uitwisselen van diensten en goederen in de durmestreek
27-09-2005
Hoe word ik een actief Letser?
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.
"Mijn appelboom doet het goed. Het teveel gaat naar de liefhebbers in de Letsgroep. Dat vraagt mij geen extra tijd. In ruil voor mijn appelpluimen kwam een letser mijn haar knippen en bakten er letsers taarten voor op ons jaarlijks familiefeest. Even een adempauze voor mezelf tijdens zo'n drukke voorbereiding"
"Gisteren kreeg ik Maartens computer terug in gang. Nu kan hij verder werken aan zijn eindwerk. Uit dankbaarheid overlaadde hij me met pluimen. Die geef ik zaterdag aan Tim. Hij komt dan een hele middag babysitten op mijn kinderen. Kan ik eindelijk eens rustig boodschappen gaan doen."
In het begin lijkt Letsen tijd te vragen. Je weet nog niet precies wat je kan vragen, hoe je Lets moet integreren in je dagdagelijkse bezigheden. Na een tijdje komt dit vanzelf goed. Je denkt er niet meer over na, het moeten gaat eraf. Voor je het weet, ben je aan het genieten.
Ik heb niets te bieden!
"Ik dacht dat ik niets te bieden had tot ik in contact kwam met een gezin Letsers uit m'n buurt. Nu giet ik hun planten als ze met verlof zijn. Ik laat ook regelmatig hun hond uit."
Het zit 'm in de simpele dingen. Je hoeft niet professioneel te zijn. Mensen kunnen vaak dingen gebruiken waar je zelf niet aan denkt. Sommigen vragen gewoon iemand om eens samen te gaan fietsen! Je hoeft er dus niet over te piekeren, je aanbod groeit vanzelf.
Mijn aanbod interesseert niemand
"Bob geeft dansles. Hij danst als de beste. Maar blijkbaar heeft niemand in de groep nu tijd en zin in dansles."
Haal je aanbod niet weg omdat niemand erop in gaat. Wat vandaag niet past, past misschien morgen wel. Of er komt een nieuw lid bij dat gek is op dansen... Intussen kan je creatief zijn. Letsers uitnodigen om te komen eten bij jou thuis, een dvd-avondje organiseren, je zolder opruimen en je oude spullen verLetsen,...
Ik heb eigenlijk niets nodig
Toegegeven, dat siert je. Maar misschien heb je nooit geleerd jezelf eens te verwennen. Een lekkere voetmassage of een georganiseerde wandeltocht doet iedereen deugd.
"Ik besefte niet dat ik verschrikkelijk blij zou zijn als ik met een fietsenrek op de auto naar zee zou kunnen. Tot ik las dat Bob een fietsenrek uitleent. Nu hoef ik geen fiets meer te huren als ik de polderwind in wil."
Wat als ik teveel in min sta?
"Anja had rugklachten. Ze kreeg heel veel massages via Lets en kon weinig terugdoen in die periode. Ze ging behoorlijk onder nul. En wat dan nog? Eenmaal die rug weer beter is, loopt ze dat wel in."
Als je eerlijk blijft met jezelf en je eigen situatie, verdenkt niemand je ervan te profiteren. De ene kan positief staan dankzij het feit dat de ander in min staat. De balans slaat wel over als het nodig is.
Laat je wasmachine, computer, videocamera, hogedrukreiniger,... gebruiken door andere Letsers.
Leen je behangtafel, stellingen, cd's, boeken,... uit.
Als je voor jezelf kookt, maak dan een extra portie klaar en nodig een andere Letser uit.
Als je kinderen hebt, bied dan kinderopvang aan. Wanneer je kinderen zich amuseren met hun nieuwe speelkameraadjes, eisen ze misschien zelfs minder je aandacht op.
Hou je van dieren? Dan kan je op het huisdier van een andere Letser passen wanneer die op reis gaat.
Heb je een abonnement op een tijdschrift? Misschien hebben anderen hier ook wel interesse voor.
Breng jouw oude kleren en andere spullen mee naar de Lets-trefdag en verdien er pluimen mee.
Groenten uit je eigen tuin, eieren van je kippen, zelfgebakken brood, plantenstekjes,... Je kan er allemaal pluimen voor krijgen.
Sommige Letsers hebben geen auto. Stel voor geïnteresseerden mee te nemen als je boodschappen gaat doen. En waarom niet je medeLetsers verwittigen als je op uitstap of reis gaat? Misschien hebben zij wel pluimen veil voor een lift naar een leuke bestemming.
Elk pluim die je aan een andere Letser geeft, is een engagement om vroeg of laat ook iets voor een ander te doen. Vraag dus niet meer dan je kan geven.
Waardering uitdrukken met geld
is de dag van vandaag voor de meesten onder ons heel moeilijk.Wij moeten namelijk "op onze centjes passen".We hebben maar net genoeg om rond te komen en meer verdienen zit er niet
in want daarover hebben wij niets te zeggen.We hebben dus niet veel ruimte om onze waardering te uiten.Niemand trouwens, noch de klant, noch de
winkelier.Ook hij zou liever soms wat
minder willen vragen als hij in een goede bui is.Maar dat kan hij niet, want anders komt ook
hij niet rond.
Waardering krijgen is trouwens ook een probleem.Hoeveel mensen zijn er niet die dingen voor
mekaar doen zonder daar waardering voor te ontvangen? Ook bijvoorbeeld
landbouwers worden amper gewaardeerd voor hun harde werk, en dat allemaal omdat
de consument zo nauwgezet z'n geld moet tellen.
Een eenvoudig systeem met de naam Lets haalt alvast een
stuk van de druk weg.Het letssysteem
geeft je terug ruimte om tijdens het handelen ook aandacht te kunnen hebben
voor het menselijke, het persoonlijke van iedere transactie.Het heeft niets met geld te maken, maar alles met waarderen.
LETS biedt een aantal voordelen in natura. Het scheelt voor sommige mensen een slok op de borrel. LETS biedt ons de mogelijkheid - ook als we van een minimum-inkomen moeten rondkomen - ons enkele genoegens te verschaffen die op ons verlanglijstje zouden blijven staan als we er geld voor zouden moeten betalen.
LETS kan de bestaande economie ondersteunen. Een klus die niet gebeurde omdat ze te duur was kon uiteindelijk toch uitgevoerd worden binnen LETS. De materialen die daarvoor in geld aangekocht werden, ondersteunen de huidige kleinhandel. LETS is op die manier een aanvulling op de bestaande economie, en kan ze versterken.
LETS herstelt voor de deelnemers een stuk sociaal weefsel. Niet dat alle leden daarom arme eenzame stakkers waren in de periode voor hun lidmaatschap. LETS geeft meer mogelijkheden op vlak van uitwisseling en ontmoeting, en schept daarom tussen mensen een direkte band waarop relaties kunnen worden uitgebouwd. Aangezien LETS in de meeste gevallen erg lokaal is uitgebouwd, grijpt het systeem in de direkte omgeving van de leden in, waardoor zij zich meer thuis gaan voelen binnen een gemeenschap.
LETS biedt grote mogelijkheden op vlak van delen, hergebruik en herstelling. Spullen kunnen gemeenschappelijk worden gebruikt, kennen een tweede of derde eigenaar voor ze weggegooid worden, en door herstelling of herwaardering worden heel wat gebruiksvoorwerpen terug bruikbaar. Er zijn voorbeelden waarbij ook vervoer op een aantal manieren nuttiger wordt aangewend. Op die manier kan misschien ook het milieu wat meer op adem komen.
Binnen het LETS-systeem kan iedereen het initiatief nemen, ongeacht of hij een positief of een negatief saldo heeft. In het courante geldsysteem kunnen alleen diegene met een positief saldo diensten of goederen kopen. LETS-eenheden hebben geen waarde op zich. Ze kunnen de LETS-groep niet verlaten, omdat het niets meer is dan een afspraak tussen een groep mensen. Dat beperkt natuurlijk sterk de waarde van een uit eenheden opgebouwd vermogen. LETS-eenheden zijn dus niet aantrekkelijk om 'rijkdom' op te bouwen.
LETS-eenheden kunnen op termijn wel bruikbaar zijn voor bepaalde voorzieningen. Buurtbeheer bijvoorbeeld. Door afdragen van eenheden aan de plaatselijke overheid, kunnen die weer gebruikt worden om mensen te waarderen die bloembakken verzorgen in hun buurt, of acties rond leefbaarheid ondernemen.
Iedereen kan zijn eigen eenheden creëren door diensten en goederen in het systeem te stoppen of eruit te halen. Hierdoor heeft niemand werkelijk gebrek aan eenheden. En daardoor kunnen LETS-eenheden nooit een machtsmiddel worden. Er kan in een LETS-systeem nooit zomaar een tekort aan ruilmiddelen ontstaan waardoor het uitwisselen zou stilvallen, zoals dat kan in het conventionele geldstelsel.