PS en CDH stonden daar voor een humane aanpak, de Vlaamse partijen voor een harde. Ik moet er niet aan denken dat het hardvochtige Vlaanderen voor het volle pond bevoegd zou worden voor het vluchtelingenbeleid. Als inwoner van het gelukkige BHV kan ik PS en/of CDH met mijn stem belonen voor hun houding. Maar de Gravensteners willen mij en vele anderen dit voorrecht afpakken. 'De vanzelfsprekende splitsing van BHV' is voor hen 'de hoeksteen van de institutionele pacificatie' staat in hun jongste tekst. En dat is ondertekend door zovele aardige en progressieve mensen? Wie dit begrijpen kan, begrijpe het. Maar mijn verstand gaat het te boven.

    Walter Zinzen is oud-VRT-journalis

    26-07-2008 om 23:48 geschreven door amigolinx  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


    Archief per week
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs